Рішення
від 04.03.2015 по справі 916/4571/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"04" березня 2015 р.Справа № 916/4571/14

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю „Асканія Фуд Сервіс";

до відповідача Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3;

про стягнення 49676,24грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. Хашко О.М.;

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю „Асканія Фуд Сервіс" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом та уточненнями до нього в останній редакції від 04.03.2015р. про стягнення з відповідача Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 заборгованості за договором поставки №Л-033 від 02.07.2012р. у сумі 43876,24грн. у тому числі 22030,00грн. основного боргу, 4728,05грн. інфляційних витрат, 3388,12грн. пені, 13730,07грн. 22% річних від простроченої суми.

Позивач на уточнених позовних вимогах наполягає.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними документами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

02.07.2012р. між Товариством з обмеженою відповідальністю „Асканія Фуд Сервіс" (позивач, Продавець) та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 (відповідач, Покупець) укладено договір поставки №Л-033 (далі договір), відповідно до умов якого Продавець зобов'язався поставляти Покупцю товар, а саме певні види машин, пристроїв, механізмів та/або іншого обладнання для приготування кави, а також усі деталі і запасні частини до них, перелік і опис яких вказані у додатку №1 до договору („Обладнання"), а також кавову та/або іншу харчову продукцію торгових марок „Lavazza" і „Bossanova", асортиментний перелік і опис яких зазначені у додатку №2 до договору („Продукція") (п.п.1.1., 2.2. договору).

Ціна договору складається із усіх сум накладних на товар, який постачається за даним договором окремими партіями та сум актів виконаних робіт (п.1.3. договору).

Покупець погоджується купувати продукцію та обладнання за цінами, зазначеними продавцем і чинними на момент направлення відповідної заявки. Вартість продукції зазначається в Прайс - листі Продавця та вказується в накладній на кожну партію продукції. Вартість обладнання зазначається в розрахунковій таблиці, у формі, яка наводиться у додатку №4 до договору, яка є невід'ємною його частиною. При цьому визначена у розрахунковій таблиці вартість обладнання складається із сукупності щомісячних платежів (п.3.4.1. договору).

Покупець оплачує товар шляхом перерахування грошових коштів у національній валюті України на поточний рахунок Продавця, зазначений у договорі. Покупець здійснює оплату не пізніше 21 календарного дня з дати приймання продукції Покупцем, що вказана в накладній на відповідну партію товару. Покупець зобов'язується здійснювати оплату обладнання у відповідності до розрахункової таблиці по оплаті обладнання, яка визначає розмір та строки платежів (п.п. 3.5.1., 3.5.2.1., 3.5.2.2. договору).

У випадку несвоєчасної оплати товару, Покупець зобов'язаний сплатити на користь Продавця суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції 22% річних від простроченої суми, а також пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу, що діяла в період заборгованості, за кожний день прострочення платежу (п.6.2. договору).

Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2012р., але не раніше ніж до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за ним, з правом пролонгації за згодою сторін (п.8.1. договору).

На виконання умов договору, позивач, згідно видаткової накладної №1601 від 31.07.2012р. передав Покупцю, товар на загальну суму 46980,00грн.

Відповідач за поставлений товар розрахувався частково. У зв'язку з чим станом на день розгляду справи його заборгованість складає 22030,00грн.

Враховуючи неналежне виконання відповідачем зобов'язань щодо своєчасної оплати поставленого товару, позивач нарахував відповідачу 4728,05грн. інфляційних витрат, 3388,12грн. пені, 13730,07грн. 22% річних від простроченої суми (розрахунок в матеріалах справи).

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

З матеріалів справи вбачається, що 02.07.2012р. позивачем та відповідачем укладено договір поставки №Л-033, відповідно до умов якого Продавець зобов'язався поставляти Покупцю товар, а саме певні види машин, пристроїв, механізмів та/або іншого обладнання для приготування кави, а також усі деталі і запасні частини до них, перелік і опис яких вказані у додатку №1 до договору („Обладнання"), а також кавову та/або іншу харчову продукцію торгових марок „Lavazza" і „Bossanova", асортиментний перелік і опис яких зазначені у додатку №2 до договору („Продукція").

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. (ст. 712 ЦК України).

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Згідно ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Відповідно до п.п. 3.5.1., 3.5.2.1., 3.5.2.2. договору Покупець оплачує товар шляхом перерахування грошових коштів у національній валюті України на поточний рахунок Продавця, зазначений у договорі. Покупець здійснює оплату не пізніше 21 календарного дня з дати приймання продукції Покупцем, що вказана в накладній на відповідну партію товару. Покупець зобов'язується здійснювати оплату обладнання у відповідності до розрахункової таблиці по оплаті обладнання, яка визначає розмір та строки платежів.

Відповідач своїх зобов'язань за договорами не виконав у зв'язку з чим позовні вимоги про стягнення вартості поставленого товару на суму 22030,00грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача 3388,12грн. пені, 13730,07грн. 22% річних від простроченої суми слід зазначити наступне.

Статтею 230 ГК України передбачені штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Виконання зобов'язання може забезпечуватися зокрема неустойкою (ч. 1 ст. 546 ЦК України). Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник зобов'язаний передати кредитору у випадку порушення боржником зобов'язання (ч. 1 ст. 549 ЦК України).

Згідно п.6 ст.232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до п.6.2. договору у випадку несвоєчасної оплати товару, Покупець зобов'язаний сплатити на користь Продавця суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції 22% річних від простроченої суми, а також пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу, що діяла в період заборгованості, за кожний день прострочення платежу.

Враховуючи неналежне та несвоєчасне виконання відповідачем зобов'язань щодо оплати вартості поставленого товару позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 3388,12грн. пені, 13730,07грн. 22% річних від простроченої суми (розрахунок у матеріалах справи) обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить стягнути з відповідача 4728,05грн. інфляційних витрат (розрахунок у матеріалах справи).

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене, уточнені позовні вимоги в редакції від 04.03.2015р. обґрунтовані та підлягають задоволенню повністю у сумі 43876,24грн. у тому числі 22030,00грн. основного боргу, 4728,05грн. інфляційних витрат, 3388,12грн. пені, 13730,07грн. 22% річних від простроченої суми.

Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, ст.ст. 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд,

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 (65016, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Асканія Фуд Сервіс" (01042, м. Київ, пров. Новопечерський, 5, код ЄДРПОУ 37258594) 22030/двадцять дві тисячі тридцять/грн. 00коп. основного боргу, 4728/чотири тисячі сімсот двадцять вісім/грн. 05коп. інфляційних витрат, 3388/три тисячі триста вісімдесят вісім/грн. 12коп. пені, 13730/тринадцять тисяч сімсот тридцять/грн. 07коп. 22% річних від простроченої суми, 1827/одна тисяча вісімсот двадцять сім/грн. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 10 березня 2015 р.

Суддя Н.О. Горячук

Дата ухвалення рішення04.03.2015
Оприлюднено13.03.2015
Номер документу43009065
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 49676,24грн

Судовий реєстр по справі —916/4571/14

Ухвала від 05.01.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 15.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Постанова від 29.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 31.08.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Рішення від 04.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 18.02.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 03.02.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 13.01.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 27.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні