Постанова
від 15.04.2015 по справі 908/559/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 23/15/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

15.04.2015 Справа 908/559/15-г

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни,

за участю:

представників кредитора: Цюпи Т.М., довіреність №138/10-/08-31-00 від 19.01.2015; Стародумової А.С., довіреність №77/10/08-31-10 від 12.01.2015;

від боржника: не з'явився;

розпорядник майна - арбітражний керуючий Швець Д.І. (на підставі ухвали суду від 16.02.2015),

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи №908/559/15-г

за заявою ініціюючого кредитора - Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (69114, м. Запоріжжя, вул. Гудименка, 10-а; скорочено - ДПІ в Хортицькому районі м. Запоріжжя ГУ Міндоходів у Запорізькій області)

до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРСНАБПРОМ» (69114, м. Запоріжжя, пр-т. Ювілейний, 12, кв. 64; ідент. код - 36320414; скорочено - ТОВ «УКРСНАБПРОМ»)

про визнання банкрутом,

розпорядник майна - арбітражний керуючий Швець Д.І.

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (кредитор у справі) звернулась до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення справи про банкрутство відносно ТОВ «УКРСНАБПРОМ» (боржник у справі).

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 29.01.2015 у справі №908/559/15-г заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/15/15, підготовче засідання суду призначено на 16.02.2015, зобов'язано арбітражного керуючого Шарого Андрія Миколайовича, кандидатура якого визначена автоматизованою системою, надати суду, у термін до 13.02.2015, заяву на участь у справі в порядку статті 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», від сторін витребувано документи згідно резолютивної частини ухвали суду.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 16.02.2015 порушено провадження у справі №908/559/15-г про банкрутство ТОВ «УКРСНАБПРОМ», визнано вимоги ініціюючого кредитора у розмірі 1 238 844,54 грн. основного боргу; вказано, що 309036,40 грн. штрафних санкцій та 4,86 грн. пені враховуються у реєстрі окремо у шосту чергу, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Швеця Д.І., ухвалено оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про порушення справи про банкрутство ТОВ «УКРСНАБПРОМ», попереднє засідання суду признгачено на 30.03.2015 о 10-30 год., тощо.

17.02.2015 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднене повідомлення №14698 про порушення справи про банкрутство ТОВ «УКРСНАБПРОМ».

Ухвалою суду від 30.03.2015 у справі № 908/559/15-г затверджено реєстр вимог кредиторів, підсумкове засідання господарського суду призначено на 15.04.2015.

06.04.2015 розпорядником майна через канцелярію суду подано протоколи зборів кредиторів та комітету кредиторів від 06.04.2015, тощо .

В судовому засіданні 15.04.2015 представники ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя підтримали клопотання про припинення процедури розпорядження майном боржника та введення процедури ліквідації, про призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Швеця Д.І. та про встановлення йому грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора у розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів боржника, про що зазначено в протоколі зборів комітету кредиторів № 1 від 06.04.2015.

Розпорядник майна Швець Д.І. у судовому засіданні 15.04.2015 доповів про хід процедури розпорядження майном та зазначив, що комітетом кредиторів прийнято рішення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Не заперечує проти призначення його ліквідатором боржника.

Проаналізувавши матеріали справи та подані документи, вислухавши пояснення представників кредитора та розпорядника майна, суд вирішив визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру, з таких підстав.

Відповідно до частини четвертої статті 205 Господарського кодексу України (далі - ГК України), у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів, він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб'єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з частинами першою та другою статті 209 ГК України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності, цей суб'єкт (боржник), відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу, визнається неспроможним.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно до частини першою статті 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство), у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Постанова про визнання боржника банкрутом приймається господарським судом, зокрема, у випадках, передбачених частинами третьою і четвертою статті 27 Закону про банкрутство.

Так, за приписами вказаної статті, у підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень, зокрема: постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. У разі якщо комітетом кредиторів у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених цією статтею рішень, господарський суд протягом п'яти днів після закінчення процедури розпорядження майном боржника за наявності ознак банкрутства приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, якщо інше не передбачено цією статтею.

Разом з тим, відповідно до частини 8 статті 26 Закону про банкрутство, до компетенції комітету кредиторів належить, серед іншого, прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.

Виходячи з положень статті 26 Закону про банкрутство, рішення зборів кредиторів чи комітету кредиторів є способом волевиявлення кредиторів.

Частина 9 статті 26 Закону про банкрутство встановлює, що рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.

Відповідне рішення про перехід до процедури ліквідації боржника ТОВ «УКРСНАБПРОМ» було прийнято комітетом кредиторів одноголосно (протокол засідання комітету кредиторів № 1 від 06.04.2015).

Також, вказаним рішенням комітету кредиторів погоджено кандидатуру арбітражного керуючого Швеця Д.І. на призначення ліквідатором ТОВ «УКРСНАБПРОМ» та визначено розмір оплати послуг ліквідатора у розмірі двох мінімальних заробітних плат щомісячно за рахунок коштів боржника .

Суд відмічає, що при визнанні боржника банкрутом та відкритті ліквідаційної процедури повинен бути доведений факт неспроможності боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Зокрема, відомості про фінансово-майновий стан боржника мають міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна), який надається комітету кредиторів та на основі якого комітет кредиторів вирішує питання про введення наступної судової процедури.

Як пояснив розпорядник майна у судовому засіданні 15.04.2015, у боржника відсутні будь-які активи.

Загальний розмір кредиторської заборгованості становить 1547885,80 грн., з яких 1238844,54- основного боргу та 309041,26 грн. штрафу і пені.

Відомості про фінансовий стан боржника були предметом розгляду на засіданні комітету кредиторів 06.04.2015, про що свідчить протокол засідання комітету кредиторів за № 1.

Таким чином, оскільки протягом процедури розпорядження майном боржника кредитором, боржником чи розпорядником майна не було запропоновано та не знайдено жодних шляхів відновлення платоспроможності підприємства-боржника, мирова угода не укладена, комітетом кредиторів вирішено звернутись із клопотанням до суду про відкриття ліквідаційної процедури, а з обставин справи достовірно вбачається нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, господарський суд визнає боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.

Відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 114 Закону про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідне клопотання голови комітету кредиторів подане до суду 06.04.2015.

Враховуючи пропозицію комітету кредиторів та згоду арбітражного керуючого, суд призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Швеця Дмитра Івановича (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №944 від 28.05.2013; ідент. номер - 2918409575; поштова адреса: 69124, м. Запоріжжя, а/с 7338), який виконував повноваження розпорядника майна. Вказана кандидатура відповідає вимогам статті 114 Закону про банкрутство.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 37, 38, 40, 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 4 5 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Припинити процедуру розпорядження майном боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРСНАБПРОМ» (69114, м. Запоріжжя, пр-т. Ювілейний, 12, кв. 64; ідент. код - 36320414).

Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРСНАБПРОМ» арбітражного керуючого Швеця Дмитра Івановича.

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРСНАБПРОМ» (69114, м. Запоріжжя, пр-т. Ювілейний, 12, кв. 64; ідент. код - 36320414) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців.

Ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Швеця Дмитра Івановича (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №944 від 28.05.2013; ідент. номер - 2918409575; поштова адреса: 69124, м. Запоріжжя, а/с 7338).

Затвердити грошову винагороду арбітражному керуючому Швецю Дмитру Івановичу в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень ліквідатора у справі. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому здійснюється в порядку, визначеному ст. 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРСНАБПРОМ» (69114, м. Запоріжжя, пр-т. Ювілейний, 12, кв. 64; ідент. код - 36320414) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно із Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження у визначений законом термін.

Копії постанови надіслати: кредитору; банкруту; ліквідатору; державному реєстратору реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції (69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, 19); Головному управлінню статистики у Запорізькій області; Головному управлінню юстиції в Запорізькій області; Хортицькому ВДВС Запорізького МУЮ.

Суддя Т.М. Шевченко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення15.04.2015
Оприлюднено23.04.2015
Номер документу43643523
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/559/15-г

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 06.05.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 30.03.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 16.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні