Постанова
від 08.12.2014 по справі 819/539/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2014 року Справа № 876/10731/13

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

головуючого судді Запотічного І.І.,

суддів Довгої О.І., Ліщинського А.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Головного управління Міндоходів в Одеській області на постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 20.03.2013р. в адміністративній справі № 819/539/13-а за позовом Збаразької міжрайонної державної податкової інспекції (Лановецького відділення) Тернопільської області Державної податкової служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Портсервіс», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Державний реєстратор Лановецької районної державної адміністрації про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Збаразька міжрайонна державна податкова інспекція (Лановецьке відділення) Тернопільської області ДПС звернулася в суд з позовом до ТзОВ «Портсервіс», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Державний реєстратор Лановецької РДА про припинення юридичної особи.

В обґрунтування позову податковий орган зазначив, що 02.01.2013 року державним реєстратором Лановецької РДА Тернопільської області внесено інформацію в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про відсутність ТзОВ «Портсервіс» за його місцезнаходженням, що є підставою для припинення юридичної особи.

Постановою Тернопільського окружного адміністративного суду від 20 березня 2013 року у справі № 819/539/13-а позовні вимоги Збаразької МДПІ Тернопільської області задоволено: Припинено юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю «Портсервіс» (вул.Червоноармійська, 27 с.Лопушне, Лановецький район Тернопільської області, код ЄДРПОУ 36487518); Зобов'язано державного реєстратора провести дії, передбачені ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», стосовно припинення Товариства з обмеженою відповідальністю «Портсервіс» (вул.Червоноармійська, 27 с.Лопушне, Лановецький район Тернопільської області, код ЄДРПОУ 36487518).

Не погоджуючись з постановою суду першої інстанції Державною податковою інспекцією у м.Іллічівську ГУ Міндоходів в Одеській області подано апеляційну скаргу, в якій апелянт просить постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 20 березня 2013 року у справі № 819/539/13-а скасувати та винести нову постанову, якою повністю відмовити у задоволенні позовних вимог Збаразької МДПІ (Лановецького відділення) Тернопільської області ДПС.

Свої апеляційні вимоги обґрунтовує тим, що Збаразькою МДПІ було подано адміністративний позов до суду про припинення юридичної особи ТОВ «Портсервіс», яке фактично за основним місцем податкового обліку знаходиться в ДПІ м.Іллічівську ГУ Міндоходів в Одеській області, тобто Збаразькою МДПІ було прийнято рішення щодо платника, відносно якого податковий контроль здійснюється іншою податковою інспекцією. Апелянт вважає, що позивачем в порушення Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну № 1588 від 09.12.2011 року не було взято на облік ТзОВ «Портсервіс».

Апелянт - ДПІ в м.Іллічівську ГУ Міндоходів в Одеській області будучи повідомленою про час та місце розгляду справи явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечила.

Позивач - Збаразька МДПІ (Лановецьке відділення) Тернопільської області ДПС будучи повідомленою про час та місце розгляду справи явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечила.

Відповідач - ТзОВ «Портсервіс» повідомлялось судом, за його адресою вказаною в позовній заяві та апеляційній скарзі про час та місце розгляду справи, однак конверт з викликом його до суду повернувся в суд з відміткою відділення зв'язку «за закінченням терміну зберігання». Відповідно до ч.11 ст.35 КАС України вважається, що повістка вручена відповідачу належним чином.

Третя особа - Реєстраційна служба Лановецького районного управління юстиції Тернопільської області (правонаступник Державного реєстратора Лановецької РДА) згідно поданого до суду листа № 775102.4-4 від 19.09.2014 року просить розгляд справи проводити без їхньої участі.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.197 КАС України справу розглянуто в порядку письмового провадження за наявними матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача по справі, перевіривши матеріали справи та апеляційну скаргу в межах наведених у ній доводів, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи ТОВ «Портсервіс» 28.07.1999 року зареєстроване Виконавчим комітетом Іллічівської міської ради Одеської області, взяте на облік в ДПІ у м. Іллічівську 29.07.2009 року за № 3256/13030.

Відповідно до п. 10.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 року № 1588 підставою для переведення на обслуговування платника податків з одного органу державної податкової служби до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) у зв'язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) платника, пов'язаною зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, є надходження хоча б одного з цих органів даних, що свідчить про належну державну реєстрацію таких змін.

Згідно п.п. 10.1.1 п.10.1 вказаного вище Порядку (в редакції, що діяла на момент спірних правовідносин), процедури проведення платника податків розпочинаються та проводяться органами державної податкової служби при надходженні хоча б одного з таких документів: - відомостей державного реєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження (місце проживання) платника податків; - заяви за ф.№ 1 - ОПП або за ф.№ 5 - ОПП із позначкою «Зміни» та виписки або витягу з Єдиного державного реєстру, поданих платником податків до органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням.

Судом встановлено, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було внесено записи: - 02.08.2012 року запис № 7 про державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи, змінено місцезнаходження ТОВ «Портсервіс» на Тернопільська область, Лановецький район, с.Лопушне, вул. Червоноармійська, 27; -11.09.2012 року запис № 9 про зняття ТзОВ «Портсервіс» з обліку; - 19.09.2012 року запис № 10 про взяття ТзОВ «Портсервіс» на облік.

Згідно п.п. 10.1.5 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 року № 1588 орган державної податкової служби за попереднім місцезнаходженням платника податків формує та направляє до органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання платника податків) пакет документів для взяття на облік такого платника податків.

Як вбачається з матеріалів справи ДПІ в м. Іллічівську Одеської області ДПС супровідним листом від 09.01.2013 року № 253/18-008 було надіслано на адресу Збаразької МДПІ пакет документів для взяття на облік ТОВ «Портсервіс» у зв'язку із зміною місцезнаходження.

В подальшому до ДПІ в м.Іллічівську надійшла відповідь Збаразької МДПІ (вх.№ 1112 від 30.01.2013 року) про відмову у прийнятті пакету документів по ТОВ «Портсервіс» у зв'язку із його відсутністю за місцезнаходженням за адресою Тернопільська область, Лановецький район, с.Лопушне, вул. Червоноармійська, 27.

ДПІ в м.Іллічівську Одеської області повторно направлялись позивачу документи, проте отримані відповіді про відмову в прийняті документів.

Згідно п.п.10.1.6 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 року № 1588 протягом п'яти робочих днів після надходження облікової справи та документів згідно з підпунктом 10.1.5 цього пункту орган державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків здійснює взяття його на облік, про що вносить відповідні зміни до облікової справи. До взяття на облік платника податків в органі державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання) він сплачує податки, збори, подає податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконує інші обов'язки платника податків за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання).

Відповідно до п.п. 10.1.7 Порядку № 1588, після надходження повідомлення за ф. № 11-ОПП із зазначенням дати взяття на облік платника податків за новим місцезнаходженням (місцем проживання) орган державної податкової служби за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) протягом двох робочих днів знімає з обліку платника податків та формує і надсилає до органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання) в електронному вигляді: - картки особових рахунків платника податків у встановленому порядку; - копії податкових декларацій (звітів, розрахунків) платника податків за три звітні роки, включаючи поточний; - дані про контрольно-перевірочну роботу.

Інформація про зняття з обліку вноситься до Єдиного банку даних юридичних осіб або до Реєстру само зайнятих осіб.

З врахуванням наведеного колегія суддів апеляційного суду, вважає, що судом першої інстанції не було враховано того, що вказаний позов Збаразькою МДПІ, про припинення юридичної особи ТОВ «Портсервіс», було подано до особи, яка не перебувала на податковому обліку в позивача, а знаходилась на податковому обліку в ДПІ м. Іллічівську ГУ Міндоходів в Одеській області, що є порушенням вищевказаних вимог Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 року № 1588

Відповідно до ст.202 КАС України (в редакції, діючій на момент розгляду справи судом апеляційної інстанції) підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими; невідповідність висновків суду обставинам справи; порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання, а так само розгляд і вирішення справи неповноважним судом; участь в ухваленні постанови судді, якому було заявлено відвід на підставі обставин, які викликали сумнів у неупередженості судді, і заяву про його відвід визнано судом апеляційної інстанції обґрунтованою; ухвалення чи підписання постанови не тим суддею, який розглянув справу.

Враховуючи наведене, доводи апеляційної скарги є суттєвими і складають підстави для висновку про порушення судом першої інстанції при розгляді справи норм матеріального права, через що оскаржувана постанова підлягає скасуванню з прийняттям нової постанови про відмову в задоволенні позову.

Керуючись ст.160, ст.ст. 195, 197, 198, 202, ст.205, 207, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у м.Іллічівську Головного управління Міндоходів в Одеській області задовольнити.

Постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 20.03.2013р. по справі № 819/539/13-а скасувати та прийняти нову постанову про відмову Збаразькій міжрайонній державній податковій інспекції (Лановецьке відділення) Тернопільської області ДПС в задоволенні позовних вимог.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів з моменту надсилання її копії особам, що беруть участь у справі та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя: І.І.Запотічний

Судді: О.І.Довга

А.М.Ліщинський

Дата ухвалення рішення08.12.2014
Оприлюднено24.12.2014
Номер документу41974901
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/539/13-а

Постанова від 08.12.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Запотічний І.І.

Постанова від 20.03.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні