Ухвала
від 18.02.2015 по справі 751/686/15-ц
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/686/15-ц

Провадження №6/751/95/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2015 року м.Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

у складі: головуючого-судді Маслюк Н. В.

при секретарі Дасюк Н. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду в м. Чернігові справу за заявою ОСОБА_1 про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнській фінансовий союзВ» від 26.12.2014 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства В«Альфа-БанкВ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

В с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнський фінансовий союзВ» від 26.12.2014 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства В«Альфа-БанкВ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором (а.с.2-5).

В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що рішення третейського суду, прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права. Вказує, що спірні правовідносини регулюються Законом України В«Про захист прав споживачівВ» , а тому дана справа не підвідомча третейському суду відповідно до п.14 ч.1.ст 6 Закону України В«Про третейські судиВ» , що є підставою для скасування оскаржуваного рішення. Крім того, вказує, що рішення винесене з порушенням норм чинного законодавства України. Зокрема, справа про стягнення заборгованості за кредитним договором розглядалась без його участі, а також ПАТ «Альфа-Банк» не мав права бути позивачем по справі про стягнення боргу, оскільки на той час фактично передав повноваження по вирішенню кредитної заборгованості ТОВ «КК «Вердикт».

Заявник у судове засідання не з'явився, про день та час проведення розгляду справи повідомлений належним чином, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Представник заінтересованої особи ПАТ В«Альфа-БанкВ» в судове засідання не з'явився, про день та час розгляду справи повідомлений, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до ст. 389-4 ЦПК України, суд вважає за можливе слухати справу у відсутність заявника та представника заінтересованої особи на підставі наявних матеріалів в справі, оскільки неявка осіб не перешкоджає розгляду справи.

У відповідності до ч.2 ст. 197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється через неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, оглянувши матеріали справи третейського суду №4544-9/1344/14, суд приходить до висновку, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Постійно діючим Третейським судом при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнський фінансовий союзВ» 26.12.2014 року суддею Москаленко Н.Ю. по справі за позовом ПАТ В«Альфа-БанкВ» до ОСОБА_1. про стягнення боргу було прийнято рішення, згідно якого позовні вимоги ПАТ В«Альфа-БанкВ» були задоволено в повному обсязі, стягнуто з ОСОБА_1. на користь ПАТ В«Альфа-БанкВ» заборгованість по кредитному договору в сумі 31 182,16 грн та витрати по сплаті третейського збору в сумі 400 грн (а.с.6-7 даної справи, а.с.27-28 третейської справи).

Суд, виходячи із змісту ст.51 Закону України В«Про третейські судиВ» та рішення Конституційного Суду України № 1-рп/2008 від 10.01.2008 року, вважає, що з метою захисту прав та інтересів сторін органами правосуддя, якими не є третейські суди, заяву сторін необхідно вирішувати по суті.

Частиною третьою статті 51 Закону України В«Про третейські судиВ» та ст. 389-5 ЦПК України визначено вичерпний перелік підстав для скасування рішення третейського суду, а саме: справа, по якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону; рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди; третейську угоду визнано недійсною судом; склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідає вимогам закону; третейський суд вирішив питання про права і обов'язки осіб, які не брали участь у справі.

Відповідно до ст.17 ЦПК України сторони мають право передати спір на розгляд третейського суду, крім випадків, встановлених Законом.

У відповідності до п.14 ч.1 ст.6 Закону України В«Про третейські судиВ» , третейські суди можуть розглядати будь-які справи, що виникають із цивільних та господарських правовідносин, за винятком справ у спорах щодо захисту прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки).

Судом встановлено, що предметом кредитного договору №500901385 від 08.01.2013 року є надання банком позичальнику кредиту в сумі 29 265,61 грн, строком користування до 09.01.2018 року, зі сплатою процентів в розмірі 15,99% річних, а позичальник зобов'язується повернути наданий кредит і сплатити проценти та комісії за кредитом у встановлений цим Договором строк та виконати інші зобов'язання за цим договором в повному обсязі. Цільове призначення кредиту за цим договором - погашення заборгованості за кредитним договором № 500249450 від 28.12.2011 року (а.с.10-11 даної справи, а.с.7-11 третейської справи).

Пунктом 6 даного кредитного договору зазначено, що судовий захист прав та законних інтересів, які мають сторони в зв'язку з цим Договором, в тому числі розгляд та вирішення спорів, які виникають при виконанні або припиненні дії даного договору, включаючи спори про відшкодування завданих порушенням договору збитків та недійсність (неукладеність) Договору, підлягають остаточному вирішенню у Постійно діючому третейському суді при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнський фінансовий союзВ» у відповідності до його Регламенту. Справа розглядається одним третейським суддею, який призначається головою Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнської громадської організації В«Всеукраїнський фінансовий союзВ» . Сторони домовились, що якщо одна із Сторін письмово не наполягають на іншому, то розгляд їх спору у Третейському суді буде проходити виключно на підставі наданих Сторонами письмових матеріалів без проведення усного слухання і виклику Сторін.

Як вбачається з матеріалів справи, у спорі, який був розглянутий третейським судом, за захистом свого порушеного права звернувся банк, позичальник ОСОБА_1 в суд про захист прав як споживача послуг, які надає Банк, до третейського суду не звертався.

Відповідно до п. 3 постанови № 5 Пленуму № 5 Пленуму Вищого спеціалізованого суду, України з розгляду цивільних і кримінальних справ В«Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносинВ» , за наявності у кредитному договорі третейського застереження (окремої третейської угоди) при вирішенні спору суд має враховувати положення пункту 14 частини першої статті 6 Закону України від 11 травня 2004 року № 1701-IV В«Про третейські судиВ» про те, що справи щодо захисту прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки), не підлягають розгляду третейськими судами. Тому за наявності вказаного третейського застереження (окремої третейської угоди) залишення позовної заяви споживача без розгляду на підставі пункту 6 частини першої статті 207 ЦПК є неприпустимим. Такі заяви підлягають вирішенню і за наявності з цього приводу рішення третейського суду, прийнятого за межами його компетенції. При цьому відповідно до положень Закону України В«Про захист прав споживачівВ» банк не є споживачем.

Отже, банк не є споживачем, а тому його звернення з позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором до третейського суду не може вважатись спором щодо захисту прав споживачів, оскільки підставами позову є невиконання умов договору, а не порушення Закону України В«Про захист прав споживачівВ» .

За таких обставин, у відповідності до ст. 6 Закону України В«Про третейські судиВ» , суд вважає, що спір, по якому винесено рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнської громадської організації В«Всеукраїнський фінансовий союзВ» від 26.12.2014 року у справі №4544-9/1344/14 за позовом Публічного акціонерного товариства В«Альфа-БанкВ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, підвідомчий третейському суду.

Відповідно до положень ст.5 Закону України В«Про третейські судиВ» спір може бути переданий на розгляд третейського суду за наявності між сторонами третейської угоди, яка відповідає вимогам цього Закону. Оскільки третейська угода є різновидом цивільно-правового правочину, тому вона має відповідати також вимогам, встановленим цивільним законодавством. Суд вважає, що третейська угода, укладена між ПАТ В«Альфа- БанкВ» та ОСОБА_1. відповідає вимогам ст. 12 Закону України В«Про третейські судиВ» , ст.ст. 203, 228 ЦК України.

Склад третейського суду, яким було ухвалене оскаржуване рішення від 26.12.2014 року, відповідав вимогам ст.ст. 16, 17, 18, 19 Закону України В«Про третейські судиВ» , Положенню та Регламенту Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнській фінансовий союзВ» .

Рішення третейського суду, на думку суду, не виходить за межі третейського розгляду, оскільки при розгляді справи судом не були порушені вимоги ст.ст. 526, 549-552 ЦК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 був стороною, а саме відповідачем по справі, йому надсилалась вимога про дострокове погашення кредиту (а.с.20 трет.справи), копія позовної заяви та розрахунок заборгованості, копія ухвали про початок розгляду третейської справи від 11.12.2014 року та копія оскаржуваного рішення (а.с.30,31 третейської справи).

В обґрунтування заявлених вимог ОСОБА_1 зазначає, що ПАТ «Альфа-Банк» не мав права вимагати повернення заборгованості, а саме бути позивачем по справі, тому що на той час він передав свої повноваження по вирішенню повернення кредитної заборгованості ТОВ «КК «Вердикт».

Однак, ОСОБА_1 не надає докази передачі кредитної заборгованості в розумінні статті 512 ЦК України, в якій визначені підстави заміни кредитора у зобов'язанні. За однією з таких підстав кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передавання ним своїх прав іншій особі за правочином (договір відступлення права вимоги).

Отже, надане повідомлення ПАТ «Альфа-Банк» про передачу справи до колекторського агентства не є доказом в розумінні ст. 60 ЦПК України.

Враховуючи відсутність доведених заявником, у встановленому ЦПК України порядку підстав для оскарження та скасування рішення третейського суду, вичерпний перелік яких встановлений ст. 51 Закону України В«Про третейські судиВ» та ст. 389-5 ЦПК України, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнській фінансовий союзВ» від 26.12.2014 року у третейській справі №4544-9/1344/14 задоволенню не підлягає, а вищезазначене рішення слід залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 197, 209, 218, 389-1, 389-4- 389-6, 293 ЦПК України, Законом України В«Про третейські судиВ» , суд, -

Ухвалив:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнській фінансовий союзВ» від 26.12.2014 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства В«Альфа-БанкВ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - відмовити повністю.

Рішення Постійно діючого Третейського суду при Всеукраїнській громадській організації В«Всеукраїнській фінансовий союзВ» від 26.12.2014 року у справі №4544-9/1344/14 за позовом Публічного акціонерного товариства В«Альфа-БанкВ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - залишити без змін.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційного суду Чернігівської області через Новозаводський районний суд м. Чернігова шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні під час її проголошення - в той же строк з дня отримання копії ухвали.

Суддя Н. В. Маслюк

Дата ухвалення рішення18.02.2015
Оприлюднено26.02.2015
Номер документу42793969
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —751/686/15-ц

Ухвала від 31.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Острянський В. І.

Ухвала від 07.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Острянський В. І.

Ухвала від 27.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Острянський В. І.

Ухвала від 18.02.2015

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 18.02.2015

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 28.01.2015

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні