Рішення
від 11.03.2015 по справі 382/2688/14-ц
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 382/2688/14-ц

2/382/47/15

РІШЕННЯ

Іменем України

11 березня 2015 року Яготинський районний суд

Київської області у складі:

головуючого судді Кисіль О.А.

при секретарі Твердохліб Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготин справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» с.Богданівка вул..Бондаренка - 55 Яготинського району Київської області про визнання договору припиненим,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до Яготинського районного суду з позовною заявою до Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» про визнання договору припиненим, в котрому зазначено, що між позивачами та ДП «Богджанівське ВАТ «Яготинський маслозавод», правонаступником якого є ДП «Богданівське» ТОВ «Агроінвест Україна» було укладено договір оренди земельних ділянок, призначених для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області. Дані договори були зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру». Умови договору щодо строку дії договору та інші істотні умови було узгоджено. Позивачі вважають, що строк дії даного договору було визначено до 31.08.2009 року. Після проведених зборів у 2008 році відповідач надав позивачам примірники договорів про внесення змін до договору оренди землі 2006 року для ознайомлення, вивчення та підписання. Позивачами вказані договори були підписані так як не суперечили їх інтересам та намірам. В даному договорі обумовлено термін дії договору до 31.12.2013 року. У 2014 році земельна ділянка позивачів використовувалася ФГ «Юнако» на підставі договору оренди землі, який був укладений та зареєстрований 05.09.2013 року. Проте, даний договір було укладене передчасно, до закінчення дії даного договору. Відповідач не направив письмового повідомлення про намір продовжувати орендні відносини, не використовував у 2014 році земельну ділянку та не нараховував і не виплачував орендну плату за 2014 рік. Відповідно до ст..31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі припиняється в порядку з іншим в разі закінчення строку, на який його було укладено. Таким чином, строк дії даного договору закінчився 31 грудня 2013 року, проте відповідач до даного часу не визнає факту припинення договору оренди землі та має намір використовувати земельні ділянки належні позивачам у 2015 році. Враховуючи викладене, позивачі просили визнати припиненим договір оренди земельних ділянок належних позивачам укладений між позивачами та ДП «Богджанівське ВАТ «Яготинський маслозавод», правонаступником якого є ДП «Богданівське» ТОВ «Агроінвест Україна» та зареєстрований 29.09.2006 року, у зв'язку з закінченням терміну його дії, відповідно до договору про внесення змін до договору оренди землі 2006 року, якй був зареєстрований в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» з 1 січня 2014 року.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав вимоги позову, додавши до зазначеного в позові, що обставини, які були встановлені судовими рішеннями в справах за позовом ДП «Богданівське» ТОВ «Агроінвест Україна» до ОСОБА_2, ОСОБА_1 та інших власників земельних ділянок, ФГ «Юнако», третя особа: відділ ДРС Яготинського РУЮ про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок та скасування державної реєстрації права щодо оренди земельної ділянки та справи за позовом ДП «Богданівське» ТОВ «Агроінвест Україна» до ОСОБА_3, ФГ «Юнако», третя особа: відділ ДРС Яготинського РУЮ про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок та скасування державної реєстрації права щодо оренди земельної ділянки, не мають преюдиційного значення, оскільки предметом судового розгляду був спір щодо інших правовідносин, а також те, що обставини щодо укладення та державної реєстрації договорів про внесення змін до договорів оренди землі 2006 року сторонами не доводилися, а тому судом не розглядалися як доказ у справах. Крім цього, згідно ст..15 ЦК України, визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. А відтак зазначена норма визначає об'єктом захисту порушене, невизнане або оспорюване право чи цивільний інтерес. Отже, невизнання цивільного права полягає в пасивному запереченні наявності у особи суб'єктивного цивільного права, зокрема, на право користування майном - земельною ділянкою, яке безпосередньо не спричиняє шкоду суб'єктивному праву, але створює невпевненість у правовому статусі носія суб'єктивного права та загрозу порушення такого права. Не можна погодитись з тим, що позивачі, звертаючись до суду, обрали спосіб захисту, невстановлений законом або договором для захисту права чи інтересу, що порушене, невизнане або оспорюється. Вважаю, що у даному випадку слід вирішувати спір по суті, виходячи з загальних засад захисту прав, свобод та інтересів, визначених Конституцією України, Конвенціє про захист прав людини і основоположних свобод.

Представник відповідачів заперечував проти позовних вимог, мотивуючи це тим, що строк дії договорів оренди землі, укладених між позивачами та ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод" у 2006 році, автоматично пролонгувався до 31 серпня 2021 року на підставі п. 8 вказаних договорів, у зв'язку з відсутністю заяв орендодавців не менше як за 180 днів про наміри змінити умови договорів або припинити їх з 31 серпня 2009 року. Отже, оскільки орендодавці не повідомили орендаря про наміри змінити умови договору або припинити його дію з 31.08.2009 року, в силу ч.3 ст.33 Закону України «Про оренду землі», яка діяла станом на 31 серпня 2009 року, договори вважаються такими, що продовжили термін своєї дії до 31.08.20121 року на тих самих умовах та є обов'язковими як для підприємства орендаря, так і для фізичних осіб орендодавців та їх спадкоємців. При цьому, відповідно до рішення Яготинського районного суду Київської області від 2 квітня 2014 року та ухвали Апеляційного суду Київської області від 16.06.2014 року (справа № 382/112/14), п.8 договору оренди від 20 вересня 2006 року укладеного з ОСОБА_3 та ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", яким передбачалася автоматична пролонгація його дії, відповідав попередній редакції ст..33 Закону України « Про оренду землі», яка не вимагала підписання додаткової угоди між сторонами в разі відсутності заперечень з боку орендодавця, і що сторони після 31 серпня 2009 року шляхом мовчазної згоди визнали, що строк дії договору продовжено до 31 серпня 2021 року, при цьому орендар продовжував сплачувати орендну плату в 2013 році та здійснювати сільськогосподарські роботи. Також, відповідно до ухвали Апеляційного суду Київської області від 28.052014 року (справа № 22-ц/780/3285/14) де зазначено, що враховуючи те, що сторони договорів оренди ( ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод" та ОСОБА_1, ОСОБА_2.) в момент його укладення передбачали, що за умови відсутності заяви орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договорів або припинити його дію з 31.08.2009 року ці договори автоматично пролонгуються до 31.08.2021 року на тих самих умовах, цей пункт договорів не оспорювався, не був визнаний судом недійсним, тому одностороння відмова від виконання умов договору зі сторони орендодавців є незаконною, оскільки порушує вимоги ст..ст.11, 204, 525, 526 ЦК України. Вказані рішення Апеляційного суду Київської області набрали законної сили. Таким чином, строк дії договорів оренди не закінчився, та відповідач має намір і надалі відповідно до вказаних договорів оренди використовувати дані земельні ділянки.

Крім цього, враховуючи вимоги ст..16 ЦК України, позовні заяви про визнання договорів оренди припиненими не відповідають способам захисту цивільних прав та інтересів, що закріплені в данні статті ЦК України.

Договір про внесення змін до договору оренди землі із ОСОБА_1, ОСОБА_2 відсутній.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, показання свідків, суд вважає, що позов до задоволення не підлягає.

Так, з показань свідка ОСОБА_5 даних в судовому засіданні, вбачається, що він працював в ДП "Богданівське" з березня 2008 року по 2011 рік. Договір оренди землі з відповідачами був укладений на 3 роки. Потім були збори представників підприємства та власників земельних ділянок, обговорювалися умови додаткової угоди. Він особисто як директор ДП «Богданівське» підписував додаткову угоду у грудні 2008 року. Строк дії договору був обумовлений сторонами до 2013 року. Такі договори були укладені з більшістю власників земельних ділянок. Він підписував всі договори, а потім орендодавці підписували.

З показань свідка ОСОБА_6 даних в судовому засіданні, вбачається, що він є також власником земельної ділянки та на зборах де були присутні представники підприємства та власники земельних ділянок узгоджувалися умови додаткової угоди в тому числі строку дії додаткового договору де було вказано, що даний договір укладено до 31 грудня 2013 року. Особисто не бачив чи підписували додаткову угоду відповідачі.

Так, в судовому засіданні з копії договорів оренди земельних ділянок укладених між ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ДП «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод» (а.с.6-7 т.1, 8-9 т.2, 7-8 т.3), копії запиту та відповіді на запит (а.с.8-9 т.1, 7, 10 т.2, 10-11 т.3), копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.10 т.1, 6 т.2), копії державного акта (а.с.6 т.3, 98-99 т.1), копії договору про внесення змін до договору оренди землі, що зареєстрований від 29.09.2006 року (а.с.9 т.3), копії рішення Апеляційного суду Київської області від 28 травня 2014 року (а.с.38-40 т.1), копії рішення Яготинського районного суду Київської області від 2 квітня 2014 року (а.с.41-43 т.1), копії ухвали Апеляційного суду Київської області від 16 червня 2014 року (а.с.44-47 т.1), копії з книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, копії книги записі реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі (а.с.54-63 т.1), копії довідок про нарахування та стан виплати орендної плати та розрахунки виплати орендної плати за земельні паї (а.с.65-80 т.1), копія договору оренди земельної ділянки, ат прийомі - передачі земельної ділянки, витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.81-97 т.1), копії листів (а.с.104-109), встановлено, що 27 вересня 2006 року між ОСОБА_2 та ДП «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод» правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна» укладено договір оренди земельної ділянки та даний договір зареєстрований в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, відповідно, 29 вересня 2006 року за № 040633500106, за умовами якого ОСОБА_2 передав ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну йому на праві власності земельну ділянку № 282, загальною площею 3,1100 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3225580900:01:001:0045.

20 вересня 2006 року між ОСОБА_3 та ДП «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод» правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна» укладено договір оренди земельної ділянки та даний договір зареєстрований в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, відповідно, 29 вересня 2006 року за № 040633500385, за умовами якого ОСОБА_3 передав ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну їй на праві власності земельну ділянку № НОМЕР_1, загальною площею 3,1060 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3225580900:04:001:0041.

20 вересня 2006 року між ОСОБА_1 та ДП «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод» правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна» укладено договір оренди земельної ділянки та даний договір зареєстрований в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, відповідно, 29 вересня 2006 року за № 040633500136, за умовами якого ОСОБА_1 передав ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну йому на праві власності земельну ділянку № НОМЕР_2, загальною площею 3,2144 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3225580900:01:006:0010.

Згідно із п. 8 вказаних договорів оренди землі договори укладено на строк до 31 серпня 2009 року з його наступною автоматичною пролонгацією до 31 серпня 2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви орендодавця не менше як за 180 днів про наміри змінити умови договору, або припинити їх з 31 серпня 2009 року.

У 2008 році між ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест України", укладено договори про внесення змін до вказаних договорів оренди земельних ділянок, філії ДП "Центр державного земельного кадастру" при Держкомземі України в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області. Проте, лише присутня копія вказаного додаткового договору укладеного з ОСОБА_3, з якого вбачається, що внесені п. 8 вказаного договору оренди земельної ділянки викладено в такій редакції: «Договір укладено до 31 грудня 2013 року. До закінчення строку дії договору оренди повинен не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію».

З листів Управілння Держземагенства в Яготинському районі Київської області та копії книг реєстрації вбачається, що окрім вказаного додаткового договору укладеного між ОСОБА_3 та ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест України", є і додаткові договору укладені між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 до 31 грудня 2013 року, проте оригінали чи копії як у Управілнні Держземагенства в Яготинському районі Київської області, так і у сторін по справ відсутні. Позивачам по справі на протязі 2013 року здійснювалися відповідачем виплати по орендній платі.

Позивачами 06.10.2014 року було направлено до відповідача вимоги про припинення використання земельної ділянки та повернення земельної ділянки та отримано відповідь від відповідача про те, що строк дії договору не закінчився про що зазначено у вищевказаних рішеннях суду, які є обов'язковими.

Відповідно до копії рішення Апеляційного суду Київської області від 28 травня 2014 року, рішення Яготинського районного суду Київської області від 2 квітня 2014 року та ухвали Апеляційного суду Київської області від 16 червня 2014 року, по справах за позовом Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» до ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_2, ФГ «Юнако», третя особа: реєстраційна служба Яготинського РУЮ про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок та скасування державної реєстрації права щодо оренди земельної ділянки, визнано договори укладені у 2013 році між ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ФГ «Юнако» недійсними та скасовано їх державну реєстрацію. Також з даних рішень вбачається, що сторони договорів оренди земельних ділянок укладених між ОСОБА_1, ОСОБА_2 та Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» в момент їх укладення передбачали, що за умови відсутності заяви орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договорів або припинити його дію з 31.08.2009 року ці договори автоматично пролонгують ся до 31.08.2021 на тих самих умовах, цей пункт договору не оспорював ся, не був визнаний судом недійсним, тому одностороння відмова від виконання умов договору зі сторони орендодавців є незаконною, оскільки порушує вимоги ст..ст.11, 204, 525, 526 ЦК України.

Що стосується договору укладеного з ОСОБА_3, то договір оренди від 5 квітня 2006 року, яким передбачалася автоматична пролонгація його дії, відповідав попередній редакції ст..33 Закону України «Про оренду землі», яка не вимагала підписання додаткової угоди між сторонами вразі відсутності заперечень з боку орендодавця, і що сторони після 31 серпня 2009 року шляхом мовчазної згоди визнали, що строк дії договору продовжено до серпня 2021 року, при цьому орендар продовжує сплачувати орендну плату у 2013 році та здійснювати сільськогосподарські роботи.

За змістом ст. 31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у ст. 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Згідно ст..33 Закону України «Про оренду землі» (станом на час укладення договору оренди земельної ділянки, а також станом на 2009 рік), після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

Згідно ст.33 Закону України «Про оренду землі» (станом на 31.12.2013 року і на даний час), у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Відповідно до п. 37 договорів оренди землі, зареєстрованих в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру" при Держкомземі України в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області 29 вересня 2006 року, дія договору припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викуп земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідація юридичної особи орендаря. Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 2, ч. 1 ст. 20 Закону України «Про Державний земельний кадастр» Державний земельний кадастр ведеться з метою інформаційного забезпечення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб при: регулюванні земельних відносин; управлінні земельними ресурсами; організації раціонального використання та охорони земель; здійсненні землеустрою; проведенні оцінки землі; формуванні та веденні містобудівного кадастру, кадастрів інших природних ресурсів; справлянні плати за землю. Відомості Державного земельного кадастру є офіційними.

Таким чином, враховуючи викладене, а також те, що позивачами відповідачу надіслані вимоги лише у серпні 2014 року, а не відповідно до вимог п.8 договору оренди земельних ділянок укладених у 2006 році, враховуючи, що як зазначалося додаткові договори щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відсутні, та не має можливості ознайомитися з їх змістом, а у копіях книг реєстрації вказано лише дату до якого укладеного додаткову угоду, а тому не має можливим встановити чи були оговорені додаткові вимоги, як у додатковому договорі укладеного з ОСОБА_3 та при цьому виходячи з вимог ст..31 та ст.33 ЗУ «Про оренду землі», що діяли на час укладення даних договорів у 2006 році, станом на 31.12.2013 року та на даний час, вказані рішення суду, а також те, що дані договори від 2006 року є дійсними, а пункт 8 вказаних договорів не був визнаний недійсним, і вимоги ст. 16 ЦК України, та те, що такий спосіб захисту прав, як визнання договору оренди землі припиненим, не передбачений чинним законодавством, а тому позов до задоволення не підлягає.

Керуючись ст. ст. 10, 60, 61, 88, 209, 218, 212 ЦПК України, ст.ст.16 ЦК України, Законом України «Про оренду землі», Закону України «Про Державний земельний кадастр», суд

ВИРІШИВ:

В позові ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» с.Богданівка вул..Бондаренка - 55 Яготинського району Київської області про визнання договору припиненим, відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Київської області шляхом подачі через Яготинський районний суд апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Кисіль О.А.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.03.2015
Оприлюднено20.03.2015
Номер документу43122153
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/2688/14-ц

Ухвала від 08.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Дмитрієва Л. Д.

Ухвала від 03.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Дмитрієва Л. Д.

Ухвала від 26.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Кашперська Т. Ц.

Ухвала від 08.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Кашперська Т. Ц.

Ухвала від 26.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Кашперська Т. Ц.

Ухвала від 08.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Кашперська Т. Ц.

Рішення від 11.03.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Рішення від 11.03.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 11.12.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні