Постанова
від 19.12.2014 по справі 0311/1154/2012
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2014 року Справа № 876/3290/14

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Святецького В.В.,

суддів Гудима Л.Я., Довгополова О.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Маневицького районного суду Волинської області від 27 лютого 2012 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Маневицької районної державної адміністрації про перерахунок та виплату разової грошової допомоги,

ВСТАНОВИВ:

24 червня 2011 року ОСОБА_1 через поштове відділення зв'язку (а.с.7) звернувся до суду з адміністративним позовом, у якому просив стягнути з управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Маневицької районної державної адміністрації 3360 грн. недоплаченої грошової допомоги до 5 травня за 2011 рік як учаснику бойових дій.

Постановою Маневицького районного суду Волинської області від 27 лютого 2012 року в задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з таким рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, оскільки вважає, що постанова прийнята з порушенням закону, без посилання на норми матеріального права.

Апеляційну скаргу мотивує тим, що суд першої інстанції не взяв до уваги ті обставини, що рішенням Конституційного Суду України № 10-рп/2008 від 22.05.2008р . положення Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» відповідно до якої ветеранам війни щорічно до 5 травня виплачується разова грошова допомога у розмірах, які визначаються Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України, визнані неконституційними, а тому позивач має право на грошову допомогу в розмірі п'яти мінімальних пенсій за віком.

Крім того, зазначає, що суд першої інстанції безпідставно керувався законодавством, яке не діяло на момент виникнення спірних правовідносин.

З огляду на викладене, просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 197 КАС України колегія суддів вважає доцільним розглядати справу в порядку письмового провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та проаналізувавши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до переконання, що подана апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню.

Суд першої інстанції встановив, що позивач має статус учасника бойових дій, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1 та відповідно до вимог ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (Закон № 3551-XII) щорічно до 5 травня має право на одержання грошової допомоги у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком, обов'язок щодо виплати якої, за правилами ст. 17 1 цього ж Закону, покладено на органи праці та соціального захисту населення.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» статті 12-15 Закону № 3551-XII викладено в новій редакції, відповідно до якої ветеранам війни щорічно до 5 травня виплачується разова грошова допомога у розмірах, які визначаються Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року № 10-рп/2008 такі положення визнані неконституційними.

Отже, з 22 травня 2008 року відновлено дію статті 12 Закону № 3551-XII, відповідно до якої розмір грошової допомоги учасникам бойових дій має становити 5 мінімальних пенсій за віком.

Статтею 152 Конституції України передбачено, що Закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

У 2011 році Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" не зупинявся та не змінювався, тому позивач має право на отримання щорічної разової грошової допомоги до 5 травня у відповідності до ст. 12 цього Закону.

Таким чином, відповідачем неправомірно здійснена позивачу виплата допомоги у розмірі, який визначений постановою КМ України № 341 від 04.04.2011р. «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується в 2011 році відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» .

Виходячи із загальних засад пріоритетності законів над урядовими нормативними актами, при вирішенні даного спору щодо виплати допомоги до 5 травня у 2011 році необхідно керуватися Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а не постановою КМУ.

Покликання апелянта на відсутність бюджетного фінансування, як на причину невиконання державою взятих на себе зобов'язань, до уваги не приймаються, оскільки реалізація особою права, що пов'язане з отриманням бюджетних коштів, яке базується на спеціальних та чинних на час виникнення спірних правовідносин нормативно-правових актах національного законодавства, не може бути поставлена у залежність від бюджетних асигнувань (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Кечко проти України»),

Отже, із урахуванням позовних вимог та виходячи із встановленого законом шестимісячного строку для звернення до адміністративного суду, колегія суддів приходить до переконання про наявність підстав для задоволення позовних вимог позивача про перерахунок та виплату щорічної допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій за 2011 рік.

За таких обставин судом першої інстанції, при винесені оскаржуваної постанови порушено норми матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Наведене в силу ст. 202 КАС України є підставою для скасування постанови, що оскаржується, та прийняття нового рішення у справі.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 202, 205, 207, 254 КАС України суд,

ПОСТАНОВИВ:

апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково, постанову Маневицького районного суду Волинської області від 27 лютого 2012 року у справі № 0311/1154/2012 - скасувати та прийняти нову постанову, якою позов задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Маневицької районної державної адміністрації щодо відмови нарахувати та виплатити ОСОБА_1 щорічну грошову допомогу за 2011 рік як учаснику бойових дій відповідно до ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту» .

Зобов'язати управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Маневицької районної державної адміністрації здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги як учаснику бойових дій за 2011 рік у розмірі п'яти мінімальних розмірів пенсії за віком відповідно до ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту» , ст.28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та з врахуванням виплачених сум.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі.

Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя В.В. Святецький

Судді Л.Я. Гудим

О.М. Довгополов

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2014
Оприлюднено26.12.2014
Номер документу41999531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0311/1154/2012

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Ухвала від 12.11.2020

Адміністративне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Постанова від 27.02.2012

Адміністративне

Маневицький районний суд Волинської області

Покидюк М. В.

Постанова від 19.12.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Святецький В.В.

Ухвала від 26.03.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Святецький В.В.

Ухвала від 16.02.2012

Адміністративне

Маневицький районний суд Волинської області

Покидюк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні