Ухвала
від 29.12.2014 по справі 918/291/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЛЕГІЯ З РОЗГЛЯДУ СПРАВ ПРО БАНКРУТСТВО

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

"29" грудня 2014 р. Справа № 918/291/13-г

Господарський суд Рівненської області у складі судді Церковної Н.Ф. при секретарі судового засідання Оліфер С.М. розглянувши матеріали справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів"

В засіданні приймали участь:

Від кредиторів: не з'явився;

Від боржника: не з'явився;

Ліквідатор: Михайловський С.В.

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Рівненської області від 23.10.2013 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Михайловського С.В.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 12.11.2014 р. продовжено строк ліквідаційної процедури боржника та строк повноважень ліквідатора на 6 місяців до 23.04.2015 р.

Ліквідатором банкрута подано до суду клопотання про затвердження основної та додаткової грошової винагороди, порядку формування та використання фонду для оплати основної, додаткової грошової винагороди і відшкодування витрат та скасування обтяжень з майнових активів боржника, які ухвалою суду призначено до розгляду в судовому засіданні на 29.12.2015р.

Господарський суд, заслухавши в судовому засіданні ліквідатора, розглянувши подані останнім клопотання та врахувавши обставини по справі, встановив наступне.

Відповідно до п.3 ч. 1 ст. 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), серед іншого, має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Відповідно до положень ст. 115 зазначеного Закону про банкрутство арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Частиною 3 ст.115 Закону про банкрутство встановлено, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Ч.4 ст.115 передбачає, що витрати арбітражного керуючого, пов'язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно ч.5 ст.115 Закону про банкрутство, сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника. Згідно ч.6 ст.115 Закону про банкрутство, кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Відповідно до ст. 26 Закону про банкрутство до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про: обрання голови комітету; скликання зборів кредиторів; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом; звернення до господарського суду з вимогою про визнання правочинів (договорів) боржника недійсними на будь-якій стадії процедури банкрутства; звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора), припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення іншого арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора); підготовку та укладення мирової угоди; схвалення плану санації боржника, змін та доповнень до нього у випадках, передбачених цим Законом; визначення складу майна в разі продажу частини майна у процедурі санації боржника або ліквідації банкрута; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; інші питання, передбачені цим Законом.

На засіданні комітету кредиторів боржника, що відбулося 05.05.2014р. комітетом кредиторів вирішено:

-затвердити арбітражному керуючому Михайловському С. В. додаткову винагороду у розмірі 5% (п'яти відсотків) від суми фактично задоволених (оплачених) вимог кредиторів, основну грошову винагороду в розмірі, що дорівнює розміру чотирьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень ліквідатора з дня винесення постанови про визнання ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» банкрутом та відшкодування витрат, пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури, згідно підтверджуючих документів; Затвердити створення фонду для оплати основної та додаткової грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражному керуючому (ліквідатору) за рахунок коштів, отриманих від реалізації майна банкрута, зокрема і того, що знаходиться в заставі ПАТ «Західінкомбанк»;

-затвердити наступний порядок формування та використання фонду для оплати основної та додаткової грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражному керуючому (ліквідатору) за рахунок коштів, отриманих від реалізації майна банкрута, зокрема і того, що знаходиться в заставі ПАТ «Західінкомбанк»:

-Фонд формується під час надходження коштів на рахунок ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів», отриманих від реалізації майна банкрута. Із отриманих від продажу майна банкрута, зокрема і того, що знаходиться в заставі ПАТ «Західінкомбанк», грошових сум здійснюється погашення кредиторської заборгованості ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» перед ПАТ «Західінкомбанк» за мінусом додаткової винагороди у розмірі 5% від суми задоволених вимог забезпеченого кредитора, оплати основної грошової винагороди арбітражного керуючого в розмірі, що дорівнює розміру чотирьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень ліквідатора ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» та відшкодування витрат, пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури, згідно підтверджуючих документів.

З огляду на викладене, клопотання ліквідатора про затвердження основної та додаткової грошової винагороди, порядку формування та використання фонду для оплати основної, додаткової грошової винагороди і відшкодування витрат є обґрунтованим та підлягає задоволенню судом.

Щодо клопотання ліквідатора про скасування обтяжень з майнових активів банкрута суд зазначає наступне.

Постановою господарського суду Рівненської області від 23.10.2013 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Михайловського С.В.

У відповідності до ч. 7 п. 1 ст. 38 Закону про банкрутство з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Окрім того, слід зазначити, що відповідно до ч.1 ст. 2 Закону про банкрутство провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Проте, як встановлено судом, серед майна боржника, яке включено до ліквідаційної маси та підлягає виставленню на аукціон є майно на яке накладено ряд обтяжень, що підтверджується витягами з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек.

Юридичний факт банкрутства особи вводить відносно банкрута новий правовий режим, який регулюється спеціальним Законом - Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги якого розповсюджуються на усіх учасників суспільних відносин, що стосуються прав і обов'язків боржника-банкрута. Права та інтереси банкрута і кредиторів у справі реалізуються через ліквідатора, який для їх забезпечення має право подати відповідні заяви (клопотання) до органів та осіб, що наклали арешти чи заборони на майно боржника-банкрута, які, в свою чергу, зобов'язані їх скасувати (припинити, анулювати, зняти, погасити тощо).

Постанова господарського суду Рівненської області від 23.10.2013 р. у справі №918/291/13-г та факт банкрутства, який нею встановлений, для осіб, які наклали обтяження на майно боржника, визнаного банкрутом, є правозмінюючим юридичним фактом, наслідком якого є скасування обтяжень та заборон, що накладені на майно банкрута, будь-якими органами (судами, нотаріусами, органами виконавчої служби, тощо), що їх наклали (вчинили).

Згідно ст. 41 Закону про банкрутство ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Цією ж статтею передбачено повноваження ліквідатора, зокрема, ліквідатор приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; і виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; для подальшої його реалізації та задоволення вимог кредиторів, що кореспондується з статтями 43 та 44 цього Закону.

Відповідно до ст. 42 вищезгаданого закону ліквідатор формує ліквідаційну масу, проводить оцінку виявленого майна, що належить банкруту та виставляє його на аукціон для реалізації.

Таким чином, накладені обтяження на майно банкрута є перешкодою (обмеженням) у здійсненні ліквідатором ліквідаційних заходів щодо банкрута, а саме, реалізації майна, одержання та накопичення коштів та послідуючому проведенні задоволення вимог кредиторів у порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника і або визнання його банкрутом".

Крім того, наявність зазначених обтяжень порушує права та законні інтереси переможців аукціону відносно права розпорядження об'єктами приватної власності.

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута.

При цьому, зняття обтяжень з майна боржника у порядку ст.38 Закону про банкрутство є безумовним, і стосується будь-яких органів і посадових осіб.

Існування не скасованих обтяжень на відчуження активів банкрута перешкоджає ліквідатору у виконанні покладених на нього Законом обов'язків.

Дія ст. 38 Закону про банкрутство розповсюджується також на об'єкти майна банкрута, що знаходяться в іпотеці та в податковій заставі.

Статтею 4 Закону України "Про іпотеку" встановлено, що обтяження нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому законодавством.

Державна реєстрація здійснюється особою, на яку відповідно до законодавства покладені функції щодо державної реєстрації обтяжень нерухомого майна іпотекою, на підставі повідомлення іпотекодержателя.

Окрім того, Законом України "Про іпотеку" передбачено, що відомості про зміну умов обтяження нерухомого майна іпотекою підлягають державній реєстрації у встановленому законом порядку (частина перша статті 19).

Підстави припинення іпотеки визначені ст. 17 Закону України "Про іпотеку".

Згідно статті 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", обтяження - заборона розпоряджатися та/або користуватися нерухомим майном, яка встановлена або законом, або актами уповноважених на це органів державної влади, їх посадових осіб або яка виникає на підставі договорів.

Відповідно до ч.ч. 1, 9 ст. 16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень подається до органу державної реєстрації прав у паперовій або електронній формі у випадках, передбачених цим Законом; державна реєстрація припинення іпотеки, обтяження проводиться на підставі заяви обтяжувача, яку він зобов'язаний подати протягом п'яти робочих днів з дня припинення іпотеки, обтяження самостійно або на письмову вимогу боржника чи іншої особи, права якої порушено через наявність таких реєстраційних записів.

Разом з тим, Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" не передбачено іншого, окрім заяви обтяжувача (компетентної посадової особи), способу внесення запису до Державних реєстрів та не враховано того, що відповідно до статті 19 Конституції України, статті 4-5 ГПК України господарські суди не вправі діяти з виходом поза межами наданих їм повноважень, зокрема, шляхом подання заяв до відповідних державних органів, а тільки шляхом прийняття судових рішень (ухвал). Відсутність у нормативному акті процедури надіслання до виконання в добровільному порядку судового рішення (ухвали про скасування обтяжень, іпотеки та зобов'язання держателя реєстру або державного реєстратора вчинити певні дії по виключенню спірного майна з державного реєстру) не може створювати перешкоди для виконання такого судового рішення держателем Державного реєстру прав.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" Державна реєстрація прав проводиться на підставі: рішень судів, що набрали законної сили.

Відтак, ухвала господарського суду про припинення іпотеки, чи інших обмежень (в тому числі обтяжень, що внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) є підставою для припинення іпотеки (обтяжень) та державної реєстрації їх припинення Реєстраційною службою в установленому порядку.

Таким чином, викладені, документально підтверджені, ліквідатором обставини свідчать про наявність обмеження щодо розпорядження майном банкрута. Такі обмеження, виходячи з положень ч. 1 ст. 38 Закону, підлягають скасуванню.

Враховуючи все вищенаведене у сукупності, господарський суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання ліквідатора про скасування обтяжень з майнових активів боржника та необхідністю його задоволення.

Керуючись ст. ст. 2, 38, 40, 42, 98, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Клопотання ліквідатора про затвердження основної та додаткової грошової винагороди, порядку формування та використання фонду для оплати основної, додаткової грошової винагороди і відшкодування витрат та скасування обтяжень з майнових активів боржника задоволити.

2.Затвердити арбітражному керуючому Михайловському Сергію Володимировичу додаткову винагороду у розмірі 5% (п'яти відсотків) від суми фактично задоволених (оплачених) вимог кредиторів, основну грошову винагороду в розмірі, що дорівнює розміру чотирьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень ліквідатора з дня винесення постанови про визнання ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» банкрутом та відшкодування витрат, пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури, згідно підтверджуючих документів.

3.Затвердити наступний порядок формування та використання фонду для оплати основної та додаткової грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражному керуючому (ліквідатору) за рахунок коштів, отриманих від реалізації майна банкрута, зокрема і того, що знаходиться в заставі ПАТ «Західінкомбанк»:

- Фонд формується під час надходження коштів на рахунок ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів», отриманих від реалізації майна банкрута. Із отриманих від продажу майна банкрута, зокрема і того, що знаходиться в заставі ПАТ «Західінкомбанк», грошових сум здійснюється погашення кредиторської заборгованості ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» перед ПАТ «Західінкомбанк» за мінусом додаткової винагороди у розмірі 5% від суми задоволених вимог забезпеченого кредитора, оплати основної грошової винагороди арбітражного керуючого в розмірі, що дорівнює розміру чотирьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень ліквідатора ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» та відшкодування витрат, пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури, згідно підтверджуючих документів.

4.Скасувати обтяження іпотекою щодо майна, належного банкруту - ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» (Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, 3, код ЄДРПОУ 33660057), а саме:

Реєстраційний номер обтяження: 6826461 ;

Тип обтяження : іпотека;

Зареєстровано : 20.03.2008 13:29:08 реєстратором: Приватний нотаріус Ариванюк Т.О., Луцький міський нотаріальний округ, 43000 Волинська обл., м. Луцьк, вул. Крилова, 7.

Підстава обтяження: договір іпотеки, 1074, 20.03.2008 р., приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Ариванюк Т.О.;

Об'єкт обтяження : комплекс, цілісний майновий комплекс, адреса: Рівненська обл., Дубровицький р-н, м. Дубровиця, вулиця Залізнична, будинок 3, номер РПВН: 119160;

Іпотекодержатель: КБ «Західінкомбанк» ТзОВ, Код: 19233095, 43000, Волинська обл., м. Луцьк, пр. Перемоги, 15.

Боржник за основним зобов'язанням: ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів», Код: 33660057, Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, 3.

Розмір основного зобов'язання: 3500000,00 гривня;

строк виконання: 18.03.2011;

заставна: Немає.

5.Зобов'язати Реєстраційну службу Дубровицького районного управління юстиції Рівненської області, 34100, Рівненська обл., Дубровицький р-н, м. Дубровиця, провулок Макарівський, 1, вилучити з Державного реєстру іпотек вищевказаний запис про іпотеку.

6.Скасувати заборону щодо нерухомого майна, належного банкруту - ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» (Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, 3, код ЄДРПОУ 33660057), а саме:

Реєстраційний номер обтяження: 6826378 ;

Тип обтяження : заборона на нерухоме майно;

Зареєстровано : 20.03.2008 13:24:56 за №6826378 реєстратором: Приватний нотаріус Ариванюк Т.О., Луцький міський нотаріальний округ, 43000 Волинська обл., м. Луцьк, вул. Крилова, 7.

Підстава обтяження: договір іпотеки, 1047, 20.03.2008 р., приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Ариванюк Т.О.;

Об'єкт обтяження : комплекс, цілісний майновий комплекс, адреса: Рівненська обл., Дубровицький р-н, м. Дубровиця, вулиця Залізнична, будинок 3, номер РПВН: 119160;

Власник: ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів», Код: 33660057, Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, 3.

Заявник: КБ «Західінкомбанк»

7.Зобов'язати Реєстраційну службу Дубровицького районного управління юстиції Рівненської області, 34100, Рівненська обл., Дубровицький р-н, м. Дубровиця, провулок Макарівський, 1, вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна вищевказаний запис про заборону на нерухоме майно.

8.Скасувати арешт нерухомого майна, належного банкруту - ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів» (Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, 3, код ЄДРПОУ 33660057), а саме:

Реєстраційний номер обтяження: 11993597 ;

Тип обтяження : арешт нерухомого майна;

Зареєстровано : 21.12.2011 16:41:49 за №11993597 реєстратором: Рівненська філія державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, 33013, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Кавказька, 7, каб.221.

Підстава обтяження: постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, 29069124, 20.12.2011 р., головний державний виконавець Дудка І.О., відділ примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області;

Об'єкт обтяження : невизначене майно, все нерухоме майно боржника;

Власник: ТзОВ «Дубровицький завод продтоварів», Код: 33660057, Рівненська область, Дубровицький район, м. Дубровиця, вул. Залізнична, 3.

Обтяжувач: підрозділ примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області, Код: 34922687, 33000, Рівненська область, м. Рівне, вул. Замкова, 22-а

Заявник: підрозділ примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області, Код: 34922687, 33000, Рівненська область, м. Рівне, вул. Замкова, 22-а

9.Зобов'язати Реєстраційну службу Дубровицького районного управління юстиції Рівненської області, 34100, Рівненська обл., Дубровицький р-н, м. Дубровиця, провулок Макарівський, 1, вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна вищевказаний запис про арешт нерухомого майна.

Зазначена ухвала відповідно до ст. 4 5 Господарського процесуального кодексу України є обов'язковою для виконання на усій території України та є виконавчим документом.

Дана ухвала набрала законної сили 29 грудня 2014 р. і може бути пред'явлена до виконання протягом одного року.

Ухвалу направити всім учасникам у справі, реєстраційній службі Дубровицького районного управління юстиції, приватному нотаріусу приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Ариванюк Т.О., підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області.

Суддя Церковна Н.Ф.

Дата ухвалення рішення29.12.2014
Оприлюднено31.12.2014
Номер документу42026380
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів" В засіданні приймали участь: Від кредиторів: не з'явився; Від боржника: не з'явився; Ліквідатор: Михайловський С.В

Судовий реєстр по справі —918/291/13-г

Постанова від 09.11.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 05.10.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 27.11.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 15.10.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 11.04.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 13.01.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні