Ухвала
від 15.04.2015 по справі 924/379/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"15" квітня 2015 р.Справа № 924/379/15

Господарський суд Хмельницької області у складі:

суддя Олійник Ю.П., розглянувши матеріали справи

за позовом 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліграфіст" м.Хмельницький, 2. Федоченка Сергія Олександровича м. Хмельницький, 3. Федоченко Олени Олександрівни м. Хмиельницький

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліграфіст- 2" м.Хмельницький

про визнання недійсним рішення загальних зборів засновників товариства з обмеженою відповідальністю "Поліграфіст - 2" від 06.03.2015р., оформленого протоколом №43 від 06.03.2015р.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, - Реєстраційна служба Хмельницького міськрайонного управління юстиції м.Хмельницький.

Представники сторін:

від позивачів - Собецька Г.В.- за довіреностями від 13.03.2015р., від 12.03.2015р., від 12.03.2015р

від відповідача - Вітек І.В. - за дов. від 26.03.2015р.,

Омельянчук В.П. - директор згідно з статутом

від Третьої особи - Гриньчук Т.В. - за дов. від 19.03.2014р.

За участі Омельянчук Віктора Павловича, Загуровська Павла Генріховича, Омельянчук Наталії Віталіївни, Тарасової Ольги Михайлівни м.Хмельницький

Позивачі у позовній заяві та їх представник у судовому засіданні просять визнати недійсним з моменту прийняття рішення загальних зборів засновників товариства з обмеженою відповідальністю "Поліграфіст- 2" від 06.03.2015р., оформленого протоколом №43 від 06.03.2014р. Позовні вимоги обгрунтовуються тим, що при скликанні зборів порушено порядок та строки повідомлення засновників і тим самим порушено їх права на участь у зборах та голосування на них, а саме, всупереч п.п.5.4-5.6 статуту та ст. 61 Закону України «Про господарські товариства» засновнику ТОВ «Поліграфіст» в особі директора Федоченко С.О. було надіслано рекомендованим листом і отримано ним 26.02.2015р. запрошення від засновника ТОВ «Поліграфіст-2» Омельянчука В.П. на участь у зборах, які відбудуться 06.03.2015р. о 17.00 год., а засновнику Федоченко Олені Олександрівні таке запрошення було надіслано рекомендованим листом, який вона отримала лише о 17 годині 05.03.2015р., засновник Федоченко Сергій Олександрович взагалі запрошення не отримав.

Крім того, позивачем звертається увага, що на загальних зборах 06.03.2015р. приймалось рішення, яке не було включено до порядку денного, а саме звільнення директора ТОВ «Поліграфіст-2» Федоченко С.О. Посилаються також на те, що як вбачається з протоколу №43 від 06.03.2015р. на зборах були присутні засновники, що володіють 51% голосів, і дані збори визнані правомочними в порушення ч.1 ст.60 Закону України «Про господарські товариства» з посиланням на п.5.9 статуту. Однак, це є порушенням ст.ст. 41, 60 Закону України «Про господарські товариства», згідно яких загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери (учасники), що мають відповідно до статуту товариства більш як 60% голосів. Посилаються на те, що у статуті товариства не може бути змінено кворум всупереч ст.60 ГПК України.

У письмових поясненнях від 15.04.2015р. позивач Федоченко С.О. зазначає, що він є директором та засновником ТОВ «Поліграфіст-2». 05.06.2015р. приблизно о 16.00 год. Федоченко О.О. на домашню адресу було надіслано від Омельянчука В.П. цінним листом запрошення на участь у загальних зборах ТОВ «Поліграфіст-2», які відбудуться 06.03.2015. о 17.00 год. 06.03.2015р. він особисто та Федоченко О.О. перед початком зборів вручили Омельянчуку В.П. три заяви про неможливість проведення загальних зборів по причині порушення порядку їх скликання та строків повідомлення засновників, про що зроблено відеозапис на камеру, яка постійно знаходиться у кабінеті. На загальних зборах ні він як засновник, ні як директор ТОВ «Поліграфіст» та Федоченко О.О. присутні не були, а запис про присутність на зборах в протоколі є неправдивим. В протоколі зазначено, що кількість голосів, що приймали участь становить 51%, що також підтверджує про відсутність на зборах. Звертається увага, що хоча пунктом 5.11 статуту ТОВ «Поліграфіст-2» передбачено, що для поточного керівництва діяльністю товариства загальні збори обирають директора строком на п'ять років, рішенням загальних зборів засновників ТОВ «Поліграфіст-2» від 06.08.2009р., оформлене протоколом №29, його було обрано безстроково, будь-якого строку повноважень в протоколі не зазначено. Прийняття рішення зборами про звільнення з посади директора без включення даного питання до порядку денного є істотним порушенням його прав.

Відповідач у відзиві на позов та його представники у судовому засіданні проти позову заперечують, посилаючись на те, що ТОВ «Поліграфіст - 2» та жоден з учасників товариства не чинили перешкод позивачам у здійсненні своїх прав щодо участі в управлінні товариством шляхом участі в позачергових повторних зборах засновників товариства 6.03.2015р., всупереч ст. 1 ГПК України позивачі не вказують у чому полягає порушення їх прав або законних інтересів. Звертається увага, що 6.03.2015р. проводились повторні збори, оскільки попередні не відбулись з вини Федоченко С.О., Федоченко О.О., ТОВ «Поліграфіст», про час і місце проведення повторних зборів всі учасники були повідомлені та на момент реєстрації всі учасники Товариства були присутні, в тому числі позивачі . Під час проведення реєстрації учасників Федоченко С.О. як учасник - фізична особа та як директор ТОВ «Поліграфіст» особисто надав іншому учаснику Товариства, що ініціював проведення повторних зборів - Омельянчуку В.П. письмові заяви, підписані ним як фізичною особою - учасником та як директором від імені учасника - юридичної особи ТОВ «Поліграфіст», в яких зазначав, що збори не можуть бути проведеними. При цьому, залишатись і брати участь у повторних зборах не виявив бажання, тобто саботував їх проведення. Посилання позивача Федоченко О.О. на те, що як фізична особа не отримував запрошення спростовується доданими до позову копіями запрошень та поштових конвертів з описом вкладень. Учасник Товариства -Федоченко О.О. також передала Омельянчуку В.П. заяву, про те, що збори не можуть відбутися і також не виявила бажання взяти участь в роботі зборів, не відрядила на участь у зборах свого представника за довіреністю. Звертається увага, що фактично, на час реєстрації учасників були присутні 100% засновників, але позивачі умисно не виявили бажання взяти участь в роботі зборів, хоча могли висловити під час проведення зборів власні зауваження, якщо такі були або пропозиції стосовно порядку скликання зборів, а також прийняти участь в обговоренні кожного питання порядку денного та прийнятті рішень шляхом голосування.

Відповідачем також звертається увага на причини проведення повторних зборів. Позивачі неодноразово ігнорували загальні збори учасників товариства, тоді як про скликані загальні збори учасників Товариства вони повідомлялися належним чином. Дії позивачів призводили до неповноважності зборів учасників товариства через відсутність кворуму та неможливості прийняття загальними зборами учасників товариства рішень. До 2014р. жодного разу директор Федоченко С.О. не скликав загальні збори, щоб прозвітувати за підсумок роботи за рік що минув, обговорити із співзасновниками плани розвитку товариства на майбутній період, прийняти рішення по розподілу дивідендів і таке інше. Проте, у співзасновників виникало багато запитань щодо діяльності Федоченка С.О., як директора. Тому наприкінці 2013 року - на початку 2014 року Омельянчук В.П., як співзасновник, що мав з Федоченко С.О. рівну долю в статутному капіталі ТОВ «Поліграфіст-2» пропонував врегулювати непорозуміння, що виникали між Федоченко С.О. та іншими учасниками шляхом, передбаченим Законом України «Про господарські товариства» і діючим Статутом Товариства, а саме: скликати збори учасників і на них обговорювати питання звітності, подальшої діяльності товариства та стратегії його розвитку. Натомість Федоченко С.О. неодноразово висловлював думку, що загальні збори товариства це «балаган», в якому він участі приймати не хоче, а без його участі немає кворуму, оскільки він у сукупності контролює 49% від загальної кількості голосів. Цим Федоченко С.О. давав усім іншим зрозуміти, що займатися підготовкою цих питань не буде. Таким чином, оформленням проекту тексту нової редакції Статуту, договору між співзасновниками займався Омельянчук В.П. та передав їх на розгляд учасників, щоб отримати пропозиції, зауваження та врахувати їх при обговоренні остаточної редакції.

Відповідачем звертається увага, що перші загальні збори учасників Товариства відбулися 15.05.2014р. Протоколом №41 було передбачено: затвердження складу робочої групи для підготовки на наступні збори: перспективного плану розвитку на 5 років; тексту договору між співзасновниками; нової редакції Статуту. На зборах прийнято рішення провести наступні збори 12.06.2014 року. Голосували «за» 100%. Федоченко С.О. як фізична особа та як директор ТОВ «Поліграфіст» до їх розгляду не приступав і всіляко ухилявся від їх обговорення. Напередодні загальних зборів Федоченко С.О. по телефону довів до відома усіх учасників, що загальні збори переносяться на 16.07.2014р. Пізніше Федоченко С.О. скасував проведення і цих загальних зборів. Посилаються на те, що у серпні 2014р. закінчився п'ятирічний термін перебування Федоченко С.О. на посаді директора ТОВ «Поліграфіст-2», визначений Статутом. В цей період Федоченко С.О. подав учасникам на підпис оформлений і підписаний ним протокол зборів, яких ніхто не проводив, з одним лише питанням - про обрання його директором. Омельянчук В.П. користуючись правом співзасновника з долею 33% вимагав проведення позачергових зборів 26 вересня 2014 року з порядком денним: .Про невиконання рішень зборів від 15 травня 2014року та про вибори директора ТОВ «Поліграфіст-2». Однак, збори вирішено закрити, про що учасники проголосували одностайно, натомість домовившись провести чергові збори 5.12.2014р. 30.09.2014 року Федоченко С.О., як директор, надіслав учасникам пакет документів та запрошення на участь у загальних зборах з порядком денним. Однак, проведення цих зборів Федоченко С.О. зірвав, хоча за його підписом всі отримали на них запрошення. Відповідно склалася ситуація за якої учасники Федоченко С.О., Федоченко О.О., ТОВ «Поліграфіст» блокують проведення загальних зборів Товариства з метою незаконного утримання за Федоченко С.О. посади директора ТОВ «Поліграфіст-2», а фактично зловживають своїми правами на шкоду іншим учасникам Товариства. У зв'язку з цим ініційовано проведення повторних зборів з тим же порядком денним через майже два місяці після тих, що не відбулися, а саме на 6 березня 2015року, які також були проігноровані позивачами.

Відповідач також звертає увагу на порядок денний зборів та результати голосування. Так, порядок денний залишився в тому ж вигляді, що і оголошений на збори, які скликалися 5.12.2014 року. Присутні на зборах учасники володіли в сукупності 51% голосів від загальної кількості і всі рішення, прийняті ними одноголосно. Відповідно до частини 2 статті 98 ЦК України рішення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом. Тобто, для прийняття рішення достатньо 51% голосів. Таким чином, якби позивачі були присутні на повторних зборах, їх голоси у випадку голосування «проти» або «утримались» не могли змінити рішення, прийняті зборами, оскільки питання порядку денного не вимагають кваліфікованої більшості голосів. З огляду на це відсутні порушення прав позивачів.

Крім того, посилаються на те, що у позовній заяві спостерігається підміна понять, оскільки вказується, що нібито приймалось рішення, яке не було включене до порядку денного, а саме: звільнення директора ТОВ «Поліграфіст-2» Федоченко С.О. Натомість розгляд питання про обрання на посаду директора іншої особи, ніж та, яка обіймала цю посаду, перебуває у нерозривному зв'язку з вирішенням питання про припинення повноважень попередника. Тому вважати питання звільнення Федоченка С.О. з посади директора таким, що не було включене в порядок денний немає підстав.

Представники відповідача у судовому засіданні також наголошують на самозахист свого права і зловживання позивачами своїми правами, посилаючись на ст.ст. 13, 15, 16,19 ЦК України.

Омельянчук Віктором Павловичем, Загуровським Павлом Генріховичем, Омельянчук Наталією Віталіївною, Тарасовою Ольгою Михайлівною м.Хмельницький до суду подано заяву про допущення їх до у часті у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, посилаючись на те, що вони є носіями корпоративних прав, учасниками ТОВ „Поліграфіст-2" , рішення зі спору може вплинути на їх права. Згідно з ст.27 ГПК України , враховуючи, що вирішення спору може вплинути на їх права, судом залучено до участі у справі зазначених осіб третіми особами, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Треті особи - Омельянчук В.П., Загуровський П.Г., Омельянчук Н.В., Тарасова О.М. м.Хмельницький проти позову заперечують. Вважають, що позивачі зловживають своїми правами на шкоду іншим учасникам товариства та діють недобросовісно. Звертається увага на проведення не загальних зборів, а повторних зборів, що визначено статутом і не врегульовано законодавством.

Представником Третьої особи - Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції м.Хмельницький повідомлено суду, що в реєстраційну службу надано протокол зборів , ідентичний тому, що надано відповідачем , а не позивачем.

Для всебічно з'ясування обставин справи у зв'язку із необхідністю витребування додаткових доказів, що є підставою згідно ст.77 ГПК України для відкладення розгляду справи, та враховуючи залучення третіх осіб, суд вважає за необхідне розгляд справи відкласти на іншу дату.

Керуючись ст.ст. 27, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Розгляд справи відкласти на 10:00 "22" квітня 2015 р.

Судове засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Хмельницької області за адресою м. Хмельницький, Майдан Незалежності,1, к. 333.

Залучити до участі у справі Третіми особами, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, - Омельянчук Віктора Павловича м. Хмельницький, Загуровського Павла Генріховича м. Хмельницький, Омельянчук Наталію Віталіївну м. Хмельницький, Тарасову Ольгу Михайлівну м.Хмельницький.

Позивачу надати суду письмові пояснення по справі.

Відповідачу надати суду письмовий пояснення.

Третім особам Омельянчук В.П., Загуровському П.Г., Омельянчук Н.В., Тарасовій О.М. надати суду письмові пояснення.

Суддя Ю.П. Олійник

Віддрук. 2 прим. :

1 - до справи,

2- Третій особі- Реєстраційній службі Хмельницького міськрайонного управління юстиції м.Хмельницький ( м.Хмельницький, вул.. Соборна, 16) реком. з вруч.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.04.2015
Оприлюднено22.04.2015
Номер документу43616380
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/379/15

Постанова від 21.07.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Постанова від 27.05.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 15.05.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Рішення від 22.04.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Ухвала від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Ухвала від 30.03.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Ухвала від 17.03.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні