Постанова
від 05.12.2014 по справі 2а-1493/11/0970
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2014 року Справа № 53225/11/9104

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Носа С. П.,

суддів - Клюби В. В., Кухтея Р. В.;

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу державного підприємства «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 31 травня 2011 року в справі за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі до Тернопільського управління виробничо-технічної документації державного підприємства Міністерства оборони України в особі державного підприємства Івано-Франківський лісопромисловий комбінат Міністерства оборони України про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

05 травня 2011 року Івано-Франківським окружним адміністративним судом зареєстровано позовну заяву управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі до Тернопільського управління виробничо-технічної документації державного підприємства Міністерства оборони України в особі державного підприємства Івано-Франківський лісопромисловий комбінат Міністерства оборони України про стягнення з державного підприємства Міністерства оборони України «Івано-Франківський лісопромисловий комбінат» в користь управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі борг з фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в сумі 6132,50 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що сума заборгованості підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 31 травня 2011 року позов задоволено. Постановлено стягнути з Державного підприємства Міністерства оборони України «Івано-Франківський лісопромисловий комбінат» (вул. Ребета, 6, м. Івано-Франківськ, ід.код 24633164) в користь управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі заборгованість з фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б»- «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в сумі 6132,50 грн.

Зазначену постанову мотивовано тим, що наявність заборгованості відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України м. Тернополі по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій за листопад 2010 року в сумі 1005,12 грн., за грудень 2010 року - 1005,72 грн., за січень 2011 року - 1047,32 грн., за лютий 2011року - 1019,35 грн., за березень 2011 року - 1019,35 грн., за квітень 2011 року - 1035,64 грн., підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, розрахунком заборгованості, виданого УПФУ в м. Тернополі.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, державним підприємством «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат», подано апеляційну скаргу до Львівського апеляційного адміністративного суду, в якій висловлено прохання скасувати оскаржувану постанову.

Особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з'явились, про дату, час і місце апеляційного розгляду були повідомлені належним чином, а тому, суд, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС України, вважає можливим проведення розгляду справи за їхньої відсутності, в порядку письмового провадження, за наявними у справі матеріалами та на основі наявних у ній доказів.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши доводи апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а постанову суду першої змінити з наступних підстав.

Згідно ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Пунктом 1 ст. 2 вказаного Закону визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, - фактичні витрати на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Встановлено, що державне підприємство «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Об'єктом оподаткування для платника зазначеного збору є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Об'єктом оподаткування, для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 вказаного Закону. Згідно пенсійного законодавства відповідач зобовязаний відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Згідно із розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» та пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за списком № 2 за період з 01 листопада 2010 року по 25 квітня 2011 року, відповідач зобов`язувався сплатити фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, що підтверджується розрахунком заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Однак, дані суми відповідачем сплачено не було, а тому вони підлягають стягненню в судовому порядку.

Так, ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст.. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Статею 4 вказаного Закону встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Таким чином, фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах колишнім працівникам відповідача за вказаний вище період (з 01 листопада 2010 року по 25 квітня 2011року) згідно поданих розрахунків становлять суму заборгованості в розмірі 6132,50 грн.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19 грудня 2003 року.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 вищезгаданої Інструкції розміри сум відшкодування на поточний рік визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствами до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та ч. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зареєстрованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України підприємства зобовязані відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Таким чином, суд апеляційної інстанції зазначає, що вимоги позивача про стягнення заборгованості є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Разом з тим, судом першої інстанції постановлено стягнути заборгованість з Державного підприємства Міністерства оборони України «Івано-Франківський лісопромисловий комбінат», проте 30 вересня 2008 року Державне підприємство Міністерства оборони України «Івано-Франківський лісопромисловий комбінат» згідно Наказу Міністра оборони України № 469 перейменовано у державне підприємство «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат», який відповідно до цього Наказу є правонаступником усіх прав та обов'язків Державного підприємства Міністерства оборони України «Івано-Франківський лісопромисловий комбінат».

У відповідності до ст. 201 КАС України, підставами для зміни постанови або ухвали суду першої інстанції є: 1) правильне по суті вирішення справи чи питання, але із помилковим застосуванням норм матеріального чи процесуального права; 2) вирішення не всіх позовних вимог або питань.

З урахуванням наведеного, суд апеляційної інстанції вважає, що судом першої інстанції правильно вирішено справу по суті, але з помилковим застосуванням норм матеріального та процесуального права, а тому, постанову суду першої інстанції слід змінити.

Керуючись ст. ст. 158-163, 195, 197, п. 2 ч. 1 ст. 198, ст. 201, ч. 2 ст. 205, ст. ст. 207, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу державного підприємства «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» - залишити без задоволення.

Постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 31 травня 2011 року в справі № 2а-1493/11/0970 змінити, вказавши, що особою, з якої слід стягнути кошти є державне підприємство «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат».

В решті постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 31 травня 2011 року в справі № 2а-1493/11/0970 - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі.

Постанова може бути оскаржена у касаційному порядку, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України, протягом двадцяти днів з дня набрання постановою законної сили.

Головуючий суддя: С. П. Нос

Судді: В. В. Клюба

Р. В. Кухтей

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2014
Оприлюднено25.12.2014
Номер документу41998752
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1493/11/0970

Постанова від 31.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Ухвала від 06.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 05.12.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Нос С.П.

Постанова від 31.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні