Рішення
від 02.03.2015 по справі 905/6788/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 13/12/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.03.2015 Справа № 905/6788/13

За позовом: Прокурора Новоазовського району Донецької області, м. Новоазовськ Донецької області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах -

позивач-1: Павлопільська сільська рада, с. Павлопіль Новоазовського району Донецької області

позивач-2: Головне управління Держземагенства у Донецькій області, м. Донецьк

до відповідача: Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча", м. Маріуполь Донецької області

про скасування державного акту на право постійного користування землею та припинення користування земельною ділянкою

За зустрічним позовом: Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча", м. Маріуполь Донецької області

до відповідача-1: Павлопільської сільської ради, с. Павлопіль Новоазовського району Донецької області

до відповідача-2: Головного управління Держземагенства у Донецькій області, м. Донецьк

про визнання права ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" на користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 3 555,5 га.

за участю Прокурора Новоазовського району Донецької області

Суддя Серкіз В.Г.

Представники:

від Павлопільської сільської ради: не з'явився

від Головного управління Держземагенства у Донецькій області: не з'явився

від ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча": Сіріноьк О.М, довіреність № 09/97 від 26.01.2015р.

від Прокуратури: Мошков-Масинець Д.І., посвідчення № 015959 від 04.04.2013р.

Розглядається позовна заява Прокурора Новоазовського району Донецької області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Павлопільської сільської ради (позивач-1) і Головного управління Держземагенства у Донецькій області (позивач-2) до Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" про скасування державного акту на право постійного користування землею та припинення користування земельною ділянкою, та зустрічна позовна заява Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" до Павлопільської сільської ради (відповідач-1) і до Головного управління Держземагенства у Донецькій області (відповідач-2) про визнання права ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" на користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 3 555,5 га. за участю Прокурора Новоазовського району Донецької області.

09.01.2015р. ухвалою суду прийнято справу № 905/6788/13 до провадження та призначено до розгляду на 02.02.2015р.

Ухвалою суду від 02.02.2015р. та від 19.02.2015р. розгляд справи відкладено відповідно на 19.02.2015р. та на 02.03.2015р., у зв'язку з неявкою представників позивачів.

За клопотанням представника ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" судовий розгляд справи проводився за допомогою засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до ст. 81-1 ГПК України.

02.03.2015р. справу розглянуто, спір вирішено, прийнято рішення у справі, вступну та резолютивну частини якого оголошено в судовому засіданні згідно із приписами ст. 85 ГПК України.

Прокурор в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, з підстав викладених у позовній заяві № 71-714вих-13 від 18.09.2013р., просить суд скасувати державний акт на право постійного користування землею серії ДН 00014від 23.11.1994р. та припинити користування земельною ділянкою, а також, в судовому засіданні підтримав відзив на зустрічну позовну заяву № 05/2-158вих-15 від 02.02.2015р. та просить суд відмовити позивачу в задоволені зустрічної позовної заяви в повному обсязі.

Представник Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" у судовому засіданні підтримав зустрічні позовні вимоги, з підстав викладених у зустрічній позовній заяві та просить суд визнати право ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" на користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 3 555,5 га. Також, підтримав в судовому засіданні відзив на позовну заяву від 29.01.2015р. та просить суд відмовити позивачу в задоволені позовної заяви в повному обсязі.

20.02.2015р. до господарського суду надійшли пояснення № 17 від 12.02.2015р., в яких Павлопільська сільська рада просить суд розглянути справу по суті без участі представника позивача-1, підтримує вимоги Прокурора Новоазовського району Донецької області в повному обсязі та просить суд задовольнити позовні вимоги.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" та прокурора, суд

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Новоазовської районної ради народних депутатів від 17.06.1993р. Маріупольському металургійному комбінату ім. Ілліча було надано у постійне користування для сільськогосподарського використання землі колгоспу «Авангард» Павлопільської сільської ради загальною площею 3532,8га у розмірах угіддям згідно з додатком.

23.11.1994р. Маріупольському металургійному комбінату імені Ілліча було видано Державний акт на право постійного користування землею серії ДН№00014, відповідно якого зазначеному землекористувачу надається у постійне користування 3555,5га землі для сільськогосподарського використання.

20.03.1995р. Виконавчим комітетом Маріупольської міської ради народних депутатів було видано Маріупольському металургійному комбінату ім. Ілліча свідоцтво про реєстрацію ААВ №384348.

Згідно Статуту Відкритого акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», затвердженого загальними зборами акціонерів ВАТ «ММК ім. Ілліча», протокол № 12 від 24.04.2009р., Відкрите акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» засноване Фондом державного майна України (наказ № 86-АТ від 20.12.1996р.) та Організацією орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча (протокол загальних зборів уповноважених Організації орендарів № 6 від 30.11.1996р.), шляхом перетворення суб'єкту підприємницької діяльності Орендного підприємства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» згідно з Законом України «Про приватизацію державного майна», Декретом КМ України «Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємство та їх структурних підрозділів, зданих в оренду», іншими нормативними актами.

Крім того, в матеріалах справи наявний статут Публічного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» (нова редакція), затверджений протоколом загальних зборів акціонерів ПАТ «ММК ім. Ілліча» № 18 від 12.04.2013р., згідно загальних положень якого найменування ВАТ «ММК ім. Ілліча» викладене відповідно до вимог та положень Закону України «Про акціонерні товариства» як Публічне акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча». Засновниками Товариства є Фонд державного майна України та Організація орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча. Підприємство є правонаступником усіх прав і обов'язків, зокрема, Орендного підприємства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», Відкритого акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча».

Разом з цим прокурор Новоазовського району Донецької області, посилаючись на акт перевірки дотримання суб'єктами господарювання вимог земельного законодавства від 12.04.2013р., а також на той факт, що спірний державний акт на право постійного користування земельною ділянкою було видано саме Орендному підприємству «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», проте вказана земельна ділянка використовується ПАТ «ММК ім. Ілліча» без оформлення правовстановлюючих документів на землю, звернувся до господарського суду Донецької області з відповідним позовом про скасування державного акту ДН №00014 та зобов'язання ПАТ «ММК ім. Ілліча» припинити користування земельною ділянкою площею 3555,5га.

Відповідач, в свою чергу, посилаючись на те, що перетворення підприємства не має наслідком його припинення, тобто до ПАТ «ММК ім. Ілліча» внаслідок перетворення перейшли усі майнові права ОП «ММК ім. Ілліча», в тому числі - право користування спірною земельною ділянкою, а дії органів державної влади та місцевого самоврядування на даний час спрямовані на позбавлення суб'єкта права користування земельною ділянкою після державної реєстрації такого права поза межами підстав, визначених у ст. 141 Земельного кодексу України, звернувся до господарського суду із зустрічним позовом про визнання права ПАТ «ММК ім. Ілліча» на користування спірною земельною ділянкою сільськогосподарського призначення площею 3555,5га.

Приймаючи рішення по суті, суд виходив з наступного.

Статтею 3 Земельного кодексу України передбачено, що земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Звертаючись до суду з первісним позовом про скасування державного акту на право постійного користування землею ДН №00014 та зобов'язання ПАТ «ММК ім. Ілліча» припинити користування спірною земельною ділянкою площею 3555,5га прокурор посилається на те, що право користування вказаною ділянкою припинилось у відповідача в силу ст. 27 Земельного кодексу України (в редакції від 13.03.1992р.) внаслідок перетворення ДП «ММК ім. Ілліча» у ВАТ «ММК ім. Ілліча» в грудні 1996 року.

Згідно наявного в матеріалах справи Свідоцтва про реєстрацію від 20.03.1995 року Орендне підприємство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» було зареєстровано 20.03.1995р. Відповідно до п. 1.4 Договору оренди та статуту, Орендне підприємство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» є правонаступником державного металургійного комбінату імені Ілліча.

Згідно Статуту Відкритого акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», затвердженого загальними зборами акціонерів ВАТ «ММК ім. Ілліча», протокол № 12 від 24.04.2009р., Відкрите акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» засноване Фондом державного майна України (наказ № 86-АТ від 20.12.1996р.) та Організацією орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча (протокол загальних зборів уповноважених Організації орендарів № 6 від 30.11.1996р.), шляхом перетворення суб'єкту підприємницької діяльності Орендного підприємства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» згідно з Законом України «Про приватизацію державного майна», Декретом КМ України «Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємство та їх структурних підрозділів, зданих в оренду», іншими нормативними актами.

Крім того, в матеріалах справи наявний статут Публічного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» (нова редакція), затверджений протоколом загальних зборів акціонерів ПАТ «ММК ім. Ілліча» № 18 від 12.04.2013р., згідно загальних положень якого найменування ВАТ «ММК ім. Ілліча» викладене відповідно до вимог та положень Закону України «Про акціонерні товариства» як Публічне акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча».

Статтею 37 Цивільного кодексу УРСР (в редакції, чинній на момент заснування ФДМУ ВАТ «ММК ім. Ілліча» - 20.12.1996р.) визначено, що юридична особа припиняється шляхом ліквідації або реорганізації (злиття, поділу або приєднання). Порядок ліквідації і реорганізації юридичних осіб визначається законодавством Союзу РСР і постановами Ради Міністрів Української РСР. Порядок ліквідації і реорганізації кооперативних та інших громадських організацій може бути визначений їх статутами (положеннями).

Статтею 34 Закону України «Про підприємства в Україні» (у відповідній редакції) також встановлено, що ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) підприємства провадяться з дотриманням вимог антимонопольного законодавства за рішенням власника, а у випадках, передбачених цим Законом, - за рішенням власника та за участю трудового колективу або органу, уповноваженого створювати такі підприємства, чи за рішенням суду або арбітражного суду.

Підприємство ліквідується також у випадках: визнання його банкрутом; якщо прийнято рішення про заборону діяльності підприємства через невиконання умов, встановлених законодавством, і в передбачений рішенням строк не забезпечено додержання цих умов або не змінено вид діяльності; якщо рішенням суду будуть визнані недійсними установчі документи і рішення про створення підприємства; на інших підставах, передбачених законодавчими актами України.

Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з державного реєстру України.

При перетворенні одного підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права і обов'язки колишнього підприємства.

Що стосується земельних відносин в даному контексті, пунктом 3 статті 27 Земельного кодексу УРСР (у вищевказаній редакції) передбачено припинення права користування земельною ділянкою чи її частиною у разі припинення діяльності підприємства, установи, організації, селянського (фермерського) господарства.

З матеріалів справи вбачаться, що спірний державний акт на право постійного користування землею ДН 00014 від 23.11.1994р. видано Маріупольському металургійному комбінату імені Ілліча на підставі рішення Новоазовської районної Ради народних депутатів від 17.06.1993р.

Разом з цим, як зазначено у статуті ВАТ «ММК ім. Ілліча», наказом Фонду державного майна України № 86-АТ від 20.12.1996р. та протоколом загальних зборів Організації орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча № 6 від 30.11.1996р. вказане підприємство утворилось шляхом перетворення суб'єкту підприємницької діяльності Орендного підприємства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» згідно з Законом України «Про приватизацію державного майна», Декретом КМ України «Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємство та їх структурних підрозділів, зданих в оренду», іншими нормативними актами.

Таким чином, реорганізація комбінату шляхом перетворення у ВАТ «ММК ім. Ілліча» є юридичним фактом для припинення його права на користування спірною земельною ділянкою. Аналогічну правову позицію висловлено Верховним судом України у постанові від 21.01.2002р. у справі № 6/24-1/87.

Згідно з ст.22 Земельного кодексу УРСР (у відповідній редакції), право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право. Статтею 23 Земельного кодексу УРСР та ст. ЗЗ Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються місцевими радами.

Автоматичного переходу прав землекористування до правонаступника реорганізованого підприємства чинним на момент утворення ВАТ «ММК ім. Ілліча» законодавством передбачено не було. Доказів отримання саме ВАТ «ММК ім. Ілліча» у встановленому порядку державного акту на право постійного користування спірною земельною ділянкою до матеріалів справи не надано.

Наведені вище дані свідчать, що після реорганізації комбінату ВАТ «ММК ім. Ілліча» не набуло у встановленому законом порядку права на користування спірною земельною ділянкою.

Суд вважає за необхідне зауважити, що відповідно до пункту 6 Розділу X Перехідних положень Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Разом з тим, рішенням Конституційного Суду України № 5-рп/2005 від 22.09.2005р. вищевказаний пункт Перехідних положень Земельного Кодексу України було визнано неконституційним.

Зокрема, в Рішенні Конституційного Суду України № 5-рп/2005 від 22.09.2005р. зазначено, що пункт 6 Перехідних положень Кодексу через відсутність встановленого порядку переоформлення права власності або оренди та унеможливлення безоплатного проведення робіт із землеустрою і виготовлення технічних матеріалів та документів для переоформлення права постійного користування земельною ділянкою на право власності або оренди в строки, визначені Кодексом, суперечить положенням частини четвертої статті13, частини другої статті 14, частини третьої статті 22, частини першої статті 24, частин першої, другої, четвертої статті 41 Конституції України.

Втрата пунктом 6 Розділу X Прикінцевих положень Земельного кодексу України чинності не тягне за собою обов'язок осіб, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але згідно із частиною 2 статті 92 Земельного Кодексу України не можуть мати їх на такому праві, переоформляти чи припиняти право власності чи право користування вказаними земельними ділянками.

Проте вказані обставини не спростовують доведеного матеріалами справи факту того, що після реорганізації державного підприємства Відкрите акціонерне товариство (в подальшому - Публічне акціонерне товариство) «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» не набуло у встановленому законом порядку права на користування спірною земельною ділянкою площею 3555,5га.

В пункті 2.3. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» № 6 від 17.05.2011р. (зі змінами і доповненнями) висловлено правову позицію про те, що державні акти про право власності або право постійного користування на земельну ділянку є документами, що посвідчують відповідне право і видаються на підставі рішень Кабінету Міністрів України, обласних, районних, Київської і Севастопольської міських, селищних, сільських рад, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, районної, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій.

У спорах, пов'язаних з правом власності або постійного користування земельними ділянками, недійсними можуть визнаватися як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти про право власності чи постійного користування.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає первісні позовні вимоги прокурора обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Посилання Публічного акціонерного товариства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» про застосування строків позовної давності до вимог прокурора про скасування державного акту на право постійного користування землею та зобов'язання ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» припинити користування земельною ділянкою, суд оцінює критично, з огляду на наступне.

Прокуратурі Новоазовського району про припинення державного підприємства «Маріупольській металургійний комбінат імені Ілліча» стало відомо лише в серпні 2013 року під час проведення перевірки за інформацією Павлопільської сільської ради. За результатами перевірки зібрано необхідні матеріали та пред'явлено позов в інтересах держави в особі Павлопільської сільської ради та Головного управління Держземагенства у Донецькій області.

Згідно звіту форми 6-зем вищевказана земельна ділянка продовжує обліковуватись за агроцехом №1 Заводу імені Ілліча, в той час як за ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» взагалі не обліковуються земельні ділянки на території Павлопільської сільської ради Новоазовського району.

Таким чином, прокуратурі Новоазовського району до проведення зазначеної перевірки не було та не могло бути відомо про припинення державного підприємства «Маріупольській металургійний комбінат імені Ілліча» та використання ПАТ «Маріупольській металургійний комбінат імені Ілліча» земельної ділянки на підставі державного акту на право постійного користування, виданого державному підприємству, у зв'язку з чим строк позовної давності не сплинув.

Крім того, слід зазначити, що згідно з п. 5.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 29 травня 2013 року зазначено, що у статті 268 Цивільного кодексу України наведено невичерпний перелік вимог, на які позовна давність не поширюється. У частині другій цієї статті передбачено, що законом можуть бути встановлені також інші вимоги, на які не поширюється позовна давність. Але в деяких випадках позовна давність не може поширюватись і на інші категорії вимог, хоча про це прямо й не зазначено у законі. Так, позовна давність не може поширюватися на вимоги про усунення перешкод у здійсненні власником права користування та розпоряджання своїм майном (стаття 391 ЦК України), оскільки в такому разі йдеться про так зване триваюче правопорушення. Отже, власник може пред'явити такий позов у будь-який час незалежно від того, коли почалося порушення його прав.

Таким чином, оскільки ПАТ «Маріупольській металургійний комбінат ім. Ілліча», внаслідок використання земельної ділянки без достатньої правової підстави, порушує інтереси власника щодо користування та розпорядження своїм майном (земельною ділянкою), то позовна давність в цьому випадку не повинна застосовуватись.

Що стосується заявленого ПАТ «Маріупольській металургійний комбінат ім. Ілліча» зустрічного позову про визнання права користування земельною ділянкою, господарський суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно із договором оренди № Д-1842 від 26.05.1993р., укладеного між Фондом державного майна України та організацією орендарів Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча на базі державного підприємства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» створено Орендне підприємство з однойменною назвою.

Відповідно до Свідоцтва про реєстрацію від 20.03.1995р. Орендне підприємство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» зареєстровано 20.03.1995р..

28.05.1993р. рішенням виконкому Маріупольської міської ради народних депутатів № 854р зареєстровано Статут Орендного підприємства «Маріупольській металургійний комбінат імені Ілліча».

На підставі установчого договору про створення Відкритого акціонерного товариства від 19.12.1996р. засновано Відкрите акціонерне товариство «Маріупольським металургійний комбінат ім. Ілліча».

Рішенням власника підприємства (держава Україна) в особі Фонду державного майна України видано наказ № 86-ПТ від 20.12.1996р., яким створено Відкрите акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» на базі майна орендного підприємства «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча».

При прийняті даного рішення Фонд держмайна України керувався Декретом Кабінету Міністрів України від 20.05.1993р. № 57-93 «Про приватизацію цілісних майнових комплексів державних підприємств та їхніх структурних підрозділів, зданих в оренду» (в редакції яка діяла на момент спірних відносин). Пунктом 3 цього Декрету встановлено, що з моменту реєстрації товариства договір оренди вважається розірваним, діяльність підприємства, господарського товариства тощо (надалі - підприємство), створеного на базі орендованого майна, припиняється, товариство стає правонаступником прав і обов'язків створеного орендарем підприємства.

Згідно з п. 1.1. Статуту Відкрите акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» засноване Фондом державного майна України (наказ № 86-ПТ від 20.12.1996р.) та Організацією орендарів Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча (протокол загальних зборів уповноважених Організації орендарів № 6 від 30.11.1996р.), шляхом перетворення суб'єкту підприємницької діяльності Орендного підприємства «Маріупольській металургійний комбінат імені Ілліча».

При цьому необхідно зазначити, що Орендне підприємство "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" на момент реєстрації стало власником майна та правонаступником лише тих прав та обов'язків, які йому передано Фондом державного майна України на підставі укладеного договору оренди від 26.05.1993р. за № Д-1842 між Фондом державного майна України та організацією орендарів Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча. Будь-яких відомостей про передачу прав постійного користування земельною ділянкою вказаний договір оренди та статут ОП «ММК ім. Ілліча» не містять.

Відповідно до вимог Тимчасового положення про Фонд державного майна України, затвердженого поставною Верховної Ради України від 7 липня 1992 року № 2558-ХП, що діяло на час передачі в оренду цілісного майнового комплексу «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" та подальшої його приватизації Фонд державного майна України будь-яких повноважень щодо розпорядження державними землями, в тому числі щодо передачі будь-яких прав на земельні ділянки, таких як постійного користування не мав, а отже не передавав та не мав правової можливості передати такі права, а ні Орендному підприємству "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча",а ні ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча".

Фонд державного майна України не є уповноваженим на це органом й відповідно до вимог законодавства, в тому числі вимог Земельного кодексу України, не має право розпоряджатись земельними ділянками, що не перебувають у власності державних підприємств.

Тому твердження відповідача, що Орендному підприємству "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" згідно із рішеннями Фонду державного майна України передано усі права та обов'язки, що належали Державному підприємству «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», в тому числі право постійного користування земельними ділянками є хибним.

Отже ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» не може бути правонаступником тих прав і обов'язків, які Фондом державного майна України нікому не передавались.

Натомість, законодавець надав певні гарантії власникам приватизованих об'єктів. Так, згідно із п. 3 ст. 27 Закону України «Про приватизацію державного майна» власники приватизованих об'єктів мають пріоритетне право на довгострокову оренду (не менш 10 років) займаних ними земельних ділянок з наступним викупом цих ділянок відповідно до законодавства України, якщо на це немає прямої заборони Кабінету Міністрів України або відповідної місцевої ради.

Крім того, згідно зі ст. 27 Земельного кодексу України від 18.12.1990р. право користування земельною ділянкою припиняється у разі припинення діяльності підприємства. Статтею 37 чинного на той час Цивільного кодексу УРСР та чинної на той час ст. 34 Закону України «Про підприємства в Україні» встановлювалось, що юридична особа припиняє свою діяльність шляхом ліквідації чи реорганізації (перетворення). Зважаючи на викладене, перетворення державного підприємства «Маріупольській металургійний комбінат їм. Ілліча» у ВАТ «Маріупольській металургійний комбінат ім. Ілліча» є юридичним фактом для припинення його права на користування земельною ділянкою.

Такої ж правової позиції дотримується Верховний Суд України при вирішенні господарських спорів зазначеної категорії, які виникають із земельних правовідносин у постанові від 21.01.2002р. у справі № 6/24-1/87, а також Вищий господарський суд України в постановах від 18.03.2008о. у справі № 2-27/9821-2007, від 01.06.2010р., у справі № 11/49-04 (8/79-03), від 16.04.2013р., у справі № 2-2/8246-2008, від 28.11.2012р. та інших.

Відповідно ст. 108 ЦК України у разі перетворення до нової юридичної особи переходить усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи (аналогічна ст. 37 ЦК УРСР). Проте, відповідно до ч. 1 ст. 1 та ч. 4 ст. 2 Цивільного кодексу України (в редакції, чинній до 01.01.2004р.) цей кодекс регулює майнові відносини, а земельні відносини підлягають окремому правовому регулюванню - земельним законодавством.

Таким чином, на земельні правовідносини, пов'язані з припиненням в 1996 році права користування земельною ділянкою у орендного підприємства «Маріупольській металургійний комбінат ім. Ілліча» внаслідок його реорганізації у відкрите акціонерне товариство, поширюється дія ст.ст. 22, 23, 27 Земельного кодексу України від 18.12.1990р. (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Тобто, перехід до правонаступника реорганізованого підприємства майнових прав і обов'язків останнього не породжує автоматичний перехід до новоствореного підприємства права користування земельною ділянкою, яка була відведена правопопереднику відповідача.

Земельний кодекс України від 18.12.1990р. та Земельний кодекс України в редакції від 25.10.2001р. не передбачають жодних виняткових підстав для набуття права користування земельними ділянками правонаступниками колишніх землекористувачів.

Таким чином, перехід до правонаступника реорганізованого підприємства майнових прав і обов'язків останнього не породжує автоматичний перехід до новоствореного підприємства права користування земельною ділянкою, яку було відведено правопопереднику відповідача.

Відповідно до ст. 19 Земельного кодексу України від 18.12.1990р. та ст. 123 Земельного кодексу України від 25.10.2001р. підприємства, заінтересовані в одержанні земельних ділянок, звертаються з відповідним клопотанням до місцевої ради, яка має право надавати земельні ділянки. Надання земельних ділянок юридичним особам у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок. Право власності на землю або право користування землею виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі і одержання документа, що посвідчує це право.

Автоматичне переоформлення прав землекористування діючим законодавством не передбачено.

Статтею 23 Земельного кодексу України та ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються місцевими радами. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладання договору оренди і його державної реєстрації (ст. 125 Земельного кодексу України).

Крім того, відповідно до п.6 розділу X Перехідних положень Земельного кодексу України юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки (тобто це право належним чином посвідчується - державним актом), але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них. В п. 6 розділу X Перехідних положень Земельного кодексу України правонаступники юридичних осіб не вказані.

Рішенням Конституційного Суду України від 22.09.2005р. неконституційним визнано встановлений строк для переоформлення прав на землю. Але права повинні бути переоформлені, оскільки відповідно ч. 2 ст. 92 ЗК України право постійного користування земельною ділянкою з земель державної та комунальної власності набувають лише підприємства, установи та організації, які належать до державної або комунальної власності. Всі інші підприємства можуть набути земельну ділянку у користуванні на умовах оренди.

Наведені вище дані свідчать, що після реорганізації Орендного підприємства «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», Відкрите акціонерне товариство (а в подальшому Публічне акціонерне товариство) «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» не набуло у встановленому законом порядку права на користування спірною земельною ділянкою.

Враховуючи викладене, суд не вбачає правових підстав для визнання права ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" на користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 3 555,5 га.

На підставі викладеного, з заявлених підстав в задоволені зустрічного позову відмовляється повністю.

Згідно зі ст. 49 ГПК України витрати зі сплати судового збору за первісним та зустрічним позовами покладаються на ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча".

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 - 85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Прокурора Новоазовського району Донецької області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Павлопільська сільська рада (позивач-1) та Головне управління Держземагенства у Донецькій області (позивач-2) до Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" - задовольнити .

Визнати недійсним державний акт на право постійного користування землею серії ДН № 00014, виданий Маріупольському металургійному комбінату імені Ілліча 23.11.1994р.

Зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" (87504, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Левченка, буд. 1, код ЄДРПОУ 00191129) припинити користування земельною ділянкою площею 3 555,5 га., розташованою на території Павлопільської сільської ради Новоазовського району Донецької області, яка була надана в постійне користування Маріупольському металургійному комбінату імені Ілліча, та повернути її Павлопільській сільській раді (87610, Донецька область, Новоазовський район, с. Павлопіль, вул. Сивухина, буд. 77, код ЄДРПОУ 04342157).

У задоволені зустрічного позову Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" Павлопільської сільської ради та до Головного управління Держземагенства у Донецькій області за участю Прокурора Новоазовського району Донецької області про визнання права ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" на користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 3 555,5 га., розташованої на території Павлопільської сільської ради Новоазовського району Донецької області - відмовити у повному обсязі.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" (87504, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Левченка, буд. 1, код ЄДРПОУ 00191129) на користь Державного бюджету Одержувач: Державний бюджет Орджонікідзевського району, Банк одержувача: Головне управління Державного казначейства у Запорізькій області, МФО 813015, код ЄДР 38025409, № рахунку 31215206783007, код класифікації доходів бюджету 22030001 "Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)"судовий збір в розмірі 2 294 (дві тисячі двісті дев'яносто чотири) грн. 00 коп. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя В.Г. Серкіз

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення оформлено і підписано згідно з вимогами ст. 84 ГПК України 11.03.2015р.

Дата ухвалення рішення02.03.2015
Оприлюднено19.03.2015
Номер документу43099664
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/6788/13

Ухвала від 15.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.М. Гриник

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляк О.I.

Постанова від 29.09.2015

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 19.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 28.05.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

К.С. Харакоз

Ухвала від 25.08.2015

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 28.07.2015

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 11.06.2015

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні