Ухвала
від 26.02.2015 по справі 816/3855/14
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

26 лютого 2015 року м. Київ В/800/810/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Сіроша М.В.,

Костенка М.І.,

Степашка О.І.,

Федорова М.О.,

Юрченко В.П.,

перевіривши заяву Державної податкової інспекції у м. Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2014 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтаватехпром ЛТД» до Державної податкової інспекції у м. Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області,

про скасування податкового повідомлення-рішення, -

ВСТАНОВИЛА:

23 грудня 2014 року ухвалою Вищого адміністративного суду України Державній податковій інспекції у м. Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою на постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2014 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 9 грудня 2014 року.

Не погоджуючись з рішенням суду касаційної інстанції Державна податкова інспекція у м. Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області звернулася із заявою про допуск для перегляду Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2014 року і її скасування, посилаючись на неоднакове застосування судом касаційної інстанції п. 44.1 ст. 44, п.,п. 198.1, 198.2, 198.3, 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України.

Як на приклад неоднакового застосування цих норм Державна податкова інспекція у м. Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області посилається на ухвалу Вищого адміністративного суду України від 21 травня 2014 року у справі № 2а-1670/7369/12 за адміністративним позовом Дочірнього підприємства «Полтавський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» до Державної податкової інспекції у м. Полтаві Полтавської області Державної податкової служби про скасування податкових повідомлень-рішень.

Обговоривши викладені у поданій заяві доводи, колегія суддів прийшла до висновку, що заява про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2014 року не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 237 Кодексу адміністративного судочинства України, однією з підстав звернення із заявою про перегляд Верховним Судом України судових рішень в адміністративних справах є неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що призвело до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

У судових рішеннях, на які посилається заявник, відсутнє різне правозастосування в подібних правовідносинах, яке відповідно до ст. 237 Кодексу адміністративного судочинства України може бути підставою для перегляду судових рішень в адміністративній справі Верховним Судом України.

Подібність правовідносин означає, зокрема, тотожність суб'єктного складу учасників відносин, об'єкта та предмета правового регулювання, а також умов застосування правових норм (зокрема, часу, місця, підстав виникнення, припинення та зміни відповідних правовідносин). Зміст правовідносин з метою з'ясування їх подібності в різних рішеннях суду (судів) касаційної інстанції визначається обставинами кожної конкретної справи (пункт 4 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України № 2 від 13 грудня 2010 року «Про судову практику застосування статей 235-240 Кодексу адміністративного судочинства України»).

При вирішенні питання допуску справи до провадження Верховного Суду України враховується сукупність всіх наявних складових ознак неоднакового застосування одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах.

Колегія суддів не розцінює як доказ неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих норм матеріального права у подібних правовідносинах ухвалу Вищого адміністративного суду України від 21 травня 2014 року (№ К/800/33963/13), оскільки зазначене судове рішення не підтверджує доводів заявника щодо неоднакового застосування норм матеріального права у подібних правовідносинах, а свідчить про різні обставини справ, за наслідками оцінки яких суд дійшов різних правових висновків.

Таким чином, ухвала Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2014 року не підлягає перегляду Верховним Судом України, оскільки із доданих до заяви копій судових рішень не вбачається неоднакового застосування норм матеріального права.

Обговоривши доводи заяви, колегія суддів не знаходить підстав для допуску справи до провадження Верховного Суду України для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2014 року.

Керуючись статтями 236 - 240 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИЛА:

Відмовити Державній податковій інспекції у м. Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області у допуску до провадження Верховного Суду України справи за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтаватехпром ЛТД» до Державної податкової інспекції у м. Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області про скасування податкового повідомлення-рішення для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2014 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Судді: Сірош М.В.

Костенко М.І.

Степашко О.І.

Федоров М.О.

Юрченко В.П.

Дата ухвалення рішення26.02.2015
Оприлюднено06.03.2015
Номер документу42966847
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/3855/14

Ухвала від 09.10.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 26.02.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сірош М.В.

Ухвала від 23.12.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цвіркун Ю.І.

Ухвала від 09.12.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Постанова від 30.10.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 09.10.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні