Постанова
від 30.03.2015 по справі 908/3269/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 23/38/14

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

30.03.2015 Справа 908/3269/14

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни,

за участю:

представника кредитора - Мордасової В.О., довіреність № 50 від 24.11.2014;

розпорядника майна: арбітражного керуючого Головачова В.В. (на підставі ухвали суду від 20.10.2014);

боржник: не з'явився;

розглянувши матеріали справи №908/3269/14

кредитор: публічне акціонерного товариство "ІНГ Банк Україна" (04070, м. Київ, вул. Спаська, буд. 30-А; ідент. код - 21684818);

боржник - корпорація "ЗОЛОТІ ВОРОТА" (69006, м. Запоріжжя, вул. Леонова, 1; ідент. код - 33228812);

про визнання банкрутом,

розпорядник майна - арбітражний керуючий Головачов Віталій Вікторович,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "ІНГ Банк Україна" (скорочено - ПАТ "ІНГ Банк Україна", кредитор у справі) звернулось до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство відносно корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА" (боржник у справі).

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 11.09.2014 у справі №908/3269/14 заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/38/14, підготовче засідання суду призначено на 25.09.2014, зобов'язано арбітражного керуючого Синяпкіна Олексія Вадимовича надати суду заяву на участь у справі, витребувано документи згідно резолютивної частини ухвали тощо.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 20.10.2014 порушено провадження у справі №908/3269/14, визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника в розмірі 110280893,35 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Головачова В.В., ухвалено оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оголошення про порушення справи про банкрутство корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА", попереднє засідання суду призначено на 08.12.2014.

21.10.2014 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднене оголошення №10253 про порушення справи про банкрутство корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА".

Після оприлюднення оголошення кредитори з вимогами до боржника не звернулись.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 08.12.2014 у справі №908/3269/14 затверджено реєстр вимог кредиторів, підсумкове засідання господарського суду призначене на 02.02.2015.

26.01.2015 розпорядником майна подано протоколи зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів від 05.01.2015, на яких обрано комітет кредиторів та голову комітету кредиторів - ПАТ "ІНГ Банк Україна".

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 02.02.2015 продовжено строк процедури розпорядження майном боржника та підсумкове засідання господарського суду призначено на 30.03.2015 о 10-00 год.

30.03.2015 від голови комітету кредиторів - ПАТ "ІНГ Банк Україна" надійшло клопотання про припинення процедури розпорядження майном боржника та введення процедури ліквідації, про призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Головачова В.В. та про встановлення йому грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора у розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів боржника.

У судовому засіданні 30.03.2015 розпорядником майна подано протокол зборів кредиторів № 3 від 24.03.2015, також подано звіт про нарахування виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат.

У судовому засіданні 30.03.2015 представник ПАТ "ІНГ Банк Україна" клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури підтримала.

Проаналізувавши матеріали справи та подані документи, вислухавши пояснення представника кредитора, суд вирішив визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру, з таких підстав.

Відповідно до частини четвертої статті 205 Господарського кодексу України (далі - ГК України), у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб'єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з частинами першою та другою статті 209 ГК України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник), відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу, визнається неспроможним.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно до частини першою статті 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство), у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Постанова про визнання боржника банкрутом приймається господарським судом, зокрема, у випадках, передбачених частинами третьою і четвертою статті 27 Закону про банкрутство.

Так, за приписами вказаної статті, у підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень, зокрема: постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. У разі якщо комітетом кредиторів у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених цією статтею рішень, господарський суд протягом п'яти днів після закінчення процедури розпорядження майном боржника за наявності ознак банкрутства приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, якщо інше не передбачено цією статтею.

Разом з тим, відповідно до частини 8 статті 26 Закону про банкрутство, до компетенції комітету кредиторів належить, серед іншого, прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.

Виходячи з положень статті 26 Закону про банкрутство, рішення зборів кредиторів чи комітету кредиторів є способом волевиявлення кредиторів.

Частина 9 статті 26 Закону про банкрутство встановлює, що рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.

Відповідне рішення про перехід до процедури ліквідації боржника корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА" було прийнято комітетом кредиторів одноголосно (протокол засідання комітету кредиторів №3 від 24.03.2015).

Також, вказаним рішенням комітету кредиторів погоджено кандидатуру арбітражного керуючого Головачова В.В. на призначення ліквідатором корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА" та визначено розмір оплати послуг ліквідатора у розмірі двох мінімальних заробітних плат щомісячно за рахунок коштів кредитора .

Суд відмічає, що при визнанні боржника банкрутом та відкритті ліквідаційної процедури повинен бути доведений факт неспроможності боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Зокрема, відомості про фінансово-майновий стан боржника мають міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна), який надається комітету кредиторів та на основі якого комітет кредиторів вирішує питання про введення наступної судової процедури.

Як пояснив розпорядник майна, ним на адресу боржника 24.11.2014 направлено вимогу щодо надання документів фінансово - господарської діяльності для вивчення відомостей про фінансове становище боржника. Станом на 24.03.2015 боржником відомості щодо фінансового стану розпоряднику майна не надавались, місцезнаходження боржника та його керівних органів встановити неможливо, оскільки за адресою реєстрації корпорація "ЗОЛОТІ ВОРОТА" відсутня.

Загальний розмір кредиторської заборгованості становить 110 280 893,35 грн. основного боргу.

Таким чином, оскільки протягом процедури розпорядження майном боржника кредитором, боржником чи розпорядником майна не було запропоновано та не знайдено жодних шляхів відновлення платоспроможності підприємства-боржника, мирова угода не укладена, комітетом кредиторів вирішено звернутись із клопотанням до суду про відкриття ліквідаційної процедури, а з обставин справи достовірно вбачається про нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури, господарський суд визнає боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.

Відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 114 Закону про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідне клопотання голови комітету кредиторів подане до суду 30.03.2015 (протокол № 3 від 24.03.2015).

Враховуючи пропозицію комітету кредиторів та згоду арбітражного керуючого, суд призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Головачова Віталія Вікторовича (Свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 262 від 22.02.2013; ідент. номер - 2974414617; поштова адреса: 72312, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Свердлова, 14, а/с 31), який виконував повноваження розпорядника майна. Вказана кандидатура відповідає вимогам статті 114 Закону про банкрутство.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 37, 38, 40, 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 4 5 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Припинити процедуру розпорядження майном боржника - корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА" (69006, м. Запоріжжя, вул. Леонова, 1; ідент. код - 33228812).

Припинити повноваження розпорядника майна корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА" арбітражного керуючого Головачова Віталія Вікторовича.

Визнати корпорацію "ЗОЛОТІ ВОРОТА" (69006, м. Запоріжжя, вул. Леонова, 1; ідент. код - 33228812) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Головачова Віталія Вікторовича (Свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 262 від 22.02.2013; ідент. номер - 2974414617; поштова адреса: 72312, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Свердлова, 14, а/с 31).

Затвердити грошову винагороду арбітражному керуючому Головачову Віталію Вікторовичу в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень ліквідатора у справі. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому здійснюється в порядку, визначеному ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника - корпорації "ЗОЛОТІ ВОРОТА" (69006, м. Запоріжжя, вул. Леонова, 1; ідент. код - 33228812) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно із Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження у визначений законом термін.

Копії постанови надіслати: кредитору; банкруту; ліквідатору; ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя; державному реєстратору реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції (69096, м. Запоріжжя, вул.. Бородінська, 1-а); Головному управлінню статистики у Запорізькій області; Головному управлінню юстиції в Запорізькій області; Ленінському ВДВС Запорізького МУЮ; Відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України.

Суддя Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення30.03.2015
Оприлюднено03.04.2015
Номер документу43335994
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3269/14

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 12.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 25.09.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 30.03.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 08.12.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні