Рішення
від 15.01.2015 по справі 569/15130/14-ц
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/15130/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2015 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі головуючого судді Кучиної Н.Г.

при секретарі Рибачик О.А.

з участю представника позивача ОСОБА_1

представників відповідача ОСОБА_2, ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20 до об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калина Рівне», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів реєстраційна служба Рівненського міського управління юстиції Рівненської області про визнання незаконним рішення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку розташованого за адресою АДРЕСА_1, про створення об»єднання співвласників багатоквартирного будинку « Калина Рівне», оформлене протоколом № 1 від 16 лютого 2014 року та про визнання недійсним статуту об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калина Рівне», затвердженого протоколом № 1 від 16 лютого 2014 року установчих зборів об»єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1.

В С Т А Н О В И В :

Позивачі ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20 в судовому засіданні позов підтримали і просять суд визнати незаконним рішення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку розташованого за адресою АДРЕСА_1, про створення об»єднання співвласників багатоквартирного будинку « Калина Рівне», оформлене протоколом № 1 від 16 лютого 2014 року та визнати недійсним статуту об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калина Рівне», затверджений протоколом № 1 від 16 лютого 2014 року установчих зборів об»єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1.

В обґрунтування позовних вимог позивачі посилаються на те, що є власниками квартир по АДРЕСА_1. Як їм стало відомо, що 11 березня 2014 року було проведено державну реєстрацію об»єднання співвласників багатоквартирного будинку « Калина Рівне» що знаходиться АДРЕСА_1. Зазначають, що для затвердження статуту було подано протокол № 1 від 16.02.2014 року установчих зборів засновників об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калина Рівне».( далі по тексту - ОСББ «Калина Рівне») Однак, стверджують, що скликання таких зборів, у встановленому законом порядку не відбувалося, а самі збори не проводилися. Ні під розписку, ні поштою вони не отримували повідомлення про проведення установчих зборів, участі у зборах не приймали. Зазначають, що в лютому 2014 року ініціативна група,в якому входили, зокрема,ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26 ОСОБА_3 ходили по квартирах і опитували мешканців будинку про те, як вони ставляться до ідеї створення ОСББ. При цьому вони збирали підписи, а списки з цими підписами використали під час оформлення документів щодо створення ОСББ. Оскільки вони є власниками квартир у будинку, створення ОСББ без їх згоди та волевиявлення, і до того ж з порушенням процедури, встановленої Законом України «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку»(далі - Закон України № 2866-ІІІ), порушує їх права та інтереси на забезпечення утримання будинку, яке здійснює житлово-комунальне підприємство.

Представники ОСББ «Калина Рівне » в судовому засіданні позовні вимоги не визнали, судуі пояснили, що перший раз щодо створення ОСББ « Калина Рівне» ініціативна група зібралась 02 лютого 2014 року, однак вказані збори були нелегітимними, оскільки на них зібралось близько 35 % власників квартир, тоді було прийнято рішення про скликання установчих зборів 16 лютого 2014 року, про що було надруковано оголошення та розклеєно на дверях під»їзду. Не заперечили факту, що жодних поштових відправлень для власників квартир з повідомлення про скликання установчих зборів надіслано не було, в тому числі не було повідомлено власників квартир і під розписку про скликання таких зборів. Не заперечили той факт, що 16 лютого 2014 року на збори також не зібралась більшість власників квартир, а тому ініціативною групою було прийнято рішення провести збори по формі голосування шляхом по квартирного опитування. Вказане опитування проходило згідно розроблених бюлетенів та у період з 16 лютого по 06 березня 2014 року. Вважають, що при скликання установчих зборів та при складанні протоколу № 1 від 16.02.2014 року діяли правомірно та жодних порушень закону не вчинили. Просять у задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів реєстраційна служба Рівненського міського управління юстиції Рівненської області в судовому засіданні пояснив, що державна реєстрація ОСББ « Калина Рівне» проведена 11 березня 2014 року, на державну реєстрацію уповноваженою установчими зборами особою ОСОБА_3 були надані всі документи, зокрема реєстраційна картка, рішення засновків, а саме, протокол № 1 установчих зборів від 16.02.2014 року, статут, копія квитанції та документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи ( протокол установчих зборів засновників ОСББ «Калина Рівне» від 16.02.2014 року. У зв»язку із відсутністю підстав для залишення поданих документів без розгляду та підстав для відмови у проведенні реєстраційної дії, державним реєстратором було проведено державну реєстрацію ОСББ « Калина Рівне» та видано виписку з Єдиного державного реєстру. Зазначив, що у повноваження державного реєстратора не входить перевірка даних про фальсифікацію чи підробку документів, які подаються для реєстрації.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, показання свідків, дослідивши письмові докази по справі, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки обставини, наведені позивачами в обґрунтування своїх позовних вимог, повністю підтверджуються дослідженими по справі доказами.

Судом встановлено, що 11 березня 2014 року державним реєстратором Реєстраціної служби Рівненського міського управління юстиції був зареєстрований Статут ОСББ «Калина Рівне». Підставою для реєстрації був протокол № 1 установчих зборів засновників обєднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 »(по формі голосування шляхом поквартирного опитування) від 16.02.2014 року.

Як зазначено у цьому протоколі, на установчих зборах зареєструвалося 178 власників квартир та нежитлових приміщень (всього в будинку 215 квартир. В протоколі зазначено порядок денний та зазначено, що головою зборів обрано ОСОБА_3., секретарем ОСОБА_25.

Згідно порядку денного, вказаного у протоколі, установчі збори розглядали наступні питання: 1.Створення обєднання співвласників багатоквартирного будинку; 2.Затвердження назви ОСББ. 3.Затвердження Статуту ОСББ. 4.Обрання членів правління ОСББ. 5.Обрання ревізійної комісії. 6.Обрання Голови правління ОСББ. 7.Обрання уповноваженого представника співвласників на здійснення дій, повязаних з реєстрацією ОСББ.

Відповідно, як вказано у протоколі, по питаннях порядку денного були прийняті такі рішення: 1.Створити обєднання співвласників багатоквартирного будинку; 2.Назвати обєднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 «Калина Рівне»; 3.Затвердити Статут обєднання співвласників багатоквартирного будинку; 4.Обрати членів правління ОСББ ОСОБА_24, ОСОБА_27, ОСОБА_26, ОСОБА_25. ОСОБА_23, ОСОБА_28. ОСОБА_3, ОСОБА_29, ОСОБА_30 5.Обрати ревізійну комісію у складі ОСОБА_21. ОСОБА_31, ОСОБА_32; 6.Обрати голову правління ОСББ « Калина Рівне» ОСОБА_3 7.Обрати уповноваженим представником співвласників на здійснення дій, повязаних з реєстрацією ОСББ ОСОБА_3

Згідно протоколу по всіх питаннях повістки денної «за» проголосувало 124 осіб, «проти»- 21, «утримались»- 33.

Протокол підписаний головою зборів ОСОБА_3 та секретарем зборів ОСОБА_25 До протоколу додано список власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1, які прийняли участь у голосуванні, в якому значиться 178 особи.

За визначенням термінів, наведених у ст.1 Закону України № 2866-ІІІ, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Згідно ч.4 ст.4 Закону України № 2866-ІІІ основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Відповідно до вимог ст.6 Закону України № 2866-ІІІ об'єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень. Для створення об'єднання скликаються установчі збори.

Скликання установчих зборів здійснюється власником будинку або ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

Повідомлення про проведення установчих зборів направляється власником будинку або ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному власнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Час і місце проведення обираються зручними для більшості можливих учасників зборів.

Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх власників або їх уповноважених осіб.

У голосуванні беруть участь власники (їх уповноважені особи), які присутні на установчих зборах.

Кожний власник на установчих зборах має один голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності.

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Рішення оформлюється особистим підписом кожного, хто проголосував, у протоколі із зазначенням результату голосування («за» чи «проти»).

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше двох третин присутніх осіб, які мають право голосу.

Установчі збори правомочні, якщо на них присутні більше п'ятдесяти відсотків власників.

У разі відсутності кворуму ініціатор призначає нову дату, місце і час проведення установчих зборів. Новопризначені установчі збори можуть бути скликані не раніш як через 14 діб з дня зборів, що не відбулися.

Установчі збори приймають рішення про створення об'єднання і затверджують його статут.

Судом встановлено, що при створенні ОСББ «Калина Рівне»вимоги ст.6 Закону України № 2866-ІІІ були повністю проігноровані.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_33,ОСОБА_34, ОСОБА_21,ОСОБА_35. ОСОБА_36 ОСОБА_37,ОСОБА_38, ОСОБА_39 ОСОБА_40, ОСОБА_41, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_42, ОСОБА_43, ОСОБА_44, ОСОБА_16,ОСОБА_10, ОСОБА_8 ОСОБА_6, ОСОБА_4, ОСОБА_17. ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_45 ОСОБА_19 ОСОБА_46, ОСОБА_47, ОСОБА_48. ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51, ОСОБА_52, ОСОБА_7, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_13ствердили, що 16 лютого 2014 року установчі збори не проводились. Повідомлення про проведення зборів вони не отримували і такі повідомлення нікому не направлялись, даний факт визнається відповідачем по справі, а отже, доведенню не підлягає в силу ст.. 61 ЦПК України. Свідок ОСОБА_58 також показав, що був запрошений на збори 16 лютого 2014 року, однак жодних голосувань при ньому не відбувалось, оскільки не було кворуму власників квартир.

З наданих суду відповідачем бюлетенів голосування шляхом поквартирного опитування про створення ОСББ « Калина Рівне», слідує, що лише 29 власників квартир у будинку АДРЕСА_1 16 лютого 2014 року голосували за створення ОСББ « Калина Рівне», інші власники квартир такі бюлетені заповнювали у період з 26 лютого 2014 року по 06 березня 2014 року.

Тобто, в судовому засіданні підтверджено ту обставину, що жодних голосувань щодо створення ОСББ « Калина Рівне» 16 лютого 2014 року не відбувалось, а кількість власників квартир по АДРЕСА_1, які 16.02.2014 року ( 29 чоловік) які висловились у бюлетенях за створення ОСББ « Калина Рівне», не становить необхідно кількості для створення ОСББ, згідно чинного законодавства..

Статтею 6 Закону України № 2866-ІІІ встановлено єдиний спосіб та механізм створення ОСББ, а саме, шляхом проведення установчих зборів. При цьому будь-які опитування чинним законодавством не передбачені.

Сукупність досліджених по справі доказів переконує суд у тому, що ні 16 лютого 2014 року, ні у будь-який інший день, установчі збори засновників ОСББ «Калина Рівне»не проводилися, а тому протокол № 1 від 16 лютого 2014 року установчих зборів ОСББ «Калина Рівне» є недійсним, як є недійсними і всі рішення, оформлені цим протоколом.

Згідно ч.1 ст.87 ЦК України для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження.

Відповідно до ст.202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обовязків. Правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми. Багатостороннім правочином є погоджена дія двох або більше сторін.

Враховуючи мету створення ОСББ та його статус, визначені у ст.4 Закону України № 2866-ІІІ, а також положення ст.202, ст.1130 ЦК України, установчі збори по створенню ОСББ містять ознаки багатостороннього правочину та договору про спільну діяльність.

Керуючись положеннями ч.8 ст.8 ЦПК України щодо аналогії закону, суд вважає, що при проведенні установчих зборів по створенню ОСББ повинні дотримуватися правила ст.203 ЦК України щодо загальних вимог, додержання яких є необхідним для вчинення правочину, в тому числі: щодо змісту правочину, який не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства (ч.1); щодо волевиявлення учасника правочину, яке має бути вільним і відповідати його волі (ч.3); щодо форми правочину, яка має відповідати формі, встановленій законом (ч.4).

Згідно ч.1 ст.215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч.ч.1-3,5,6 ст.203 ЦК України.

Приймаючи до уваги, що установчі збори по створенню ОСББ «Калина Рівне» не проводилися, а опитування щодо ставлення до ідеї створення ОСББ не може підміняти установчі збори, суд прийшов до висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимог.

Суд визнає, що незаконне створення ОСББ «Калина Рівне»за обставин, встановлених по справі, порушує права позивачів, як власників квартир у будинку АДРЕСА_1 щодо забезпечення реалізації їх прав на належне утримання та використання неподільного і загального майна - будинку та прибудинкової території.

Враховуючи визначені ст.16 ЦК України способи захисту цивільних прав та інтересів, суд вважає, що визнання незаконним рішення установчих зборів, оформлене протоколом № 1 від 16.02.2014 року та визнання недійсним Статуту ОСББ «Калина Рівне» є достатнім та належним способом відновлення порушених прав позивачів.

Керуючись ст.ст.3,10,11,60,88,209,212,214,215,218,223,224,225,226,292,294 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20 до об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калина Рівне», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів реєстраційна служба Рівненського міського управління юстиції Рівненської області про визнання незаконним рішення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку розташованого за адресою АДРЕСА_1 про створення об»єднання співвласників багатоквартирного будинку « Калина Рівне», оформлене протоколом № 1 від 16 лютого 2014 року та про визнання недійсним статуту об»єднання співвласників багатоквартирного будинку «Калина Рівне», затвердженого протоколом № 1 від 16 лютого 2014 року установчих зборів об»єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1. - задоволити повністю .

Визнати незаконним рішення установчих зборів співвласників жилого будинку розташованого за адресою АДРЕСА_1, про створення об»єднання співвласників багатоквартирного будинку « Калина Рівне», оформлене протоколом № 1 від 16 лютого 2014 року.

Визнати недійсним Статут об»єднання співвласників багатоквартирного будинку « Калина Рівне», затверджений протоколом № 1 установчих зборів об»єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1, від 16 лютого 2014 року.

Стягнути з об»єднання співвласників багатоквартирного будинку « Калина Рівне» на користь позивача ОСОБА_9 судовий збір в сумі 974 ( дев»ятсот сімдесят чотири ) грн.. 40 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Рівненської області через Рівненський міський суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Н.Г.Кучина

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення15.01.2015
Оприлюднено05.02.2015
Номер документу42526609
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/15130/14-ц

Ухвала від 06.02.2015

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Бондаренко Н. В.

Ухвала від 05.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Бондаренко Н. В.

Ухвала від 06.02.2015

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Бондаренко Н. В.

Рішення від 15.01.2015

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н.Г. Н. Г.

Ухвала від 24.09.2014

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н.Г. Н. Г.

Ухвала від 29.09.2014

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н.Г. Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні