Постанова
від 03.03.2015 по справі 820/830/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, код 34390710 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

03 березня 2015 р. № 820/830/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Лук'яненко М.О.,

за участю секретаря судового засідання Звягіна Я.І.,

представників сторін:

прокурора - Зеленського М.С.,

позивача, державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області - Сапальова В.В.,

відповідача, Єлісеєва М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом заступника прокурора Київського району м. Харкова, за участю прокурора Харківської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до приватного акціонерного товариства "АВЕК ХОЛДИНГ" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій, з урахуванням збільшення позовних вимог, просить суд: стягнути з ПРАТ "Авек Холдинг", код ЄДРПОУ 32675319 з банківських рахунків: №26042300326416 в Харківське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО 351823; №26008300326416 в Харківське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО 351823; №26005000071967 в ПАТ "Укрсоцбанк", МФО 30023; №260031102799001 в ПАТ "Альфа-Банк" у м. Києві, МФО 300346, суму податкового боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період з 11.07.2014 року по 26.02.2015 року у сумі 246941,74 (двісті сорок шість тисяч дев'ятсот сорок одна гривня сімдесят чотири копійки) грн. та пеню у розмірі 35927,96 (тридцять п'ять тисяч дев'ятсот двадцять сім гривень дев'яносто шість копійок) грн. на користь держави в особі державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області на р/р 34125999700004 одержувач УДКСУ у Київському районі м. Харкова Харківської області, код ЄДРПОУ одержувача 37999675, банк одержувача: ГУДКСУ у Харківській області, МФО 851011.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що приватне акціонерне товариство "АВЕК ХОЛДИНГ" має податковий борг перед бюджетом за період з 11.07.2014 року по 26.02.2015 року у сумі 246941,74 грн. та пеню у розмірі 35927,96 грн. У зв'язку з несплатою узгодженої суми податкового зобов'язання у встановлені строки, державною податковою інспекцією у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області направлено на адресу відповідача податкову вимогу. Наведені обставини свідчать про невиконання відповідачем свого податкового обов'язку щодо сплати податків та зборів в строки та у розмірах, встановлених законодавством України. У зв'язку із чим просив позов задовольнити.

Прокурор та представник державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області в судовому засіданні 03.03.2015 року позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили задовольнити позов.

Представник відповідача у судовому засіданні проти позову заперечив та просив у його задоволенні відмовити.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, судом встановлено наступне.

Приватне акціонерне товариство "АВЕК ХОЛДИНГ" перебуває на обліку як платник податків у державній податковій інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області

Відповідно до п. 2 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Таким чином, приватне акціонерне товариство "АВЕК ХОЛДИНГ" є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Згідно п.н. 1, 2 п. 4.1 розділу 4 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 №455 (далі - Інструкція), єдиний внесок нараховується на суми, що визначені базою для нарахування єдиного внеску, які не зменшені на суму відрахувань податків, інших обов'язкових платежів, що відповідно до Закону сплачуються із зазначених сум, та на суми утримань, що здійснюються відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" або за договорами позики, придбання товарів та виплат чи на інші цілі за дорученням отримувача.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Згідно з ч. 8 ст. 9 Закону, п.п. 6 п. 4.3 розділу 4 Інструкції №455, платники єдиного внеску, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 цього Закону, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

Отже, згідно вказаних правових норм, остаточний розрахунок за базовий звітний період здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується єдиний внесок.

Згідно п. 6.2 Інструкції № 455, сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону та п.п. 6 п. 4.3, абз.2 п.п. 2, п.п. З п.4.5 та п.п. 2 п.4.6 розділу IV Інструкції, обчислена органами доходів і зборів у випадках, передбачених Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", є недоїмкою. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Органи доходів і зборів надсилають платникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках, зокрема, якщо платник має на кінець календарного місяця недоїмку зі сплати єдиного внеску; якщо платник має на кінець календарного місяця борги зі сплати фінансових санкцій. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом (п. 6.3 Інструкції № 455).

Згідно п. 6.4 Інструкції № 455, вимога про сплату боргу формується на підставі актів документальних перевірок, звітів платника про нарахування єдиного внеску та облікових даних з карток особових рахунків платників.

Вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі або відокремленому підрозділу, якщо її передано службовій особі такого платника під підпис або надіслано Листом з повідомленням про вручення.

Як вбачається із матеріалів справи, у зв'язку з несплатою боргу контролюючим органом сформовано та направлено на адресу відповідача податкову вимогу №Ю-1183-25 від 01.09.2014 року, яка 17.10.2014 року вручена відповідачу, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 72).

Відповідно до вимог статті 25 Закону у разі якщо згоди з органом доходів і зборів не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти календарних днів з дня надходження рішення відповідного органу доходів і зборів або оскаржити вимогу до органу доходів і зборів вищого рівня чи в судовому порядку. У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом доходів і зборів, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, орган доходів і зборів надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки. У випадках, зазначених в абзаці дев'ятому цієї частини, орган доходів і зборів також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Відповідно до п.59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Згідно з ч.12 ст.9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Згідно ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи наведене вище, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача обґрунтовані, правомірні, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 8, 19 Конституції України, ст.ст. 7-11, ч. 1 ст. 158, ст. 159, ч. ч. 1, 2 ст. 160, ст. 161, ч. 1 ст. 162, ст. 13 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов заступника прокурора Київського району м. Харкова, за участю прокурора Харківської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до приватного акціонерного товариства "АВЕК ХОЛДИНГ" про стягнення податкового боргу - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ПРАТ "Авек Холдинг", код ЄДРПОУ 32675319 з банківських рахунків: №26042300326416 в Харківське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО 351823; №26008300326416 в Харківське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО 351823; №26005000071967 в ПАТ "Укрсоцбанк", МФО 30023; №260031102799001 в ПАТ "Альфа-Банк" у м. Києві, МФО 300346, суму податкового боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період з 11.07.2014 року по 26.02.2015 року у сумі 246941,74 (двісті сорок шість тисяч дев'ятсот сорок одна гривня сімдесят чотири копійки) грн. та пеню у розмірі 35927,96 (тридцять п'ять тисяч дев'ятсот двадцять сім гривень дев'яносто шість копійок) грн. на користь держави в особі державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області на р/р 34125999700004 одержувач УДКСУ у Київському районі м. Харкова Харківської області, код ЄДРПОУ одержувача 37999675, банк одержувача: ГУДКСУ у Харківській області, МФО 851011.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у 10-денний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили у порядку, передбаченому ст. 254 КАС України.

Повний текс постанови виготовлено 04 березня 2015 року.

Суддя М.О. Лук'яненко

Дата ухвалення рішення03.03.2015
Оприлюднено10.03.2015

Судовий реєстр по справі —820/830/15

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Старостін В.В.

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Старостін В.В.

Ухвала від 23.04.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Старостін В.В.

Ухвала від 23.04.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Старостін В.В.

Ухвала від 01.04.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Старостін В.В.

Постанова від 03.03.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Лук'яненко М.О.

Ухвала від 02.02.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Лук'яненко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні