Рішення
від 31.03.2015 по справі 904/7052/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

31.03.15р. Справа № 904/7052/14

За позовом: ОСОБА_1, м. Новомосковськ Дніпропетровської області

до товариства з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція", с. Вільне Дніпропетровської області

про визнання недійсним рішення загальних зборів

Суддя: Євстигнеєва Н. М.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, паспорт серії НОМЕР_3, виданий Новомосковським МВ УМВС України у Дніпропетровській області 23 липня 2014 року

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду з позовом яким, з урахуванням заяви про зміну позовних вимог від 06.10.2014р., просить визнати недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна" (правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція"), про виключення ОСОБА_1 із складу учасників товариства, яке оформлене протоколом загальних зборів учасників товариства №1 від 29.01.2000р.

Позовні вимоги обґрунтовані тими обставинами, що під час судового розгляду справи №183/7105/13-ц (2Х183/3734/13), яка порушена за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція", позивач дізнався про те, що 29 січня 2000 року відбулися загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна", яким прийнято рішення про виключення ОСОБА_1 із складу учасників товариства на підставі поданої ним заяви про вихід.

ОСОБА_1 вважає, що виключення його із складу учасників товариства відбулося з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки заяву про вихід з товариства він не подавав. Повідомлення про скликання та проведення загальних зборів з порядком денним в установленому порядку не отримував, не зміг взяти участь у загальних зборах 29.01.2000р.

Відповідач відзиву на позов не надав.

Розгляд справи був відкладений з 07.10.2014 на 27.10.2014.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 27.10.2014 у справі призначено у справі судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз, провадження у справі зупинено.

Ухвалою господарського суду від 12.03.2015 провадження у справі поновлено, розгляд справи призначено у судове засідання 31.03.2015.

Відповідач у судове засідання, призначене для розгляду справи 31.03.2015, не з'явився, про день, час, місце розгляду був справи повідомлений належним чином.

У судовому засіданні 31.03.2015 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

12.02.1994 відбулися загальні збори пайщиків аграрно-виробничого об'єднання Україна, яким прийнято рішення про створення на базі Новомосковського міжгосподарського інкубаторно-птахівничого підприємства спільно з племенним аграрно-виробничим об'єднанням пайщиків "Україна" товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці.

15.03.1994 між Племенним аграрно-виробничим об'єднанням пайщиків "Україна" Ново московського району та членами колективу Новомосковського міжгосподарського інкубаторно - птахівничого підприємства укладений установчий договір про створення товариства з обмеженою відповідальністю з часткою в статутному фонді:

- племенного аграрно-виробничого об'єднання пайщиків "Україна" Новомосковського району - 52%;

- членів колективу Новомосковського міжгосподарського інкубаторно - птахівничого підприємства - 48%, у тому числі й ОСОБА_1.

22.03.1995 був зареєстрований Статут товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці "Україна", затверджений конференцією учасників товариства 15.03.1994.

29 січня 2000 року відбулися загальні збори засновників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці "Україна", якими розглянуто наступні питання порядку денного:

1. Виключення із складу засновників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці "Україна" племзаводу "Україна".

2. Вихід із складу засновників та прийняття нових членів товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці "Україна".

3. Перерозподіл часток в Статутному фонді.

З першого питання порядку денного зборами прийнято рішення виключити колгосп "Україна" із складу засновників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці "Україна".

З другого питання порядку денного прийнято рішення, яким виключені із складу засновників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці "Україна" згідно поданих заяв наступні учасники:

1. ОСОБА_1.

2. ОСОБА_3.

3. ОСОБА_4.

4. ОСОБА_5.

5. ОСОБА_6.

6. ОСОБА_7.

7. ОСОБА_8.

8. ОСОБА_9.

9. ОСОБА_10.

До складу засновників товариства прийняті ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14

З усіх наведених питань порядку денного рішення прийняті голосами "за" - одноголосно.

Відповідно до протоколу загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна" від 04 лютого 2000 року проведені відповідні збори учасників товариства, якими головою зборів обрано ОСОБА_15, секретарем зборів ОСОБА_16 та розглянуто наступні питання порядку денного:

1. Про зміну назви товариства, збільшення статутного фонду та перереєстрація товариства.

2. Про затвердження нової редакції установчих документів (Установчий договір та Статут) товариства.

3. Про затвердження списку перерозподілу Статутного фонду.

4. Про затвердження зразку печаток та штампів.

5. Про призначення на посаду директора та членів ревізійної комісії перереєстрованого товариства.

Загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна" прийняли наступні рішення з наведених вище питань порядку денного:

- перереєструвати товариство по вирощуванню молодняка птахів у товариство з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція" із статутним фондом у розмірі 346 404,00грн.;

- затвердити нову редакцію Статуту ТОВ "Інкубаційна станція" та заключити нову редакцію Установчого договору;

- затвердити список перерозподілу статутного фонду;

- затвердити зразки печаток та штампів;

- призначити на посаду директора ТОВ "Інкубаційна станція" ОСОБА_15 та членів ревізійної комісії ОСОБА_2, ОСОБА_17, ОСОБА_18

- доручити ОСОБА_2 підготувати документи товариства та звернутися до органу реєстрації з питання перереєстрації товариства.

Відповідно до Установчого договору товариства з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція" засновниками товариства є: ОСОБА_19, ОСОБА_2, ОСОБА_16, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_17, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_13, ОСОБА_12, ОСОБА_25, ОСОБА_14

17 лютого 2000 року Новомосковською райдержадміністрацією проведено державну реєстрацію Статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція" (реєстраційна справа 0405232470 0010196), який затверджено зборами учасників товариства від 04.02.2000 (протокол №2 від 04.02.2000).

Позивач посилається на порушення порядку скликання загальних зборів учасників товариства від 29.01.2000, яке полягає у неповідомленні його про проведення цих зборів, що мало наслідком проведення зборів без його участі, неправомірність виключення його зі складу учасників товариства, оскільки заяву про вихід зі складу учасників товариства не подавав, в чому вбачає порушення своїх прав як учасника товариства. Наведене і є причиною спору.

Стаття 10 Закону України "Про господарські товариства" (в редакція, яка діяла станом на 29.01.2000) встановлює право учасника господарського товариства брати участь в управлінні товариством в порядку, визначеному в установчому документі.

Реалізація права участі в управлінні справами товариства відбувається, зокрема, через участь учасника господарського товариства у вищому органі товариства, яким, щодо спірних відносин, є загальні збори учасників товариства.

Згідно з ч. 5 ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" про проведення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів.

Статут товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птиці "Україна" (державна реєстрація від 22.03.1995) не містить положень щодо порядку скликання та проведення загальних зборів учасників товариства.

Позивач посилається на ті обставини, що про проведення зборів учасників товариства, призначених на 29.01.2000, їх порядок денний, його не було повідомлено.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, а обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

У спірних відносинах обов'язок доказування обставин повідомлення позивача про проведення загальних зборів учасників товариства, призначених на 29.01.2000, покладається на відповідача, як особу, рішення органу управління якої оспорюється у даній справі.

Однак, жодних доказів направлення позивачу повідомлень (описів вкладення, фіскальних чеків, оформлених у відповідності до положень Правил надання послуг поштового зв'язку), відповідач не надав, доводи позивача не спростував.

Відповідно до п.п. 17, 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

За наведених вище встановлених обставин справи, суд вбачає підстави дійти висновку про те, що товариство при повідомленні учасників про проведення загальних зборів товариства не дотрималось щодо позивача, який заперечує обставини його повідомлення про проведення зборів, вимог Закону України "Про господарські товариства". Не повідомлення позивача про проведення загальних зборів учасників товариства є порушенням корпоративних прав позивача, а саме права брати участь в управлінні товариством шляхом участі у роботі його вищого органу - загальних зборів учасників товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60% голосів.

Як вбачається з протоколу загальних зборів учасників товариства від 29.01.2000, у зборах прийняли участь учасники - 17 фізичних осіб та голова колгоспу - юридичної особи засновника, отже збори є повноважними.

Відповідно до пункту в) ч.1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право вийти в установленому порядку з товариства.

Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

Як вбачається з матеріалів справи, 12 лютого 2000 року державним нотаріусом Ново московської державної нотаріальної контори ОСОБА_26В, засвідчено справжність підпису громадянина ОСОБА_1, яка зроблена в її присутності, зареєстровано в реєстрі 638, на заяві про вихід ОСОБА_1 зі складу засновників товариства з обмеженою відповідальністю "Україна", якою ОСОБА_1 просить видати належну йому частку у статутному фонді товариства та зазначає, що жодних претензій до товариства не має (а.с.100).

При цьому, рішення загальних зборів учасників товариства про виключення позивача зі складу учасників товариства прийнято 29.01.2000 (раніше, ніж нотаріус посвідчив справжність підпису ОСОБА_1 на заяві про вихід).

ОСОБА_1 заперечує обставини підписання заяви про вихід зі складу учасників товариства та звернення до відповідача з цією заявою, тому ухвалою господарського суду від 24.10.2014 у справі призначена судова почеркознавча експертиза, проведення якої доручено Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Леніна, 17, к.361).

На розгляд експерту поставлено наступне питання: чи підписана заява про вихід ОСОБА_1 зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна", яка 12.02.2000 року посвідчена державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори ОСОБА_26 та зареєстрована в реєстрі №638, ОСОБА_1?

Згідно із висновком старшого судового експерта Ніколайчук Т.В. № 3809-14 від 06.02.2015, підпис від імені ОСОБА_1, що розташований під текстом заяви від 12.02.2000 про вихід ОСОБА_1 зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна", виконаний не ОСОБА_1, а іншою особою.

Таким чином, є встановленим, що ОСОБА_1 заяву про вихід зі складу учасників товариства не підписував та не подавав.

Враховуючи встановлені обставини справи, наведені вище положення законодавства, є правомірними та підлягають задоволенню позовні вимоги про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна" (яке перереєстровано в товариство з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція") від 29.01.2000, оформлених протоколом № 1, в частині, визначеній позивачем заявленим позовом (в частині виключення ОСОБА_1 із складу учасників товариства).

Відтак, рішення загальних зборів учасників товариства від 29.01.2000 про виключення позивача зі складу учасників товариства є неправомірним.

Справа розглянута за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати, які складаються з витрат, пов'язаних зі сплатою судового збору у сумі 1 218,00грн. (квитанція про сплату судового збору №1/377 від 11.09.2014) та витрат, пов'язаних з оплатою попередньої вартості висновку судового експерта у сумі 2 361,6 грн. (квитанція про сплату 0.0.321367168.1 від 27.11.2014, а.с.124) покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю по виробництву молодняка птахів "Україна" (правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція"), про виключення ОСОБА_1 із складу учасників товариства, яке оформлене протоколом загальних зборів учасників товариства №1 від 29.01.2000р.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Інкубаційна станція" (51260, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Вільне, вул. Зіни Білої, б.156, ЄДРПОУ 03048148) на користь ОСОБА_1 (51200, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2) витрати, пов'язані зі сплатою судового збору у сумі 1 218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн. 00 коп., витрати, пов'язані з оплатою попередньої вартості судової експертизи у сумі 2 361 (дві тисячі триста шістдесят одна) грн. 60 коп., про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Повне рішення складено, - 03.04.2015

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення31.03.2015
Оприлюднено10.04.2015
Номер документу43437189
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/7052/14

Постанова від 13.08.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 13.08.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 28.07.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Рішення від 31.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 12.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 02.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні