Постанова
від 23.01.2015 по справі 815/7185/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/7185/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2015 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Глуханчук О.В., розглянувши у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України у Малиновському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва і права» про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

22 грудня 2014 року Управління Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси звернулось до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва та права» про стягнення заборгованості по відшкодуванню виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам за Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність» та сумою пенсії, призначеної відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 2 749, 30 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва та права» перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ст.24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та згідно довідок про науково-технічну діяльність пенсіонерам ТОВ «Одеський інститут підприємництва та права» призначено пенсії наукових працівників, а різниця між сумою призначеної пенсії за цим законом та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів підлягає до відшкодування підприємством. Так, за період з 01.10.2014 року по 30.12.2014 року відповідач має заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та сумою пенсії призначеної відповідно до інших законодавчих актів у розмірі 2 749, 30 грн. Вказана заборгованість, на думку позивача, підтверджена матеріалами справи та підлягає стягненню за рішенням суду.

У судове засідання представник позивача не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду справи був повідомлений належним чином, через канцелярію суду надав клопотання про розгляд справи без участі представника позивача в письмовому провадженні.

Представник відповідача у судове засідання також не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлений належним чином, жодних клопотань чи заяв про відкладення розгляду справи чи розгляд справи за його відсутності до суду не надходило.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З урахуванням вищенаведеного, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, суд приходить до наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва та права» перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси, як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за №1765 з 24.03.1997 року (а.с. 9).

Судом встановлено, що працівниками ТОВ «Одеський інститут підприємництва та права» виконуються наукові роботи, у зв'язку із чим пенсіонерам підприємства на підставі виданих підприємством довідок про науково-технічну діяльність, а також заяв цих працівників були призначені та виплачуються пенсії наукових працівників.

Так, згідно довідки № 11479 від 09 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Малиновському районі м. Одеси, ОСОБА_1, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Відповідно до довідки № 11478 від 09 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Малиновському районі м. Одеси, ОСОБА_2, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Згідно довідки № 11477 від 09 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Малиновському районі м. Одеси, ОСОБА_3, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Відповідно до довідки № 11476 від 09 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Малиновському районі м. Одеси, ОСОБА_4, який має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Згідно довідки № 3677 від 04 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Київському районі м. Одеси, ОСОБА_5, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Відповідно до довідки № 3674 від 04 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Київському районі м. Одеси, ОСОБА_6, має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Згідно довідки № 3678 від 04 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Київському районі м. Одеси, ОСОБА_7, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Відповідно до довідки № 3675 від 04 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Київському районі м. Одеси, ОСОБА_8, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Згідно довідки № 3676 від 04 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Київському районі м. Одеси, ОСОБА_9, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Відповідно до довідки № 3675 від 04 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Київському районі м. Одеси, ОСОБА_10, який має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Згідно довідки № 3673 від 04 грудня 2014 року, виданої УПФУ в Київському районі м. Одеси, ОСОБА_11, яка має науковий стаж на ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права», отримує пенсію за віком науковим працівникам.

Як вбачається з матеріалів справи, за період з 01.10.2014 року по 31.12.2014 року сума відшкодування по витратам на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам складає 2 749, 30 грн., що підтверджується наданими до суду розрахунками боргу та актами звірки (а.с. 7-8).

З огляду на зазначене, на адресу відповідача направлялись листи повідомлення про суму витрат на виплату пенсій, що ставлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів (а.с. 11-14).

Однак, добровільно, дії по відшкодуванню фактичних витрат, відповідач не здійснив, що стало підставою звернення позивача до суду.

Вирішуючи спірні правовідносини, суд виходить з наступного.

Згідно абзацу 2 п.13 розділу XV «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.2003 року №1058, у разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому, різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначеного Закону та розміром пенсії із солідарної системи, відповідно до цього Закону фінансуються за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Відповідно до частини 6 ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.1991р. №1997, різниця між сумою, призначеної пенсії за цим Законом та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових педагогічних працівників інших (не бюджетних підприємств) державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету у порядку, визначеному Кабінету Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. №372 затверджено Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи.

Згідно п. 2 вказаного Порядку, за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

На підставі п. 5 Постанови КМУ від 04.03.2004 р. № 372, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Однак, порушуючи вищевикладені приписи чинного законодавства, ТОВ «Одеський інститут підприємництва і права» не відшкодувало управлінню Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси кошти у розмірі 2 749, 30 грн. по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та сумою пенсії призначеної відповідно до інших законодавчих актів, що підтверджується наданими до суду актом звірки та розрахунком заборгованості за 2014 рік.

З огляду на зазначене, сума витрат на відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та сумою пенсії призначеної відповідно до інших законодавчих актів у розмірі 2 749, 30 грн. є заборгованістю відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси та підлягає стягненню за рішенням суду.

Доказів оплати даної заборгованості на дату розгляду справи відповідачем до суду не надано.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 86 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

За таких обставин, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі наданих сторонами доказів, суд вважає, що позивач довів суду ті обставини, на які він посилався в обґрунтування своїх позовних вимог, відтак адміністративний позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 7-9, 14, 71, 72, 86, 128, 158-163 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України у Малиновському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва і права» про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва і права» (код ЄДРПОУ 20933567) на користь управлінням Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси (код ЄДРПОУ 26302750) на р/р 256083013706 в Одеському Облуправлінні ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845 заборгованість по відшкодуванню виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам у розмірі 2 749, 30 грн. (дві тисячі сімсот сорок дев'ять гривень 30 коп.).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано у строк, встановлений статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одеського окружного адміністративного суду, та одночасно її копія до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя О.В. Глуханчук

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України у Малиновському районі м. Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва і права» про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Одеський інститут підприємництва і права» (код ЄДРПОУ 20933567) на користь управлінням Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси (код ЄДРПОУ 26302750) на р/р 256083013706 в Одеському Облуправлінні ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845 заборгованість по відшкодуванню виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам у розмірі 2 749, 30 грн. (дві тисячі сімсот сорок дев'ять гривень 30 коп.).

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2015
Оприлюднено26.01.2015
Номер документу42408308
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/7185/14

Ухвала від 16.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю.В.

Ухвала від 09.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю.В.

Ухвала від 30.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю.В.

Ухвала від 27.12.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

Ухвала від 13.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

Постанова від 23.01.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

Ухвала від 25.12.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні