Ухвала
від 07.04.2015 по справі 322/309/14-ц
НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

смт. Новомиколаївка

УХВАЛА

про заміну сторони у виконавчому провадженні

07 квітня 2015 рокуСправа № 322/309/14-ц

Новомиколаївський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Гасанбекова С.С.,

при секретарі судового засідання Гавриш О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву комунального закладу «Новомиколаївська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат» «Паросток» Запорізької обласної ради про заміну сторони у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення суду у цивільній справі

за позовом:прокурора Новомиколаївського району Запорізької області в інтересах малолітнього ОСОБА_1

до:ОСОБА_2

про:стягнення аліментів.

встановив:

Рішенням Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 19.06.2014 по справі № 322/309/14-ц було задоволено позов прокурора Новомиколаївського району Запорізької області в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2, стягнуто з ОСОБА_2 на користь комунального закладу «Новомиколаївська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат» «Паросток» Запорізької обласної ради аліменти на утримання його сина - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) ОСОБА_2, але не менше, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 08 травня 2014 року, до повноліття ОСОБА_1.

14.07.2014 Новомиколаївським районним судом Запорізької області було видано виконавчий лист за вищевказаним рішенням суду, а 28.07.2014 державним виконавцем було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 44185941 за цим виконавчим листом.

У заяві стягувачем зазначається, що згідно з рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради № 521/23 від 26.12.2014 малолітній ОСОБА_1 втратив статус дитини, позбавленої батьківського піклування, у зв'язку із поверненням на виховання матері ОСОБА_3.

На підставі викладеного заявник просив замінити стягувача з комунального закладу «Новомиколаївська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат» «Паросток» Запорізької обласної ради на ОСОБА_3.

У судове засідання з розгляду зазначеної заяви, призначене на 07.04.2015, сторони, належним чином повідомлені, не прибули.

Відповідно до ч. 2 ст. 378 ЦПК України неявка сторін та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З огляду на неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, згідно з ч. 2 ст. 197 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення заяви, суд виходить з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 378 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до наказу директора комунального закладу «Новомиколаївська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат» «Паросток» Запорізької обласної ради № 2 від 23.01.2015 «Про відрахування із складу учнів» ОСОБА_1 було відраховано з даного закладу на підставі заяви матері ОСОБА_3 та довідки підтвердження № 09 від 21.01.2015 про зарахування до 8-го класу Запорізької ОСОБА_4 ступенів № 84 Запорізької обласної ради.

Частиною першою статті 245 СК України встановлено, якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

За правилом ч. 3 ст. 72 СК України, опікун самостійно здійснює витрати, необхідні для задоволення потреб підопічного, за рахунок, у тому числі, аліментів.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦК України опіка припиняється у разі передачі малолітньої особи батькам (усиновлювачам).

При цьому, нормами СК України не передбачено припинення права дитини на аліменти, які були присуджені на її утримання, у випадку припинення опіки над нею. Припинення опіки над дитиною, також не впливає на обов'язок батьків утримувати її до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 СК України аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на ім'я кого вони виплачуються, і мають використовуватися за цільовим призначенням.

За змістом ч. 1 ст. 193 СК України, влаштування дитини до закладу охорони здоров'я, навчального або іншого закладу, не припиняє стягнення аліментів на користь того з батьків, з ким до цього проживала дитина, якщо вони витрачаються за цільовим призначенням.

Виходячи з аналізу вищенаведених норм чинного законодавства суд дійшов висновку про те, що повернення ОСОБА_1 матері, припиняє права навчального закладу як опікуна на розпорядження аліментами, які були присуджені на утримання дитини, та відновлює права матері на отримання цих аліментів.

З огляду на викладене, вбачається необхідність у заміні стягувача у виконавчому провадженні правонаступником, у зв'язку з чим суд визнає заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст.ст. 208, 210, 293, 294, 296, 378 ЦПК України, суд

ухвалив:

1. Заяву комунального закладу «Новомиколаївська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат» «Паросток» Запорізької обласної ради про заміну сторони у виконавчому провадженні задовольнити.

2. У виконавчому провадженні 44185941 з виконання виконавчого листа Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 14.07.2014 по справі № 322/309/14-ц про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання його сина ОСОБА_1 замінити стягувача з комунального закладу «Новомиколаївська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат» «Паросток» Запорізької обласної ради на ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, 69000.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п'яти днів з дня її проголошення до апеляційного суду Запорізької області через Новомиколаївський районний суд Запорізької області. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя С.С. Гасанбеков

Дата ухвалення рішення07.04.2015
Оприлюднено14.04.2015
Номер документу43477431
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —322/309/14-ц

Ухвала від 07.04.2015

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Рішення від 19.06.2014

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 23.05.2014

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні