Вирок
від 19.02.2015 по справі 336/856/14-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 336-856-14к

пр. 1кп-336-79-2015

19 лютого 2015 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинувачених ОСОБА_5 ,

ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження по обвинуваченню:

ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Запоріжжі, громадянина України, з середньою освітою, працює менеджером у ТОВ БУД-ЕНЕРГО-СТАНДАРТ», проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий, -

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с.Преслав Приморського району Запорізької області, громадянина України, з середньою освітою, працює менеджером у ТОВ БУД-ЕНЕРГО-СТАНДАРТ», проживає за адресою: АДРЕСА_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , раніше не судимий, -

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.28 ч.2 ст.205 КК України, ч.3 ст.28 ч.2 ст.366 КК України, ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України, ч.3 ст.28 ч.4 ст.358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , діючи умисно, з метою отримання наживи шляхом вчинення кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, в складі створеної ОСОБА_5 організованої групи, до якої свого часу був залучений і ОСОБА_7 , в період з 12 жовтня 2009 року по 27 лютого 2013 року скоїли ряд злочинів у сфері господарської діяльності на території Запорізької області за таких обставин.

Так, приблизно у 2009 році у ОСОБА_5 , який раніше очолював суб`єкти господарської діяльності і мав досвід роботи у сфері господарської діяльності, виник умисел на незаконне збагачення, здійснюючи фіктивне підприємництво, шляхом придбання суб`єктів господарської діяльності, якими будуть здійснюватись безтоварні операції та укладатись фіктивні угоди, з метою формування податкового кредиту для підприємств-контрагентів та переведення безготівкових грошових коштів у готівку.

Згідно даного злочинного наміру, шляхом внесення до офіційних бухгалтерських, податкових та інших документів завідомо неправдивих відомостей, про нібито проведені господарські операції, фіктивні суб`єкти господарської діяльності, що діють під його фактичним керівництвом мали перераховувати безготівкові кошти, на рахунки підконтрольних ОСОБА_5 суб`єктів господарської діяльності, а в подальшому переводити їх у готівку.

На виконання свого злочинного умислу, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва ОСОБА_5 , якому був відомий перелік та порядок оформлення документів фінансової звітності, що надаються в органи державного нагляду (контролю), суб`єктами підприємницької діяльності, визначив для себе відомості які необхідно вносити в офіційні документи.

З метою ускладнення процесу проведення органами державного нагляду (контролю) перевірок діяльності фіктивних підприємств, ОСОБА_5 було прийнято рішення, що здійснювані безтоварні операції мають бути пов`язані з наданням послуг та купівлею-продажем товарів.

Також, ОСОБА_5 визначив, що з метою відведення підозри від себе та інших співучасників, директорами і засновниками всіх фіктивних суб`єктів господарської діяльності необхідно за винагороду призначати третіх осіб, які не будуть присвячені в злочинні плани.

Після цього, ОСОБА_5 , дійшов висновку, що для здійснення його злочинного наміру необхідно залучити осіб, які поділяють його інтереси і прагнуть до швидкого збагачення, які спільно з ним і під його керівництвом, приймуть участь в організації конвертаційного центру.

Достовірно знаючи, що його знайомий ОСОБА_7 раніше очолював різні суб`єкти господарської діяльності, був засновником ТОВ «Сьомий Континент-5» та мав досвід у сфері здійснення господарської діяльності, ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_7 під його керівництвом займатися фіктивним підприємництвом, з метою конвертації безготівкових коштів у готівку, мінімізації витрат, пов`язаних з придбанням і реалізацією різних товарів, робіт та послуг, і отримання прибутку.

Отримавши згоду ОСОБА_7 , продовжуючи формувати склад злочинної групи ОСОБА_5 , діючи узгоджено з ОСОБА_7 , повідомив про загальний злочинний план ОСОБА_6 , з яким вони обидва тривалий час перебували в тісних довірчих відносинах, який розділив їх погляди на швидке незаконне збагачення за допомогою здійснення злочинів в сфері господарської діяльності, на що отримали згоду останнього.

При цьому ОСОБА_5 схиляючи ОСОБА_7 та ОСОБА_6 до скоєння злочинів, роз`яснив їм порядок здійснення фіктивного підприємництва з метою незаконного збагачення тим самим, порушивши у них рішучість, здійснювати злочинну діяльність.

Заручившись підтримкою зазначених осіб, що виразилася в згоді кожного здійснювати фіктивну підприємницьку діяльність, ОСОБА_5 організував стійку і організовану злочинну групу.

Таким чином, ОСОБА_5 будучи організатором злочинної групи, з метою підтримки її стабільної життєдіяльності, підшукав і залучив до незаконної діяльності осіб, які поділили його погляди і прагнули до швидкого збагачення шляхом вчинення злочинів у сфері господарської діяльності.

Після цього, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , як співучасники злочинної групи, розробили детальний план скоєння злочинів, що виразився в придбанні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності з метою незаконної конвертації безготівкових грошових коштів та формування податкового кредиту для підприємств-контрагентів; внесенні в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей про нібито зроблених фінансових операціях; підшукуванні контрагентів, для яких складалась первинна бухгалтерська документація, про здійснені безтоварні операції.

Для того, що б злочинна схема по незаконному переведенню в готівку грошових коштів не була виявлена правоохоронними органами, співучасниками було прийнято рішення про надання в державні установи відповідних документів звітності, що мали свідчити про нібито проведені господарські операції, відображаючи в них незначні суми прибутку з метою мінімізації розмірів податкових зобов`язань.

Обговоривши між собою план злочинних дій, співучасники розподілили ролі і надалі діяли спільно і злагоджено між собою для досягнення спільної злочинної мети.

На ОСОБА_5 , як організатора групи, покладались наступні обов`язки:

загальне керівництво діями співучасників;

придбання суб`єктів господарської діяльності, з метою проведення безтоварних операцій;

підготовка необхідних документів для перереєстрації та постановки цих підприємств на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування;

відкриття розрахункових рахунків для зазначених підприємств у відповідних банківських установах;

отримання дозволів на виготовлення печаток і штампів в органах внутрішніх справ;

підготовка статутних та інших необхідних документів;

пошук і залучення осіб, які виступали засновниками і директорами фіктивних суб`єктів господарської діяльності та формально виконували обов`язки посадових осіб даних суб`єктів господарювання, при цьому не присвячуючи останніх у злочинні наміри організованої групи;

підписання від імені вказаних осіб складені ОСОБА_7 підроблені документи;

внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційні документи для прикриття незаконної діяльності з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, а також документів податкової звітності.

На ОСОБА_6 , як активного учасника організованої групи, покладались наступні обов`язки:

отримання готівкових коштів, що надійшли на рахунки підконтрольних співучасникам підприємств;

транспортування розподілених ОСОБА_5 грошових коштів контрагентам;

виконання інших доручень ОСОБА_5 , необхідність у яких виникала в ході здійснення злочинної діяльності.

На ОСОБА_7 , як активного учасника організованої групи, покладались наступні обов`язки:

пошук клієнтів, бажаючих ухилятись від податків, шляхом здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку;

складання підроблених документів про нібито здійснювану діяльність придбаних співучасниками підприємств;

внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційні документи для прикриття незаконної діяльності з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову;

підписання необхідних контрагентам підроблених документів для підтвердження нібито легально проведених господарських операції пов`язаних з поставками продукції і наданням послуг, а також документів податкової звітності;

складання підроблених документів, які в подальшому були використані в ході злочинної діяльності;

внесення в офіційні бухгалтерські та податкові документи завідомо неправдивих відомостей про проведення господарських операцій, які надалі підписувались і надавались ОСОБА_5 в органи державного нагляду (контролю), з метою прикриття незаконної діяльності організованої групи з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку.

Таким чином, під керівництвом Місюри ОСОБА_8 і ОСОБА_7 попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання для вчинення фіктивного підприємництва, об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на реалізацію злочинного плану, відомого всім учасникам групи.

Для забезпечення транспортування грошових коштів з банківських установ, а також організації перевезення осіб, на яких реєструвались фіктивні суб`єкти підприємницької діяльності, учасники організованої групи використовували власні автотранспортні засоби.

Відповідно до відведеної ролі, грошові кошти отримувались та перевозились ОСОБА_6 до приміщення офісу, розташованого за місцем мешкання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_4 .

Надалі, готівкові грошові кошти передавались контрагентам за вирахуванням 2,5 відсотків, які витрачались на функціонування фіктивних підприємств та розподілялись між усіма співучасниками, згідно з раніше досягнутої домовленості і виконаних функцій у ході вчинення злочинів в якості винагороди.

Таким чином, співучасники створили конвертаційний центр, до складу якого в різний час увійшли такі суб`єкти підприємницької діяльності: ТОВ «Евротрейд-Холдинг», ТОВ «Бігор», ТОВ «Сьомий континент-5», ТОВ «Еккомтех», ТОВ «Консомтпром», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «СМТ Аянта-2011» та забезпечили все необхідне для прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій, ухилення від сплати податків підприємствами-контрагентами і конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а в подальшому виконували всі необхідні дії з підтримання його працездатності і функціонування, забезпечуючи необхідними витратними матеріалами.

ОСОБА_5 , будучи організатором злочинної групи, підшукав комп`ютерну техніку, на яку встановив бухгалтерську програму «1С», необхідну для незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а також встановив електронні системи «Клієнт-Банк» для усіх створених ним фіктивних підприємств для здійснення особистого контролю за рухом грошових коштів по рахунках підприємств.

За допомогою комп`ютерної техніки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 підробляли офіційні документи, які використовувались в ході злочинної діяльності, а також вносили в офіційні бухгалтерські та податкові документи (податкові декларації з ПДВ, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за звітні періоди, уточнюючі розрахунки податкових зобов`язань з ПДВ у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за звітні періоди, доповнення у декларації суми нарахованих податків, зборів (обов`язкових платежів), що включаються до валових витрат, декларації з податку на прибуток підприємства, грошові чеки та платіжні доручення) завідомо неправдиві відомості про проведення господарських операцій. Вказані офіційні документи, в які були внесені завідомо неправдиві відомості, надавались учасниками організованої групи у органи державного нагляду (контролю), з метою прикриття їх незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та подальшого проведення фінансових операцій.

Для спілкування учасники організованої групи використовували мобільні телефони, за допомогою яких повідомляли один одному про місце знаходження, час зустрічей, а також при підготовці необхідного пакету фіктивних документів. Крім того, ОСОБА_5 використовував мобільний зв`язок для здійснення загального контролю над усіма співучасниками, даючи їм точні вказівки про необхідність виконання тих чи інших дій для досягнення виконання загального плану.

Учасники організованої групи протягом усього періоду злочинної діяльності інформували один одного про підготовлювані злочини, під час вчинення яких діяли з розподілом ролей за заздалегідь розробленим планом, при цьому всі співучасники усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною частиною загального обсягу дій при скоєнні злочинів.

Таким чином, співучасники передбачили всі необхідні умови для створення та придбання фіктивних фірм, прикриття їхньої незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову.

Виконавши всі підготовчі дії та, розподіливши між собою ролі, члени злочинної групи приступили до реалізації свого злочинного плану.

Так, у жовтні 2009 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих мотивів, будучи організатором і активним учасником злочинної групи, спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Агротехстрой» ЄРДПОУ 36320870 (далі ТОВ «Агротехстрой»).

Приблизно в кінці жовтня 2009 року ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , за об`явою в Глобальній мережі Інтернет, придбали у ОСОБА_9 , який не знав про їх злочинні наміри ТОВ «Агротехстрой», зареєстроване 29 грудня 2008 року, у виконавчому комітеті Запорізької міської ради (реєстраційний номер 11031020000024634), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 033681 юридична адреса підприємства: м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 58-б, кв. 4, яке є платником податку на додану вартість, основним видом діяльності якого, згідно статуту, є інші види оптової торгівлі.

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішив в якості засновника та директора даного підприємства підшукати особу, яка не має засобів для існування, потребує постійної матеріальної підтримки та яку можна використовувати у здійсненні своїх злочинних намірів.

В якості засновника та директора ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників підшукав ОСОБА_10 , який не мав постійного місця роботи та засобів для існування, з метою перереєстрації на ім`я останнього підприємства ТОВ «Агротехстрой».

ОСОБА_10 , будучи юридично неграмотним, не маючі економічної та юридичної освіти, а також не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився зареєструвати на його ім`я даний суб`єкт господарської діяльності.

Для перереєстрації ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Агротехстрой» від 12 жовтня 2009 року, згідно якого прийнято рішення призначити директором ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_10 , а також затвердити статут підприємства в новій редакції та довірити ОСОБА_10 вирішити питання перереєстрації товариства;

- статут ТОВ «Агротехстрой» у новій редакції від 17 листопада 2009 року;

Після підписання ОСОБА_10 вищевказаних документів, 20 листопада 2009 року ОСОБА_5 здійснив перереєстрацію ТОВ «Агротехстрой» у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради під номером Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України (далі ЄДРПОУ) 36320870, за реєстраційним номером 10041028971, з наступними видами економічної діяльності вказаного підприємства згідно Державного класифікатора України «Класифікація видів економічної діяльності (далі КВЕД):

- інші види оптової торгівлі (51.90.0);

- посередництво в торгівлі товарами широкого асортименту (51.19.0);

- оптова торгівля чорними і кольоровими металами в первинних формах та напівфабрикатами з них (51.52.2);

- оптова торгівля будівельними матеріалами (51.53.2);

- оптова торгівля верстатами (51.81.0);

оптова торгівля електронними компонентами та устаткуванням (51.86.0).

20 листопада 2009 року ОСОБА_5 , з метою перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у Державній податковій інспекції (далі ДПІ), Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

Крім того, з метою надання ТОВ «Агротехстрой» ознак підприємства, що займається законною господарською діяльністю, ОСОБА_5 вирішив в якості фінансового директора даного підприємства підшукати ще одну особу, яка не має засобів для існування, потребує постійної матеріальної підтримки та від ім`я якої можна використовувати розрахункові рахунки підприємства.

Так, в якості фінансового директора ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , підшукав ОСОБА_11 , не маючого місця роботи та засобів для існування, який будучи юридично неграмотним, не маючі економічної та юридичної освіти, а також не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився виконувати обов`язки фінансового директора даного суб`єкта господарської діяльності.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, вирішили використовувати розрахункові рахунки ТОВ «Агротехстрой» № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , відкриті 25 лютого 2010 року, у відділенні АТ «АБ «Бізнес Стандарт» МФО 339500, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б. 2-а.

З цією метою 24 лютого 2011 року ОСОБА_5 подав до вказаної банківської установи копію наказу № 10 від 24 лютого 2011 року «Про призначення на посаду фінансового директора ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_11 » та копію картки із зразками підписів ОСОБА_11 і відбитка печатки ТОВ «Агротехстрой».

З моменту придбання співучасниками ТОВ «Агротехстрой» і протягом його подальшої фіктивної діяльності директором і засновником підприємства був ОСОБА_10 , який не знав про злочинні наміри співучасників, від імені якого ОСОБА_5 , спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшого переведення грошових коштів, що надійшли на рахунок підприємства у готівку, використовували печатку і реєстраційні документи підприємства для складання фіктивних договорів та первинної бухгалтерської документації, що дають підстави для перерахування грошових коштів по розрахунковому рахунку вказаного підприємства, які надалі знімались готівкою за допомогою пластикових карток, через банкомати «ТАСкомбанку».

Встановлено, що за період з 10 березня 2011 року по 17 січня 2013 року на розрахункові рахунки ТОВ «Агротехстрой» № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 відкриті в АТ «ТАСкомбанк» надійшли грошові кошти в розмірі 209361775,77 гривень, в тому числі:

ТОВ «Бізнес стандарт» в розмірі 146361050,00 гривень;

ТОВ «Еккомтех» передплата за соняшник на суму 62293860,00 гривень;

За банківські послуги в розмірі 51865,77 гривень;

Розгортання залишків у зв`язку з міграцією на новий карт модуль АТ «ТАСкомбанк» в розмірі 655000,00 гривень.

Отримані грошові кошти на розрахункові рахунки ТОВ «Агротехстрой» № НОМЕР_1 та НОМЕР_2 за період з 10 березня 2011 року по 17 січня 2013 року були списані в розмірі 209145303,08 гривень, в тому числі:

ТОВ «Еккомтех» в розмірі 156000,00 гривень;

за банківські послуги в розмірі 779853,08 гривень;

списання коштів за операціями з ПК в розмірі 186914000,00 гривень.

Згідно висновку експерта сектору економічної та товарознавчої експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області № 88 від 23 грудня 2013 року при умові, що гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «Агротехстрой» № НОМЕР_1 відкритий в АТ «Таскомбанк» як плата за товар, роботи та послуги за винятком коштів, що надійшли від ТОВ «Евротрейд-Холдинг», ТОВ «Бігор», ТОВ «Сьомий континент-5», ТОВ «Еккомтех», ТОВ «Консомтпром», ТОВ «СМТ Аянта-2011» є першою подією, сума податку на додану вартість підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за період з березня 2011 року по січень 2013 року в сумі 5074 000 гривень.

Таким чином, описаним вище способом, 12 жовтня 2009 року, співучасниками організованої групи ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбано ТОВ «Агротехстрой», яким за період часу з березня 2011 року по січень 2013 року, фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені фіктивні господарські операції з продажу товарно-матеріальних цінностей, які дали можливість підприємству-контрагенту ТОВ «Бізнес Стандарт» безпідставно підвищити свої доходи і зменшити виплати до бюджету податків, зборів і інших обов`язкових платежів, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 5074 000 гривень, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Окрім того, не зупиняючись на досягнутому, у липні 2010 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, будучи організатором і активним учасником злочинної групи, спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , з метою збільшення прибутку, який співучасники отримували в результаті незаконної діяльності по конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, шляхом включення до складу конвертаційного центру нових підприємств, свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Бігор» ЄРДПОУ 31496287 (далі ТОВ «Бігор»).

Так, 14 липня 2010 року ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , за об`явою у Глобальній мережі Інтернет придбали у ОСОБА_12 , який не знав про їх злочинні наміри ТОВ «Бігор», зареєстроване 24 травня 2001 року, у виконавчому комітеті Запорізької міської ради (реєстраційний номер 11031020000024634), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 030258 юридична адреса підприємства: м. Запоріжжя, вул. Перспективна, буд. 2-б, яке є платником податку на додану вартість, основним видом діяльності якого, згідно статуту, є оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин.

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішив в якості засновника та директора даного підприємства підшукати особу, яка не має засобів для існування, потребує постійної матеріальної підтримки та яку можна використовувати у здійсненні своїх злочинних намірів.

В якості засновника та директора ТОВ «Бігор» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, підшукав ОСОБА_13 , яка не мала постійного місця роботи та засобів для існування, з метою перереєстрації на ім`я останньої підприємства ТОВ «Бігор».

ОСОБА_13 , будучи юридично неграмотною, не маючі економічної та юридичної освіти, а також не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодилась зареєструвати на її ім`я даний суб`єкт господарської діяльності.

Для перереєстрації ТОВ «Бігор» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол № 4 загальних зборів учасників ТОВ «Бігор» від 14 липня 2010 року, згідно якого прийнято рішення призначити директором ТОВ «Бігор» ОСОБА_13 з правом першого підпису у банківських установах;

- наказ № 3 про призначення директором ТОВ «Бігор» ОСОБА_13 з правом першого підпису у банківських установах, згідно протоколу № 4 загальних зборів учасників ТОВ «Бігор» від 14 липня 2010 року;

- протокол № 5 загальних зборів учасників ТОВ «Бігор» від 15 липня 2010 року, згідно якого прийнято рішення вивести ОСОБА_12 зі складу учасників товариства, призначити директором ТОВ «Бігор» ОСОБА_13 з правом першого підпису у банківських установах, а також затвердити статут підприємства в новій редакції та довірити ОСОБА_13 вирішити питання перереєстрації товариства;

- статут ТОВ «Бігор» у новій редакції від 16 липня 2010 року;

- довіреність від 17 липня 2010 року, згідно якої ОСОБА_13 доручає ОСОБА_12 представляти інтереси ТОВ «Бігор» у державного реєстратора при вирішенні питання про перереєстрацію товариства;

Після підписання ОСОБА_13 вищевказаних документів, 17 липня 2010 року ОСОБА_12 на прохання ОСОБА_14 , який діяв з відома ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , не підозрюючи про істинні наміри співучасників, здійснив перереєстрацію ТОВ «Бігор» у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради під номером Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України 31496287, за реєстраційним номером 10052587043, з наступними видами економічної діяльності вказаного підприємства згідно КВЕД:

- роздрібна торгівля книгами, газетами та канцелярськими товарами (52.47.0);

- оптова торгівля хімічними продуктами (51.55.0);

- оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин (51.21.0);

- оптова торгівля чорними та кольоровими металами в первинних формах та напівфабрикатами з них (51.52.2);

- діяльність автомобільного вантажного транспорту (60.24.0);

- оброблення металевих відходів та брухту (37.10.0)

17 липня 2010 року, ОСОБА_5 , з метою перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у ДПІ, Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, вирішили використовувати розрахунковий рахунок ТОВ «Бігор» № НОМЕР_3 , відкритий 16 березня 2010 року у Жовтневому відділенні № 39 АТ «АБ «Бізнес Стандарт», МФО 339500.

З моменту придбання ТОВ «Бігор» його директором і засновником була ОСОБА_13 , яка ІНФОРМАЦІЯ_3 померла (актовий запис про смерть №4773 від 26.07.2010), від імені якої ОСОБА_5 , спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшої проводки грошових коштів по розрахунковому рахунку підприємства, використовували печатку і реєстраційні документи підприємства для складання фіктивних договорів та первинної бухгалтерської документації, що дають підстави для перерахування грошових коштів по розрахунковому рахунку вказаного підприємства, які надалі переводилися в готівку в касі банківських установ за допомогою розрахункових рахунків підконтрольних співучасникам суб`єктів господарської діяльності.

Встановлено, що за період з липня 2010 року по січень 2011 року на розрахунковий рахунок ТОВ «Бігор» № НОМЕР_3 відкритий в АО «Бізнес Стандарт» надійшли грошові кошти в розмірі 86 864 182,04 гривень, в тому числі від контрагентів:

ТОВ «ЮгУкрБизнес»;

ТОВ «Галактекс»;

ТОВ «Фіра-Люкс»;

ТОВ «КП ЗЗЗБВ»;

ТОВ «Сфера-Трейд»;

ТОВ «Бізнес-Стандарт»;

ТОВ «Шкірянник»;

ТОВ «Колос-МК»;

ТОВ «Великдом»;

ПП «Агромаркет Сервис»;

ТОВ «Вершина Мрії»;

ТОВ «Маркет Пром ХХІ».

Згідно висновку експерта сектору економічної та товарознавчої експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області № 88 від 23 грудня 2013 року при умові, що гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «Бігор» № НОМЕР_3 відкритий в АТ «Таскомбанк» як плата за товар, роботи та послуги за винятком коштів, що надійшли від ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Сьомий континент-5», ТОВ «Еккомтех», ТОВ «Консомтпром», ТОВ «СМТ Аянта-2011» є першою подією, сума податку на додану вартість підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за період з липня 2010 року по січень 2011 року в сумі 14301 172 гривень.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками організованої групи ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбано ТОВ «Бігор», яким за період часу з липня 2010 року по січень 2011 року фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені фіктивні господарські операції з продажу товарно-матеріальних цінностей, які дали можливість іншим підприємствам-контрагентам ТОВ «ЮгУкрБизнес», ТОВ «Галактекс», ТОВ «Фіра-Люкс», ТОВ «КП ЗЗЗБВ», ТОВ «Сфера-Трейд», ТОВ «Бизнес-Стандарт», ТОВ «Шкірянник», ТОВ «Колос-МК», ТОВ «Великдом», ПП «Агромаркет Сервис», ТОВ «Вершина Мрії», ТОВ «Маркет Пром ХХІ» безпідставно підвищити свої доходи і зменшити виплати до державного бюджету податків, зборів і інших обов`язкових платежів, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 14301 172 гривні, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Окрім того, не зупиняючись на досягнутому, у вересні 2010 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої ним злочинної групи, спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , з метою збільшення прибутку, який співучасники отримували в результаті незаконної діяльності по конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, шляхом включення до складу конвертаційного центру нових підприємств, свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, вирішили придбати ще один суб`єкт підприємницької діяльності.

З цією метою, володіючи інформацією про те, що ОСОБА_7 на той момент був засновником суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) товариства з обмеженою відповідальністю «Сьомий Континент-5» ЄДРПОУ 35553516 (далі ТОВ «Сьомий Континент-5», зареєстрованого 16 листопада 2007 року, у виконавчому комітеті Запорізької міської ради (реєстраційний номер 1103102 0000 021520), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 020705 юридична адреса підприємства: АДРЕСА_5 , яке є платником податку на додану вартість, основним видом діяльності якого, згідно статуту, є будівництво будівель, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішив використати цей факт для вчинення кримінального правопорушення.

Погодившись з рішенням ОСОБА_5 , використовувати ТОВ «Сьомий Континент-5» для проведення безтоварних операцій, ОСОБА_7 повідомив, що печатка та реєстраційні документи підприємства знаходяться у нього і посаду директора ТОВ «Сьомий Континент-5» займає ОСОБА_15 , від імені якої, не повідомляючи останню про свої наміри, можна вести незаконну господарську діяльність.

З цією метою ОСОБА_7 , передав ОСОБА_5 печатку та реєстраційні документи ТОВ «Сьомий Континент-5», а саме: свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи № 020705 від 16 листопада 2007 року та статут ТОВ «Сьомий Континент-5» від 30 листопада 2007 року.

Після передачі ОСОБА_7 вищевказаних документів та печатки, ОСОБА_5 здійснив перереєстрацію ТОВ «Сьомий-Континент-5» за адресою: м.Запоріжжя, вул. Бочарова, 3, кв. 98 у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради за реєстраційним номером 1103102 0000 021520, з наступними видами економічної діяльності вказаного підприємства згідно КВЕД:

- оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, олією, тваринними маслом та жирами (51.33.0);

- оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин (51.21.0);

- оптова торгівля шкурами та шкірою (51.24.2);

- оптова торгівля паливом (51.51.2);

- оптова торгівля будівельними матеріалами (51.53.0);

- оптова торгівля відходами та брухтом (51.57.0)

Реалізуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_5 з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, вирішив використовувати розрахунковий рахунок ТОВ «Сьомий Континент-5» № НОМЕР_4 , відкритий в АТ «Метабанк».

Протягом усього періоду діяльності ТОВ «Сьомий Континент-5» його директором була ОСОБА_15 , яка не знала про злочинні наміри співучасників, від імені якої ОСОБА_5 , спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшої проводки грошових коштів по розрахунковому рахунку, використовували печатку і реєстраційні документи підприємства для складання фіктивних договорів та первинної бухгалтерської документації, що дають підстави для перерахування грошових коштів по розрахунковому рахунку вказаного підприємства, які надалі переводилися в готівку в касах банківських установ за допомогою розрахункових рахунків підконтрольних ОСОБА_5 суб`єктів господарської діяльності.

Встановлено, що за період з 02 вересня 2010 року по 24 січня 2011 року на розрахунковий рахунок ТОВ «Сьомий Континент-5» № НОМЕР_4 відкритий в АТ «Метабанк» надійшли грошові кошти на загальну суму 183212809,32 гривень, в тому числі по контрагентам:

ТОВ «Бігор» передплата за соняшник на суму 72302300,00 гривень;

ТОВ «Євротрейд-Холдінг» передплата за соняшник та соняшникову олію на суму 109405500,00 гривень;

ТОВ «Рил-5МС» передплата за соняшник на суму 145000,00 гривень;

ТОВ «ЮгУкрбізнес» передплата за с/х продукцію на суму 1360000,00 гривень;

Відсотки на залишок на р/р НОМЕР_4 на суму 9,32 гривні.

Отримані грошові кошти на рахунок ТОВ «Сьомий Континент-5» № НОМЕР_4 відкритий в АТ «Метабанк» за період з 02 вересня 2010 року по 31 січня 2011 року були списані в розмірі 183212757,27 гривень, в тому числі:

ТОВ «Євротрейд-Холдінг» в розмірі 195000,00 гривень;

Перерахування коштів на карт рахунок ТОВ «Сьомий Континент-5» в розмірі 183002400,00 гривень;

За банківські послуги в розмірі 15357,27 гривень.

Грошові кошти в розмірі 183002400,00 гривень, перераховані з розрахункового рахунка ТОВ «Сьомий Континент-5» № НОМЕР_4 на рахунок ТОВ «Сьомий Континент-5» № НОМЕР_5 , в період з 02 вересня 2010 року по 24 січня 2011 року, були зняті готівкою через касу банка в розмірі 182363247,51 гривень і сплачено за банківські послуги в розмірі 638282,20 гривень.

Згідно висновку експерта сектору економічної та товарознавчої експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області № 88 від 23 грудня 2013 року при умові, що гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «Сьомий континент-5» № НОМЕР_4 відкритий в АТ «Метабанк» як плата за товар, роботи та послуги за винятком коштів, що надійшли від ТОВ «Євротрейд-Холдинг», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Бігор», ТОВ «Еккомтех», ТОВ «Консомтпром», ТОВ «СМТ Аянта-2011» є першою подією, сума податку на додану вартість підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за період за вересень 2010 року в сумі 245833 гривень.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками організованої групи ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбано ТОВ «Сьомий Континент-5», яким за період часу з 02 вересня 2010 року по 24 січня 2012 року, фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені фіктивні господарські операції з продажу товарно-матеріальних цінностей, які дали можливість підприємствам-контрагентам ТОВ «ЮгУкрбізнес» та ТОВ «Рил 5 МС» безпідставно підвищити свої доходи і зменшити виплати до державного бюджету податків, зборів і інших обов`язкових платежів, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 245833 гривень, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Окрім того, не зупиняючись на досягнутому, у грудні 2010 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої ним злочинної групи, спільно і за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , з метою збільшення прибутку, який співучасники отримували в результаті незаконної діяльності по конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, шляхом включення до складу конвертаційного центру нових підприємств, свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Євротрейд-Холдінг» ЄДРПОУ 37222018 (далі ТОВ «Євротрейд-Холдінг»).

Так, 01 грудня 2010 року ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, скориставшись нагодою, що його знайома ОСОБА_16 , яка є директором ТОВ «Євротрейд-Холдінг» виїжджає на постійне місце мешкання за кордон до Польщі, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , не повідомляючи ОСОБА_16 про свої злочинні наміри, придбав у останньої, ТОВ «Євротрейд-Холдінг» зареєстроване 27 липня 2010 року, у виконавчому комітеті Запорізької міської ради (реєстраційний номер 11031020000027620), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 526025 юридична адреса підприємства: м. Запоріжжя, вул. Перспективна буд. 2-б, яке є платником податку на додану вартість, з наступними видами економічної діяльності згідно КВЕД:

- виробництво нерафінованих олії та жирів (15.41.0);

- оптова торгівля хімічними продуктами (51.55.0);

- виробництво рафінованих олії та жирів (15.42.0);

- оптова торгівля чорними та кольоровими металами в первинних формах та напівфабрикатами з них (51.52.2);

- оптова торгівля шкурами та шкірою (51.24.0).

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішив в якості засновника та директора даного підприємства залишити ОСОБА_17 , від імені якої використовувати печатку та реєстраційні документи ТОВ «Євротрейд-Холдінг».

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, за довіреністю від імені ОСОБА_16 , вирішили використовувати розрахунковий рахунок ТОВ «Євротрейд-Холдінг» № НОМЕР_6 відкритий 31 жовтня 2010 року, в територіальному відокремленому без балансовому відділенні № 1 АТ «Метабанк» МФО 313582, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя пр. Металургів б. 20.

Протягом усього періоду діяльності ТОВ «Євротрейд-Холдінг» його директором і засновником була ОСОБА_16 , яка знаходячись за кордоном не знала про злочинні наміри співучасників, від імені якої ОСОБА_5 , спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшої проводки грошових коштів по розрахунковому рахунку підприємства, використовували печатку і реєстраційні документи підприємства для складання фіктивних договорів та первинної бухгалтерської документації, що дають підстави для перерахування грошових коштів по розрахунковому рахунку вказаного підприємства, які надалі переводилися в готівку в касі банківської установи.

Встановлено, що за період з 01 грудня 2010 року по 02 лютого 2011 року на рахунок № НОМЕР_6 відкритий в АТ «Метабанк» надійшли грошові кошти в розмірі 14596889,82 гривень та рахунок № НОМЕР_7 відкритий в АТ «АБ Бізнес Стандарт» надійшли грошові кошти в розмірі 140,00 гривень, в тому числі від контрагентів:

ТОВ «Регіон-поставка+»;

ТОВ «Оптімус»;

ТОВ «Мегаполіс-інвест»;

ТОВ «Сфера-трейд»;

ТОВ «Технологія ПВВ»;

ПП «Кліма Тек»;

ТОВ «Югсталь»;

ТОВ «Орбіта-3000»;

ФОП « ОСОБА_18 »;

ТОВ «Аккумтех»;

ТОВ «Запорізька Індустріальна Компанія»;

ТОВ «Захист-техно»;

ТОВ «Алмега»;

ВАТ «Шкірянник»;

ПСП «Каїсса»;

ТОВ «Мультіфлекс»;

ПП «ТЦ Продсервис»;

ТОВ «Укрпромвентиляция»;

ТОВ «Сталевий Рух»;

ТОВ «Насінницька Компанія Гідбид-С»;

ТОВ «Вершина Мрії»;

ТОВ «Мегаполіс Інвест»;

ТОВ «Естамп ХХІ»;

ТОВ «Спельта»;

ТОВ «НВІК Зірка»;

ВАТ «ЗАлК»;

ТОВ «Консей»;

ТОВ «Акваторія-Р»;

ПП «Лабораторія Замовних досліджень»;

ТОВ «Агроінвест-2009»;

ТОВ «Мегаполіс +»;

ТОВ «Вознесенський Шкірсировинний завод»;

ТОВ «Агро-інвест».

Згідно висновку експерта сектору економічної та товарознавчої експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області № 88 від 23 грудня 2013 року при умові, що гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «Євротрейд-Холдінг» № НОМЕР_6 відкритий в АТ «Метабанк» та рахунок № НОМЕР_7 відкритий в АТ «АБ Бізнес Стандарт» як плата за товар, роботи та послуги за винятком коштів, що надійшли від ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Бігор», ТОВ «Еккомтех», ТОВ «Консомтпром», ТОВ «СМТ Аянта-2011» є першою подією, сума податку на додану вартість підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за період з 01 грудня 2010 року по 02 лютого 2011 року в сумі 1706 950 гривень.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками організованої групи ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбано ТОВ «Євротрейд-Холдінг», яким за період часу з 01 грудня 2010 року по 02 лютого 2011 року, фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені фіктивні господарські операції з продажу товарно-матеріальних цінностей, які дали можливість підприємствам-контрагентам ТОВ «Регіон-поставка+», ТОВ «Оптімус», ТОВ «Мегаполіс-інвест», ТОВ «Сфера-трейд», ТОВ «Технологія ПВВ», ПП «Кліма Тек», ТОВ «Югсталь», ТОВ «Орбіта-3000», ФОП « ОСОБА_18 », ТОВ «Аккумтех», ТОВ «Запорізька Індустріальна Компанія», ТОВ «Захист-техно», ТОВ «Алмега», ВАТ «Шкірянник», ПСП «Каїсса», ТОВ «Мультифлекс», ПП «ТЦ Продсервис», ТОВ «Укрпромвентиляция», ТОВ «Сталевий Рух», ТОВ «Насінницька Компанія Гідбид-С», ТОВ «Вершина Мрії», ТОВ «Мегаполіс Інвест», ТОВ «Естамп ХХІ», ТОВ «Спельта», ТОВ «НВІК Зірка», ВАТ «ЗАлК», ТОВ «Консей», ТОВ «Акваторія-Р», ПП «Лабораторія Замовних досліджень», ТОВ «Агроінвест-2009», ТОВ «Мегаполіс +», ТОВ «Вознесенський Шкірсировинний завод» та ТОВ «Агро-інвест» безпідставно підвищити свої доходи і зменшити виплати до державного бюджету податків, зборів і інших обов`язкових платежів, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 1706950 гривень, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Окрім того, не зупиняючись на досягнутому, у січні 2011 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої ним злочинної групи, спільно і за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , з метою збільшення прибутку, який співучасники отримували в результаті незаконної діяльності по конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, шляхом включення до складу конвертаційного центру нових підприємств, свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Консомтпром» ЄДРПОУ 36490887 ( далі ТОВ «Консомтпром»).

Так, 20 січня 2011 року ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, будучі організатором і активним учасником злочинної групи, спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбали за об`явою в Глобальній мережі Інтернет ТОВ «Консомтпром», зареєстроване 28.04.2009, у виконавчому комітеті Запорізької міської ради (реєстраційний номер 11031020000025328), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 033681 юридична адреса підприємства: м. Запоріжжя, вул. Південне Шоссе буд. 2-а кв. 18, яке є платником податку на додану вартість.

Видами економічної діяльності ТОВ «Консомтпром» згідно КВЕД є:

- оптова торгівля будівельними матеріалами (51.53.2);

- оптова торгівля чорними і кольоровими металами в первинних формах та напівфабрикатами з них (51.52.2);

- посередництво в торгівлі товарами широкого асортименту (51.19.0);

- інші види оптової торгівлі (51.90.0);

- оптова торгівля електронними компонентами та устаткуванням (51.86.0)

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішив в якості директора даного підприємства залишити ОСОБА_19 , який не буде знати про їх злочинні наміри, та від імені якого співучасники будуть використовувати печатку та реєстраційні документи підприємства у здійсненні своїх злочинних намірів.

Крім того, для зняття готівкових грошових коштів з розрахункового рахунку ТОВ «Консомтпром», а також надання підприємству вигляду підприємства, що займається законною господарською діяльністю, ОСОБА_5 вирішив використовувати осіб, без постійного місця мешкання, які не мають засобів для існування і за невелику матеріальну підтримку погодяться виконувати його вказівки.

З цією метою, в якості фінансового директора ТОВ «Консомтпром» ОСОБА_5 узгоджено з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 підшукав ОСОБА_20 , не маючого постійного місця мешкання, місця роботи та засобів для існування, який будучи юридично неграмотним, не маючі економічної та юридичної освіти, а також не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився зайняти посаду директора даного суб`єкта господарської діяльності.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, відкрили для ТОВ «Консомтпром» від імені ОСОБА_21 розрахунковий рахунок № НОМЕР_8 , у АТ «ТАСкомбанк» МФО 339500, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя вул. Південноукраїнська б. 2-а.

З цією метою ОСОБА_5 , подав до вказаної банківської установи, копію наказу, про призначення на посаду фінансового директора ОСОБА_21 та копію картки із зразками підписів ОСОБА_21 і відбиткою печатки ТОВ «Консомтпром».

Для зняття грошових коштів по грошовим чекам, з метою відведення від співучасників підозри з боку правоохоронних органів ОСОБА_5 узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , скориставшись тим, що в нього була ксерокопія паспорту на ім`я ОСОБА_22 , вирішив використовувати дані обставини для досягнення злочинної мети.

З цією метою ОСОБА_5 подав до банківської установи копію паспорта ОСОБА_22 та довіреність від ім`я ОСОБА_19 , яка надає ОСОБА_22 право на проведення банківських операцій і отримання грошових коштів з розрахункового рахунку підприємства.

Протягом усього періоду діяльності ТОВ «Консомтпром» його директором і засновником був ОСОБА_19 , який не знав про злочинні дії співучасників, від імені якого ОСОБА_5 , спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшої проводки грошових коштів по розрахунковому рахунку підприємства, використовували печатку і реєстраційні документи підприємства для складання фіктивних договорів та первинної бухгалтерської документації, що дають підстави для перерахування грошових коштів по розрахунковому рахунку вказаного підприємства, які надалі знімались готівкою по грошовим чекам у касі АТ «ТАСкомбанку».

Встановлено, що за період з 20 січня 2011 року по 03 травня 2012 року, на рахунок ТОВ «Консомтпром» № НОМЕР_8 відкритий в АТ «ТАСкомбанк» надійшли грошові кошти в сумі 12257222,65 гривень, в тому числі:

отримання коштів за олію соняшникову від ТОВ «Вершина Мрії» 12257000,00 гривень;

нарахування відсотків банком 222,65 гривень;

З рахунку ТОВ «Консомтпром» № НОМЕР_8 відкритого в АТ «ТАСкомбанк» за період з 20 січня 2011 року по 03 травня 2012 року списані грошові кошти в сумі 12254852,50 гривень, в тому числі:

зняті готівкою по чеку в сумі 12205000,00 гривень;

сплачені послуги банку 49 852,50 гривень.

Згідно висновку експерта сектору економічної та товарознавчої експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області № 88 від 23 грудня 2013 року при умові, що гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «Консомтпром» № НОМЕР_8 відкритий в АТ «ТАСкомбанк» як плата за товар, роботи та послуги за винятком коштів, що надійшли від ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Бігор», ТОВ «Еккомтех», ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «СМТ Аянта-2011» є першою подією, сума податку на додану вартість підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за період з січня 2011 року по березень 2011 року в сумі 2042 833 гривень.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками організованої групи ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбано ТОВ «Консомтпром», яким в період часу з січня 2011 року по березень 2011 року. фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені фіктивні господарські операції з продажу товарно-матеріальних цінностей, які дали можливість підприємству-контрагенту ТОВ «Вершина Мрії» безпідставно підвищити свої доходи і зменшити виплати до державного бюджету податків, зборів і інших обов`язкових платежів, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 2 042 833 гривні, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Окрім того, не зупиняючись на досягнутому, у червні 2011 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої ним злочинної групи, спільно і за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , з метою збільшення прибутку, який співучасники отримували в результаті незаконної діяльності по конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, шляхом включення до складу конвертаційного центру нових підприємств, свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Еккомтех» ЄДРПОУ 36980291 (далі ТОВ «Еккомтех»).

Так, 25 червня 2011 року ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбав за об`явою в Глобальній мережі Інтернет ТОВ «Еккомтех», зареєстроване 25 лютого 2010 року, в Солом`янській районній в місті Києві державній адміністрації (реєстраційний номер 10731020000018568), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 023971 юридична адреса підприємства: м. Київ, вул. Механізаторів буд. 1, яке є платником податку на додану вартість, основним видом діяльності якого, згідно статуту, є оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин.

На посаду директора ТОВ «Еккомтех» ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 вирішили призначити ОСОБА_6 з метою перереєстрації на ім`я останнього даного підприємства.

Для перереєстрації ТОВ «Еккомтех» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол № 04/07-11 загальних зборів учасників ТОВ «Еккомтех» від 04 липня 2011 року, згідно якого прийнято рішення призначити директором ТОВ «Еккомтех» ОСОБА_6 ;

- статут ТОВ «Еккомтех» у новій редакції від 04 липня 2011 року;

- наказ № 05/07-11 від 05 липня 2011 року про призначення директора.

Після підписання ОСОБА_6 вищевказаних документів, 08.07.2011 ОСОБА_5 здійснив перереєстрацію ТОВ «Еккомтех» в Солом`янській районній в місті Києві державній адміністрації, за реєстраційним номером 10731050005018568, з наступними видами економічної діяльності згідно КВЕД:

- оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин (51.21.0);

- виробництво нерафінованих олії та жирів (15.41.0);

- оптова торгівля шкурами та шкірою (51.24.0);

- оптова торгівля чорними та кольоровими металами в первинних формах та напівфабрикатами з них (51.52.2);

- оптова торгівля хімічними продуктами (51.55.0);

- інші види оптової торгівлі (51.90.0).

08 липня 2011 року, ОСОБА_5 , з метою перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у ДПІ, Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку 19 липня 2011 року, ОСОБА_6 за вказівкою ОСОБА_5 узгоджено з ОСОБА_7 відкрив для ТОВ «Еккомтех» розрахункові рахунки № НОМЕР_9 та № НОМЕР_10 , у АТ «ТАСкомбанк» МФО 339500, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя вул.Південноукраїнська б. 2-а.

З цією метою ОСОБА_6 подав до вказаної банківської установи, копію наказу № 05/07-11 від 05 липня 2011 року, про призначення його на посаду директора та копію картки із зразками його підписів і відбиткою печатки ТОВ «Еккомтех».

Після чого, з моменту придбання ТОВ «Еккомтех» і протягом усього періоду діяльності підприємства ОСОБА_6 був директором і засновником даного підприємства та спільно з ОСОБА_5 і ОСОБА_7 , без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшої проводки грошових коштів по розрахунковому рахунку підприємства, використовували печатку і реєстраційні документи підприємства для складання фіктивних договорів та первинної бухгалтерської документації, що дають підстави для перерахування грошових коштів по розрахунковому рахунку вказаного підприємства, які надалі знімались готівкою за допомогою пластикових карток, через банкомати «ТАСкомбанку».

Встановлено, що за період з 22 липня 2011 року по 28 квітня 2012 року на розрахунковий рахунок ТОВ «Еккомтех» № НОМЕР_9 відкритий в АТ «ТАСкомбанк» надійшли грошові кошти на загальну суму 43 389 577,68 гривень, в тому числі по контрагентам:

ТОВ «ВКП`Мармоль» на суму 1 742 954,16 гривень;

ТОВ «Дніпрометпром» на суму 829 518,69 гривень;

ЧПФ «Арвис» на суму 609 081,74 гривень;

ТОВ «МАК-ОСТ» на суму 2 550 072,98 гривень;

ТОВ «ЗЕНИТ-ДНЕПР» на суму 75 000,00 гривень;

ТОВ «Армтехкомплект» на суму 26 284,15 гривень;

ТОВ «СК`Булат» на суму 41 400,00 гривень;

ФОП ОСОБА_23 на суму 2 306 280,88 гривень;

АТ «ТАСкомбанк» на суму 388,62 гривень;

ТОВ «Титановий Вік» на суму 57 465,60 гривень;

ФОП ОСОБА_24 на суму 809 400,00 гривень;

ТОВ «Аренаконсалтинг» на суму 1 006 544,00 гривень;

ТОВ «НКФ`Трейдінг - 2011» на суму 482 500,00 гривень;

ТОВ «Деліс України» на суму 875 424,92 гривень;

ПП «Укртранскомплект» на суму 24 596,81 гривень;

ПП «ЛЗД» на суму 1 747 076,93 гривень;

ТОВ «Маквік Трейд» на суму 385 000,00 гривень;

ТОВ «Гідропневмосистеми» на суму 166 856,03 гривень;

ТОВ «ПВП Союзмаш» на суму 37 151,78 гривень;

ПП «Трейд Білдінг Груп» на суму 14 880,00 гривень;

ТОВ «Технологія ПВВ» на суму 203 917,80 гривень;

ПЗ на ВГМ «Алейно-ПАЛ Отеро» на суму 160 000,00 гривень;

ТОВ «Феросплав» на суму 39 900,00 гривень;

ТОВ «ПП «Енергія» на суму 164 046,13 гривень;

АТ «Мотор Січ» на суму 637 664,00 гривень;

ТОВ НВІК «Зірка» на суму 531 614,74 гривень;

ТОВ «Євростиль ЛТД» на суму 14 503 990,00 гривень;

ПП ОСОБА_25 на суму 17 488,56 гривень;

ТОВ «Таврія Холод» на суму 14 244,00 гривень;

ПП «Торговий Центр» на суму 315 000,00 гривень;

ТОВ «Укрпродторг-Запоріжжя» на суму 52 399,44 гривень;

ФОП Олійник на суму 802 191,86 гривень;

ТОВ «Укрмехстрой» на суму 435 347,00 гривень;

ТОВ «Укрконтинент-Буд» на суму 402 673,32 гривень;

ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт» на суму 249 200,00 гривень;

ТОВ «Онікс-Агро» на суму 60 546,18 гривень;

ТОВ «Альта-Груп» на суму 140 000,00 гривень;

ПП «Мегаплекс» на суму 8 078,40 гривень;

ТОВ «ВКП «Мармоль» на суму 763 867,79 гривень;

ТОВ «В.І.Д.» на суму 35 442,54 гривень;

ПП «Авікс-Групп» на суму 601 028,00 гривень;

ТОВ «Агро-Шелф-8» на суму 370 000,00 гривень;

ТОВ «ЗапоріжМетГруп» на суму 210 000,00 гривень;

ФГ «Віта ЦІКО» на суму 100929,00 гривень;

П-ць ОСОБА_26 на суму 84 625,00 гривень;

ТОВ «Бест ЗП Транс-К» на суму 81 390,00 гривень;

ПрАТ «Шкіряник» на суму 3 930 364,58 гривень;

ФОП ОСОБА_27 на суму 60 000,00 гривень;

ТОВ «Фірма «Житлорембуд» на суму 24 103,99 гривень;

ТОВ «Лотос Трейд» на суму 73 917,57 гривень;

КП «Елуаш» на суму 165 466,30 гривень;

ТОВ НПФ «Искра» на суму 109 968,00 гривень;

ТОВ ТБК «Байкал» на суму 27 000,00 гривень;

ФОП ОСОБА_28 на суму 263 355,00 гривень;

ТОВ «Укрвогнетрив» на суму 2 762 119,00 гривень;

ВБК «Ритм» на суму 51 089,98 гривень;

ТОВ «Алюмітек» на суму 9 200,00 гривень;

ТОВ «Мідек» на суму 1 700 000,00 гривень;

ТОВ «Агротехстрой» на суму 156 000,00 гривень;

ТОВ «Нолас-Нолас 2011» на суму 26 800,00 гривень;

ТОВ «Галактекс» на суму 20 600,00 гривень.

Витрачені безготівкові грошові кошти по рахунку ТОВ «Еккомтех» № НОМЕР_9 відкритому в АТ «ТАСкомбанк» за період з 22 липня 2011 року по 03 травня 2012 року в сумі 43 389 367,00 гривень; в тому числі:

ТОВ «Євростиль ЛТД» на суму 21 523 600,00 гривень;

ТОВ «Еккомтех» на суму 744,00 гривень;

ТОВ «НКФ «Трейдінг-2011» на суму 3 000,00 гривень;

УДК у Соломій р-ні м.Київа на суму 32 271,00 гривень;

ТОВ «Птахокомплекс «Дніпровський» на суму 3 143 000,00 гривень;

ПП «ВКФ «Практика» на суму 4 380,00 гривень;

ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт» на суму 249 200,00 гривень;

ТОВ «Фарбегут» на суму 390 000,00 гривень;

ТОВ «Титановий вік» на суму 225 902,40 гривень;

ТОВ «ВКП «Мармоль» на суму 1 019 086,37 гривень;

ФОП ОСОБА_29 на суму 23 148,00 гривень;

ПП «Сегмент-Індустрія» на суму 307 923,00 гривень;

ТОВ НПФ «Искра» на суму 60 071,96 гривень;

ПрАТ «Шкіряник» на суму 45 140,27 гривень;

ТОВ «Алюмітек» на суму 9 200,00 гривень;

ТОВ «Агротехстрой» на суму 15 952 700,00 гривень;

ТОВ «Укрмехстрой» на суму 400 000,00 гривень.

Згідно висновку експерта сектору економічної та товарознавчої експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області № 88 від 23 грудня 2013 року при умові, що гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «Еккомтех» № НОМЕР_9 відкритий в АТ «ТАСкомбанк» як плата за товар, роботи та послуги за винятком коштів, що надійшли від ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Бігор», ТОВ «Консомпром», ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «СМТ Аянта-2011» є першою подією, сума податку на додану вартість підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за період з серпня 2011 року по квітень 2012 року в сумі 4556 272 гривень.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками організованої групи ОСОБА_5 ОСОБА_7 та ОСОБА_6 25 червня 2011 року, придбано ТОВ «Еккомтех», яким за період часу з серпня 2011 року по квітень 2012 року, фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені фіктивні господарські операції з продажу товарно-матеріальних цінностей, які дали можливість підприємствам-контрагентам ТОВ «ВКП`Мармоль», ТОВ «Дніпрометпром», ЧПФ «Арвис», ТОВ «МАК-ОСТ», ТОВ «ЗЕНИТ-ДНЕПР», ТОВ «Армтехкомплект», ТОВ «СК`Булат», ФОП ОСОБА_23 , ТОВ «Титановий Вік», ФОП ОСОБА_24 , ТОВ «Аренаконсалтинг», ТОВ «НКФ`Трейдінг - 2011», ТОВ «Деліс України», ПП «Укртранскомплект», ПП «ЛЗД», ТОВ «Маквік Трейд», ТОВ «Гідропневмосистеми», ТОВ «ПВП Союзмаш», ПП «Трейд Білдінг Груп», ТОВ «Технологія ПВВ», ТОВ «Феросплав», ТОВ «ПП «Енергія», АТ «Мотор Січ», ТОВ НВІК «Зірка», ТОВ «Євростиль ЛТД», ПП ОСОБА_25 , ТОВ «Таврія Холод», ПП «Торговий Центр», ТОВ «Укрпродторг-Запоріжжя», ФОП ОСОБА_30 , ТОВ «Укрмехстрой», ТОВ «Укрконтинент-Буд», ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт», ТОВ «Онікс-Агро», ТОВ «Альта-Груп», ПП «Мегаплекс», ТОВ «ВКП «Мармоль», ТОВ «В.І.Д.», ПП «Авікс-Групп», ТОВ «Агро-Шелф-8», ТОВ «ЗапоріжМетГруп», ФГ «Віта ЦІКО», ПП ОСОБА_26 , ТОВ «Бест ЗП Транс-К», ПрАТ «Шкіряник», ФОП ОСОБА_27 , ТОВ «Фірма «Житлорембуд», ТОВ «Лотос Трейд», КП «Елуаш», ТОВ НПФ «Искра», ТОВ ТБК «Байкал», ФОП ОСОБА_28 , ТОВ «Укрвогнетрив», ВБК «Ритм», ТОВ «Алюмітек», ТОВ «Мідек», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Нолас-Нолас 2011», ТОВ «Галактекс» безпідставно підвищити свої доходи і зменшити виплати до державного бюджету податків, зборів і інших обов`язкових платежів, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 4556272 гривень, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Окрім того, не зупиняючись на досягнутому, у вересні 2011 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої ним злочинної групи, спільно і за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , з метою збільшення прибутку, який співучасники отримували в результаті незаконної діяльності по конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, шляхом включення до складу конвертаційного центру нових підприємств, свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «СМТ Аянта-2011» ЄДРПОУ 37931507 (далі ТОВ «СМТ «Аянта-2011»).

06 вересня 2011 року ОСОБА_5 виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбав ТОВ «СМТ Аянта-2011», зареєстроване у Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації (реєстраційний номер 10741020000040916), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 792457 юридична адреса підприємства: м. Київ, вул. Ризька буд. 73-б оф. 39, яке є платником податку на додану вартість, з наступними видами економічної діяльності вказаного підприємства згідно КВЕД:

- виробництво нерафінованих олії та жирів (15.41.0);

- оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин (51.21.0);

- оптова торгівля чорними та кольоровими металами в первинних формах та напівфабрикатами з них (51.52.2);

- оптова торгівля будівельними матеріалами (51.53.0);

- інші види оптової торгівлі (51.90.0).

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішили в якості директора даного підприємства підшукати особу, яка не має засобів для існування, потребує постійної матеріальної підтримки та відповідно яку можна використовувати для здійснення своїх злочинних намірів.

Так, в якості директора ТОВ «СМТ Аянта-2011» ОСОБА_5 з відома інших співучасників підшукав ОСОБА_31 , який будучи юридично неграмотним, не маючі економічної та юридичної освіти, а також не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився зареєструвати на своє ім`я даний суб`єкт господарської діяльності.

Для перереєстрації ТОВ «СМТ «Аянта-2011» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, а саме:

- договір купівлі продажу частки в статутному капіталі ТОВ «СМТ «Аянта-2011» від 06 вересня 2012 року;

- протокол № 5 загальних зборів учасників ТОВ «СМТ «Аянта-2011» від 21 вересня 2012 року, згідно якого прийняті наступні рішення: передати частку ОСОБА_32 , що складає 100% від загального розмірі статутного капіталу ОСОБА_33 ; звільнити ОСОБА_34 та призначити ОСОБА_35 на посаду директора ТОВ «СМТ Аянта-2011»; затвердити нову редакцію статуту товариства;

- статут ТОВ «СМТ «Аянта-2011» у новій редакції від 21 вересня 2012 року;

Після підписання ОСОБА_36 вищевказаних документів, 21 вересня 2012 року, ОСОБА_5 виконуючи відведену йому роль, свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , здійснив перереєстрацію ТОВ «СМТ Аянта-2011», у Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації (реєстраційний номер 10741020000040916), згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 792457 юридична адреса підприємства: м. Київ, вул. Ризька буд. 73-б оф. 39, яке є платником податку на додану вартість.

Також, співучасники, з метою перереєстрації фіктивного підприємства надали статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у ДПІ, Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

Надалі, з метою уникнення перевірок контролюючими органами, розкриття незаконної діяльності з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, ОСОБА_5 за погодженням з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 прийняв рішення про перереєстрацію підприємства на своє ім`я.

Для перереєстрації ТОВ «СМТ «Аянта-2011» у травні 2013 року, ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у ДПІ, Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

Встановлено, що за період з 06 вересня 2011 року по 21 січня 2013 року на рахунок ТОВ «СМТ Аянта-2011» № НОМЕР_11 , відкритий в АТ «ТАСкомбанк» надійшли грошові кошти в сумі 4259458,25 гривень, в тому числі по контрагентам:

ТОВ «Буд-Енерго Стандарт»;

ПП «Авикс групп»;

ТОВ «Євростиль ЛТД»;

ТОВ «Укрпроторг-техніка»;

ТОВ НВП «Е.Л.Т.А.»;

ТОВ «НВП «Консат»;

КП «Елуаш»;

ТОВ «Біоенергохолдінг»;

ТОВ «Укрпродторгсервіс»;

ТОВ «ТД Ріноторг»;

ПП «Древолюкс»;

АТ «Мотор січ»;

ПП «Краб-02»;

ТОВ «Верда»;

ПрАТ «Райз Максимко»;

ПП «Вінтекс»;

ФОП ОСОБА_37 ;

ТОВ «Сировинний Альянс»;

ТОВ «Єврометпрофіль»;

ТОВ «Солді»;

ПП «Європацукор».

Згідно висновку експерта сектору економічної та товарознавчої експертизи НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області № 88 від 23 грудня 2013 року при умові, що гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «СМТ Аянта-2011» № НОМЕР_11 відкритий в АТ «ТАСкомбанк» як плата за товар, роботи та послуги за винятком коштів, що надійшли від ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Бігор», ТОВ «Консомпром», ТОВ «Євротрейд-Холдінг» та ТОВ «Еккомтех» є першою подією, сума податку на додану вартість підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за період з грудня 2011 року по січень 2013 року в сумі 120 115 гривень.

Так, описаним вище способом, співучасниками організованої групи ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 06 вересня 2011 року, придбано ТОВ «СМТ Аянта-2011», яким у період часу з вересня 2011 року по січень 2013 року, фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені фіктивні господарські операції з продажу товарно-матеріальних цінностей, які дали можливість ТОВ «Буд-ЕнергоСтандарт», ПП «Авикс групп», ТОВ «Євростиль ЛТД», ТОВ «Укрпроторг-техніка», ТОВ НВП «Е.Л.Т.А.», ТОВ «НВП «Консат», КП «Елуаш», ТОВ «Біоенергохолдінг», ТОВ «Укрпродторгсервіс», ТОВ «ТД Риноторг», ПП «Древолюкс», АТ «Мотор січ», ПП «Краб-02», ТОВ «Верда», ПрАТ «Райз Максимко», ПП «Вінтекс», ФОП ОСОБА_37 , ТОВ «Сировинний Альянс», ТОВ «Єврометпрофіль», ТОВ «Солді» та ПП «Європацукор» підприємствам-контрагентам безпідставно підвищити свої доходи і зменшити виплати до державного бюджету податків, зборів і інших обов`язкових платежів, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 120 115 гривень, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, в складі організованої ним злочинної групи, спільно з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , використовуючи фіктивні підприємства ТОВ «Бігор», ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Консомтпром», ТОВ «Еккомтех» та ТОВ «СМТ Аянта-2011», прикривали незаконну діяльність з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, внаслідок чого в період з 12 жовтня 2009 року по 27 лютого 2013 року контрагентами зазначених підприємств не було сплачено до бюджету податок на додану вартість та державі було завдано матеріальний збиток на загальну суму 28047175 гривень, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення кримінального правопорушення і є великою матеріальною шкодою заподіяною державі.

Окрім того, в період з 25 червня 2011 року по 14 жовтня 2011 року ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , діючи умисно, з метою складання, видачі завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, у складі організованої групи, фактично здійснюючи повне керівництво діяльністю ТОВ «Еккомтех» а відповідно виконуючи організаційно - розпорядчі функції складали та вносили неправдиві відомості до звітів про господарську діяльність вказаного підприємства, які в подальшому узгоджено та за попередньою змовою з ОСОБА_5 і ОСОБА_7 підписувались ОСОБА_6 , який був службовою особою ТОВ «Еккомтех» з метою приховування злочинної діяльності та надання зазначеному підприємству вигляду легальної діяльності.

Надалі, співучасники організованої злочинної групи, діючи відповідно до раніше розробленого плану, знімали готівкові кошти з рахунків підконтрольних ним фіктивних підприємств у касах банківських установ та банкоматах, за допомогою пластикових карток, а в подальшому надавали документи до контролюючих органів, відображаючи в них діяльність, яка фактично не проводилась, так як операції з контрагентами з поставки товарів і надання послуг насправді не здійснювалися, а отримані від даних контрагентів безготівкові кошти конвертувалися в готівкову форму.

Таким чином, з метою прикриття своєї незаконної діяльності, ОСОБА_5 ОСОБА_7 і ОСОБА_6 діючи умисно, у складі організованої групи, внесли завідомо неправдиві відомості про проведення фінансово - господарської діяльності ТОВ «Еккомтех» у наступні документи:

податкова накладна №82 від 01.07.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ТОВ «НВК Зірка», на суму 196614,74 гривень;

податкова накладна №42 від 10.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ТОВ «НВК Зірка», на суму 135000 гривень;

податкова накладна №61 від 23.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ТОВ «НВК Зірка», на суму 300000 гривень;

податкова накладна №17 від 13.10.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 102521,20 гривень;

податкова накладна №18 від 14.10.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 62945,10 гривень;

податкова накладна №63 від 25.06.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 183856,28 гривень;

податкова накладна №76 від 30.06.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 193586,68 гривень;

податкова накладна №77 від 30.06.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 74230,01 гривень;

податкова накладна №49 від 18.07.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 80727 гривень;

податкова накладна №50 від 18.07.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 129885 гривень;

податкова накладна №64 від 25.07.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 52413 гривень;

податкова накладна №65 від 25.07.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 94422 гривень;

податкова накладна №82 від 30.07.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 25047,19 гривень;

податкова накладна №84 від 30.07.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 12042 гривень;

податкова накладна №12 від 01.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 94770,77 гривень;

податкова накладна №35 від 08.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 223347,00 гривень;

податкова накладна №54 від 15.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 101484 гривень;

податкова накладна №62 від 22.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 92262 гривень;

податкова накладна №96 від 29.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 22164 гривень;

податкова накладна №97 від 29.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 81396 гривень;

податкова накладна №98 від 29.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 92796 гривень;

податкова накладна №99 від 29.08.2011 року, продавець ТОВ «Еккомтех», покупець ПП «Лабораторія Замовних Досліджень», на суму 194394 гривень.

Таким чином, внаслідок внесення членами організованої злочинної групи ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 завідомо неправдивих відомостей в офіційні документи ТОВ «Еккомтех» в період з 25 червня 2011 року по 14 жовтня 2011 року контрагентами вказаних підприємств не було сплачено до бюджету податок на додану вартість та Державі було завдано матеріальної шкоди на загальну суму 4556272 гривні, що в 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину і є великим збитком, заподіяним державі.

Окрім того, в період з 01 січня 2010 року по 27 лютого 2013 року згідно розробленого плану ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з метою підроблення документів та їх подальшого використання, у складі організовано групи під керівництвом ОСОБА_5 , розпоряджаючись коштами, перерахованими з рахунків ТОВ «Бігор», ТОВ «Євротрейд-Холдінг» та ТОВ «СМТ Аянта-2011», а також підприємств контрагентів на рахунки ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Консомтпром» та ТОВ «Агротехстрой», з метою прикриття своєї незаконної діяльності, не повідомляючи про свої злочинні наміри директорів даних підприємств, складали звіти про фінансово господарську діяльність та призначення платежів, а також оформлювали необхідні первинні бухгалтерські документи ТОВ «Бігор», ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «СМТ Аянта-2011», ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Консомтпром» та ТОВ «Агротехстрой», відображаючи в них діяльність, яка фактично не проводилась, так як операції з контрагентами з поставки товарів і надання послуг насправді не здійснювалися, а отримані від даних контрагентів безготівкові кошти конвертувалися в готівкову форму.

З метою полегшення втілення в дію своїх злочинних намірів, ОСОБА_5 , діючи узгоджено з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 підписував документи податкової звітності ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «СМТ Аянта-2011» та ТОВ «Агротехстрой».

Всі документи, складалися членами злочинної групи як у офісному приміщенні, розташованому за місцем мекання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_4 , а також у невстановлених слідством місцях, де ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , діючи узгоджено між собою, за допомогою комп`ютерної техніки та канцелярського приладдя створювали підроблені документи, які надалі були використані ними в ході злочинної діяльності та надані в різні державні контролюючі органи, з метою прикриття їхньої незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та подальшого проведення після цього фінансових операцій.

Так, в період з 01 січня 2010 року по 27 лютого 2013 року ОСОБА_5 , діючи в складі організованої ним групи, спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , підробили наступні фінансові документи, які були надані ними до контролюючих органів:

звіт ТОВ «Агротехстрой» про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України за січень 2010 року та додатки до нього;

звіт ТОВ «Агротехстрой» про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України за лютий 2010 року та додатки до нього;

звіт ТОВ «Агротехстрой» про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до органів пенсійного фонду України за березень 2010 року та додатки до нього;

податкова декларація з податку на додану вартість ТОВ «Євротрейд-Холдінг» за грудень 2012 року;

податкова накладна №807 від 10.12.2010 року, продавець ТОВ «Євротрейд-Холдінг», покупець ТОВ «Інвестоптім», на суму 620000 гривень;

податкова накладна №32 від 09.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 46289,28 гривень;

податкова накладна №37 від 10.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 52700,34 гривень;

податкова накладна №38 від 10.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 29760,19 гривень;

податкова накладна №86 від 30.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 251250,19 гривень;

податкова накладна №16 від 06.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 11011,50 гривень;

податкова накладна №23 від 07.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 31000,20 гривень;

податкова накладна №54 від 18.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець КП «ЕЛУАШ», на суму 148,57 гривень;

податкова накладна №5 від 08.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 34034,50 гривень;

податкова накладна №50 від 14.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 19869 гривень;

податкова накладна №65 від 23.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 20165 гривень;

податкова накладна №77 від 28.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 22607 гривень;

податкова накладна №8 від 04.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 29341 гривень;

податкова накладна №35 від 11.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 40182 гривень;

податкова накладна №60 від 19.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 21515 гривень;

податкова накладна №80 від 25.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ПАТ «Мотор-Січ», на суму 27639 гривень;

податкова накладна №63 від 20.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «Агропромпостачання», на суму 34240 гривень;

податкова накладна №68 від 27.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «ТД «ЕФЕС», на суму 1500 гривень;

податкова накладна №67 від 27.02.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «НВК Запоріжавтопобутхім», на суму 56028 гривень;

податкова накладна №40 від 18.12.2012 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «НВП Консат», на суму 68425 гривень;

податкова накладна №41 від 18.12.2012 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «НВП Консат», на суму 119965 гривень;

податкова накладна №68 від 28.12.2012 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «НВП Консат», на суму 58650 гривень;

податкова накладна №69 від 24.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «НВП Консат», на суму 52650 гривень;

податкова накладна №70 від 24.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «НВП Консат», на суму 35100 гривень;

податкова накладна №72 від 25.01.2013 року, продавець ТОВ «СМТ Аянта-2011», покупець ТОВ «НВП Консат», на суму 28170 гривень.

Внаслідок підроблення членами організованої злочинної групи ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 офіційних документів ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «Консомтпром», та ТОВ «СМТ Аянта-2011», контрагентами зазначених підприємств не було сплачено до бюджету податок на додану вартість та Державі було завдано матеріальної шкоди на загальну суму 28047175 гривень, що в 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину і є великим збитком, заподіяним державі.

Обвинувачені ОСОБА_5 та ОСОБА_6 свою провину в викладеному вище визнали повністю, про обставини вчиненого дали відповідні написаному вище повністю узгоджені між собою показання, згідно яких вони, діючи умисно, з метою отримання наживи в складі створеної організованої групи в період з 12 жовтня 2009 року по 27 лютого 2013 року скоїли ряд злочинів у сфері господарської діяльності на території Запорізької області.

Так, приблизно у 2009 році у ОСОБА_5 виник умисел на незаконне збагачення, здійснюючи фіктивне підприємництво, шляхом придбання суб`єктів господарської діяльності, якими будуть здійснюватись безтоварні операції та укладатись фіктивні угоди, з метою формування податкового кредиту для підприємств-контрагентів та переведення безготівкових грошових коштів у готівку.

Згідно даного злочинного наміру, шляхом внесення до офіційних бухгалтерських, податкових та інших документів завідомо неправдивих відомостей, про нібито проведені господарські операції, фіктивні суб`єкти господарської діяльності мали перераховувати безготівкові кошти, на рахунки підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, а в подальшому переводити їх у готівку.

З метою ускладнення процесу проведення органами державного нагляду (контролю) перевірок діяльності фіктивних підприємств ОСОБА_5 було прийнято рішення, що здійснювані безтоварні операції мають бути пов`язані з наданням послуг та купівлею-продажем товарів.

Також, ОСОБА_5 визначив, що необхідно за винагороду призначати третіх осіб, які не будуть присвячені в злочинні плани.

ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_7 займатися фіктивним підприємництвом, з метою конвертації безготівкових коштів у готівку, мінімізації витрат, пов`язаних з придбанням і реалізацією різних товарів, робіт та послуг, і отримання прибутку.

Отримавши згоду, ОСОБА_5 , діючи узгоджено з ОСОБА_7 , повідомив про загальний злочинний план ОСОБА_6 , отримавши згоду останнього.

Після цього, ОСОБА_5 та інші співучасники злочинної групи розробили детальний план скоєння злочинів, що виразився в придбанні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності з метою незаконної конвертації безготівкових грошових коштів та формування податкового кредиту для підприємств-контрагентів; внесенні в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей про нібито зроблених фінансових операціях; підшукуванні контрагентів, для яких складалась первинна бухгалтерська документація, про здійснені безтоварні операції.

Для того, що б злочинна схема по незаконному переведенню в готівку грошових коштів не була виявлена правоохоронними органами, співучасниками було прийнято рішення про надання в державні установи відповідних документів звітності, що мали свідчити про нібито проведені господарські операції, відображаючи в них незначні суми прибутку з метою мінімізації розмірів податкових зобов`язань.

Обговоривши між собою план злочинних дій, співучасники розподілили ролі і надалі діяли спільно і злагоджено між собою для досягнення спільної злочинної мети, відповідно до обов`язків, що викладені щодо кожного в обвинуваченні.

Таким чином, під керівництвом ОСОБА_5 всі обвинувачені попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання для вчинення фіктивного підприємництва, об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на реалізацію злочинного плану, відомого всім учасникам групи.

Для забезпечення транспортування грошових коштів з банківських установ, а також організації перевезення осіб, на яких реєструвались фіктивні суб`єкти підприємницької діяльності, учасники організованої групи використовували власні автотранспортні засоби.

Відповідно до відведеної ролі, грошові кошти отримувались та перевозились ОСОБА_6 до приміщення офісу, розташованого за місцем мешкання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_4 .

Надалі, готівкові грошові кошти передавались контрагентам за вирахуванням 2,5 відсотків, які витрачались на функціонування фіктивних підприємств та розподілялись між усіма співучасниками, згідно з раніше досягнутої домовленості і виконаних функцій у ході вчинення злочинів в якості винагороди.

Таким чином, обвинувачені створили конвертаційний центр, до складу якого в різний час увійшли такі суб`єкти підприємницької діяльності: ТОВ «Євротрейд-Холдинг», ТОВ «Бігор», ТОВ «Сьомий континент-5», ТОВ «Еккомтех», ТОВ «Консомтпром», ТОВ «Агротехстрой», ТОВ «СМТ Аянта-2011» та забезпечили все необхідне для прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій, ухилення від сплати податків підприємствами-контрагентами і конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а в подальшому виконували всі необхідні дії з підтримання його працездатності і функціонування, забезпечуючи необхідними витратними матеріалами.

За допомогою комп`ютерної техніки обвинувачені підробляли офіційні документи, які використовувались в ході злочинної діяльності, а також вносили в офіційні бухгалтерські та податкові документи (податкові декларації з ПДВ, розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за звітні періоди, уточнюючі розрахунки податкових зобов`язань з ПДВ у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за звітні періоди, доповнення у декларації суми нарахованих податків, зборів (обов`язкових платежів), що включаються до валових витрат, декларації з податку на прибуток підприємства, грошові чеки та платіжні доручення) завідомо неправдиві відомості про проведення господарських операцій. Вказані офіційні документи, в які були внесені завідомо неправдиві відомості, надавались обвинуваченими у органи державного нагляду (контролю), з метою прикриття незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та подальшого проведення фінансових операцій.

При цьому всі обвинувачені усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною частиною загального обсягу дій при скоєнні злочинів.

Виконавши всі підготовчі дії та, розподіливши між собою ролі, члени злочинної групи приступили до реалізації свого злочинного плану.

Так, у жовтні 2009 року, ОСОБА_5 спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Агротехстрой».

Приблизно в кінці жовтня 2009 року ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , за об`явою в Глобальній мережі Інтернет, придбали у ОСОБА_9 , який не знав про їх злочинні наміри ТОВ «Агротехстрой».

В якості засновника та директора ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників підшукав ОСОБА_10 з метою перереєстрації на ім`я останнього підприємства ТОВ «Агротехстрой».

ОСОБА_10 не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився зареєструвати на його ім`я даний суб`єкт господарської діяльності.

Для перереєстрації ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, викладених в обвинуваченні.

Після підписання ОСОБА_10 вищевказаних документів, 20 листопада 2009 року ОСОБА_5 здійснив перереєстрацію ТОВ «Агротехстрой» у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради.

20 листопада 2009 року ОСОБА_5 , з метою перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у Державній податковій інспекції.

Крім того, в якості фінансового директора ТОВ «Агротехстрой» ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , підшукав ОСОБА_11 , який не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився виконувати обов`язки фінансового директора даного суб`єкта господарської діяльності.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, вирішили використовувати розрахункові рахунки ТОВ «Агротехстрой».

За період з 10 березня 2011 року по 17 січня 2013 року на розрахункові рахунки ТОВ «Агротехстрой» надійшли грошові кошти в розмірі 209361775,77 гривень від контрагентів, що зазначені в обвинувачені.

Отримані грошові кошти були списані в розмірі 209145303,08 гривень.

Отже, якщо гроші, які надійшли на рахунок ТОВ «Агротехстрой» як плата за товар, роботи та послуги, то сума податку на додану вартість мала становити та підлягала сплаті до бюджету за період з березня 2011 року по січень 2013 року в сумі 5074 000 гривень.

Крім того, у липні 2010 року, ОСОБА_5 спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Бігор».

14 липня 2010 року ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , за об`явою в Глобальній мережі Інтернет, придбали у ОСОБА_12 , який не знав про їх злочинні наміри, ТОВ «Бігор».

В якості засновника та директора ТОВ ОСОБА_5 , з відома інших співучасників підшукав ОСОБА_13 з метою перереєстрації на ім`я останнього ТОВ.

ОСОБА_13 не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився зареєструвати на його ім`я даний суб`єкт господарської діяльності.

Для перереєстрації ТОВ ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, викладених в обвинуваченні.

Після підписання ОСОБА_13 вищевказаних документів, 17 липня 2010 року була здійснена перереєстрація ТОВ у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради.

17 липня 2010 року ОСОБА_5 з метою перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у Державній податковій інспекції.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, вирішили використовувати розрахункові рахунки ТОВ.

За період з липня 2010 року по січень 2011 року на розрахункові рахунки ТОВ надійшли грошові кошти в розмірі 86864182,04 гривень від контрагентів, що зазначені в обвинувачені.

Отже, якщо гроші, які надійшли на рахунок ТОВ як плата за товар, роботи та послуги, то сума податку на додану вартість мала становити та підлягала сплаті до бюджету за період з липня 2010 року по січень 2011 року в сумі 14301172 гривень.

Крім того, у вересні 2010 року, погодившись з рішенням ОСОБА_5 , використовувати ТОВ «Сьомий Континент-5» для проведення безтоварних операцій, ОСОБА_7 повідомив, що печатка та реєстраційні документи підприємства знаходяться у нього і посаду директора ТОВ «Сьомий Континент-5» займає ОСОБА_15 , від ім`я якої, не повідомляючи останню про свої наміри, можна вести незаконну господарську діяльність.

З цією метою ОСОБА_7 , передав ОСОБА_5 печатку та реєстраційні документи ТОВ «Сьомий Континент-5».

Після передачі ОСОБА_7 вищевказаних документів та печатки, ОСОБА_5 здійснив перереєстрацію ТОВ «Сьомий-Континент-5» у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, вирішили використовувати розрахункові рахунки ТОВ.

За період з 2 вересня 2010 року по 24 січня 2011 року на розрахункові рахунки ТОВ надійшли грошові кошти в розмірі 183212809,32 гривень від контрагентів, що зазначені в обвинувачені.

Отже, якщо гроші, які надійшли на рахунок ТОВ як плата за товар, роботи та послуги, то сума податку на додану вартість мала становити та підлягала сплаті до бюджету за період за версень 2010 року в сумі 245 833 гривень.

Крім того, 01 грудня 2010 року ОСОБА_5 , скориставшись нагодою, що його знайома ОСОБА_16 , яка є директором ТОВ «Євротрейд-Холдінг» виїжджає на постійне місце мешкання за кордон до Польщі, узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , не повідомляючи ОСОБА_16 про свої злочинні наміри, придбав у останньої, ТОВ «Євротрейд-Холдінг».

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішив в якості засновника та директора даного підприємства залишити ОСОБА_17 , від імені якої використовувати печатку та реєстраційні документи ТОВ «Євротрейд-Холдінг».

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, за довіреністю від ім`я ОСОБА_16 , вирішили використовувати розрахунковий рахунок ТОВ «Євротрейд-Холдінг».

Протягом усього періоду діяльності ТОВ «Євротрейд-Холдінг» його директором і засновником була ОСОБА_16 , яка знаходячись за кордоном не знала про злочинні наміри співучасників.

За період з 1 грудня 2010 року по 2 лютого 2011 року на розрахункові рахунки ТОВ надійшли грошові кошти в розмірі 14596889,82 гривень та 140,00 гривень від контрагентів, що зазначені в обвинувачені.

Отже, якщо гроші, які надійшли на рахунок ТОВ як плата за товар, роботи та послуги, то сума податку на додану вартість мала становити та підлягала сплаті до бюджету за період з 1 грудня 2010 року по 2 лютого 2011 року в сумі 1706950 гривень.

Крім того, в січні 2011 року, ОСОБА_5 , діючи спільно і за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Консомтпром».

Так, 20 січня 2011 року ОСОБА_5 , придбав за об`явою в Глобальній мережі Інтернет ТОВ «Консомтпром».

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішив в якості директора даного підприємства залишити ОСОБА_19 , який не буде знати про їх злочинні наміри.

В якості фінансового директора ТОВ «Консомтпром» ОСОБА_5 узгоджено з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 підшукав ОСОБА_20 , який не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився зайняти вказану посаду даного суб`єкта господарської діяльності.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку, відкрили для ТОВ «Консомтпром» від імені ОСОБА_21 розрахунковий рахунок.

Для зняття грошових коштів по грошовим чекам, з метою відведення від співучасників підозри з боку правоохоронних органів ОСОБА_5 узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , скориставшись тим, що в нього була ксерокопія паспорту на ім`я ОСОБА_22 , вирішив використовувати дані обставини для досягнення злочинної мети.

З цією метою ОСОБА_5 подав до банківської установи копію паспорта ОСОБА_22 та довіреність від ім`я ОСОБА_19 , яка надає ОСОБА_22 право на проведення банківських операцій і отримання грошових коштів з розрахункового рахунку підприємства.

Протягом усього періоду діяльності ТОВ «Консомтпром» його директором і засновником був ОСОБА_19 , який не знав про злочинні дії співучасників.

За період з 20 січня 2011 року по 03 травня 2012 року, на рахунок ТОВ «Консомтпром» надійшли грошові кошти в сумі 12257222,65 гривень, від контрагентів, зазначених в обвинуваченні.

Отже, якщо гроші, які надійшли на рахунок ТОВ як плата за товар, роботи та послуги, то сума податку на додану вартість мала становити та підлягала сплаті до бюджету за період з січня 2011 року по березень 2011 року в сумі 2042 833 гривень.

Окрім того, у червні 2011 року, ОСОБА_5 , діючи спільно і за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «Еккомтех».

Так, 25 червня 2011 року ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбав за об`явою в Глобальній мережі Інтернет ТОВ «Еккомтех».

На посаду директора ТОВ «Еккомтех» ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 вирішили призначити ОСОБА_6 з метою перереєстрації на ім`я останнього даного підприємства.

Для перереєстрації ТОВ «Еккомтех» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, що викладені в обвинуваченні.

Після підписання ОСОБА_6 вищевказаних документів, 08.07.2011 ОСОБА_5 здійснив перереєстрацію ТОВ «Еккомтех» в Солом`янській районній в місті Києві державній адміністрації.

08 липня 2011 року, ОСОБА_5 , з метою перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у ДПІ, Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

Реалізуючи свої злочинні наміри, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку 19 липня 2011 року, ОСОБА_6 за вказівкою ОСОБА_5 узгоджено з ОСОБА_7 відкрив для ТОВ «Еккомтех» розрахункові рахунки.

Після чого, з моменту придбання ТОВ «Еккомтех» і протягом усього періоду діяльності підприємства ОСОБА_6 був директором і засновником даного підприємства.

За період з 22 липня 2011 року по 28 квітня 2012 року на розрахунковий рахунок ТОВ «Еккомтех» надійшли грошові кошти на загальну суму 43 389 577,68 гривень, від зазначених в обвинуваченні контрагентів.

Отже, якщо гроші, які надійшли на рахунок ТОВ як плата за товар, роботи та послуги, то сума податку на додану вартість мала становити та підлягала сплаті до бюджету за період з серпня 2011 року по квітень 2012 року в сумі 4556 272 гривень.

Окрім того, у вересні 2011 року, ОСОБА_5 , діючи спільно і за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , вирішили придбати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю «СМТ Аянта-2011».

06 вересня 2011 року ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , придбав ТОВ «СМТ Аянта-2011».

Для того, щоб відвести від співучасників підозру у скоєнні вказаного злочину ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вирішили в якості директора даного підприємства підшукати ОСОБА_31 , який не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників, за грошову винагороду, погодився зареєструвати на своє ім`я даний суб`єкт господарської діяльності.

Для перереєстрації ТОВ «СМТ «Аянта-2011» ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, створив і підготував ряд документів, що викладені в обвинуваченні.

Після підписання ОСОБА_36 вищевказаних документів, 21 вересня 2012 року, ОСОБА_5 , узгоджено з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , здійснив перереєстрацію ТОВ «СМТ Аянта-2011», у Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації.

Також, обвинувачені, з метою перереєстрації фіктивного підприємства надали статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у ДПІ, Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

Надалі, з метою уникнення перевірок контролюючими органами, розкриття незаконної діяльності з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, ОСОБА_5 за погодженням з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 прийняв рішення про перереєстрацію підприємства на своє ім`я.

Для перереєстрації ТОВ «СМТ «Аянта-2011» у травні 2013 року, ОСОБА_5 , з відома інших співучасників, надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у ДПІ, Управлінні статистики, Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування Запорізької області.

За період з 06 вересня 2011 року по 21 січня 2013 року на рахунок ТОВ «СМТ Аянта-2011» надійшли грошові кошти в сумі 4259458,25 гривень, по контрагентам, що зазначені в обвинуваченні.

Отже, якщо гроші, які надійшли на рахунок ТОВ як плата за товар, роботи та послуги, то сума податку на додану вартість мала становити та підлягала сплаті до бюджету за період з грудня 2011 року по січень 2013 року в сумі 120 115 гривень.

Окрім того, в період з 25 червня 2011 року по 14 жовтня 2011 року ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , з метою складання, видачі завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, у складі організованої групи, фактично здійснюючи повне керівництво діяльністю ТОВ «Еккомтех» а відповідно виконуючи організаційно - розпорядчі функції складали та вносили неправдиві відомості до звітів про господарську діяльність вказаного підприємства, які в подальшому узгоджено та за попередньою змовою з ОСОБА_5 і ОСОБА_7 підписувались ОСОБА_6 , який був службовою особою ТОВ «Еккомтех» з метою приховування злочинної діяльності та додання зазначеному підприємству вигляду легальної діяльності.

Надалі, співучасники організованої злочинної групи, діючи відповідно до раніше розробленого плану, знімали готівкові кошти з рахунків підконтрольних ним фіктивних підприємств у касах банківських установ та банкоматах, за допомогою пластикових карток, а в подальшому надавали документи до контролюючих органів, відображаючи в них діяльність, яка фактично не проводилась, так як операції з контрагентами з поставки товарів і надання послуг насправді не здійснювалися, а отримані від даних контрагентів безготівкові кошти конвертувалися в готівкову форму.

Таким чином, з метою прикриття своєї незаконної діяльності, ОСОБА_5 ОСОБА_7 і ОСОБА_6 діючи умисно, у складі організованої групи, в період з 25 червня 2011 року по 14 жовтня 2011 року внесли завідомо неправдиві відомості про проведення фінансово - господарської діяльності ТОВ «Еккомтех» документи, перераховані в пред`явленому обвинуваченні.

Окрім того, в період з 01 січня 2010 року по 27 лютого 2013 року згідно розробленого плану ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , з метою підроблення документів та їх подальшого використання, діючи у складі організованої групи під керівництвом ОСОБА_5 , розпоряджаючись коштами, перерахованими з рахунків ТОВ «Бігор», ТОВ «Євротрейд-Холдінг» та ТОВ «СМТ Аянта-2011», а також підприємств контрагентів на рахунки ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Консомтпром» та ТОВ «Агротехстрой», з метою прикриття своєї незаконної діяльності, не повідомляючи про свої злочинні наміри директорів даних підприємств, складали звіти про фінансово господарську діяльність та призначення платежів, а також оформлювали необхідні первинні бухгалтерські документи ТОВ «Бігор», ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «СМТ Аянта-2011», ТОВ «Сьомий Континент-5», ТОВ «Консомтпром» та ТОВ «Агротехстрой», відображаючи в них діяльність, яка фактично не проводилась, так як операції з контрагентами з поставки товарів і надання послуг насправді не здійснювалися, а отримані від даних контрагентів безготівкові кошти конвертувалися в готівкову форму.

З метою полегшення втілення в дію своїх злочинних намірів, ОСОБА_5 , діючи узгоджено з ОСОБА_7 і ОСОБА_6 підписував документи податкової звітності ТОВ «Євротрейд-Холдінг», ТОВ «СМТ Аянта-2011» та ТОВ «Агротехстрой».

Всі документи, складалися членами злочинної групи як у офісному приміщенні, розташованому за місцем мекання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_4 , а також у інших невстановлених місцях, де ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і ОСОБА_6 , діючи узгоджено з між собою, за допомогою комп`ютерної техніки та канцелярського приладдя створювали підроблені документи, які надалі були використані ними в ході злочинної діяльності та надані в різні державні контролюючі органи, з метою прикриття їхньої незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та подальшого проведення після цього фінансових операцій.

Отже, в період з 01 січня 2010 року по 27 лютого 2013 року ОСОБА_5 , діючи в складі організованої ним групи, спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , підробили перелічені в пред`явленому обвинуваченні фінансові документи, які були надані до контролюючих органів.

У скоєному обвинувачені ОСОБА_5 та ОСОБА_6 щиро розкаялися, повністю визнавши фактичні обставини кримінальних правопорушень, які їм ставляться в провину.

Крім того, допитаний під час судового розгляду в якості обвинуваченого ОСОБА_7 , щодо якого під час судового розгляду кримінальне провадження було закрито, дав суду показання, які повністю відповідають показанням допитаних судом ОСОБА_5 та ОСОБА_6 та цілком узгоджуються із фактичними обставинами справи.

Зважаючи на відсутність з боку учасників судового розгляду будь-яких заперечень, суд в порядку ч.3 ст. 349 КПК України визнав недоцільним дослідження інших доказів стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

Дослідивши визначений обсяг доказів та надавши їм належну оцінку, суд вважає, що винуватість обвинувачених ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у вчиненні злочинів при вище викладених обставинах повністю доведена, а їх дії суд кваліфікує за ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст. 205 КК України, як фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, вчинене повторно, організованою групою; за ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст.366 КК України, як службове підроблення, тобто складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене організованою групою; за ч. 3 ст. 28 - ч. 3 ст.358 КК України, як підроблення офіційного документа, який видається та посвідчується підприємством, і який надає права та звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем, вчинене повторно, організованою групою; за ч. 3 ст. 28 - ч. 4. ст. 358 КК України, як використання завідомо підробленого документа, вчинене організованою групою.

Обставин, які обтяжують покарання обвинувачених, судом не встановлено.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обом обвинуваченим, судом визнано їх щире каяття.

При призначенні покарання обвинуваченим: і ОСОБА_5 , і ОСОБА_6 , суд бере до уваги вищевказану обставину, враховує ступінь тяжкості вчинених ними злочинів, які закон відносить до категорії злочинів невеликої та середньої тяжкості, фактичні обставини вчиненого, зокрема, наслідки злочину - спричинення великої матеріальної шкоди державі, суд враховує і обсяг винних дій кожного, і дані про їх особи: і ОСОБА_5 , і ОСОБА_6 раніше не судимі, не інваліди, мають постійне місце роботи, постійні місця проживання, характеризуються позитивно. Суд при цьому також бере до уваги і суб`єктивне ставлення обох обвинувачених до вчинених ними кримінально-караних діянь - у скоєному щиро розкаялися, критично ставляться до вчиненого.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку про необхідність призначення і ОСОБА_5 , і ОСОБА_6 покарання у вигляді позбавлення волі на строк, мінімально передбачений санкцією найтяжчої норми кримінального закону (ч.2 ст. 366 КК України), з призначенням обвинуваченим і відповідних обов`язкових додаткових покарань, передбачених названою санкцією.

Зважаючи на те, що у справі відсутньо кілька обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченим, судом не встановлено і підстав для застосування при призначенні їм покарань положень ст. 69 КК України.

Оскільки обвинувачені винні в кількох злочинах, суд має призначити їм остаточне покарання за правилами ст. 70 КК України, тобто за сукупністю злочинів.

При цьому суд при призначенні ОСОБА_5 позбавлення волі, враховуючи і встановлену тяжкість названих вище злочинів, і перераховані позитивні відомості про особу винного та конкретні обставини справи, дійшов висновку про можливість виправлення обвинуваченого без відбування названого покарання, тобто про звільнення його від відбування позбавлення волі з випробуванням.

На думку суду, покарання, що призначається, буде справедливим, необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових злочинів як ним самим, так і іншими особами, тобто досягне мети, передбаченої ст. 50 КК України.

Також, судом встановлено, що на момент набрання чинності Закону України «Про амністію у 2014 році» на утриманні обвинуваченого ОСОБА_6 знаходиться неповнолітня дитина ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відносно якої він не позбавлений батьківських прав, що за положеннями ст. 1 п. «в» Закону України «Про амністію у 2014 році» є підставою для звільнення від відбування покарань, що призначаються обвинуваченому, який засуджується за злочини невеликої та середньої тяжкості.

При цьому обвинувачений не заперечує на застосування амністії, що відповідає положенням ст. 9 ч.8 Закону України «Про амністію у 2014 році».

Обвинуваченому ОСОБА_6 у кримінальному провадженні був обраний запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

Обвинуваченому ОСОБА_5 у кримінальному провадженні був обраний запобіжний захід у вигляді застави.

Під час судового розгляду клопотань про скасування вказаних запобіжних заходів чи обрання нових не надійшло.

Оскільки дані про розмір витрат на залучення експертів, та виконану роботу експертів, що не є їх службовим обов`язком, відсутні, питання про процесуальні витрати судом не вирішується.

Питання про речові докази судом вирішується у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 370, 373, 374 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

Визнати ОСОБА_5 винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.28 ч.2 ст.205 КК України, ч.3 ст.28 ч.2 ст.366 КК України, ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України, ч.3 ст.28 ч.4 ст.358 КК України, на підставі чого призначити йому покарання:

за ч.3 ст.28 ч.2 ст.366 КК України у вигляді позбавлення волі на строк 2 (два) роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на строк 1 (один) рік, зі штрафом у розмірі 5100 гривень;

за ч.3 ст.28 ч.2 ст.205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 51000 гривень;

за ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України у вигляді позбавлення волі на строк 1 (один) рік;

за ч.3 ст.28 ч.4 ст.358 КК України у вигляді обмеження волі на строк 1 (один) рік.

В силу ст. 70 ч. 1 КК України шляхом поглинання менш суворих покарань більш суворим призначити ОСОБА_5 за сукупністю злочинів остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 (два) роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на строк 1 (один) рік, зі штрафом у розмірі 5100 гривень.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо він протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти орган кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання, періодично з`являтися для реєстрації в орган кримінально-виконавчої інспекції.

Призначені ОСОБА_5 покарання у вигляді штрафу та позбавлення права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій - виконувати самостійно.

Визнати ОСОБА_6 винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.28 ч.2 ст.205 КК України, ч.3 ст.28 ч.2 ст.366 КК України, ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України, ч.3 ст.28 ч.4 ст.358 КК України, на підставі чого призначити йому покарання:

за ч.3 ст.28 ч.2 ст.366 КК України у вигляді позбавлення волі на строк 2 (два) роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на строк 1 (один) рік, зі штрафом у розмірі 5100 гривень;

за ч.3 ст.28 ч.2 ст.205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 51000 гривень;

за ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України у вигляді позбавлення волі на строк 1 (один) рік;

за ч.3 ст.28 ч.4 ст.358 КК України у вигляді обмеження волі на строк 1 (один) рік.

В силу ст. 70 ч. 1 КК України шляхом поглинання менш суворих покарань більш суворим призначити ОСОБА_6 за сукупністю злочинів остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 (два) роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на строк 1 (один) рік, зі штрафом у розмірі 5100 гривень.

В силу закону України «Про амністію у 2014 році» звільнити ОСОБА_6 від відбування призначених покарань у вигляді позбавлення волі, штрафу та позбавлення права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

До набрання вироком суду законної сили запобіжні заходи обвинуваченим залишити без змін: ОСОБА_6 у вигляді особистої поруки, а ОСОБА_5 у вигляді застави.

Після набрання вироку суду законної сии повернути заставодавцю ОСОБА_5 заставу в сумі 9744 (дев`ять тисяч сімсот сорок чотири) гривні 00 копійок, що була сплачена ним у ЗРУ ПАТ Комерційний банк ПРИВАТБАНК за квитанцією № 7415.644.1 від 23.01.2014 року, банк отримувача: ГУ ДКСУ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, отримувач: ДЕРЖ. СУД. АДМІН., код отримувача: 26316700, р/р отримувача: 37311050000607, МФО: 813015, призначення: застава ОСОБА_5 .

Речові докази:

- документи реєстраційної справи ТОВ Агротехстрой, вилучені в ході проведення виїмки у державного реєстратора; документи нормативної справи ТОВ Агротехстрой, вилучені в ході проведення виїмки в податковій; статистична документація ТОВ Агротехстрой, вилучені в ході проведення виїмки у Головному управлінні статистики; документи пенсійної звітності ТОВ Агротехстрой, вилучені в ході проведення виїмки в управлінні пенсійного фонду; документи юридичної справи та виписка руху грошових коштів по рахунку ТОВ Агротехстрой, вилучені в ході проведення виїмки в ПАТ ТАСкомбанк;

- документи реєстраційної справи ТОВ Бігор, вилучені в ході проведення виїмки у державного реєстратора; документи юридичної справи та виписка руху грошових коштів по рахунку ТОВ Бігор, вилучені в ході проведення виїмки в АТ АБ Бізнес Стандарт; документи юридичної справи та виписка руху грошових коштів по рахунку ТОВ Бігор, вилучені в ході проведення виїмки в АТ ТАСкомбанк; документи юридичної справи та виписка руху грошових коштів по рахунку ТОВ Бігор, вилучені в ході проведення виїмки в ЗРУ ПАТ КБ ПриватБанк; документи нормативної справи ТОВ Бігор, вилучені в ході проведення виїмки в податковій;

- документи юридичної справи та виписка руху грошових коштів по рахунку ТОВ Сьомий Континент-5, вилучені в Головному управлінні статистики; документи пенсійної звітності ТОВ Сьомий Континент-5, вилучені в ході проведення виїмки в управлінні пенсійного фонду; документи нормативної справи ТОВ Сьомий Континент-5, вилучені в податковій; документи юридичної справи ТОВ Сьомий Континент-5, вилучені в АТ Мета банк;

- документи реєстраційної справи ТОВ Євротрейд-Холдінг, вилучені в ході проведення виїмки у державного реєстратора; документи нормативної справи ТОВ Євротрейд-Холдінг, вилучені в ході проведення виїмки в податковій; документи юридичної справи та рух грошових коштів по рахунку ТОВ Євротрейд-Холдінг, вилучені в АТ Мета Банк; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Євротрейд-Холдінг, вилучені в АТ АБ Бізнес стандарт; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Євротрейд-Холдінг, вилучені в АТ ТАСкомбанк;

- документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Консомтпром, вилучені в АТ ТАСкомбанк; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Консомтпром, вилучені в АТ Мета Банк; документи нормативної справи ТОВ Консомтпром, вилучені в ході проведення виїмки в податковій; документи юридичної справи та виписка руху грошових коштів по рахунку ТОВ Консомтпром, вилучені в Головному управлінні статистики; документи пенсійної звітності, вилучені в ході проведення виїмки в управлінні пенсійного фонду;

- документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ СМТ АЯНТА-2011, вилучені в АТ ТАСкомбанк; документи нормативної справи ТОВ СМТ АЯНТА-2011, вилучені в ході проведення виїмки в податковій; документи реєстраційної справи ТОВ СМТ АЯНТА-2011, вилучені в ході проведення виїмки у державного реєстратора;

- документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Агротехстрой, вилучені в АТ ТАСкомбанк; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Агротехстрой, вилучені в АТ АБ Бізне Стандарт;

- документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Фіра-Люкс 14, вилучені в філії Запорізького РУ АТ Банк Фінанси та кредит; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Фіра-Люкс 14, вилучені в АТ ТАСкомбанк; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Фіра-Люкс 14, вилучені в філії Дніпропетровського РУ ПАТ КБ Південкомбанк; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Фіра-Люкс 14, вилучені в ПАТ Мета Банк; документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Фіра-Люкс, вилучені в АТ ТАСкомбанк;

- документи юридичної справи та рух грошових коштів по розрахунковому рахунку ТОВ Бізнес Стандарт, вилучені в філії Запорізького РУ АТ Банк Фінанси та кредит;

- документи вилучені 09.02.2012 р. під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_6 ;

- предмети, вилучені під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_7 , а саме: мобільний телефон Нокіа сірого кольору, 1280 імей НОМЕР_12 ; мобільний телефон Нокіа сірого кольору, 1280 імей НОМЕР_13 ; мобільний телефон Нокіа сірого кольору, 6020 імей НОМЕР_14 ; мобільний телефон Нокіа чорного кольору, 1280 імей НОМЕР_15 ; мобільний телефон Нокіа чорного кольору, 1280 імей НОМЕР_16 ; мобільний телефон Нокіа чорного кольору, 1202 імей НОМЕР_17 ;

- предмети, вилучені під час обшуку за адресою: АДРЕСА_4 , а саме: жорсткий диск WD 320 gb s/n WXN1ACOLO112; жорсткий диск Hitachi 80 gb s/n CGK69VTD; мобільний телефон Нокіа 1280 імей НОМЕР_18 ; мобільний телефон Нокіа імей НОМЕР_19 з сім картою оператора Лайф НОМЕР_20 ; мобільний телефон Нокіа 1112 імей НОМЕР_21 ; мобільний телефон Нокіа 1112 імей НОМЕР_22 з сім картою оператора Лайф НОМЕР_23 ; мобільний телефон Нокіа 3100 імей НОМЕР_24 без батареї; мобільний телефон Нокіа 6070 імей НОМЕР_25 ; мобільний телефон Флай з 2 сімкартами операторів Київстар НОМЕР_26 та МТС НОМЕР_27 ; портативний HD накопичувач на 500 gb, серійний номер 361123-0312; диск накопичувач Seagate Barracuda 320 gb s/n 9QF6CHRX; диск міні CD-R з написом С0904224;

- документи, вилучені під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_8 ;

- диски з інвентарними номерами 2812, 2813, 2814, на яких зберігаються аудіо- і відео файли легалізованих матеріалів ОРЗ;

- документи, вилучені 09.02.2012 р. під час проведення обшуку автомобіля Акура, що належить ОСОБА_39 ,

приєднані до матеріалів кримінального провадження, залишити в матеріалах кримінального провадження.

Документи, вилучені 09.02.2012 р. під час проведення обшуку у приміщенні офісу, розташованого за місцем мешкання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_4 , а саме: пластикова коробка чорного кольору, в якій знаходиться оснастка печатки № 37222018 ТОВ Євротрейд-Холдінг; диск CD-R24х210 МВ бузкового кольору з написом від руки М0703282 в пластиковій коробці; блокнот коричневого кольору, в якому деякий текст виділений маркером жовтого кольору; блокнот чорного кольору з написом 2000 із записами олівцем; флеш носій в пластиковому корпусі чорного і сталевого кольору з написом ART Leather на 8 GB; флеш носій в металевому корпусі червоного кольору на 4 GB з написом pr1, зміст: 1 папка Буд-Енерго 1с, 2 папка нова папка, приєдані до матеріалів кримінальної справи, залишити в матеріалах справи.

Документи, вилучені під час проведення обшуку автомобіля ОСОБА_5 , марки Фольксваген Туарег, приєнадні до матеріалів кримінального провадження, залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вилучені під час проведення обшуку автомобіля ОСОБА_5 , марки Фольксваген Туарег мобільний телефон Нокіа модель 1208, тип RM-647, імей НОМЕР_28 з сім-картою оператора Київстар № НОМЕР_29 ; мобільний телефон Нокіа модель 5530 тип RM-504 з сім-картою оператора UTEL № НОМЕР_30 ; металева оснастка для печатки; оснастка для печатки в пластиковому корпусі зеленого кольору, приєнадні до матеріалів кримінального провадження, повернути за належністю ОСОБА_5 .

Вилучене 27.05.2013 р. під час проведення обшуку автомобіля марки Тойота Авенсіс НОМЕР_31 , що належить ОСОБА_5 : мобільний телефон Нокіа синього кольору імей НОМЕР_32 ; посвідчення № 2065 від 10.05.2011; рахунок на оплату № 4 від 08.04.2013 р.; рахунок на оплату № 3 від 08.04.2013; копія рахунку на оплату № 3451 від 08.04.2013; рахунок на оплату № 3449 від 08.04.2013; копія рахунку на оплату № 3448 від 08.04.2013; копія рахунку на оплату № 3450 від 08.04.2013, приєднані до метеріалів кримінального провадження, повернути ОСОБА_5 за належністю.

Документи, вилучені під час проведення обшуку автомобіля ОСОБА_5 марки Шевролет Лачетті НОМЕР_33 , приєднані до матеріалів кримінального провадження, залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вилучені під час проведення обшуку автомобіля ОСОБА_5 марки Шевролет Лачетті, НОМЕР_33 , мобільний телефон Нокіа 1280, імей НОМЕР_34 в корпусі чорного кольору з сім-картою оператора Лайф НОМЕР_35 ; мобільний телефон Нокіа 1280, імей НОМЕР_36 в корпусі фіолетового кольору з сім-картою оператора Лайф НОМЕР_37 ; телефон LG-Р690 імей НОМЕР_38 в корпусі чорного кольору; мобільний телефон Нокіа 1280, імей НОМЕР_39 в корпусі сірого кольору з сім-картою оператора МТС НОМЕР_40 ; мобільний телефон Soni Ericsson K750І, імей НОМЕР_41 в корпусі чорного кольору, приєднані до матеріалів кримінального провадження, повернути ОСОБА_5 .

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Запорізької області, шляхом подання через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для особи, яка перебуває під вартою - з моменту вручення їй копії судового рішення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку обвинувачені та прокурор мають право отримати в суді негайно після його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення19.02.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу42771712
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —336/856/14-к

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 10.03.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 02.03.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 24.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Незола І. М.

Ухвала від 14.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Незола І. М.

Ухвала від 20.07.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Незола І. М.

Ухвала від 18.04.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Жечева Н. І.

Ухвала від 08.05.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Жечева Н. І.

Ухвала від 11.04.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Жечева Н. І.

Ухвала від 01.04.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Жечева Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні