Постанова
від 26.01.2015 по справі 815/6802/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/6802/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2015 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Токмілова Л.М., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі Одеської області до ДП "Гвардійське" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

01 грудня 2014 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі Одеської області (надалі - УПФУ в Комінтернівському районі або позивач) до ДП "Гвардійське" про стягнення заборгованості на суму 151,35 грн.

23.12.2014р. ухвалою суду відкрито скорочене провадження по справі №815/6802/14 та запропоновано відповідачеві подати письмові заперечення проти позову, необхідні документи або заяву про визнання позову, та належним чином засвідчену копію свідоцтва про його державну реєстрацію безпосередньо до канцелярії суду у десятиденний строк з дня отримання копії ухвали та доданих до неї документів.

Як встановлено судом згідно електронного ресурсу відстеженя пересилання поштових відправлень ДП УДПЗ "Укрпошта", поштове відправлення, яке містило копію ухвали, адресоване відповідачеві, вручено адресату особисто 06.01.2015р.

Станом на 26.01.2015р. від відповідача до суду не надходило жодних заперечень, заяв та клопотань.

Відтак, суддя дійшов висновку, що спір підлягає вирішенню на підставі наявних у матеріалах справи доказів, оскільки вони повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ДП "Гвардійське" зареєстровано Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області 01.07.1994р., про що видано відповідне Свідоцтво Серії А00 №758048 (а.с.9).

Згідно Довідки АБ №101486 з ЄДРПОУ, видами діяльності ДП "Гвардійське" за КВЕД є 01.21.0 «Розведення великої рогатої худоби», 01.11.0 «Вирощування зернових та технічних культур, 01.24.0 «Розведення птиці», 01.23.0 «Розведення свиней», 52.62.0 «роздрібна торгівля з лотків та на ринках», 15.33.0 «Перероблення та консервування овочів та фруктів, не віднесених до інших групувань» (а.с.10).

Судом встановлено, що в період з 28.12.1999р. по 26.06.2003р. на ДП "Гвардійське" працював ОСОБА_2 трактористом-машиністом і був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві або на протязі календарного року в тваринництві, про що свідчить довідка від 23.03.2010р. №25 (а.с.13).

Суд встановив, що ОСОБА_2 призначено пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що підтверджується наявними в матеріалах справи заявою ОСОБА_2 від 18.03.2010р., (а.с.13. зворотній бік), Довідкою УПФУ в Жовтневому районі м. Миколаєва від 22.10.2014р. №478 (а.с.14), Протоколом призначення пенсії за віком №807082 від 18.06.2010р. (а.с.15) та розрахунком стажу (а.с.15, зворотній бік).

Позивачем надсилався розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пункту «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», які підлягають відшкодуванню з 01.08.2014 року, листом від 19.08.2014р. за вих. №2308/03 (а.с.12, зворотній бік).

Згідно розрахунку суми боргу заборгованість ДП «Гвардійське» станом на 25.11.2014р. становить 151,35 грн. (а.с.7).

Проаналізувавши положення чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини, враховуючи обставини справи, та досліджені докази, які є в матеріалах справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю з наступних підстав.

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України (36-2003-п), та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мало право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Для запровадження пенсійного забезпечення особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами ст.13 пунктів «а», «б»-«з» Закону України «Про пенсійне забезпечення». В разі досягнення пенсійного віку, та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», розміри пенсій визначаються відповідно до ст.27 та з урахуванням ст.28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Надалі абзацом 1 п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003р. встановлюється, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

З вищевикладеного вбачається, що відповідач зобов'язаний покривати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пенсій, відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "в" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Таким чином, прикінцеві Положення Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» не передбачають будь-яких норм щодо звільнення від сплати збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття витрат на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах.

Згідно з абз. в) статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, також трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі .

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (яким є відповідач), крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є фактичні витрати і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" -"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", тобто для чоловіків - після досягнення 60 років.

Відповідно до п 6.1 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з п.6.4 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8. вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Згідно з п. 6.9. Інструкції, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

З урахуванням встановлених фактів, оцінюючи надані позивачем по справі докази у сукупності, суд прийшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, такими, які підтверджені доказами та відповідають чинному законодавству України, а отже сума заборгованості у розмірі 151,35 грн. повинна бути стягнута з відповідача.

Згідно вимог п.4 ч.1 та ч.2 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим кодексом строк оскарження. Суд може розглядати в порядку скороченого провадження адміністративні справи щодо вимог, передбачених частиною першою цієї статті, якщо такі вимоги не стосуються прав, свобод, інтересів та обов'язків третіх осіб.

Положеннями ч. 4 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачено, що суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне судове рішення.

Відповідно до п.2 ч.5 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 14, 35, 183-2 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Комінтернівському районі Одеської області до ДП "Гвардійське" про стягнення заборгованості,- задовольнити повністю.

Стягнути з ДП «Гвардійське» (код ЄДРПОУ 14304703, місцезнаходження: 67554, Одеська область, Комінтернівський район, с. Гвардійське, вул. Олімпійська, буд.1) заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі Одеської області (код ЄДРПОУ 24528177, р/р 2560330114010, Філія - Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845), заборгованість у сумі 151, 35 грн. (сто п'ятдесят одна гривня тридцять п'ять копійок).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом десяти днів після отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Л.М.Токмілова

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Комінтернівському районі Одеської області до ДП "Гвардійське" про стягнення заборгованості,- задовольнити повністю.

Стягнути з ДП «Гвардійське» (код ЄДРПОУ 14304703, місцезнаходження: 67554, Одеська область, Комінтернівський район, с. Гвардійське, вул. Олімпійська, буд.1) заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі Одеської області (код ЄДРПОУ 24528177, р/р 2560330114010, Філія - Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845), заборгованість у сумі 151, 35 грн. (сто п'ятдесят одна гривня тридцять п'ять копійок).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом десяти днів після отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Дата ухвалення рішення26.01.2015
Оприлюднено29.01.2015
Номер документу42443035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6802/14

Постанова від 26.01.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 23.12.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 03.12.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні