Рішення
від 22.07.2009 по справі 36/223
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

36/223

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  36/223

22.07.09

За позовом    Комунального підприємства «Ватутінськінвестбуд»

До                      Товариства з обмеженою відповідальністю «Потап»

Про                        визнання договору укладеним                    

Суддя Трофименко Т.Ю.

Представники:

Від позивача           Ганненко Г.М. –по дов. № 10-601 від 16.04.2009р.

Від відповідача          не з'явились

У засіданні брали участь

          

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

         

На розгляд Господарського суду міста Києва передані вимоги Комунального підприємства «Ватутінськінвестбуд»до Товариства з обмеженою відповідальністю «Потап»про визнання договору на оплату комунальних послуг для співвласників нежитлових будівель комунальної власності територіальної громади Деснянського району міста Києва на 2009 рік укладеним.

В судовому засіданні 22.07.2009р. представником позивача були подано заяву про уточнення позовних вимог, в якій просить суд визнати договір між Комунальним підприємством «Ватутінськбудінвест»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Потап»№ 1428к від 01.01.2009р. на оплату за комунальні послуги для співвласників нежитлових будівель комунальної власності територіальної громади Деснянського району міста Києва на 2009 рік укладеним.

Відповідач в судове засідання 22.07.2009р. не з'явився, письмовий відзив на позов не надав, вимоги ухвали Господарського суду міста Києва про порушення провадження у справі № 36/223 від 04.06.2009р. та ухвали від 01.07.2009р. не виконав.

Відповідач належним чином повідомлений про призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, оскільки ухвала про порушення провадження у справі надіслана за адресою, що зазначено в довідці з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України (м. Київ, вул. Перова, 32), а також за адресою м. Київ, вул. Закревського, 87.  

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві. (роз'яснення Президії Вищого Арбітражного суду України від 18.09.97 № 02 - 5/289 із змінами «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України»).

Крім того, в інформаційному листі Вищого господарського суду України від 14.08.2007р. № 01-8/675 «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року»(пункт 15) зазначено, що відповідно до пункту 2 частини другої статті 54 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, місцезнаходження сторін (для юридичних осіб).

Згідно із статтею 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

У пункті 11 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007р. № 01-8/123 «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році»зазначено, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Водночас законодавство України, в тому числі Господарський процесуальний кодекс України, не зобов'язує й сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони (сторін) у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно із згаданою статтею 93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах.

В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

Відповідно до вимог ст. 75 Господарського процесуального Кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за  наявними в ній матеріалами. Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку про достатність матеріалів справи для її розгляду по суті за відсутності представника відповідача 1 та його відзиву на позовну заяву.

В судовому засіданні 22.07.2009р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України за згодою представника позивача було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

Рішенням № 10 від 28.11.2002р. ІІІ сесії двадцять четвертого скликання Деснянської районної у м. Києві ради «Про оренду майна комунальної власності територіальної громади Деснянського району міста Києва»Комунальне підприємство «Ватутінськінвестбуд»визнане правонаступником Управління з питань майна в частині функцій орендодавця та визнано орендодавцем нежитлових будівель, споруд та приміщень комунальної власності територіальної громади Деснянського району міста Києва, які враховуються на балансі підприємства.

27.05.2003р. між представництвом Фондом державного майна України у Деснянському районі міста Києва (Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Потап»(Покупець) був укладений Договір купівлі –продажу приміщення шляхом викупу (Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору Продавець продав, а Покупець купив нежилі приміщення першого поверху, які знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Закревського, 87, літ. А, загальною площею 473,9 кв. м. Загальна площа відчужуваних приміщень складає 24/100 частин від нежилого будинку реєстраційний № БТІ 1052-П.

Даний договір посвідчено державним нотаріусом П'ятнадцятої київської нотаріальної контори Демчик В.В. 27.05.2003р. та зареєстровано за реєстровим № 1-1471.

Факт одержання Товариством з обмеженою відповідальністю «Потап» вищезгаданих нежилих приміщень підтверджується актом прийому-передачі приміщення від 28.05.2003р.

Відповідно до ст. 355 Цивільного кодексу України, майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

Отже відповідач є співвласником будинку за адресою: вул. Закревського, 87, літ. А.

Відповідно до п. 5.1. Договору покупець зобов'язаний укласти договори про надання та оплату комунальних послуг, участь в загальних витратах всього будинку, утримання прибудинкової території в належному санітарно –технічному стані.

Розпорядженням Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації № 599 від 09.06.2003р. «Про виключення з балансу приміщення у зв'язку з приватизацією»Комунальному підприємству «Ватутінськінвестбуд»було доручено виключити з балансу нежитлове приміщення, що знаходиться по вул. Закревського, 87, літ. А, загальною площею 473,9 кв. м. та зобов'язано Комунальне підприємство «Ватутінськінвестбуд» укласти з власником приміщень Товариством з обмеженою відповідальністю «Потап»договір про оплату вартості отримуваних комунальних послуг, участь у загальних витратах для всього будинку та при будинкової території, пов'язаних з його обслуговуванням та ремонтом.

Рішенням № 28 сьомої сесії ХХІV скликання Деснянської районної у місті Києві ради від 25.12.2003р. був затверджений типовий договір на оплату за надані комунальні послуги для співвласників нежитлових будівель комунальної власності територіальної громади Деснянського району міста Києва.

Відповідно до ч. 3 ст. 184 Господарського кодексу України, укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватися з додержанням умов, передбачених статтею 179 цього Кодексу, не інакше як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами ст. 181 цього Кодексу та відповідно до правил встановлених нормативно –правовими актами щодо застосування примірного та типового договору.

Статтею 179 Господарського кодексу України встановлено, що майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і не господарюючими суб'єктами –юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько –договірними зобов'язаннями.

Кабінет Міністрів України, уповноважені ним органи виконавчої влади можуть рекомендувати суб'єктам господарювання орієнтовані умови господарських договорів (примірні договори), а у визначених законом випадках – затверджувати типові договори.

Укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язковим для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Згідно ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»та ст. 23 Господарського кодексу України, акти ради, виконавчого комітету районної у місті ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на даній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Місцеві органи виконавчої влади, підприємства, установи та організації несуть встановлено законом відповідальність перед органами місцевого самоврядування за заподіяну місцевому самоврядуванню шкоду їх діями чи бездіяльністю, а також у результаті невиконання рішень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, прийнятих у межах наданих їм повноважень.

Комунальне підприємство «Ватутінськінвестбуд»засноване на комунальній власності територіальної громади Деснянського району міста Києва і безпосередньо підпорядковується виконавчому органу Деснянської районної у місті Києві ради.

Відповідно до ст. 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.  

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів.

Згідно ч. 1 цієї статті господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.

Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках. Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору (ч. 2, ч. 3 ст. 181 Господарського кодексу України).

Відповідно до п. 4 ст. 181 Господарського кодексу України за наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Судом встановлено, що листом від 09.02.2009р. № 10-2130 Комунальне підприємство «Ватутінськінвестбуд»надіслало на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «Потап»проект Договору № 1428к від 01.01.2009р. на оплату за комунальні послуги для співвласників нежитлових будівель комунальної власності територіальної громади Деснянського району, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення від 16.02.2009р.

Відповідач в свою чергу відповідно до вимог ст. 181 Господарського кодексу України у двадцятиденний термін зобов'язане було забезпечити його підписання або надати позивачу два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Однак, Договір № 1428к від 01.01.2009р. на оплату за комунальні послуги Товариством з обмеженою відповідальністю «Потап»у встановлений ст. 181 Господарського кодексу України двадцятиденний термін не був підписаний та не був повернутий позивачу із зауваженнями.

Відповідно до ст. 10 Господарського процесуального кодексу України спори, що виникають при укладенні господарських договорів, можуть бути подані на вирішення господарського суду.

Відповідно до положень ст. 187 Господарського Кодексу України, спори що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладання яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладання відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Враховуючи викладене, позовні вимоги про визнання укладеним договору       № 1428к від 01.01.2009р. на оплату за комунальні послуги для співвласників нежитлових будівель комунальної власності територіальної громади Деснянського району  обґрунтовані  та підлягають задоволенню повністю.

Згідно з ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись  ст. ст. 49, 82-85 ГПК України,-

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

2. Визнати укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили договір   № 1428к від 01.01.2009р. на оплату за комунальні послуги для співвласників нежитлових будівель комунальної власності територіальної громади Деснянського району  між Комунальним підприємством «Ватутінськінвестбуд»(м. Київ, вул. Електротехнічна, 11, код 30977943) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Потап»(м. Київ, вул. Перова, 32, код 30553176).

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Потап»(м. Київ, вул. Перова, 32, код 30553176) на користь  Комунального підприємства «Ватутінськінвестбуд»(м. Київ, вул. Електротехнічна, 11, код 30977943) 85 (вісімдесят п'ять) грн. витрат по сплаті державного мита та 312 (триста дванадцять) грн. 50 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

СуддяТ.Ю.Трофименко

Дата ухвалення рішення22.07.2009
Оприлюднено06.08.2009
Номер документу4222828
СудочинствоГосподарське
Суть                       визнання договору укладеним                   &nbsp

Судовий реєстр по справі —36/223

Ухвала від 03.09.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Ухвала від 17.09.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 20.08.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Рішення від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 10.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 26.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 29.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Рішення від 22.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні