Ухвала
від 01.10.2014 по справі 826/12340/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

У Х В А Л А

01 жовтня 2014 року м. Київ № 826/12340/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Кармазіна О.А., при секретарі судового засідання Тимчук М.Д,

за участі представників сторін:

від позивача: Негрієнко А.О. (керівник), Ніколенко А.Є (довіреність від 01.10.14 р.)

від відповідача: Єрьоміна Т.Ю. (довіреність від 15.04.2014 р.)

розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу

за позовомВсеукраїнського громадського дитячого руху «Школа Безпеки» до Міністерства молоді та спорту України (Відповідач-1) Конкурсної комісії з розгляду проектів, розроблених всеукраїнськими молодіжними та дитячими громадськими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2014 році (Відповідач-2) про визнання протиправним рішення, наказу та зобов'язання вчинити певні дії,- В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернувся з позовом Всеукраїнський громадський дитячий рух «Школа Безпеки» до Міністерства молоді та спорту України (далі - Міністерство), в якому просить:

1) визнати протиправним та скасувати рішення від 19.06.2014 року № 2 конкурсної комісії Міністерства молоді та спорту України (далі - Комісія);

2) визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства молоді та спорту України від 17.07.2014 року № 2350;

3) зобов'язати Міністерство молоді та спорту України повторно розглянути питання щодо затвердження переліку проектів визнаних переможцями конкурсу з визначення проектів, розроблених всеукраїнськими молодіжними та дитячими громадськими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2014 році.

В обґрунтування позову позивач по суті зазначає, що Міністерством проведено конкурс за результатами якого визначено переможців та визначено обсяги бюджетного фінансування проектів переможців.

Однак, як зазначає позивач, спочатку на першому етапі конкурсу його не було допущено для подальшої участі у конкурсі (у другому етапі конкурсу) із-за начебто відсутності підтвердження його статусу як неприбуткової організації.

Надалі, після отримання роз'яснень Міндоходів, Міністерство у день проведення другого етапу конкурсу позивача, Комісія прийняла рішення про допуск позивача у другому етапі конкурсу. Однак, як вказує позивач, всупереч встановленим правилам, позивача не було запрошено на другому етапі конкурсу для захисту конкурсних пропозицій, по суті було проведено закрите засідання комісії.

Позивач зазначає, що внаслідок відсутності на засіданні Комісії на другому етапі конкурсу, він був позбавлений права на відкритий захист конкурсних пропозицій. У той же час, як вважає позивач, відкритий захист конкурсних пропозицій дозволив би більш якісно доповісти конкурсні пропозиції, що у свою чергу дозволило б переконати членів Комісії в якості запропонованих проектів, набрати більше балів для втілення проектів та отримання для цього бюджетного фінансування.

При цьому, як зазначає позивач, Комісією прийнято рішення про застосування «прохідного балу», що не передбачено законодавством та позбавило можливості отримати бюджетне фінансування тих конкурсантів, які набрали менше «прохідного балу» при достатності визначеного бюджетом фінансування для фінансування всіх проектів. У той же час, як вказує позивач, його проект був оцінений трохи менше, ніж прохідний бал (220 балів при прохідному балі 225), у зв'язку з чим позивач був позбавлений фінансування для втілення його проектів.

Оскільки на думку позивача конкурс був проведений без дотримання встановлених правил та процедур, позивач просить скасувати оскаржувані рішення та зобов'язати вчинити передбачені позовом дії.

Під час проведення підготовчого провадження 05.09.2014 р. позивачем подано клопотання від 04.09.2014 р. про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, громадські організації, які були допущені та приймали участь у конкурсі. Клопотання мотивовано тим, що рішення, яке буде прийнято у даній справі з вимогами про скасування результатів конкурсу та про повторний розгляд питання про визначення переможців конкурсу, може вплинути на права та інтереси громадських організацій, які брали участь у конкурсі, зокрема, в частині права на визнання переможцем конкурсу.

Крім того, про залучення до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні позивача подано клопотання від ВГМО «Студентська республіка» та ВМГО «Українська студентська спілка», яке мотивовано тим, що ці організації подали матеріали на участь у конкурсі, але за результатами проведення конкурсу не були визнані переможцями, а відтак, рішення по справі може вплинути на їх права та інтереси, пов'язані із реалізацією державної політики у сфері спірних відносин.

До того ж, 30.09.2014 р. позивачем до канцелярії суду подано клопотання, яке передано на розгляд судді 01.10.2014 р., про залучення до участі у справі в якості третьої особи народного депутата України, голову ВМГО «Європейська молодь України» Іляшенка Віталія Володимировича.

Вирішуючи вказані клопотання, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 53 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Питання про вступ до участі у справі третіх осіб вирішується ухвалою (ч. 3 ст. 53 КАС України).

В контексті наведеного, слід додати, що участь третіх осіб в адміністративній справі зумовлена тим, що судовий спір між сторонами опосередковано стосується прав та інтересів інших осіб. Тому участь у справі третіх осіб є формою захисту їх прав та інтересів, що пов'язані із спірними правовідносинами.

Розглянувши вказані клопотання, суд приходить до висновку про наявність підставі для задоволення клопотання позивача від 04.09.2014 р. в частині залучення до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні відповідача учасників конкурсу, чиї проекти визнані переможцями конкурсу, оскільки рішення по справі може вплинути на їх права та обов'язки як переможців конкурсу. Крім того, з підстав, викладених у вищевказаних клопотаннях зазначених вище організацій, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотань двох вищезгаданих організацій, які приймали участь у конкурсі, але не були визнані переможцями.

Що стосується клопотання позивача від 30.09.2014 р. про залучення до участі у справі в якості третьої особи народного депутата України, голову ВМГО «Європейська молодь України» Іляшенка Віталія Володимировича, суд зазначає, що ВМГО «Об'єднання «Європейська молодь України» не приймала участь у вищезгаданому конкурсі та позивачем у клопотанні не зазначено на які права, свободи та інтереси вказаної особи може вплинути рішення суду по даній справі. За таких обставин суд не вбачає підстав для задоволення вказаного клопотання позивача.

Керуючись положеннями статей 53, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні відповідача: (1) Молодіжна організація «Пласт - національна скаутська організація України» (код з ЄДР 14360127; адреса: 01021, м. Київ, вул. Інститутська, 24/7, квартира 49; поштова адреса : м. Київ, вул. І. Мазепи, 11а, к. 27; 01001, Київ-1, а/с 395); (2) Асоціацію «КВН України» (код з ЄДР 25777422; адреса: 10020, Житомирська обл., місто Житомир, бульвар Польський, 13, квартира 126); (3) Всеукраїнську молодіжну громадську організацію "Українська Народна Молодь" (код з ЄДР 33500588; адреса: 01004, м. Київ, вул. Пушкінська, 28-А); (4) Дитячу громадську організацію "Федерація "Айкі Те Гатана Рю" України" (код з ЄДР 33195143; адреса: 03190, м. Київ, вул. Баумана, 60); (5) Всеукраїнську молодіжну громадську організацію "Республіканський культурно-освітній центр "Молодь України" (код з ЄДР 25746746; адреса: 04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, 38-44); (6) Всеукраїнську молодіжну громадську організацію "Молодий Рух" (код з ЄДР 21708080; адреса: 04071, м. Київ, вул. Оболонська, 21-А); (7) Українське дитячо-юнацьке товариство "Січ" (код з ЄДР 20064717; адреса: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького 14, квартира 9); (8) Всеукраїнську молодіжну громадську організацію "Національна Організація Скаутів України" (код з ЄДР 36272885; адреса: 02099, м. Київ, вул. Новодарницька, 26, корпус 1, кабінет 10); (9) Всеукраїнську молодіжну громадську організацію "Молодіжний Націоналістичний Конгрес" (код з ЄДР 33552175; адреса: 01034, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 9, приміщення 4); (10) Всеукраїнську молодіжну громадську організацію "Батьківщина Молода" (код з ЄДР 35309882; адреса: 01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, кабінет 910); (11) Дитяче громадське об'єднання "Дитячий альпійський рух України» (код з ЄДР 21692781; адреса: 03148, м. Київ, вул. Академіка Кіпріанова, 2).

2. Залучити в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні позивача : (12) Всеукраїнську молодіжну громадську організацію "Студентська Республіка" (код з ЄДР 34423426; адреса згідно з ЄДР 03150, м. Київ, вул. Антоновича, 107, кімната 29; поштова адреса : м. Київ, вул. В. Васильківська, 129 к. 39); (13) Українську студентську спілку (громадська організація; код з ЄДР 14305921; адреса згідно з ЄДР: 01004, м. Київ, вул. Володимирська, 60, К.221; поштова адреса : 02090, м. Київ, вул. Празька, 33 оф. 18).

3. Запропонувати третім особам надати пояснення по суті позову.

4. Відмовити у задоволенні клопотання позивача від 30.09.2014 р. про залучення до участі у справі в якості третьої особи народного депутата України, голову ВМГО «Європейська молодь України» Іляшенка Віталія Володимировича.

5. Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі.

Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя О.А. Кармазін

Дата ухвалення рішення01.10.2014
Оприлюднено21.04.2015

Судовий реєстр по справі —826/12340/14

Ухвала від 14.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 01.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 01.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 01.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 20.01.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Собків Я.М.

Ухвала від 31.10.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Собків Я.М.

Постанова від 14.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 14.10.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 30.09.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 22.08.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні