Рішення
від 19.02.2015 по справі 456/434/15-ц
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/434/15-ц

Провадження № 2/456/544/2015

РІШЕННЯ

іменем України

(Заочне)

19 лютого 2015 року Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Микитчина І. М.

при секретарі Свержинській І.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Стрию справу за позовом ОСОБА_1 до Стрийської районної ради про визнання права власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ :

позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до відповідача Стрийської районної ради та просить визнати за ним право власності на нерухоме майно, а саме нежитлові будівлі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2" ( заг. пл. 1063,9 кв. м. ), механічна майстерня-гараж літ. "Б-1" ( заг. пл. 190,1 кв. м. ), корівник із складом літ. "В-1" ( заг. пл. 2486,4 кв. м. ), погріб літ. "Г-1" ( заг. пл. 51,1 кв. м. ), насосна літ. "Д-1" ( заг. пл. 20,7 кв. м. ), що знаходиться по АДРЕСА_1.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що згідно рішення Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 26.03.2008р., справа № 2-888/2008р. йому на праві власності належать нежитлові будівлі, а саме: корівник загальною площею 2490,5 кв.м, будинок тваринника з прохідною загальною площею 349,8 кв.м, механічна майстерня-гараж загальною площею 190,1 кв.м, що знаходяться по АДРЕСА_1. Право власності на підставі даного рішення суду зареєстровано за ним на згаданий об'єкт нерухомого майна 25 вересня 2008р. в КП ЛОР "Стрийське МБТІ", про що свідчить витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 20365544.

На підставі розпорядження голови Стрийської райдержадміністрації № 491 від 06.08.2010р. було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передано у власність земельну ділянку загальною площею 2,0000 га для ведення особистого селянського господарства на території П'ятничанської сільської ради позивачу ОСОБА_1

У жовтні 2010р. Управлінням Держкомзему у Стрийському районі Львівської області йому було виготовлено державний акт на право власності на земельну ділянку (серія ЯЛ № 921268), площею 2,0000 га, яка розташована на території П'ятничанської сільської ради (за межами населених пунктів) Стрийського району Львівської області. Кадастровий номер земельної ділянки: 4625385800:03:000:0403.

Протягом 2013 року ним на власній земельній ділянці без належної проектної та дозвільної документації було проведено реконструкцію будинку тваринника з прохідною під кафе-бар з приміщеннями готелю "А-2" заг. площею 1063,9 кв.м, в т.ч. з прибудовою котельні "А'-1", прибудовою кафе-бару "А''-1" та надбудовою готелю "А'''-1"; а також здійснено переобладнання частини будівлі корівника "В-1" під склад площею 1436,2 кв.м., побудовано погріб "Г-1" площею 51,1 кв.м. та насосну "Д-1" площею 20,7 кв.м.

Звернувшись до місцевого органу державної виконавчої влади та розглянувши його заяву, розпорядженням голови Стрийської районної державної адміністрації "Про надання згоди на виготовлення детального плану території реконструкції будинку тваринника під адміністративний будинок, магазин, кафе-бар" № 78 від 05.03.2014р., йому було надано згоду на виготовлення детального плану території реконструкції будинку тваринника під адміністративний будинок, магазин, кафе-бар в АДРЕСА_1.

В серпні 2014р. він звернувся в Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації та уклав договір на виконання робіт по технічній інвентаризації спірного об'єкта нерухомого майна з виготовленням схематичного плану земельної ділянки. Після виконання даного замовлення він отримав технічний паспорт на будівлі, які знаходяться по АДРЕСА_1.

Згідно виготовленого технічного паспорта на земельній ділянці розташовані такі будівлі, а саме: Кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2" заг. пл. 1063,9 кв.м., Механічна майстерня-гараж літ. "Б-1" заг. пл. 190,1 кв.м., Корівник із складом літ. "В-1" заг. пл. 2486,4 кв.м., Погріб літ. "Г-1" заг. пл. 51,1 кв.м., Насосна літ. "Д-1" заг. пл. 20,7 кв.м., що знаходяться по АДРЕСА_1.

Інвентаризаційна вартість даного об'єкту нерухомого майна відповідно до технічного паспорта станом на 22.08.2014р. становить 3 425 613 (три мільйони чотириста двадцять п'ять тисяч шістсот тринадцять гривень 00 коп.) грн.

Як вбачається зі звіту про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта - нежитлових будівель, розташованих по АДРЕСА_1 від 05.12.2014р., в результаті обстеження дефектів основних конструктивних елементів нежитлових будівель в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" не виявлено. Конструктивні елементи знаходяться в нормальному стані. Нежитлові будівлі в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" відносяться до І категорії технічного стану.

За результатами технічного обстеження нежитлових будівель в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2" (заг. пл. 1063, 9 кв.м), механічна майстерня-гараж літ. "Б-1" (заг. пл. 190,1 кв.м), корівник із складом літ. "В-1" (заг. пл. 2486,4 кв.м), погріб літ. "Г-1" (заг. пл. 51,1 кв.м), насосна літ. "Д-1" (заг. пл. 20,7 кв.м), що знаходиться по АДРЕСА_1, встановлено їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації. Нежитлові будівлі в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" придатні для подальшої безпечної експлуатації.

Після закінчення всіх будівельних робіт, він постійно користується спірним нерухомим майном, а саме нежитловими будівлями в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" та земельною ділянкою, сплачує всі необхідні платежі та послуги, фактично являюсь її власником.

Як позивач по даній справі вважає, що даним самочинним будівництвом та реконструкцією, прав та інтересів інших осіб не порушив. Звернень від власників сусідніх об'єктів нерухомого майна щодо порушення їхніх прав цими роботами не поступало, що свідчить про відсутність таких порушень, так само як і відсутні порушення правил експлуатації цього об'єкту.

В П'ятничанській сільській раді йому повідомили, що право власності на самовільне будівництво оформити не має законних підстав і для вирішення даного питання порекомендували звернутися в місцевий суд.

За даних обставин він вправі лише володіти та користуватися спірним нерухомим майном, проте не може ним розпоряджатися, оскільки реконструкція, прибудова та надбудова проведені самовільно, без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, виданого інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю та правовстановлювального документу на нього, саме тому він змушений звернутися до суду за захистом своїх прав шляхом їх визнання.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав покликаючись на викладені в позовній заяві обставини.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду, на виклик суду не з'явився, про причину неявки не повідомив.

Представник третьої особи Держбудінспеції будучи належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду, на виклик суду не з'явився, про причину неявки не повідомив.

Представник третьої особи реєстраційної служби Стрийського міськрайонного управління юстиції Львівської області - Угера В.А. в судовому засіданні пояснив, що жодних доказів що стосуються порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів позивача ОСОБА_1 відповідачем не подано, отже позов є передчасним. Позивач вказує на той факт що земельна ділянка пл. 2 га. надана йому у приватну власність для ведення особистого селянського господарства Стрийською районною державною адміністрацією, отже дана земельна ділянка відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення і жодних доказів щодо зміни цільового призначення даної ділянки позивачем не надано. Проте позивач подає до суду Розпорядження Голови Стрийської РДА №78 від 05.03.2014р. "Про надання згоди на виготовлення детального плану території реконструкції будинку тваринника під адміністративний будинок, магазин, кафе- бар". Згідно п.2 даного Розпорядження виготовлений детальний план території повинен бути поданий на розгляд та проведення громадських слухань в П'ятничанську сільську раду та на затвердження в райдержадміністрацію, доказів виконання даного розпорядження до суду не подано.

Суд, заслухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ст. 61 цього Кодексу . Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб,які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

В судовому засіданні встановлено, що згідно рішення Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 26.03.2008р., справа № 2-888/2008р. позивачу на праві власності належать нежитлові будівлі, а саме: корівник загальною площею 2490,5 кв.м, будинок тваринника з прохідною загальною площею 349,8 кв.м, механічна майстерня-гараж загальною площею 190,1 кв.м, що знаходяться по АДРЕСА_1.

Згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 20365544, право власності на підставі даного рішення суду зареєстровано за позивачем на згаданий об'єкт нерухомого майна 25 вересня 2008р. в КП ЛОР "Стрийське МБТІ".

На підставі розпорядження голови Стрийської райдержадміністрації № 491 від 06.08.2010р. було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передано у власність земельну ділянку загальною площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства на території П'ятничанської сільської ради позивачу ОСОБА_1

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ № 921268 ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка площею 2,0 га, яка розташована на території П'ятничанської сільської ради (за межами населених пунктів) Стрийського району Львівської області. Кадастровий номер земельної ділянки: 4625385800:03:000:0403.

Розпорядженням голови Стрийської районної державної адміністрації "Про надання згоди на виготовлення детального плану території реконструкції будинку тваринника під адміністративний будинок, магазин, кафе-бар" № 78 від 05.03.2014р., позивачу було надано згоду на виготовлення детального плану території реконструкції будинку тваринника під адміністративний будинок, магазин, кафе-бар в АДРЕСА_1.

Протягом 2013 року позивачем на власній земельній ділянці без належної проектної та дозвільної документації було проведено реконструкцію будинку тваринника з прохідною під кафе-бар з приміщеннями готелю "А-2" заг. площею 1063,9 кв.м, в т.ч. з прибудовою котельні "А'-1", прибудовою кафе-бару "А''-1" та надбудовою готелю "А'''-1"; а також здійснено переобладнання частини будівлі корівника "В-1" під склад площею 1436,2 кв.м., побудовано погріб "Г-1" площею 51,1 кв.м. та насосну "Д-1" площею 20,7 кв.м.

Згідно технічного паспорта на земельній ділянці розташовані такі будівлі, а саме: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2" заг. пл. 1063,9 кв.м., механічна майстерня-гараж літ. "Б-1" заг. пл. 190,1 кв.м., корівник із складом літ. "В-1" заг. пл. 2486,4 кв.м., погріб літ. "Г-1" заг. пл. 51,1 кв.м., насосна літ. "Д-1" заг. пл. 20,7 кв.м., що знаходяться по АДРЕСА_1.

Інвентаризаційна вартість даного об'єкту нерухомого майна відповідно до технічного паспорта станом на 22.08.2014р. становить 3 425 613 (три мільйони чотириста двадцять п'ять тисяч шістсот тринадцять гривень 00 коп.) грн.

Відповідно до звіту про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта - нежитлових будівель, розташованих по АДРЕСА_1 від 05.12.2014р., в результаті обстеження дефектів основних конструктивних елементів нежитлових будівель в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" не виявлено. Конструктивні елементи знаходяться в нормальному стані. Нежитлові будівлі в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" відносяться до І категорії технічного стану.

За результатами технічного обстеження нежитлових будівель в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2" (заг. пл. 1063, 9 кв.м), механічна майстерня-гараж літ. "Б-1" (заг. пл. 190,1 кв.м), корівник із складом літ. "В-1" (заг. пл. 2486,4 кв.м), погріб літ. "Г-1" (заг. пл. 51,1 кв.м), насосна літ. "Д-1" (заг. пл. 20,7 кв.м), що знаходиться по АДРЕСА_1, встановлено їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації. Нежитлові будівлі в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" придатні для подальшої безпечної експлуатації.

Згідно із ч.ч. 1 і 2 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Ст. 328 ЦК України визначає, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ч. 5 ст. 376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Після закінчення всіх будівельних робіт, позивач постійно користуюся спірним нерухомим майном, а саме нежитловими будівлями в складі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2", механічна майстерня-гараж літ. "Б-1", корівник із складом літ. "В-1", погріб літ. "Г-1", насосна літ. "Д-1" які розташовані на земельній ділянці, власником якої є позивач. Самовільним будівництвом та реконструкцією, прав та інтересів інших осіб не порушив. Звернень від власників сусідніх об'єктів нерухомого майна щодо порушення їхніх прав цими роботами не поступало, що свідчить про відсутність таких порушень, так само як і відсутні порушення правил експлуатації цього об'єкту.

Таким чином, суд вважає, що за позивачем слід визнати право власності на спірне нерухоме майно.

Керуючись ст., ст. 10, 60, 212, 213, 215 , 224-226 ЦПК України, ст., ст. 316, 325, 328, 331, 375, 376, 392 ЦК України, суд

ВИРІШИВ :

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на нерухоме майно, а саме нежитлові будівлі: кафе-бар з приміщеннями готелю літ. "А-2" ( заг. пл. 1063,9 кв. м.), механічна майстерня-гараж літ. "Б-1" ( заг. пл. 190,1 кв. м. ), корівник із складом літ. "В-1" ( заг. пл. 2486,4 кв. м. ), погріб літ. "Г-1" ( заг. пл. 51,1 кв. м. ), насосна літ. "Д-1" ( заг. пл. 20,7 кв. м. ), що знаходиться по АДРЕСА_1.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Львівської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Головуючий-суддя І. М. Микитчин

СудСтрийський міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.02.2015
Оприлюднено18.03.2015
Номер документу43088890
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —456/434/15-ц

Рішення від 19.02.2015

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитчин І. М.

Рішення від 19.02.2015

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитчин І. М.

Ухвала від 30.01.2015

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитчин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні