Ухвала
від 23.12.2014 по справі 01/555
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"23" грудня 2014 р. Справа № 01/555

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Чевгуза О.В., при секретарі судового засідання Олійник І.С., за участю:

від кредиторів: Шпильова Т.В. - представник за довіреністю управління Пенсійного фонду України у Звенигородському районі Черкаської області,

ліквідатор не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області клопотання ліквідатора про стягнення коштів пропорційно до заявлених вимог кредиторів в рахунок оплати послуг

у справі за заявою фермерського господарства «Уелсі», с. Моринці, Звенигородського району, Черкаської області

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Черкаської області від 21 травня 2009 року боржника визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором банкрута 04 лютого 2010 року призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3.

До суду з клопотаннями про затвердження звіту ліквідатора та припинення провадження у справі, а також про стягнення коштів пропорційно до заявлених вимог кредиторів в рахунок оплати послуг звернувся ліквідатор банкрута.

В судовому засіданні представник кредитора клопотання ліквідатора щодо затвердження звіту та припинення провадження у справі підтримав, проти клопотання про стягнення коштів пропорційно до заявлених вимог кредиторів в рахунок оплати послуг.

Представник кредитора проти клопотання про стягнення коштів пропорційно до заявлених вимог кредиторів в рахунок оплати послуг заперечив, мотивуючи тим, що продажу майна банкрута не відбувалось, тому немає коштів для виплати ліквідатору оплати послуг.

Представники ПАТ «Мегабанк», Звенигородської ОДПІ, Звенигородського районного центру зайнятості, ПАТ «ОТП Банк» в особі регіонального відділення ПАТ «ОТП Банк», Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Черкаській області, Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, ЗАТ «Київстар Дж.Ес.Ем.», ПАТ «Мегабанк» в особі Черкаського відділення ПАТ «Мегабанк», ПАТ «Кредобанк» в особі Черкаської філії «Кредобанк» в судове засідання не з'явились.

До початку судового засідання від Звенигородської ОДП надійшла заява, якою клопотання ліквідатора про стягнення коштів пропорційно до заявлених вимог кредиторів в рахунок оплати послуг заперечується. Проти затвердження звіту ліквідатора та припинення провадження у справі кредитор не заперечує.

Заслухавши представника ліквідатора та представника кредитора, дослідивши матеріали справи, суд вважає клопотання ліквідатора такими, що підлягають до задоволення з таких правових підстав та мотивів.

Згідно ст.4 1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Провадження по даній справі здійснюється за Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013.

Відповідно до ст. 3 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» надання послуг професійного (ліцензованого) арбітражного керуючого відбувається на платній основі.

Так, згідно вказаної статті оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мінімальних заробітних плат та не більше середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство.

При цьому право арбітражного керуючого на отримання винагороди за свої послуги нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» не ставиться у залежність від підстав порушення (особлива чи загальна процедури банкрутства) чи обставин, пов'язаних із припиненням провадження у справі про банкрутство.

Частиною 12 ст. 3 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що оплата послуг, відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним своїх обов'язків здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, або за рахунок коштів кредиторів чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника.

У випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника, то така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів.

Таким чином, витрати щодо оплати послуг арбітражного керуючого не можуть бути покладені на одного кредитора без його згоди.

Також відповідно до ч. 12 ст. 3 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» оплата послуг арбітражного керуючого за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом.

Ухвалою суду від 05.11.2010 ліквідатору ОСОБА_3 затверджено оплату послуг к розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень та додаткову винагороду в розмірі 10% від вартості реалізованого майна.

Ухвалою суду від 25.03.2014 затверджений звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 від 22 січня 2014 року №1 про оплату послуг арбітражного керуючого за період з 04 лютого 2010 року по 22 січня 2014 року на суму 63434,56 грн. та звіт від 22 січня 2014 року №1 про відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов'язаних з виконанням обов'язків ліквідатора фермерського господарства «Уелсі», за період з 04 лютого 2010 року по 22 січня 2014 року на суму 7403,69 грн. (протокол засідання комітету кредиторів від 22 січня 2014 року).

Зазначені вище ухвали не оскаржувались у встановленому законом порядку і є чинними.

Таким чином, враховуючи вищевикладені вимоги Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», господарський суд вважає клопотання арбітражного керуючого ОСОБА_3 щодо виплати йому витрат та послуг як ліквідатора у даній справі з 04 лютого 2010 року по 22 січня 2014 року на суму 63434,56 грн. (здійснення ним повноважень ліквідатора боржника) та звіт від 22 січня 2014 року №1 про відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов'язаних з виконанням обов'язків ліквідатора фермерського господарства «Уелсі», за період з 04 лютого 2010 року по 22 січня 2014 року на суму 7403,69 грн. за рахунок кредиторів по справі, враховуючи відсутність будь-яких активів боржника.

Аналогічна правова позиція викладена у Постановах Вищого господарського суду України від 19.02.2014 у справі №14/1087 та від 25.03.2014 у справі №5016/2344/2011(15/55).

Оскільки у даній справі відбувався лише продаж майна, який перебував у заставі з ПАТ «Кредобанк» та ПАТ «Західінкомбанк», які отримували кошти від продажу заставного майна, суд вважає суму додаткової винагороди, яку встановив комітет кредиторів, стягнути із зазначених банків у затвердженому судом розмірі.

Від продажу заставного майна ПАТ «Кредобанк» отримав 17458 грн. 50 коп., а ПАТ «Західінкомбанк» - 480000 грн. Отже, з ПАТ «Кредобанк» належить стягнути на користь ліквідатора 1745 грн. 85 коп., з ПАТ «Західінкомбанк» 48000 грн. додаткової винагороди.

Окрім того, господарським судом встановлено, що ліквідатором виконані всі необхідні дії для виявлення активів боржника, задоволення вимог кредиторів, приймаючи до уваги, за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не залишилося майна, а тому суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора банкрута з наступних підстав та мотивів.

Частиною 1 ст. 25 Закону визначені повноваження ліквідатора, зокрема, останній з дня свого призначення: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження, виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута, здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством, аналізує фінансове становище банкрута, виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута, очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу, пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту, вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно з ст. 32 Закону після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються:

показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації);

відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;

копії договорів купівлі-продажу та акти приймання - передачі майна;

реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів;

документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Згідно з п. 6 ст. 40 Закону господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому статтею 32 цього Закону.

Господарський суд приймає до уваги ту обставину, що комітет кредиторів банкрута затвердив звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс та уповноважив ліквідатора звернутись до господарського суду з клопотанням про його затвердження.

На підставі зазначеного, керуючись ст. 86 ГПК України, ст. ст. 3-1, 32, 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора задовольнити повністю.

Затвердити звіт ліквідатора банкрута - арбітражного керуючого ОСОБА_3 та ліквідаційний баланс станом на 01 січня 2014 року.

Ліквідувати як юридичну особу фермерське господарство «Уелсі», вул. Овчаренка, 1, с. Моринці, Звенигородського району, Черкаської області, код ЄДРПОУ 32929472.

Стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» ОСОБА_3 (реквізити) з кредиторів, включених до реєстрів вимог кредиторів, суму оплати послуг арбітражного керуючого за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень в розмірі 63434 грн. 56 коп. та витрат арбітражного керуючого на суму 7403 грн. 69 коп., пропорційно до заявлених вимог кредиторів:

З публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк», проспект Перемоги, 15, м. Луцьк, код ЄДРПОУ 19233095 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 боргу з оплати послуг та відшкодування витрат в сумі 51074 грн. 37 коп.;

Із Звенигородської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області, вул. Енгельса, 142, м. Звенигородка, Черкаська область, код ЄДРПОУ 38265581 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 боргу з оплати послуг та відшкодування витрат в сумі 141 грн. 60 коп.;

З управління Пенсійного фонду України у Звенигородському районі Черкаської області, вул. С. Терещенко, 28. м. Звенигородка, Черкаська область, код ЄДРПОУ 21366484 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 боргу з оплати послуг та відшкодування витрат в сумі 28 грн. 30 коп.;

З публічного акціонерного товариства «Мегабанк», вул. Артема, 30, м. Харків, код ЄДРПОУ 09804119 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 боргу з оплати послуг та відшкодування витрат в сумі 850 грн. 00 коп.;

З публічного акціонерного товариства «ОТП Банк», вул. Жилянська, 43, м. Київ, код ЄДРПОУ 21685166 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 боргу з оплати послуг та відшкодування витрат в сумі 17851 грн. 25 коп.;

З публічного акціонерного товариства «Кредобанк», вул. Сахарова, 78, м. Львів, код ЄДРПОУ 09807862 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 боргу з оплати послуг та відшкодування витрат в сумі 779 грн. 20 коп.;

З публічного акціонерного товариства «Кредобанк», вул. Сахарова, 78, м. Львів, код ЄДРПОУ 09807862 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 додаткову винагороду в розмірі 10% від суми реалізації майна, що перебувало у заставі ПАТ «Кредобанк», в сумі 1745 грн. 85 коп.;

З публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк», проспект Перемоги, 15, м. Луцьк, код ЄДРПОУ 19233095 стягнути на користь ліквідатора фермерського господарства «Уелсі» арбітражного керуючого ОСОБА_3, АДРЕСА_1. ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків НОМЕР_1 додаткову винагороду в розмірі 10% від суми реалізації майна, що перебувало у заставі ПАТ «Західінкомбанк», в сумі 48000 грн. 00 коп.

Провадження у справі припинити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області.

СУДДЯ О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.12.2014
Оприлюднено13.01.2015
Номер документу42207612
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —01/555

Ухвала від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 02.12.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 02.11.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Постанова від 22.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 07.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 03.03.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 16.02.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Постанова від 19.11.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 29.10.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні