Постанова
від 10.03.2015 по справі 750/1573/15-а
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/1573/15-а

Провадження № 2-а/750/179/15

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 березня 2015 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова у складі судді Рахманкулової І.П., розглянувши у порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові про визнання неправомірними дій, зобов'язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в :

позивач звернувся до суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові, в якому просить визнати неправомірними дії відповідача щодо відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах по списку №1 згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та зобов'язати відповідача призначити пенсію за віком на пільгових умовах по списку №1 згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Обгрунтував позивач свій позов тим, що у період з 15.10.1993 року по 01.03.1999 року виконував роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС безпосередньо в зоні відчуження, що зараховується до стажу роботи на пільгових умовах по Списку №1. Проте, відповідач відмовив позивачу у призначенні пенсії на пільгових умовах, посилаючись на те, що надана позивачем довідка за формою Ф-122 від 03.11.2999 року №64, видана Дочірнім підприємством "Спеценергобуд" акціонерного товариства "Київенергобуд" не відповідає встановленим вимогам її заповнення, а саме: відсутні номера постанов, розшифровка прізвищ керівника підприємства та головного бухгалтера, на довідці має місце копія відтиску печатки та підпису, яка не читається. Вказану відмову позивач вважає не обґрунтованою, у зв'язку з чим за захистом порушеного права звернувся до суду.

Ухвалою судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 18.02.2015 року відкрито скорочене провадження у даній справі.

У своєму запереченні відповідач просить відмовити позивачу у задоволенні позову, посилаючись на відсутність пільгового трудового стажу, що дає право на призначення пенсії.

Дослідивши письмові докази у справі, суд знаходить підстави для задоволення позову, виходячи з наступного.

Згідно ч.1 ст.8 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права і свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Відповідно до ст. 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обгрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

В судовому засіданні встановлено, що довідкою за формою Ф-122 від 03.11.2999 року №64, виданою Дочірнім підприємством "Спеценергобуд" акціонерного товариства "Київенергобуд" підтверджується виконання позивачем робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС безпосередньо в зоні відчуження, який зараховується до стажу роботи на пільгових умовах по Списку №1, копія довідки на а.с.7.

Вказана довідка в оригіналі була надана позивачем відповідачу разом із заявою про призначення пенсії.

Доводи відповідача щодо невідповідності довідки Ф-122 вимогам законодавства спростовуються тим, що інформація про постанови, ідентичні тим, які маються у вище зазначеній та затвердженій формі довідки, прийняті державними органами колишнього СРСР на підставі яких особа, якій видана така довідка може розраховувати на зарахування та підтвердження її спеціального стажу; в нижньому лівому куті мається чітка та така, що може бути прочитана печатка підприємства, що видало довідку, а саме Дочірнє підприємство "Спеценергобуд" акціонерного товариства "Київенергобуд" та його ідентифікаційний код 24880804; мається у верхньому лівому куті додаткова печатка цього ж підприємства із відділу кадрів, завірена підписом начальника відділу кадрів; на правому верхньому куті присутній кутовий штамп-печатка Дочірнього підприємства "Спеценергобуд" акціонерного товариства "Київенергобуд" де зазначено чітко номер довідки "№64" та дату її видачі "З ноября 1999 г.".

Посилання відповідача на те, що відсутня розшифровка прізвищ керівника підприємства та головного бухгалтера, то в самій Постанові, до якої апелює Управління пенсійного фонду України в м. Чернігові не зазначається така вимога. Більш того жодним пунктом не передбачається необхідність такого зазначення та розшифровки.

Крім того, в матеріалах справи є копія трудової книжки позивача, записами в якій підтверджуються трудові відносини позивача із вказаним у довідці підприємством, а саме:

- запис № 18 від 15.10.1993 року - "принят кровельщиком 3 разряда на уч-ок СУРС" - наказ № 192 від 30.09.1993 року, завірено кутовим штампом міністерства енергетики та електрифікації України трест "Київенергобуд";

- запис № 19 від 01.06.1994 року - "Участок СУРС реорганизован в ДАП "Киевэнергоспецбуд" - наказ № 1 від 01.04.1994 року;

- запис № 20 від 10.07.1995 року - "Присвоен 4 разряд кровельщика" - наказ № 31 к від 10.07.1995 року;

- запис № 21 від 08.04.1998 - "Ф-л "Киевэнергоспецбуд" реорганизован в ДП "СЭБ" путем присоединения к ДП "СЭБ" - наказ № 19 від 08.04.1998 року;

- запис № 22 від 29.10.1999 року - "Уволен по ст. 38 КЗОТ Украины по собственному желанию" - наказ № 90 від 01.11.1999 року, завірено печаткою відділу кадрів Дочірнього підприємства "Спеценергобуд" акціонерного товариства "Київенергобуд".

Відповідно до статті 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 № 1788-ХІІ, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Крім того, довідкою № 447 від 21.12.1999 року, що видана відкритим акціонерним товариством "Київенергобуд" підтверджується, що ОСОБА_1 дійсно працював в Управлінні будівництва Чорнобильської АЕС з 15 жовтня 1993 року (наказ № 192 від 30.09.1993 року) на посаді покрівельника. Довідка завірена підписом посадовою особою Товариства - заступником голови правління з питань побуту та кадрів Б.А. Дученко та печатками відкритого акціонерного товариства "Київенергобуд" (а.с.8)

Також позивачу 21.12.1999 року була видана довідка № 03-654 для зарахування пенсії. В цій довідці міститься інформація про середню заробітну плату на посаді покрівельника у Відкритому акціонерному товариству "Київенергобуд" за 24 місяці. В довідці також міститься підпис керівника підприємства та головного бухгалтера, що завірені печатками.

Згідно п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення"

Відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць: чоловіки після досягнення 50 років і за наявності стажу роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Відповідно до ч.1 ст. 56 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" час роботи (служби, в тому числі державної) по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у зоні відчуження зараховується до трудового стажу, до вислуги років: до 1 січня 1988 року - в потрійному, а з 1 січня 1988 року по 1 січня 1993 року - у полуторному розмірі (в тому числі за Списком №1). З 1 січня 1993 року та в наступні роки пільги по обчисленню стажу роби у зоні відчуження визначаються Кабінетом Міністрів України.

Факт роботи позивача по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС безпосередньо в зоні відчуження, який зараховуються до стажу роботи на пільгових умовах по Списку №1 доводиться довідкою Ф-122, форма якої затверджена постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.1988 року, а також іншими доказами у справі, а тому він має право на пенсію на пільгових умовах.

Враховуючи вищевикладене, суд знаходить підстави для задоволення вимог позивача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 3, 11, 94, 99, 100, 158 - 163, 183-2, 186 КАС України, суд,-

п о с т а н о в и в :

позов ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові про визнання неправомірними дій, зобов'язання вчинити певні дії, задовольнити.

Визнати неправомірними дії Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові щодо відмови ОСОБА_1 у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах по Списку №1 згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах по Списку №1 згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", починаючи з дня звернення за призначенням пенсії та провести відповідні виплати.

Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 73 грн. 08 коп. у відшкодування судових витрат по сплаті судового збору.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів, які обчислюються з моменту отримання копії постанови.

С у д д я І.П. Рахманкулова

Дата ухвалення рішення10.03.2015
Оприлюднено17.03.2015
Номер документу43016013
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —750/1573/15-а

Ухвала від 16.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Беспалов О.О.

Ухвала від 02.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Беспалов О.О.

Постанова від 10.03.2015

Адміністративне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Рахманкулова І. П.

Ухвала від 18.02.2015

Адміністративне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Рахманкулова І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні