Ухвала
від 15.04.2015 по справі 482/2156/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №482/2156/14-ц 15.04.2015 15.04.2015 15.04.2015

Провадження №22-ц/784/1001/15

Провадження № 22-ц/784/1001/15

Головуючий у 1-й інстанції: Баранкевич В.О.

Доповідач апеляційного суду: Буренкова К.О.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2015 року м. Миколаїв

Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Миколаївської області у складі:

головуючої: Буренкової К.О.,

суддів: Локтіонової О.В., Кутової Т.З.,

із секретарем судового засідання: Романенко Ю.О.,

за участю: Дорошенка С.В. - представника Комунального закладу «Новоодеський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», Квашенка С.С. - представника відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області та заявника ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

Комунального закладу «Новоодеський районний центр первинної медико - санітарної допомоги»

на ухвалу Новоодеського районного суду від 29 січня 2015 року, постановлену за заявою ОСОБА_4 про заміну сторони у виконавчому провадженні,

в с т а н о в и л а :

В грудні 2014 року ОСОБА_4 звернулася до суду із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні за виконавчим листом, виданим Новоодеським районним судом 27 жовтня 2011 року щодо поновлення її на посаді головного лікаря Бузької амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

ОСОБА_4 зазначала, що рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 25 жовтня 2011 року, яке набрало законної сили, її поновлено на посаді головного лікаря Бузької амбулаторії загальної практики та сімейної медицини Новоодеського району Миколаївської області (далі - Бузька амбулаторія).

На виконання вказаного рішення суду 27 жовтня 2011 року судом було видано виконавчий лист.

ОСОБА_4 свої вимоги мотивувала тим, що рішенням Бузької сільської ради від 25 жовтня 2010 року Бузька амбулаторія реорганізована шляхом передачі з балансу сільської ради у підпорядкування спочатку Новоодеської центральної районної лікарні, а потім до складу Новоодеського районного Центру первинної медико-санітарної допомоги (далі - Комунальний заклад). Проте до теперішнього часу вказане рішення суду не виконано.

Посилаючись на вказані обставини, а також на те, що Комунальний заклад є правонаступником Бузької сільської ради щодо майна та трудових відносин Бузької амбулаторії, ОСОБА_4 просила замінити сторону виконавчого провадження, а саме: боржника, яким у виконавчому листі вказана Бузька сільська рада, на боржника - Комунальний заклад, а також зазначити, що вона підлягає поновленню на посаді завідуючого Бузької амбулаторії відповідно до штатного розкладу цієї установи.

Ухвалою Новоодеського районного суду від 29 січня 2015 року заяву ОСОБА_4 про заміну сторони виконавчого провадження задоволено.

Постановлено:

- замінити боржника Бузьку сільську раду на Комунальний заклад;

- замінити поновлення ОСОБА_4 на посаді головного лікаря Бузької амбулаторії на рівнозначну посаду завідуючого Бузької амбулаторії.

В апеляційній скарзі Комунальний заклад просить ухвалу суду скасувати і постановити нову ухвалу про відмову в задоволенні заяви ОСОБА_4, посилаючись на те, що Комунальний заклад є новоствореною організацією, а не правонаступником Бузької сільради щодо майна та трудових відносин Бузької амбулаторії.

Перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваної ухвали в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню із наступних підстав.

Із матеріалів справи видно, що рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 25 жовтня 2011 року, яке набрало законної сили, визнано незаконним розпорядження № 11 від 15 лютого 2010 року про звільнення ОСОБА_4 з посади головного лікаря Бузької амбулаторії; поновлено позивачку з 15 лютого 2010 року на посаді головного лікаря Бузької амбулаторії; стягнуто з Бузької сільської ради Новоодеського району на її користь 28 197 грн. 07 коп. середнього заробітку за час вимушеного прогулу (т.3 а.с. 122).

27 жовтня 2011 року Новоодеським районним судом ОСОБА_4 видано виконавчий лист №2-20/11, який знаходився на примусовому виконанні у відділі державної виконавчої служби.

Постановою головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області (далі - відділ ДВС) Квашенка С.С. від 23 квітня 2014 року виконавче провадження по виконанню вказаного виконавчого листа закінчено на підставі п. 8 ч.1 ст.49 Закону України «Про виконавче провадження» з посиланням на те, що згадане судове рішення фактично виконано у повному обсязі згідно з виконавчим документом.

Підставою для винесення постанови про закінчення виконавчого провадження державний виконавець вважав наявність розпорядження голови Бузької сільської ради №62 від 15 листопада 2013 року про те, що запис № 18 від 15 лютого 2010 року в трудовій книжці ОСОБА_4 про звільнення з роботи визнано недійсним та поновлено її на посаді головного лікаря Бузької амбулаторії.

Між тим, рішенням №4 від 25 жовтня 2010 року XXXXII сесії п'ятого скликання Бузької сільської ради проведена реорганізація закладів охорони здоров'я шляхом передачі Бузької амбулаторії з балансу Бузької сільської ради у підпорядкування Новоодеської центральної районної лікарні, яка фінансується за рахунок районного бюджету ( т.5 а.с. 48).

В подальшому із зміною в організації роботи Новоодеської центральної районної лікарні рішенням № 5 від 15 серпня 2012 року XІV сесії шостого скликання Новоодеської районної ради створено Комунальний заклад, у підпорядкування якого були переведені працівники лікарняних амбулаторій, у тому числі Бузької амбулаторії, яка стала структурним підрозділом вказаного Комунального закладу, та на баланс останнього передана частина майна Новоодеською центральною районною лікарнею (т.5, а.с. 47). У п.7 статуту Комунального закладу, затвердженого рішенням Новоодеської районної ради від 15 серпня 2012 року №5, його структурним підрозділом є лікувально-профілактичні підрозділи (лікарські амбулаторії, фельдшерські пункти). Згідно п.2 вказаного статуту Комунальний заклад є юридичною особою.

Наведені обставини свідчать про те, що внаслідок проведеної реорганізації до Комунального закладу перейшли усі права та обов'язки Бузької сільської ради щодо майна та трудових відносин Бузької амбулаторії, тобто відбулося правонаступництво.

Ухвалою Новоодеського районного суду від 27 жовтня 2014 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Миколаївської області від 23 грудня 2014 року, постанова держаного виконавця відділу ДВС від 23 квітня 2014 року скасована. Цією ухвалою встановлено, що виконавчий лист, виданий 27 жовтня 2011 року Новоодеським районним судом, щодо поновлення ОСОБА_4 на посаді головного лікаря Бузької амбулаторії фактично не виконаний (а.с. 86-87, 128-130).

Із наданих до апеляційного суду доказів вбачається, що на підставі заяви ОСОБА_4 від 26 січня 2015 року постановою головного державного виконавця відділу ДВС від 28 січня 2015 року відкрито виконавче провадження з виконання зазначеного виконавчого листа.

За змістом частин 1, 2, 5 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична чи юридична особа, визначена виконавчим документом. У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч.1 ст. 378 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд заміняє сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Наступною постановою державного виконавця відділу ДВС від 27 березня 2015 року виконавче провадження щодо примусового виконання виконавчого листа №2-20/11, виданого Новоодеським районним судом 27 жовтня 2011 року, закінчено на підставі п.11 ч.1 ст. 49 Закону України «Про виконавче провадження».

Тобто, на вказаний виконавчий лист на час поставлення оскаржуваної ухвали знаходився на примусовому виконанні.

Аналізуючи наведені обставини, колегія суддів приходить до висновку про те, що у суду першої інстанції були передбачені ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 378 ЦПК України підстави для заміни сторони у даному виконавчому провадженні.

Доводи апеляційної скарги стосовно того, що Комунальний заклад є новоствореним підприємством, а не правонаступником прав та обов'язків Бузької амбулаторії, то вони не підлягають задоволенню.

Частиною 1 ст.104 ЦК України визначено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

В даному випадку відбулась не ліквідація, а реорганізація установи шляхом приєднання Бузької амбулаторії спочатку до Новоодесьої Центральної районної лікарні, а в подальшому - до Комунального закладу, структурним підрозділом якого стали лікарські амбулаторії, у тому числі й Бузька амбулаторія, відповідно із передачею майна, яке належало останній.

Інших доводів апеляційна скарга не містить.

Враховуючи наведене, колегія суддів не знаходить підстав для скасування оскаржуваної ухвали суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 303, 307, 308, 315 ЦПК України, колегія суддів

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу Комунального закладу «Новоодеський районний центр первинної медико - санітарної допомоги» відхилити, а ухвалу Новоодеського районного суду від 29 січня 2015 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але з цього часу протягом двадцяти днів може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Судді:

Дата ухвалення рішення15.04.2015
Оприлюднено27.04.2015
Номер документу43706764
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони у виконавчому провадженні

Судовий реєстр по справі —482/2156/14-ц

Ухвала від 01.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Буренкова К. О.

Ухвала від 29.01.2015

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 31.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Буренкова К. О.

Ухвала від 15.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Буренкова К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні