Ухвала
від 18.12.2014 по справі 826/14896/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 826/14896/14 Головуючий у 1-й інстанції: Кармазін О.А. Суддя-доповідач: Губська О.А.

У Х В А Л А

Іменем України

18 грудня 2014 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Губської О.А.

суддів Парінова А.Б., Беспалова О.О.

при секретарі судового засідання Нечай Ю.О.

за участю:

представників позивача Подлящук О.П.

Гусєвої М.Р.

представника відповідача Калініної Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві апеляційну скаргу Національної служби посередництва та примирення на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 жовтня 2014 року у справі за адміністративним позовом Національної академії наук України до Національної служби посередництва і примирення, за участю третіх осіб: Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України", Первинної профспілкової організації Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" про визнання протиправним та скасування розпорядження, зобов'язати зняти з реєстрації колективний трудовий договір, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Національної служби посередництва і примирення, за участю третіх осіб: Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України", Первинної профспілкової організації Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" про визнання незаконним та скасування розпорядження від 17.09.2014 року № 162-р, а також про зобов'язати зняти з реєстрації колективний трудовий спір.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 жовтня 2014 року позов задоволено частково - визнано протиправним та скасовано Розпорядження від 17 вересня 2014 року № 162-р "Про реєстрацію колективного трудового спору (конфлікту) між найманими працівниками Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" міста Києва та Національною академією наук України", прийняте Національною службою посередництва та примирення.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду першої інстанції, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просив його скасувати та ухвалити нову постанову, якою в задоволенні позову відмовити повністю.

Позивачем подано письмові заперечення на апеляційну скаргу, в яких він просив залишити її без задоволення, а оскаржувану апелянтом постанову суду - без змін.

У зв'язку з тим, що рішення суду в частині відмови у задоволенні вимог позивача сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі не оскаржено, колегія суддів звертає увагу, що в силу положень частини 1 статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

В судове засідання з'явився представник відповідача, апеляційну скаргу підтримав та просив її задовольнити з підстав, викладених в апеляційній скарзі.

Представники позивача до суду з'явилися, проти апеляційної скарги заперечували та просили відмовити в її задоволенні.

Заслухавши суддю-доповідача, представників позивача, представника відповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, постанова суду - без змін з таких підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів справи, Державна наукова установа "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" (далі - Центр) є юридичною особою, зареєстрованою 21.02.2014 р. Код з ЄДР - 39108370. Місцезнаходження - 01030, м. Київ, вул. Леонтовича, 5. Організаційно-правова форма - державна установа. Засновник - Національна академія наук України.

З 10.07.2014 р. Центр знаходиться у стані припинення (ліквідації) на підставі постанови Президії Національної академії наук України від 02.07.2014 р. № 165. Голова комісії з припинення Богданович І.І.

За результатами проведеного 03.09.2014 засідання профспілкового комітету Первинної профспілкової організації Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" Вільної профспілки освіти і науки України, уповноваженого представляти інтереси найманих працівників Центру в колективному трудовому спорі, було вирішено питання про висунення вимог працівниками Центру до НАН України шляхом збору підписів, відповідно до підписного листа від 02.09.2014.

Згідно із зазначеним листом, визначено наступні вимоги: 1. Припинити незаконні звільнення найманих працівників Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" (згідно Постанови Президії Національної академії наук України № 165 від 02.07.2014р.). 2.Припинити порушення (головою ліквідаційної комісії Богдановичем І.І.) колективного договору між трудовим колективом та адміністрацією Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" на 2014-2016 роки. 3. Виплатити заборгованість із заробітної плати за липень - серпень 2014 року. 4. Виплачувати заробітну плату у строки, передбачені чинним законодавством".

Відповідно до даного підписного листа, який було скріплено 42 підписами працівників Центру, при штатній чисельності 48 осіб, із зазначенням у підписному листі прізвища, ініціалів та посад осіб, які поставили підписи, вирішено направити ці вимоги власнику (роботодавцю) або уповноваженому ним органу.

Згідно із протоколом засідання профспілкового комітету від 03.09.2014 р. вирішено: занести до протоколу вказані вище вимоги; внести до списку склад органу, уповноваженого представляти інтереси найманих працівників в зазначеному колективному трудовому спорі, вказаних вище п'яти осіб; оформити вимоги протоколом та направити власнику або уповноваженому ним органу.

Листом від 03.09.2014 р. № 26 за підписом Голови Первинної профспілкової організації Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" направило вказаний протокол Президенту НАН України Патона Б.Є. Вказаний лист із протоколом зареєстрований НАН України 05.09.2014 р.

НАН України листом від 12.09.2014 р. за № 17/1670-8 направила вимоги працівників за належністю до Голови ліквідаційної комісії Центру.

Листом від 15.09.2014 р. за № 17/1681-8 НАН України проінформувала Голову профспілки про направлення вимог за належністю з посиланням на те, що роботодавцем є Центр в особі директора, який діє від імені Центру та укладає трудові договори. Роз'яснено, що у зв'язку з ліквідацією Центру, вимоги слід спрямовувати ліквідаційній комісії.

15.09.2014 р. відділенням Національної служби посередництва і примирення в місті Києві та Київській області на ім'я Голови Національної служби посередництва і примирення внесено подання про реєстрацію колективного трудового спору між найманими працівниками Центру та НАН України.

Вказаним поданням запропоновано: зареєструвати колективний трудовий спір між найманими працівниками Центру та НАН України з 15.09.2014 р., зареєструвати вимоги №№ 1, 3, 4. Відмовити у реєстрації вимоги № 2. При цьому, визначено рівень колективного трудового спору - виробничий рівень. Зазначено, що вимоги направлені роботодавцю та зареєстровані у останнього 05.09.2014 р., але відповіді станом на 15.09.2014 р. не отримано. Крім того, 15.09.2014 органом, уповноваженим представляти інтереси найманих працівників було прийнято рішення про незгоду з рішенням адміністрації підприємства та вступ у колективний трудовий спір, про що складений протокол № 4 від 15.09.2014 р. Також зазначено, що 15.09.2014 вказаний орган звернувся до відділення НСПП щодо реєстрації колективного трудового спору.

17.09.2014, на підставі подання відділення Національної служби посередництва і примирення в місті Києві та Київській області від 15.09.2014 № 01/01-187, Національною службою посередництва та примирення прийнято оскаржуване у даній справі Розпорядження № 162-р "Про реєстрацію колективного трудового спору (конфлікту) між найманими працівниками Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" міста Києва та Національною академією наук України".

Вказаним розпорядженням вирішено:

зареєструвати колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" міста Києва та Національною академією наук України з 15.09.2014 і присвоїти йому реєстраційний номер 056-14/26-В (п.1);

зареєструвати вимоги найманих працівників: 1) Припинити незаконні звільнення найманих працівників Державної науковї установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" (згідно Постанови Президії Національної академії наук України № 165 від 02.07.2014р.); 3) виплатити заборгованість із заробітної плати за липень - серпень 2014 року; 4) виплачувати заробітну плату у строки, передбачені чинним законодавством". (п. 2);

відмовити в реєстрації другої вимоги найманих працівників: « 2. Припинити порушення (головою ліквідаційної комісії Богдановичем І.І.) колективного договору між трудовим колективом та адміністрацією Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" на 2014-2016 роки", оскільки не зазначено конкретних фактів порушення колективного договору» (п. 3);

доручено відділу правового забезпечення Національної служби посередництва і примирення внести відповідні записи в Книгу реєстрації висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективних трудових спорів (конфліктів) (п. 4);

доручено відділенню Національної служби посередництва і примирення в місті Києві та Київській області забезпечити сприяння вирішенню зазначеного колективного трудового спору (конфлікту) в межах повноважень, визначених Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" та Положенням про Національну службу посередництва і примирення, затвердженим Указом Президента України від 17 листопада 1998 року № 1258/98, із змінами. (п.5).

Вирішено дане розпорядження надіслати органу, уповноваженому представляти інтереси найманих працівників Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" міста Києва, Національній академії наук України, Київській міській державній адміністрації, відділенню Національної служби посередництва і примирення в місті Києві та Київській області.

Не погоджуючись із вказаним вище розпорядженням, вважаючи його незаконним, позивач звернувся до суду із даним позовом, мотивуючи власну позицію тим, що колективний трудовий спір зареєстровано на виробничому рівні, в той же час, Національна академія наук України не є роботодавцем працівників, оскільки не використовує їх працю, трудових договорів та контрактів з ними не укладала, не несе обов'язків щодо нарахування заробітної плати, утримання та сплати податків та інших нарахувань, а відповідно до статуту Центру, останній є окремою юридичною особою.

В той же час, відповідач наполягає на тому, що вказане рішення прийнято відповідно до вимог законодавства. Власні доводи обґрунтовує тим, що оскільки Центр знаходиться у віданні НАН України та підпорядковується Президії НАН України, яка прийняла рішення про припинення Центру як юридичної особи, зняло фінансування Центру, тобто бюджетні асигнування заблоковані головним розпорядником (НАН України), НАН України є роботодавцем Центру, а відтак є належною стороною колективного трудового спору.

Суд першої інстанції прийшов до висновку, з яким погоджується апеляційний суд, про наявність правових підстав для задоволення вимог позивача в частині визнання протиправним та скасування спірного розпорядження, виходячи з такого.

Відповідно до частини 6 статті 15 Закону України від 3 березня 1998 року № 137/98-ВР «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» (далі по тексту - Закон № 137/98-ВР) до компетенції Національної служби посередництва і примирення, яка є постійно діючим державним органом, створеним Президентом України для сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів), належить, крім іншого, здійснення реєстрації висунутих працівниками вимог та колективних трудових спорів (конфліктів).

За визначеннями, наведеними у частинах 2 та 3 статті 1, а також частині 1 статті 2 Закону № 137/98-ВР, -

найманий працівник - фізична особа, яка працює за трудовим договором на підприємстві, в установі та організації, в їх об'єднаннях або у фізичних осіб, які використовують найману працю;

роботодавець - юридична (підприємство, установа, організація) або фізична особа, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб;

колективний трудовий спір (конфлікт) - це розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо: а) встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; б) укладення чи зміни колективного договору, угоди; в) виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; г) невиконання вимог законодавства про працю.

Правові і організаційні засади здійснення Національною службою посередництва і примирення відповідно до частини 6 статті 15 Закону № 137/98-ВР системи заходів щодо реєстрації висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективних трудових спорів (конфліктів) визначено Положенням про порядок реєстрації Національною службою посередництва і примирення висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективних трудових спорів (конфліктів), яке затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 25 березня 2014 року № 21 (далі - Положення № 21).

Під реєстрацією висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективного трудового спору (конфлікту) розуміється внесення Національною службою посередництва і примирення в Книгу реєстрації висунутих найманими працівниками вимог та колективних трудових спорів (конфліктів) відомостей про сторони колективного трудового спору (конфлікту) із зазначенням їх повного найменування і місцезнаходження (поштової адреси) та висунуті найманими працівниками, профспілкою вимоги, присвоєння колективному трудовому спору (конфлікту) реєстраційного номера та видання про це відповідного розпорядження Національною службою посередництва і примирення.

Відповідно до п. 5.1. Положення № 21 Національна служба посередництва і примирення відмовляє у реєстрації спору якщо в результаті перевірки не підтвердились повноваження представників сторін колективного трудового спору (конфлікту) або сторона спору не є належною.

Підлягають зняттю з реєстрації спори та/або висунуті вимоги, у разі, зокрема: встановлення в результаті перевірки порушень чинного законодавства України з питань реєстрації висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективних трудових спорів (конфліктів) у випадках, визначених у підпункті 5.1 Положення; прийняття судом рішення про скасування розпорядження Національної служби посередництва і примирення про реєстрацію висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та/або колективних трудових спорів (конфліктів).

Згідно з п. 6.3. Положення № 21, зняття з реєстрації колективних трудових спорів (конфліктів) та висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог здійснюється, зокрема, на підставі ухвали суду про скасування розпорядження Національної служби посередництва і примирення про реєстрацію висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективного трудового спору (конфлікту).

Судом першої інстанції, із врахуванням реєстраційного номера спірного рішення та висновки, викладені у спірному рішенні та у поданні регіонального відділення НСПП, а також виходячи із змісту п. 3.2 Положення, встановлено, що в даному випадку зареєстровано спір на виробничому рівні, де сторонами мають бути наймані працівники та роботодавець.

В той же час, зважаючи на Статут Центру, судом вірно встановлено, що Центр та НАН України є окремими юридичними особами. Працівники, якими ініційовано питання щодо вирішення колективного трудового спору, знаходяться у трудових відносинах з Центром.

Таким чином, на виробничому рівні учасниками спору можуть бути працівники Центру (наймані працівники) та Центр, як роботодавець. Водночас, НАН України в даному випадку не може бути стороною трудового колективного спору на виробничому рівні, оскільки не є роботодавцем відносно працівників, які ініціювали вирішення трудового колективного спору, тобто НАН України не є належною стороною колективного трудового спору, у зв'язку з чим, суд дійшов правильного висновку, що реєстрація спору за її участі в даному випадку не відповідає вимогам законодавства.

За таких обставин, колегія суддів вважає обґрунтованим висновок суду першої інстанції про відсутність правових підстав для реєстрації відповідачем колективного трудового спору за участі працівників Центру та НАН України та, відповідно, про відсутність правових підстав для прийняття оскаржуваного рішення про реєстрацію такого спору.

Відтак, оскаржуване у даній справі розпорядження є протиправним та підлягає скасуванню, а позов в цій частині є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Оскільки в частині відмови у задоволенні позовних вимог судове рішення сторонами та іншими особами які беруть участь у справі, не оскаржено, апеляційний суд не вбачає необхідності надавати правову оцінку висновкам суду першої інстанції у цій частині, позаяк вони не є предметом апеляційного оскарження.

Оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, колегія суддів дійшла висновку, що доводи, викладені в апеляційній скарзі, не знайшли свого підтвердження, оскаржувана постанова прийнята судом відповідно до норм матеріального та процесуального права, а тому підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.

Відповідно до ст. 200 КАС України - суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Оскільки судове рішення ухвалене судом першої інстанції відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права, на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в справі, підтвердженими доказами, а доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, то колегія суддів апеляційної інстанції підстав для його скасування не вбачає.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Національної служби посередництва та примирення на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 жовтня 2014 року у справі за адміністративним позовом Національної академії наук України до Національної служби посередництва і примирення, за участю третіх осіб: Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України", Первинної профспілкової організації Державної наукової установи "Центр світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України" про визнання протиправним та скасування розпорядження, зобов'язати зняти з реєстрації колективний трудовий договір - залишити без задоволення , а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 жовтня 2014 року - без змін .

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складання ухвали в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя О.А. Губська

Суддя А.Б. Парінов

Суддя О.О. Беспалов

Повний текст ухвали виготовлено 22 грудня 2014 року

Головуючий суддя Губська О.А.

Судді: Парінов А.Б.

Беспалов О.О.

Дата ухвалення рішення18.12.2014
Оприлюднено25.12.2014
Номер документу41996711
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/14896/14

Ухвала від 01.10.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Ухвала від 18.12.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Постанова від 30.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 02.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні