Рішення
від 12.03.2015 по справі 470/99/15-ц
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/470/87/15

Справа № 470/99/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2015 року смт. Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого: судді Орлової С.Ф.,

при секретарі Михалюк С.І.,

за участю позивача старшого прокурора прокуратури Березнегуватського району Миколаївської області Андріїшина І.В., представника відповідача Сініцина А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою прокурора Березнегуватського району Миколаївської області в інтересах держави до Березнегуватської районної державної адміністрації Миколаївської області, відділу Держземагенства у Березнегуватському районі Миколаївської області про визнання незаконним та скасування розпорядження голови Березнегуватської райдержадміністрації, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки до державної власності,

ВСТАНОВИВ:

09 лютого 2015 року прокурор звернувся до суду з позовом до Березнегуватської районної державної адміністрації у якому зазначив, що перевіркою прокуратури Березнегуватського району Миколаївської області було встановлено порушення вимог закону під час надання права власності на земельну ділянку. А саме, розпорядженням голови Березнегуватської райдержадміністрації № 135 від 16.03.2006 року було затверджено технічну документацію зі складання державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Федорівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області та передано у власність 49 громадянам, у тому числі і ОСОБА_3 земельні ділянки площами визначеними технічною документацією.

05 травня 2006 року відділом Держкомзему у Березнегуватському район Миколаївської області ОСОБА_3 було видано Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 7,81 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Федорівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області. Однак, рішенням Березнегуватського районного суду Миколаївської області від 11 серпня 2014 року встановлено факт смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1.

Посилаючись на те, що на момент видачі розпорядження голови Березнегуватського райдержадміністрації № 135 від 16.03.2006 року та Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3 помер, прокурор просив суд визнати незаконним та скасувати розпорядження голови Березнегуватської райдержадміністрації, визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку та повернути земельну ділянку до державної власності.

Ухвалою Березнегуватського районного суду Миколаївської області від 10 лютого 2015 року до участі у справі в якості співвідповідача було залучено відділ Держземагенства у Березнегуватському районі Миколаївської області.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі та уточнив їх, просив повернути земельну ділянку до державної власності для подальшого розпорядження Березнегуватською райдержадміністрацією.

Представник відповідача, Березнегуватської районної державної адміністрації Левченко О.І. (за дорученням) до суду подала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги визнала у повному обсязі.

Представник відповідача відділу Держземагенства у Березнегуватському районі Миколаївської області Сініцин А.В. (за дорученням) в судове засідання з'явився, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Вислухавши пояснення позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи та наявні у ній докази суд доходить наступного.

Судом встановлено, що відповідно до списку громадян, яким передаються земельні ділянки у власність для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах Федорівської сільської ради (територія колишнього КСП «Молода зміна»), затвердженого розпорядженням голови Березнегуватської райдержадміністрації від 16 березня 2006 року № 135 «Про затвердження технічної документації зі складання державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Федорівської сільської ради" ОСОБА_3 було затверджено технічну документацію зі складання державного акту на право власності на земельну ділянку та передано у власність земельну ділянку площею 7,81 га (а.с.4-5,8).

05 травня 2006 року на підставі вказаного вище розпорядження голови Березнегуватської райдержадміністрації ОСОБА_3 було видано Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 837292 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Федорівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010600800850 (а.с.9).

Однак, рішенням Березнегуватського районного суду Миколаївської області від 11 серпня 2014 року у справі за заявою Федорівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, заінтересована особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Березнегуватського районного управління юстиції у Миколаївській області про встановлення факту смерті, було встановлено факт смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а.с.11). 23 вересня 2014 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Березнегуватського районного управління юстиції у Миколаївській області було поновлено актовий запис про його смерть та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 ( а.с.12).

За ч.1 ст. 126 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права. Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, зазначених ч.2 ст. 126 ЗК України.

За змістом ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження та припиняється у момент її смерті.

У відповідності до ч.3 ст.152 Земельного Кодексу України, захист прав власності на земельні ділянки здійснюється зокрема шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Таким чином, оскільки розпорядження голови Березнегуватської райдержадміністрації № 135 від 16.03.2006 року та Державний акт на право власності на земельну ділянку були видано після смерті ОСОБА_3, померлий не набув право власності на земельну ділянку, тому відповідно до ст. 16,21 Цивільного кодексу України розпорядження голови райдержадміністрації підлягає визнанню незаконним та скасуванню, а державний акт визнанню недійсним з поверненням земельної ділянки до земель державної власності.

З огляду на викладене, позовні вимоги прокурора є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.10, 11, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву прокурора Березнегуватського району Миколаївської області в інтересах держави до Березнегуватської районної державної адміністрації Миколаївської області, відділу Держземагенства у Березнегуватському районі Миколаївської області про визнання незаконним та скасування розпорядження голови Березнегуватської райдержадміністрації, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки до державної власності- задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати розпорядження голови Березнегуватської районної державної адміністрації № 135 від 16 березня 2006 року "Про затвердження технічної документації зі складання державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Федорівської сільської ради " в частині затвердження технічної документації зі складання державних актів на право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Федорівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області та передачі у власність ОСОБА_3 земельної ділянки площею 7,81 га вартістю 120850,50 грн.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 837292 виданий 05 травня 2006 року Березнегуватським районним відділом земельних ресурсів ОСОБА_3, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010600800850, та скасувати його державну реєстрацію.

Повернути земельну ділянку надану у власність ОСОБА_3, площею 7,81 га вартістю 120850,50 грн. розташовану в межах території Федорівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, кадастровий номер 4821186000:03:000:0130 до земель державної власності для розпорядження Березнегуватською районною державною адміністрацією Миколаївської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Миколаївської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя С. Ф. Орлова

СудБерезнегуватський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.03.2015
Оприлюднено26.03.2015
Номер документу43220355
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —470/99/15-ц

Рішення від 12.03.2015

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 03.03.2015

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 10.02.2015

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні