Постанова
від 04.03.2015 по справі 821/9/15-а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2015 р.м.ОдесаСправа № 821/9/15-а

Категорія: 10.2.4 Головуючий в 1 інстанції: Хом'якова В.В.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого - судді Бойка А.В.,

суддів: Танасогло Т.М.,

Яковлєва О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 28 січня 2015 року по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області до Підприємства споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» про стягнення заборгованості по пільгових пенсіях, -

В С Т А Н О В И В:

05.01.2015 року Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області звернулось до суду першої інстанції з позовом до Підприємства споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за грудень 2014 року в сумі 531,20 грн.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 28.01.2015 року у задоволенні адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області відмовлено.

Не погоджуючись з вказаною постановою суду першої інстанції, 09.02.2015 року Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області подало апеляційну скаргу.

В своїй апеляційній скарзі, апелянт посилався на те, що гр. ОСОБА_2 було призначено пільгову пенсію відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а тому ПСК «Хлібокомбінат Скадовського райст» повинно відшкодовувати витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. В свою чергу, не відшкодування відповідачем зазначених витрат за грудень 2014 року стало підставою для звернення УПФ до суду.

Апелянтом ставиться питання про скасування постанови Херсонського окружного адміністративного суду від 28.01.2015 року та прийняття постанови, якою задовольнити позовні вимоги УПФ України в Скадовському районі Херсонської області

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі відсутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю.

Розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга позивача підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом апеляційної інстанції встановлено, що Підприємство споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» є юридичною особою та перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а з 01.01.2011 року - як платник внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Звертаючись з позовом до суду першої інстанції, Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області посилалось на те, що Підприємство споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» як платник страхових внесків зобов'язано покривати фактичні витрати на виплату і доставку пенсії за віком на пільгових умовах за списком № 2, однак у зв'язку з невиконанням вказаних зобов'язань за період - грудень 2014 року у відповідача утворилась заборгованість по відшкодуванню цих витрат у розмірі 531,20 грн., яка підлягає стягненню на користь Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог УПФ у Скадовському районі Херсонської області, суд першої інстанції посилався на те, що позивачем необґрунтовано були здійснені розрахунки заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та необґрунтовано нарахована відповідачу сума заборгованості.

Так, суд першої інстанції зазначив, що позивачем не було надано доказів призначення пенсії ОСОБА_2 саме за п. "б" ст. 13 Закону "Про пенсійне забезпечення" та доказів проведеної атестації робочого місця ОСОБА_2., в позовній заяві не зазначено, за який період роботи ОСОБА_2 набув права на пенсію на пільгових умовах - до 01.01.1992 року чи після.

Також суд зазначив, що правова оцінка правомірності нарахованих відшкодувань УПФУ у Скадовському районі на фактичні витрати, на виплату та доставку пенсії ОСОБА_2 надана Вищим адміністративним судом у справі К/800/46331/13, відповідно до якої підтверджено неправомірність нарахованих відшкодувань УПФУ у Скадовському районі на фактичні витрати, на виплату та доставку пенсії гр. ОСОБА_2 відповідно до п. "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Колегія суддів суду апеляційної інстанції не погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно того, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області є необґрунтованими та не підлягають задоволенню, з наступних підстав:

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

До набрання чинності Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» діяв Закон України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997р. № 400/97-ВР.

Відповідно до ч. 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 року для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

За правилами абзацу четвертого підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до ПФУ плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Особі, яка до і після 01.01.92 р. працювала на роботах, передбачених списком N 2, і на підприємстві проведена атестація робочих місць, пенсія призначається відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

В свою чергу, на виконання Закону України «Про пенсійне забезпечення» постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року затверджена Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Відповідно до пункту 6.1. зазначеної вище Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Пунктами 6.4-6.8 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду щорічно в розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень цього Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення: нової пенсії. Додаткові пенсії, доплати, надбавки та підвищення призначені відповідно до законодавства України, не включаються до розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином, обов'язок відшкодовувати витрати з виплати та доставки пенсії, призначеної на підставі пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ґрунтується на абзаці четвертому підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

В даному випадку, з матеріалів справи вбачається, що на підтвердження правомірності заявлених позовних вимог Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області надало копії довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, виданих гр. ОСОБА_2 приватним акціонерним товариством «Райагробуд» та підприємством споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» (а.с. 10-11).

Також позивачем були надані розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до п. пунктів «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на грудень 2014 року та супровідний лист про направлення зазначеного розрахунку керівнику ПСК «Хлібокомбінат Скадовського райст» (а.с. 8-9).

З вказаних довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, вбачається, що ОСОБА_2 відпрацював у шкідливих умовах за Списком № 2 на посаді електрозварника на підприємстві «Райагробуд» з 28.09.1979 року по 13.01.1987 року та з 19.03.1987 року по 25.09.1987 року (7 років 9 місяців 23 дні), а на підприємстві споживчої кооперації «Хлібокомбінат» з 05.10.1987 року по 31.07.1992 року (4 роки 9 місяців та 27 днів), його пільговий стаж складає 12 років 7 місяців 20 днів.

Відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

ОСОБА_2 відпрацював у шкідливих умовах за Списком № 2 і до і після 01.01.1992 року, пенсія йому була призначені відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (Список № 2). Пенсія за віком на пільгових умовах призначена після набрання чинності Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

У рішеннях від 25 вересня 2012 року у справі № 21-251а12, від 25 вересня 2012 року у справі № 21-293а12 та від 17 грудня 2013 року у справі № 21-453а13 Верховний Суд України вказав на те, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених особам, відповідно до пунктів "а", "б" частини першої статті 13 Закону України № 1788-XII "Про пенсійне забезпечення" за списком № 1 та списком № 2, покриваються підприємствами та організаціями. При цьому обов'язок підприємств та організацій з відшкодування цих витрат, понесених ПФУ після 1 січня 2004 року, не пов'язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу (до чи після набрання чинності Законом України № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

Слід зазначити, що рішення Управління Пенсійного фонду України про призначення ОСОБА_2 пенсії на пільгових умовах в судовому порядку не визнано протиправним та не скасовано.

Крім того, правомірність вимог Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області щодо стягнення з ПСК "Хлебокомбінат Скадовського райст" витрат на виплату та доставку пільгової пенсії гр. ОСОБА_2 була встановлена рішеннями Вищого адміністративного суду України від 21.10.2014 року у справі № К/800/42893/13 та від 20.01.2015 року у справі № К/800/64934/14.

Так, в ухвалі від 21.10.2014 року (справа № К/800/42893/13) Вищий адміністративний суд України зазначив, що суди першої інстанції та апеляційної інстанції дійшли вірного висновку, що витрати на виплату та доставку пенсій відшкодовують підприємства, які видавали пільгові довідки, за фактично відпрацьований період ОСОБА_2, а саме ПАТ "Райагробуд" - 61,4 % та ПСК "Хлебокомбінат Скадовського РАЙСТ" - 38,6 %.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що позивачем - Управлінням Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області відповідно до вимог Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України у грудні 2014 року надсилався на адресу підприємства розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії.

Однак, підприємством споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» визначені Управлінням Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області суми, що підлягають відшкодуванню на користь Управління, в порядку, передбаченому чинним законодавством, не перераховувались, у зв'язку з чим у відповідача і виникла заборгованість в сумі 531,20 грн.

Враховуючи все вищезазначене, колегія суддів суду апеляційної інстанції вважає, що підприємство споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» повинно відшкодувати управлінню Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області витрати на виплату та доставку пільгової пенсії, яка призначена ОСОБА_2 відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за період - грудень 2014 року у загальній сумі 531,20 грн., згідно з розрахунком, складеним управлінням відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Оскільки судом першої інстанції при повному встановленні фактичних обставин справи порушено норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, постановлене судове рішення на підставі ст. 202 КАС України підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення.

Керуючись ст.ст. 184, 185, 197, 198, 202, 205, 207, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області задовольнити.

Постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 28 січня 2015 року скасувати.

Прийняти нову постанову, якою адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області задовольнити.

Стягнути з підприємства споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського райст» (ідентифікаційний код 01734253, Херсонська область, м. Скадовськ, вул. Комсомольська, 157) на користь Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області (ідентифікаційний код 21301964, Херсонська область, м. Скадовськ, вул.. Володарського, 32) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгової пенсії за грудень 2014 року в сумі 531 (п'ятсот тридцять одна) гривня 20 копійок.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Головуючий суддя: А.В. Бойко

Суддя: Т.М. Танасогло

Суддя: О.В. Яковлєв

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.03.2015
Оприлюднено11.03.2015
Номер документу42991890
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/9/15-а

Ухвала від 17.02.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Постанова від 04.03.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Постанова від 28.01.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 06.01.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні