Рішення
від 17.03.2015 по справі 915/2150/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2015 року Справа № 915/2150/14

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

при секретарі Сьяновій О.С.,

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, ордер серії ОД № 029514 від 21.05.2015;

від відповідача: Шевчук К.М., довіреність б/№ від 12.01.2015;

від третьої особи: представник не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 915/2150/14

За позовом: ОСОБА_3,65000,АДРЕСА_1

до відповідача: Приватне підприємство "ЗІРКА" , 55104, Миколаївська обл., Кривоозерський р-н, смт. Криве Озеро, 91 км дороги Балта-Первомайськ, буд. 1

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору:

Реєстраційна служба Кривоозерського районного управління юстиції Миколаївської області,55104 ,Миколаївська обл., Кривоозерський р-н, смт Криве Озеро, вул. Шевченка, 5

про: визнання недійсним рішення загальних зборів учасників підприємства та змін до установчих документів,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звернулась до господарського суду з позовом до Приватного підприємства "ЗІРКА", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Реєстраційної служби Кривоозерського районного управління юстиції Миколаївської області, про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників підприємства та змін до установчих документів.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач вказує на те, що рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року, відбулось за відсутності позивача, чим порушено вимоги ст.10, ст.60 Закону України «Про господарські товариства», ст.98, ст.116,ст. 145 Цивільного кодексу України, а зміни внесені до статуту Приватного підприємства «Зірка» в редакції на підставі зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА"

підлягають визнанню недійсними.

Заперечуючи проти позову, відповідач зазначив, що відсутні підстави для визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року, оскільки ОСОБА_3 не виконані обов'язки як засновника підприємства щодо формування долі у статутному капіталі, чим порушено діюче законодавства та обов'язки засновника. У судовому засіданні представник відповідача зазначив, що позивач не приймала участь та не інтересувалась станом та діяльністю підприємства, тому вказані обставини є підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги просив задовольнити позовні вимоги щодо визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року.

Відповідач в задоволенні позовних вимог просили відмовити з підстав зазначених у відзиві на позовну заяву.

Третя особа у судове засідання не з'явилась, проте надала суду клопотання про розгляд справи без участі представника третьої особи.

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення сторін, суд встановив наступне:

У відповідності до статуту Приватного підприємства "ЗІРКА", посвідченого приватним нотаріусом ОСОБА_4 за р. № 2161 на підставі протоколу загальних зборів № 1/2 від 27.10.2009 року, учасниками та власниками підприємства є: гр.-ка України ОСОБА_5, паспорт серії НОМЕР_2, виданий 18.05.2001 року Приморським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області, що проживає: ІНФОРМАЦІЯ_1; гр.-ка Укрїни ОСОБА_3, паспорт серії НОМЕР_3, паспорт серії НОМЕР_3, виданий 04.11.1996 року Київським РВ УМВС України в Одеській області , що проживає: АДРЕСА_2.

Пунктом 2.1 розділу 5 статуту було визначено, що для здійснення діяльності підприємства за рахунок внесків його учасників створюється статутний капітал, розмір якого складає 102000,00 грн., у тому числі частка ОСОБА_5 в статутному капіталі складає 51000,00 грн., що складає 50 % статутного капіталу, або 50 голосів та частка ОСОБА_3 в статутному капіталі складає 51000,00 грн., що становить 50 % статутного капіталу або 50 голосів.

Учасником Приватного підприємства "ЗІРКА" ОСОБА_5 були проведені загальні збори товариства, до порядку денного яких були включені такі питання:

1. Про виключення ОСОБА_3 з числа учасників Приватного підприємства «Зірка».

2. Про внесення та затвердження змін до статуту Приватного підприємства «Зірка», та проведення державної реєстрації до вимог діючого законодавстава.

За результатами загальних зборів засновників товариства були прийняти такі рішення.

1. По п.1 - виключити ОСОБА_3 з числа учасників Приватного підприємства «Зірка».

2. По п.2 - вирішили затвердити зміни до статуту Приватного підприємства «Зірка», та провести державну реєстрацію до вимог діючого законодавстава.

ОСОБА_3 в позовній заяві зазначає, що не була попередньо повідомлена про час та місце проведення зборів учасників ПП «Зірка» , коди та де відбулись збори, хто приймав участь останній не відомо, що суперечить п.6.2 статуту ПП «Зірка» у відповідності до якого засновник має право брати учать у керуванні підприємством в порядку, передбаченому статутом. Позивачем в обґрунтування позовної заяви вказано, що ОСОБА_3 направлялись листи на адресу ПП «Зірка» на ім'я директора підприємства з вимогою надати звіт про результати господарської діяльності ПП «Зірка», але жодної відповіді отримано не було, що є порушенням п. 10.1 статуту ПП «Зірка» у відповідності до якого директор зобов'язаний забезпечити регулярне представлення засновнику підприємства звітів, інших даних, необхідних для здійснення їм контролю діяльності підприємства.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст.10, ст.59, ст. 60 Закону України "Про господарські товариства", ст. 143 Цивільного кодексу України.

Відповідач, як вже вище вказано, проти позову заперечує, мотивуючи тим, відсутні підстави для визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року, оскільки ОСОБА_3 не виконані обов'язки як засновника підприємства щодо формування долі у статутному капіталі, чим порушено діюче законодавства та обов'язки засновника. Вказав, що позивач не приймала участь та не інтересувалась станом та діяльністю підприємства, тому вказані обставини є підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників учасників судового процесу, господарський суд дійшов до таких висновків.

Статтею 167 Господарського кодексу України встановлено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Статтею 97 Цивільного кодексу України передбачено, що управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Стороною корпоративного спору може бути учасник господарського товариства: юридична та фізична особа, у тому числі і такий учасник товариства, що із нього вибув.

Як встановлено судом, ОСОБА_3, у відповідності до статуту Приватного підприємства "ЗІРКА" , посвідченого приватним нотаріусом ОСОБА_4 за р. № 2161 на підставі протоколу загальних зборів № 1/2 від 27.10.2009 року є засновником Приватного підприємства "ЗІРКА" з часткою в статутному капіталі товариства 50 %.

Загальними зборами засновників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформлених протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року було прийнято рішення про виключення позивача зі складу засновників.

Вирішуючи спір про визнання недійсними рішень загальних зборів, суд, перш за все, повинен встановити наявність у особи, яка звернулась з позовом, суб'єктивного матеріального права або законного інтересу, на захист якого подано позов, а також з'ясувати наявність чи відсутність факту їх порушення або оспорювання.

Права учасників господарських товариств визначені статтею 10 Закону України "Про господарські товариства ". Згідно з пунктом "а" частини 1 статті 10 вказаного Закону до прав учасників товариства віднесено право брати участь в управлінні справами товариства. Дана норма кореспондується з приписами статті 116 Цивільного кодексу України. Реалізація права участі в управлінні справами товариства відбувається, зокрема, через участь учасника господарського товариства у вищому органі товариства, яким, щодо спірних правовідносин, є загальні збори учасників товариства.

Згідно з п.1.12 Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 року N04-5/14, учасники господарського товариства мають право звертатись з позовом про визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з недотримання вимог законодавства та установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства.

Частиною 5 ст.61 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом зі зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів.

В пункті 17 постанови Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.2008 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" зазначено, що судам необхідно враховувати, що рішення загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства є актами, оскільки, ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин. У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

За змістом пункту 21 постанови Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.2008 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону "Про господарські товариства". Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

В порушення вказаних вимог діючого законодавства ОСОБА_3 своєчасно про проведення загальних зборів не повідомили, з питаннями порядку денного не ознайомили, можливості прийняття участі у загальних зборах не надали, порядок денний було сформовано з порушенням законодавства в день проведення зборів.

Твердження відповідача про те, що ним було повідомлено відповідача про проведення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року, про що свідчать листи з запрошенням до у часті у загальних зборах, на які посилається відповідач у відзиві на позовну заяву (а.с.71-77), не беруться судом до уваги, оскільки з останніх вбачається, що в листах про запрошення ОСОБА_3 на загальні збори засновників Приватного підприємства "ЗІРКА" повідомлялось, що загальні збори засновників відбудуться 30.10.2012 та 07.12.2012 року, тоді як предметом спору є визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року.

Крім того, доказів того, що ОСОБА_3 було виключено з засновників Приватного підприємства "ЗІРКА" на підставі того, що останньою не було сформовано частку у статутному капіталі, в оскаржуваному протоколі загальних зборів Приватного підприємства "ЗІРКА" не вказано.

Крім того, статутом Приватного підприємства "ЗІРКА" взагалі не передбачений порядок виключення засновників зі складу підприємства.

Таким чином, суд дійшов висновку, що відповідачем не надано належних та допустимих доказів у розумінні статті 34 ГПК України, щодо повідомлення про проведення 22.02.2013 року загальних зборів у порядку, передбаченому п.5 ст.61 Закону України „Про господарські товариства", п. 6.2 статуту Приватного підприємства "ЗІРКА".

Натомість позивачем доведено недотримання відповідачами вимог закону України "Про господарські товариства" та положень статуту щодо порядку проведення загальних зборів учасників (засновників).

Проте, 22.02.2013 року загальні збори учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", відбулися.

Встановлені законом вимоги до порядку повідомлення про проведення загальних зборів, порушення якого є підставою позову у даному випадку, мають завданням забезпечити учасникам реальну можливість реалізувати своє право на участь у зборах.

При вирішенні спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів господарського товариства з підстав недопущення до участі в них всіх учасників (акціонерів) товариства, необхідно з'ясувати, чи могла їх відсутність (або наявність) істотно вплинути на прийняття спірних рішень. Водночас законодавством встановлено, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства обов'язково необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства.

В Узагальненнях судової практики розгляду судами корпоративних спорів від 08.10.2008 року, підготовлених Верховним Судом України, зазначено, що права учасника (акціонера) господарського товариства внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів необхідно вважати порушеними, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, внести пропозиції до порядку денного, зареєструватися для участі в загальних зборах тощо.

Неповідомлення позивача про дату і місце проведення зборів порушило його права та охоронювані законом інтереси, оскільки він був позбавлений можливості реалізувати свої права учасника товариства.

З аналізу п.2.16 Рекомендацій президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 року №04-5/14 "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" випливає, що господарським судам у вирішенні спорів зі справ про визнання недійсними рішень загальних зборів за позовами акціонерів/учасників, яких не було повідомлено про проведення загальних зборів, необхідно давати оцінку всіх обставин справи в їх сукупності та з'ясовувати, чи порушує оспорюване рішення права та охоронювані законом інтереси позивача.

Пунктом 3.10 вказаних рекомендацій визначено, що у рішенні про виключення учасника з господарського товариства повинно бути обґрунтовано причини такого виключення і зазначено, які саме факти невиконання статутних обов'язків стали підставою виключення учасника з товариства, в чому полягає систематичність невиконання учасником товариства його обов'язків, якими саме діями (бездіяльністю) учасник перешкоджає досягненню цілей товариства. Відсутність відповідних відомостей у рішенні про виключення учасника з товариства може бути підставою визнання такого рішення недійсним за позовом даного учасника.

Позивачеві не може бути відмовлено у задоволенні відповідних вимог тільки з мотивів недостатності його голосів для зміни результатів голосування з прийнятих загальними зборами акціонерів рішень, оскільки, як вже вище вказано, вплив акціонера/учасника на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням.

Таким чином, відповідач по справі не дотримався вимог чинного законодавства України та установчих документів при скликанні загальних зборів учасників підприємства, оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року, що є порушенням прав його учасника - ОСОБА_3

За таких обставин, рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА" від 22.02.2013 року підлягає визнанню недійсним.

Щодо визнання недійсними змін до статуту Приватного підприємства «Зірка», проведених Державним реєстратором реєстраційної служби Кривоозерського районного управління юстиції Миколаївської області.

Спори за позовами учасників (засновників, акціонерів) господарського товариства, пов'язані з вимогами про визнання недійсними установчих документів господарського товариства та припинення юридичної особи у зв'язку з порушеннями вимог законодавства щодо порядку їх прийняття та затвердження, належать до корпоративних.(п.12 Постанови, Верховного Суду України від 24.10.2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів").

За змістом частини другої статті 20 Господарського кодексу України Статут юридичної особи є актом, який визначає правовий статус юридичної особи, оскільки він містить норми, обов'язкові для учасників товариства, його посадових осіб та інших працівників, а також визначає порядок затвердження та внесення змін до статуту.

Підставами для визнання акта, в тому числі статуту, недійсним є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт, а також порушення у зв'язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача.

Позовна вимога в частині визнання недійсними змін до статуту Приватного підприємства «Зірка», проведених Державним реєстратором реєстраційної служби Кривоозерського районного управління юстиції Миколаївської області є похідною від позовної вимоги в частині визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Приватного підприємства "ЗІРКА", оформленого протоколом № 2/2 від 22.02.2013 року, оскільки вказані зміни до статуту підприємства затверджені рішенням вказаних загальних зборів учасників.

Тому визнання недійсним рішення від 22.02.2013 року загальних зборів учасників ПП «Зірка» з усіх питань порядку денного, обумовлює визнання недійсним й змін до статуту Приватного підприємства «Зірка», затверджених вказаним рішенням. З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості позовних вимог та наявності підстав для їх задоволення у повному обсязі. Керуючись ст. ст. 33, 44, 49, 75, 82, 82-1, 84, 85 ГПК України, господарський суд, - ВИРІШИВ: 1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Визнати недійсним рішення зборів учасників Приватне підприємство "ЗІРКА" , ( 55104, Миколаївська обл., Кривоозерський р-н, смт. Криве Озеро, 91 км дороги Балта-Первомайськ, буд. 1), оформленого протоколом зборів учасників ПП "ЗІРКА" , від 22.02.2013 року за № 2/2.

3. Визнати недійсними зміни до статуту Приватного підприємства "ЗІРКА" , ( 55104, Миколаївська обл., Кривоозерський р-н, смт. Криве Озеро, 91 км дороги Балта-Первомайськ, буд.1), проведених Державним реєстратором реєстраційної служби Кривоозерського районного управління юстиції Миколаївської області.

4. Стягнути з Приватного підприємства "ЗІРКА" , (55104, Миколаївська обл., Кривоозерський р-н, смт. Криве Озеро, 91 км дороги Балта-Первомайськ, буд. 1, ідентифікаційний код 31179947) на користь ОСОБА_3, 65000,АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1) витрати по сплаті судового збору у розмірі 2436 (дві тисячі чотириста тридцять шість) грн. 00 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя С.М. Коваль

Рішення підписано 23.03.2015 року

Дата ухвалення рішення17.03.2015
Оприлюднено26.03.2015
Номер документу43225143
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/2150/14

Постанова від 10.06.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 27.05.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 20.04.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Рішення від 17.03.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні