Постанова
від 18.02.2015 по справі 910/9803/14
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2015 року Справа № 910/9803/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоГубенко Н.М. суддівБарицької Т.Л. Картере В.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" на постанову відКиївського апеляційного господарського суду 09.12.2014 у справі Господарського суду№ 910/9803/14 міста Києва за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" доПублічного акціонерного товариства "Банк Форум" прозобов'язання вчинити певні дії у судовому засіданні взяли участь представники: - позивача Шакірова Т.В.; - відповідача Жуковський В.П.; ВСТАНОВИВ:

20.08.2014 Товариство з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" про зобов`язання перерахувати грошові кошти у розмірі 736 000, 00 грн. з поточного рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" на поточний рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" у ПАТ КБ "Євробанк" згідно із платіжним дорученням № 2025 від 13.03.2014 .

Рішенням Господарського суду міста Києва від 24.10.2014 у справі № 910/9803/14 (суддя Мельник В.І.) зобов`язано Публічне акціонерне товариство "Банк Форум" перерахувати грошові кошти у сумі 736 000 грн. з поточного рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" на поточний рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" у ПАТ КБ "Євробанк" згідно із платіжним дорученням № 2025 від 13.03.2014.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 09.12.2014 у справі № 910/9803/14 (колегія суддів у складі: Шапран В.В. - головуючий суддя, судді Андрієнко В.В., Буравльов С.І.) рішення Господарського суду міста Києва від 24.10.2014 у справі № 910/9803/14 скасовано та прийняти нове рішення, яким у позові відмовлено.

Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 09.12.2014 у справі № 910/9803/14, та залишити в силі рішення суду першої інстанції. Крім того, скаржник у додаткових поясненнях до касаційної скарги не погоджується із розміром судового збору, який стягнуто судом апеляційної інстанції в доход Державного бюджету України.

Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, скаржник посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

Публічне акціонерне товариство "Банк Форум" надало відзив на касаційну скаргу, в якому з нею не погоджується та просить касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" залишити без задоволення, постанову Київського апеляційного господарського суду від 09.12.2014 у справі № 910/9803/14 залишити без змін.

Усіх учасників судового процесу відповідно до статті 111 4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм господарськими судами попередніх судових інстанцій належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Причиною виникнення даного спору є питання щодо наявності підстав для зобов'язання відповідача перерахувати грошові кошти з поточного рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" відкритого у відповідача на поточний рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" відкритий у ПАТ КБ "Євробанк", згідно із платіжним дорученням № 2025 від 13.03.2014.

Як встановлено судом апеляційної інстанції та вбачається з матеріалів справи, 11.04.2012 між позивачем та відповідачем було укладено додатковий договір до договору банківського рахунку від 26.09.2002, згідно із яким договір банківського рахунку викладено у новій редакції. За умовами договору відповідач зобов'язався відкрити позивачу як клієнту банку поточний рахунок/рахунки та здійснювати розрахунково-касові операції та зберігання коштів на цьому рахунку.

Згідно із заявою позивача відповідачем було відкрито поточний рахунок у національній валюті України - гривні № 26006307021.

Відповідно до підпункту 3.3.1 договору відповідач зобов'язаний своєчасно здійснювати розрахункові операції клієнта відповідно до вимог чинного законодавства України та умов договору.

Згідно із п. п. 2.4, 2.5 договору банк здійснює розрахунково-касове обслуговування клієнта в межах залишку коштів на рахунку. Розрахункові документи приймаються до виконання банком протягом операційного дня. Операції за розрахунковими документами, які надійшли від клієнта протягом операційного часу, здійснюються банком в день надходження цих документів; операції за розрахунковими документами, які надійшли після закінчення операційного часу, банк виконує не пізніше наступного робочого дня.

Відповідно до п.2.8 договору документ на переказ коштів може бути паперовим або електронним. Електронний документ встановленого зразка на переказ коштів має однаку юридичну силу, як і паперовий документ. Подання електронного документа не переказ коштів здійснюється за допомогою автоматизованої банківської системи дистанційного обслуговування або іншої електронної системи, про що між сторонами укладається відповідний додатковий договір.

13.03.2014 позивачем було подано відповідачу через систему "Клієнт - Банк" платіжне доручення № 2025 на перерахування суми 736 000, 00 грн. на рахунок ТОВ "Альтаїр-775" № 26004078100001 в ПАТ КБ "ЄВРОБВНК", МФО 380355, Код 25197618.

Однак, вказане платіжне доручення відповідачем було відхилено та залишено без виконання.

Постановою Національного банку України № 135 від 13.03.2014 віднесено Публічне акціонерне товариство "Банк Форум" до категорії неплатоспроможних.

Згідно із частиною 2 статті 76 Закону України "Про банки та банківську діяльність" Національний банк України не пізніше дня, наступного за днем прийняття рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, повідомляє про це рішення Фонд гарантування вкладів фізичних осіб для вжиття ним заходів, передбачених Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 14 від 14.03.2014, з 14.03.2014 в Публічному акціонерному товаристві "Банк Форум" запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Соловйову Н.А.

13.06.2014 Національним банком України прийнято постанову № 355 "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум"".

Відповідно до частин 5, 6 статті 77 Закону України "Про банки та банківську діяльність" Національний банк України не пізніше дня, наступного за днем прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, повідомляє про це банк та надсилає рішення до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у день отримання рішення Національного банку України про ліквідацію банку набуває прав ліквідатора банку та розпочинає процедуру його ліквідації відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 49 від 16.06.2014, з 16.06.2014 розпочато ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум".

Статтею 1 Закону Україну "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" передбачено, що цим Законом встановлюються правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами, а також регулюються відносини між Фондом, банками, Національним банком України, визначаються повноваження та функції Фонду щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків. Метою цього Закону є захист прав і законних інтересів вкладників банків, зміцнення довіри до банківської системи України, стимулювання залучення коштів у банківську систему України, забезпечення ефективної процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків. Відносини, що виникають у зв'язку із створенням і функціонуванням системи гарантування вкладів фізичних осіб, виведенням неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків, регулюються цим Законом, іншими законами України, нормативно-правовими актами Фонду та Національного банку України.

Частинами 1, 5 статті 34 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Фонд розпочинає виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації в банку на наступний робочий день після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Під час тимчасової адміністрації Фонд має повне і виняткове право управляти банком відповідно до цього Закону, нормативно-правових актів Фонду та вживати дії, передбачені планом врегулювання.

Частиною 5 ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" закріплено, що під час тимчасової адміністрації не здійснюється: задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку; примусове стягнення коштів та майна банку, звернення стягнення на майно банку, накладення арешту на кошти та майно банку; нарахування неустойки (штрафів, пені), інших фінансових (економічних) санкцій за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань перед кредиторами та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів); зарахування зустрічних однорідних вимог, якщо це може призвести до порушення порядку погашення вимог кредиторів, встановленого цим законом.

Відповідно до пункту 1 частини 6 статті 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" обмеження, встановлене пунктом 1 частини 5 статті 36 статті, не поширюється на зобов'язання банку щодо виплати коштів за вкладами вкладників за договорами, строк яких закінчився, та за договорами банківського рахунку вкладників.

Згідно із пунктом 4 частини 1 статті 2 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" вкладником є фізична особа (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката.

Частиною 2 статті 49 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" передбачено, що протягом 90 днів з дня опублікування відомостей відповідно до частини другої статі 45 цього Закону уповноважена особа Фонду здійснює такі заходи: визначає суму заборгованості кожному кредитору та відносить вимоги до певної черги погашення; складає реєстр вимог кредиторів відповідно до вимог, встановлених нормативно - правовими актами Фонду.

Частиною 6 вказаної статті уповноважена особа Фонду не має права здійснювати задоволення вимог кредиторів до затвердження реєстру акцептованих вимог кредиторів, за виключенням погашення за погодженням виконавчою дирекцією Фонду вимог за правочинами, що забезпечують проведення ліквідаційної процедури.

Черговість та порядок задоволення вимог до банку, оплата витрат та здійснення платежів передбачено ст. 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", зокрема ч. 1 передбачено, що кошти, одержані в результаті ліквідації та реалізації майна банку, спрямовуються уповноваженою особою Фонду на задоволення вимог кредиторів у такій черговості: зобов'язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян; грошові вимоги щодо заробітної плати, що виникли із зобов'язань банку перед працівниками до прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку; вимоги Фонду, що виникли у випадках, визначених цим Законом, у тому числі щодо повернення цільової позики банку, наданої протягом здійснення тимчасової адміністрації з метою забезпечення виплат відповідно до пункту 1 частини шостої статті 36 цього Закону та щодо покриття витрат Фонду, передбачених у пункті 17 частини п'ятої статті 12 цього Закону; вимоги вкладників - фізичних осіб у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом; вимоги Національного банку України, що виникли в результаті зниження вартості застави, наданої для забезпечення кредитів рефінансування; вимоги фізичних осіб, платежі яких або платежі на ім'я яких заблоковано (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності); інші вимоги, крім вимог за субординованим боргом; вимоги за субординованим боргом.

16.09.2014 Виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб затверджено реєстр акцептованих вимог кредиторів ПАТ "Банк Форум", відповідно до якого вимоги позивача, на загальну суму 737161,78 грн., віднесені до 7 черги.

Враховуючи наведене, колегія суддів суду касаційної інстанції вважає, що суд апеляційної інстанції, на відміну від суду першої інстанції, встановивши, що під час вирішення даного спору судом першої інстанції у відповідача 13.06.2014 відкликано банківську ліцензію; без банківської ліцензії відповідач не має право здійснювати банківську діяльність, в тому числі і здійснювати розрахункове-касове обслуговування клієнтів з переказу коштів на рахунки клієнтів, які відкриті в інших банківських установах; беручи до уваги, що кредиторські вимоги позивача, відповідно до реєстру акцептованих вимог кредиторів ПАТ "Банк Форум", віднесені до 7 черги; дійшов правомірного висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

Крім того, статтею 49 ГПК України передбачено, що судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Суд апеляційної інстанції, задовольняючи апеляційну скаргу ПАТ "Банк Форум", стягнув із Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" в доход Державного бюджету України судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 7 360, 00 грн.

Відповідно до п. 2.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" до позовних вимог немайнового характеру відносяться вимоги, які не підлягають вартісній оцінці. Подання до господарського суду таких заяв оплачується судовим збором згідно з пп. 2 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" (1 розмір мінімальної заробітної плати).

Згідно з пп. 4 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" За подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору складає 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом про зобов`язання перерахувати грошові кошти, тобто із позовною вимогою немайнового характеру, яка не підлягають вартісній оцінці.

Згідно із ст. 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2014 року становить 1 218,00 грн.

Крім того, Київський апеляційний господарський суд скасовуючи постановою від 09.07.2014 ухвалу Господарського суду міста Києва від 23.05.2014 у справі № 910/9803/14 про повернення без розгляду позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775", виходив з того, що предметом спору у даній справі є немайнова вимога.

Враховуючи наведене, колегія суддів суду касаційної інстанції вважає, що із Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" в доход Державного бюджету України підлягав стягненню судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 609, 00 грн., в той час як судом апеляційної інстанції помилково стягнуто 7 360, 00 грн.

Враховуючи наведене, суд касаційної інстанції, діючи в межах повноважень, наданих йому п. 5 ч. 1 ст. 111 9 ГПК України, вважає за необхідне змінити постанову апеляційного господарського суду в частині стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" в доход Державного бюджету України судового збору.

Керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 -111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр-775" задовольнити частково.

Змінити постанову Київського апеляційного господарського суду від 09.12.2014 у справі № 910/9803/14, виклавши абзац 4 резолютивної частини постанови в наступній редакції: "Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтаїр - 775" (03164 м. Київ, вул. Генерала Наумова 23-Б, код ЄДРПОУ 25197618) в доход Державного бюджету України судовий збір за подання апеляційної скарги в розмірі 609, 00 грн.".

В іншій частині постанову Київського апеляційного господарського суду від 09.12.2014 у справі № 910/9803/14 залишити без змін.

Видачу наказу доручити господарському суду міста Києва.

Головуючий суддя Н.М. ГУБЕНКО

Судді Т.Л. БАРИЦЬКА

В.І. КАРТЕРЕ

Дата ухвалення рішення18.02.2015
Оприлюднено24.02.2015
Номер документу42821535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9803/14

Постанова від 18.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Постанова від 09.12.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 13.11.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Рішення від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 18.08.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

Ухвала від 29.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Постанова від 09.07.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

Ухвала від 27.06.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні