Ухвала
від 05.03.2015 по справі 383/1550/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Кіровоградської області

№ провадження 22-ц/781/591/15 Головуючий у суді І-ї інстанції Адаменко І. М.

Доповідач Карпенко О. Л.

У Х В А Л А

05.03.2015 року суддя апеляційного суду Кіровоградської області Карпенко О.Л., розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області на рішення Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 26 грудня 2014 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Кетрисанівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, Головного управління Держземагенства в Кіровоградській області, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання права на постійне користування земельною ділянкою в порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 19 лютого 2015 року апеляційна скарга Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області була залишена без руху, оскільки не відповідала вимогам ч. 2 ст. 297 ЦПК України.

03 березня 2015 року вимоги ухвали апеляційного суду Кіровоградської області від 19 лютого 2015 року про залишення апеляційної скарги без руху не виконано. Судовий збір не сплачено, подано клопотання про звільнення від сплати судового збору та надано докази, щодо неможливості, утруднення сплати судового збору за подання апеляційної скарги. В обґрунтування клопотання зазначає, що на даний час, у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України №65 від 01 березня 2014 року, Державна казначейська служба не здійснює проплату платежів на сплату судового збору, оскільки у першочерговому порядку в повному обсязі здійснюються платежі за видатками загального фонду державного бюджету на оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату та ін. Головне управління Держземагенства у Кіровоградській області є територіальним органом центрального органу виконавчої влади, не є прибутковою організацією, кошти на сплату судового збору відсутні. Згідно листа Державної казначейської служби України у Кіровоградській області платежі за платіжними дорученнями Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області здійснюватись не будуть до здійснення списання, крім захищених видатків, визначених Бюджетним кодексом України. Враховуючи зазначене просить звільнити Головне управління Держземагенства у Кіровоградській області від сплати судового збору.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. Відповідно до вимог ч. 3 ст. 82 ЦПК України з підстав, зазначених у ч. 1 ст. 82 ЦПК України , суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Відповідно до п. 29 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі ст. 10 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі. У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади. У зв'язку з цим обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися достатньою підставою для звільнення від такої сплати.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Головне управління Держземагенства у Кіровоградській області є органом державної влади, а тому відсутність бюджетного фінансування не є підставною для звільнення від сплати судового збору.

Тому, клопотання Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області про звільнення від сплати судового збору - не підлягає задоволенню.

Форма та зміст апеляційної скарги відповідає вимогам встановлених ст. 295 ЦПК України.

Перешкод для відкриття апеляційного провадження немає.

Керуючись ст. 82, 297 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

Відстрочити Головному управлінню Держземагенства у Кіровоградській області сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

Відкрити апеляційне провадження в цивільній справі за апеляційною скаргою Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області на рішення Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 26 грудня 2014 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Кетрисанівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання права на постійне користування земельною ділянкою в порядку спадкування.

Надіслати особам, які беруть участь у справі, копії апеляційної скарги та роз'яснити їм право подати заперечення на апеляційну скаргу в строк до 24 березня 2014 року.

Суддя апеляційного суду

Кіровоградської області О.Л. Карпенко

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.03.2015
Оприлюднено11.03.2015
Номер документу42997794
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —383/1550/14-ц

Рішення від 26.12.2014

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Рішення від 08.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Ухвала від 05.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Рішення від 26.12.2014

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 10.12.2014

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 08.12.2014

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні