Постанова
від 05.02.2015 по справі 826/17631/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

05 лютого 2015 року № 826/17631/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Кротюка О.В. , розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 до 3-тя особа Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м.Києві ОСББ "ВІДРАДО" про скасування державної реєстрації об"єднання.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся ОСОБА_1 з позовом до Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві про скасування (припинення) державної реєстрації Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО», що знаходиться на АДРЕСА_1.

Відповідач заперечив проти позовних вимог, з підстав, викладених у письмовому запереченні, долученому до матеріалів справи.

Третя особа - ОСББ «Відрадо» до суду не з'явилась, свого відношення на позов не висловила.

На підставі ч.6 ст. 128 КАС України судом ухвалено про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані позивачем та відповідачем документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

встановив:

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 26.12.2014 року здійснено державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО» про що зроблено реєстраційний запис № 13571020000003493 від 05.20.2014

Зазначене об'єднання відноситься до будинку, який знаходиться на АДРЕСА_1.

Вказана реєстраційна дія була вчинена державним реєстратором реєстраційної служби Ірпінського міського управління юстиції Київської області.

Позивач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2

ОСОБА_1 просить суд скасувати державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО», оскільки він не брав участі у жодних загальних зборах щодо створення вказаного об'єднання, підпису документах відносно вказаних обставин не ставив, а наявні є підробкою.

Стаття 161 КАС України встановлює, що під час прийняття постанови суд вирішує, зокрема:

1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються;

2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження.

У відповідності до положень частини 1 статті 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб , які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Згідно положень статті 86 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Ніякі докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Вирішуючи спір по суті, суд виходить з наступного.

Згідно частини 14 ст. 6 ЗУ "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (№ 2866-III від 29.11.2001; далі - Закон про ОСББ) державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб . Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Вказана редакція статті була викладена згідно Закону України від 23.09.2010 р. N 2555-VI (далі - закон N 2555-VI ).

А тому, тільки попередня редакція цієї статті, узгоджується з положенням п.1 Порядку державної реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 р. N 1521). За змістом вказаного нормативно-правового акту державна реєстрація об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (далі - об'єднання) проводиться виконавчим органом міської, районної у місті ради, районною, районною у мм. Києві і Севастополі державною адміністрацією (далі - органи державної реєстрації) за місцем знаходження багатоквартирного будинку .

Таким чином з дати набрання чинності закону N 2555-VI (якою є 23.04.2011) державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб .

Згідно положень ст.. 5 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (№ 755-IV від 15.05.2003; далі - Закон) державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Враховуючи вказане, суд дійшов висновку, що жодних порушень державним реєстратором реєстраційної служби Ірпінського міського управління юстиції Київської області при вчинені відповідної реєстраційної дій з підстав територіального розташування ОСББ та його реєстрації немає.

Окрім того, доводи позивача щодо підробки його підпису не підтверджені належними і допустимими доказами.

Разом з тим, суд приймає до уваги положення ч.2 ст.. 38 Закону у відповідності до якого, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є, визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом.

Суд приймає до уваги положення ст..6 Закону про ОСББ згідно яких установчі збори приймають рішення про створення об'єднання і затверджують його статут.

Заочним рішенням Солом'янського районного суду міста Києва від 24 грудня 2014 року у справі 2-70004-14 (760-23153-14-ц): визнано недійсним з моменту його складання протокол № 1 установчих зборів засновників Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО» від 20 січня 2014 року; визнано недійсним з моменту його затвердження Статут Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО», затверджений протоколом № 1 установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО». Вказане рішення суду набрало законної сили 04.01.2015 року.

Таким чином, враховуючи вищенаведене у сукупності, судом вбачається підстави для визнання недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути. Обставини та наслідок таких порушень викладено заочним рішенням Солом'янського районного суду міста Києва від 24 грудня 2014 року у справі 2-70004-14 (760-23153-14-ц).

Оскільки позивачем невірно сформульовано позовні вимоги як того вимагає ст..38 Закону, суд в порядку ст..11 КАС України вважає необхідним вийти за межі позовних вимог.

Враховуючи, що заявлені позивачем обґрунтування позову судом не приймаються, та позов в силу положень ст..11 КАС України підлягає частковому задоволенню, судові витрати позивача суд не відшкодовує.

Керуючись ст.. 9, 11, 71, 159, 163 КАС України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Визнати недійсною державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО» (ЄДРПОУ 39082054, місцезнаходження: місто Київ, проспект Відрадний, будинок 36-Б, квартира 52) через допущені при його створенні порушення, які не можна усунути.

Припинити юридичну особу: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРАДО» (ЄДРПОУ 39082054, місцезнаходження: місто Київ, проспект Відрадний, будинок 36-Б, квартира 52).

В іншій частині позову відмовити.

Постанова набирає законної сили в порядку і строки, встановлені ст.. 254 КАС України. Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги в порядку і строки, встановлені ст..186 КАС України.

Суддя О.В. Кротюк

Дата ухвалення рішення05.02.2015
Оприлюднено10.02.2015
Номер документу42612143
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/17631/14

Ухвала від 28.11.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Ухвала від 13.01.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Постанова від 05.02.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Ухвала від 28.11.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Ухвала від 17.11.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні