Постанова
від 02.03.2015 по справі 808/200/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2015 року (09 год. 55 хв.) Справа № 808/200/15 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Максименко Л.Я., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовною заявою: Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя, м. Запоріжжя

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління», м. Запоріжжя

про: стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя (далі - позивач або УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя) звернулось із адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» (далі - відповідач або ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління»), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах згідно п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з 01.04.2014 по 30.11.2014 в розмірі 66 805,67 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що на обліку в УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя знаходиться підприємство ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління», керівництвом якого порушуються вимоги чинного законодавства, а саме відповідачем не відшкодовуються до Пенсійного фонду фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Вказує, що згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та карток особового рахунку за період з 01.04.2014 по 30.11.2014 по пенсіонерам ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16 відповідачу нараховано до відшкодування Пенсійному фонду України 66 805,67 грн. Позивачем своєчасно надсилались відповідачу повідомлення, які останній не оскаржував у встановленому законом порядку, отже був згоден із зазначеними в даних повідомленнях сумами фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій. Оскільки підприємство відповідача за вказаний період зазначену суму не сплатило, ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» має заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 66 805,67 грн., яку позивач просить стягнути в судовому порядку.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 17.01.2015 відкрито провадження в адміністративній справі № 808/200/15 та призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 04.02.2015.

04.02.2015 Запорізьким окружним адміністративним судом винесено ухвалу про зупинення провадження у справі до 02.03.2015.

Відповідно до ухвали Запорізького окружного адміністративного суду від 02.03.2015 провадження в адміністративній справі поновлено.

В судове засідання представники сторін не з'явились. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлені судом належним чином. Судові повістки отримані уповноваженими особами позивача та відповідача, що підтверджується долученими до матеріалів справи рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень.

02.03.2015 від позивача у справі до суду надійшла заява про зменшення позовних вимог (вх. № 9477), у зв'язку з частковою сплатою підприємством заборгованості в сумі 29 643,26 грн. З урахуванням викладеного, позивач просить суд стягнути з відповідача суму боргу в розмірі 37 162,41 грн., яка станом на 02.03.2015 залишається несплаченою.

Крім того, позивачем заявлено клопотання про розгляд справи без участі уповноваженого представника УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя в порядку письмового провадження. На задоволенні позовних вимог наполягає в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 137 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), позивач може протягом всього часу судового розгляду збільшити або зменшити розмір позовних вимог, подавши письмову заяву, яка приєднується до справи.

В порядку ст. 137 КАС України, судом прийняті до розгляду зменшені позовні вимоги.

Причини неявки представника відповідача суду невідомі. Будь-яких клопотань, заяв або пояснень по суті позовних вимог від відповідача до суду також не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

За таких обставин, суд дійшов до висновку щодо можливості розгляду справи за відсутності представників сторін, на підставі наявних у справі матеріалів, в порядку письмового провадження.

У зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та з урахуванням положень ч. 1 ст. 41 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов наступних висновків.

Згідно Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи Серія А01 № 029413, відповідач - Приватне акціонерне товариство «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» (код ЄДРПОУ 04720375) зареєстроване як юридична особа 14.09.1995 Виконавчим комітетом Запорізької міської ради.

Згідно п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1992 № 1788-ХІІ (зі змінами та доповненнями, далі - Закон України № 1788-ХІІ), на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам.

Відповідно до ст. 62 Закону України № 1788-ХІІ основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами

Пунктом 20 зазначеного Порядку встановлено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

З матеріалів справи судом з'ясовано, що працівникам ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, які перебувають на обліку в УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя, ОСОБА_9, ОСОБА_10, які обліковуються в УПФУ в Ленінському районі м. Запоріжжя, ОСОБА_11 (перебуває на обліку в УПФУ в Хортицькому районі м. Запоріжжя), ОСОБА_12, ОСОБА_13, які знаходяться на обліку в УПФУ в Шевченківському районі м. Запоріжжя, ОСОБА_14 (обліковується в УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя), ОСОБА_15, ОСОБА_16, які обліковуються в УПФУ в Вільнянському районі Запорізької області на підставі довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, призначена і виплачується пенсія відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України № 1788-ХІІ за Списком № 1.

Зокрема, згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» № 11-196, ОСОБА_1 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_1 на підприємстві відповідача становить 10 р. 0.00 міс., відтак частка плати підприємства - 100%. На підставі протоколу від 02.07.2004 № 4436 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 21.06.2004. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по червень 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 4 568,25 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 24.05.2004 № 11-83, ОСОБА_2 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_2 на підприємстві відповідача становить 10 р. 0.00 міс., відтак частка плати підприємства - 100%. На підставі протоколу від 12.07.2004 № 1386 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 30.06.2004. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 9 457,60 грн.

Згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» № 11-103, ОСОБА_3 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_3 на підприємстві відповідача становить 0 р. 11.57 міс., відтак частка плати підприємства - 9,64%. На підставі протоколу від 13.07.2004 № 6471 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 11.07.2004. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по липень 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 499,22 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» № 11-94, ОСОБА_4 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_4 на підприємстві відповідача становить 6 р. 3.80 міс., відтак частка плати підприємства - 63,17%. На підставі протоколу від 16.08.2004 № 1472 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 13.06.2004. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по червень 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 2 241,36 грн.

Згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 01.08.2005 № 01-133, ОСОБА_5 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_5 на підприємстві відповідача становить 1 р. 9.87 міс., відтак частка плати підприємства - 18,22%. Даному пенсіонеру призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 04.09.2006. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 1 972,16 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 12.09.2006 № 01-74, ОСОБА_6 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_6 на підприємстві відповідача становить 5 р. 0.97 міс., відтак частка плати підприємства - 50,81%. На підставі протоколу від 20.11.2006 № 2755 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 30.10.2006. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 7 526,52 грн.

Згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 23.02.2012 № 02, ОСОБА_7 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_7 на підприємстві відповідача становить 3 р. 6.27 міс., відтак частка плати підприємства - 47,31%. На підставі протоколу від 30.04.2013 № 1746 даному пенсіонеру призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 24.04.2013. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 4 693,63 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 08.01.2014 № 5, ОСОБА_8 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_8 на підприємстві відповідача становить 2 р. 2.07 міс., відтак частка плати підприємства - 22,28%. На підставі протоколу від 28.02.2014 № 524 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 21.02.2014. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 3 413,61 грн.

Згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» № 01-72, ОСОБА_9 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_9 на підприємстві відповідача становить 4 р. 4.23 міс., відтак частка плати підприємства - 43,53%. На підставі протоколу від 21.03.2006 № 800473 даному пенсіонеру призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 11.02.2006. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 4 258,56 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 12.06.2012 № 84, ОСОБА_10 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_10 на підприємстві відповідача становить 1 р. 0.70 міс., відтак частка плати підприємства - 13,23%. На підставі протоколу від 18.03.2014 № 2014 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 11.03.2014. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 2 660,14 грн.

Згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 09.09.2013 № 154, ОСОБА_11 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_11 на підприємстві відповідача становить 0 р. 3.60 міс., відтак частка плати підприємства - 3,00%. На підставі протоколу від 12.06.2014 № 3581 даному пенсіонеру призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 03.07.2014. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з липня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 454,49 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії № 01-17, ОСОБА_12 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_12 на підприємстві відповідача становить 1 р. 10.60 міс., відтак частка плати підприємства - 18,83%. На підставі протоколу від 22.03.2007 № 690013 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 26.02.2007. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 2 244,72 грн.

Згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній № 18, ОСОБА_13 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_13 на підприємстві відповідача становить 0 р. 9.17 міс., відтак частка плати підприємства - 7,64%. На підставі протоколу від 02.09.2011 № 600532 даному пенсіонеру призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 27.08.2011. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 2 416,24 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» від 19.02.2044 № 11-99, ОСОБА_14 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_14 на підприємстві відповідача становить 10 р. 0.00 міс., відтак частка плати підприємства - 100%. На підставі протоколу від 21.10.2004 № 874123 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 05.04.2004. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за квітень 2014 року до Пенсійного фонду України складає 287,14 грн.

Згідно довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління», яка уточнює особливий характер роботи та умови праці необхідні для призначення пільгової пенсії від 12.02.2007 № 01-32, ОСОБА_15 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка відповідно до чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_15 на підприємстві відповідача становить 10 р. 0.00 міс., відтак частка плати підприємства - 100%. На підставі протоколу від 25.04.2007 № 32 даному пенсіонеру призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 20.10.2006. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 14 441,31 грн.

Відповідно до довідки ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління», ОСОБА_16 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно чинного законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи ОСОБА_16 на підприємстві відповідача становить 3 р. 1.23 міс., відтак частка плати підприємства - 62,06%. На підставі протоколу від 13.04.2011 № 954 даному пенсіонеру була призначена і виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 з 11.04.2011. Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, сума плати ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» по даному пенсіонеру за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) до Пенсійного фонду України складає 5 670,72 грн.

Зазначені обставини підтверджуються наданими позивачем та дослідженими судом довідками, що підтверджують наявність пільгового стажу, розрахунками стажу з відомостями про розподіл пільгового стажу, протоколами про призначення пенсії на пільгових умовах по кожному з вищевказаних пенсіонерів.

Таким чином, з урахуванням часткового відшкодування відповідачем до Пенсійного фонду України фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій вищевказаним пенсіонерам за спірний період, загальна сума фактичних витрат, яка підлягає відшкодуванню ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року становить 37 162,41 грн.

Відповідно до п. 2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (зі змінами та доповненнями, далі - Закон України № 1058-IV), пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначений розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин, далі - Інструкція № 21-1).

Підпунктом 2.1.1 п. 2.1 Інструкції № 21-1 встановлено, що платниками страхових внесків є підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Згідно п. 6.1 Інструкції № 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України № 1058-IV в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п. 6.2 Інструкції № 21-1 витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покривається цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Таким чином, якщо працівнику призначено пенсію відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», то фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах покриваються пропорційно підприємствами, робота на яких дає право на призначення пільгової пенсії.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій, що визначено п. 6.4. Інструкції № 21-1.

Пунктом 6.5 даної Інструкції передбачено, що розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно п. 6.9 Інструкції № 21- 1 у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Наданими позивачем розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (по Списку № 1) підтверджується наявність у відповідача зобов'язання з відшкодування Пенсійному фонду фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначеним в адміністративному позові, працівникам ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно).

Вказані розрахунки складені з дотриманням всіх необхідних вимог Інструкції № 21-1. Розмір сум з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по кожному із вказаних в адміністративному позові пенсіонерів визначено відповідно до приписів Закону № 1058-IV та Інструкції № 21-1.

Судом з'ясовано, що розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (по Списку № 1) отримані уповноваженими особами ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління», що підтверджується наявними в матеріалах справи копіями супровідних листів та рекомендованих повідомлень про вручення поштових відправлень.

Отже, відповідач був обізнаний про наявність у нього зобов'язань з відшкодування Пенсійному фонду фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах вказаним у позові пенсіонерам за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно). Відповідач не надав суду доказів оскарження вищезазначених розрахунків.

Згідно п. 6.8 Інструкції № 21-1, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Виплата пенсіонерам сум пенсій, заявлених до відшкодування, підтверджується наданими позивачем та наявними в матеріалах справи довідками про фактично призначені та виплачені пенсії за спірний період.

Відповідачем не надано суду будь-яких платіжних документів, які б свідчили про погашення заборгованості.

Відтак, фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах вищевказаним пенсіонерам за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) в сумі 37 162,41 грн. залишаються не відшкодованими відповідачем до Пенсійного фонду України.

Крім того, відповідачем не надано суду нормативно та документально обґрунтованих заперечень проти позову, або будь-яких інших доказів, які б спростовували доводи позивача.

Вищенаведені, встановлені судом, обставини справи були підтверджені доказами, зібраними під час її розгляду.

За правилами частин 1, 6 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а в разі, якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

Згідно ст. 86 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Ніякі докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Оскільки матеріалами справи підтверджується наявність у відповідача заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (по Списку № 1) пенсіонерам, зазначеним в адміністративному позові, за період з квітня 2014 року по листопад 2014 року (включно) в сумі 37 162,41 грн., суд вважає позовні вимоги УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

З урахуванням викладеного, та керуючись ст.ст. 2, 4, 7 - 12, 14, 41, 71, 86, 94, 128, 158 - 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя до Приватного акціонерного товариства «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, - задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління» (69600, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Теплична, буд. 16, код ЄДРПОУ 04720375) на користь Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя (69067, Запорізька область, м. Запоріжжя, Заводський район, вул. Союзна, буд. 32, код ЄДРПОУ 20508427, р/р 25603301001077, банк - Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах згідно п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з 01.04.2014 по 30.11.2014 в розмірі 37 162,41 (тридцять сім тисяч сто шістдесят дві гривні 41 коп.) грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України -з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.Я. Максименко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.03.2015
Оприлюднено24.03.2015
Номер документу43160428
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/200/15

Ухвала від 17.01.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Постанова від 02.03.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 04.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні