Ухвала
від 29.01.2015 по справі 482/2156/14-ц
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.01.2015

Справа №482/2156/14-ц

У Х В А Л А

Іменем України

29 січня 2015року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі: головуючого - судді Баранкевич В.О., при секретарі - Андрусенко В.А., за участю заявника ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса Миколаївської області заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження, способу та порядку виконання судового рішення,

ВСТАНОВИВ:

29 грудня 2014року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, способу та порядку виконання рішення Новоодеського районного суду №2-20/11 від 25.10.2011року про поновлення її на роботі і посаді головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Заявник посилалася на те, що рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 25 жовтня 2011 року визнано незаконним розпорядження № 11 від 15 лютого 2010 року про звільнення ОСОБА_1 з роботи з посади головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини Новоодеського району Миколаївської області, ОСОБА_1 поновлено на роботі на посаді головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини Новоодеського району Миколаївської області.

Рішенням апеляційного суду Миколаївської області від 29 лютого 2012 року рішення суду першої інстанції скасовано і ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 липня 2012 року рішення апеляційного суду Миколаївської області від 29 лютого 2012 року в частині ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу скасовано, рішення Новоодеського районного суду Миколаївської області від 25 жовтня 2011 року в цій частині залишено в силі.

Рішенням ОСОБА_2 сільської ради Новоодеського району № 04 від 25 жовтня 2010 року проведена реорганізація закладу охорони здоров'я шляхом передачі ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини з балансу сільської ради у підпорядкування Новоодеської центральної районної лікарні.

В подальшому, у зв'язку із зміною в організації праці Новоодеської центральної районної лікарні рішенням Новоодеської районної ради Миколаївської області № 5 від 15 серпня 2012 року створено комунальний заклад «Новоодеський районний центр первинної медико - санітарної допомоги» у підпорядкування якого були переведені працівники лікарняних амбулаторій, у тому числі ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини, яка стала структурним підрозділом вказаного комунального закладу.

15 листопада 2013 року головою ОСОБА_2 сільської ради Новоодеського району Миколаївської області було винесено Розпорядження «Про поновлення на роботі та посаді ОСОБА_1М.» та зроблено запис в трудові книжці.

З посиланням на вказане розпорядження 23 квітня 2014 року головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області ОСОБА_3 винесено постанову про закінчення виконавчого провадження у зв'язку з фактичним повним виконанням рішення суду згідно виконавчого листа, виданого Новоодеським районним судом Миколаївської області від 27 жовтня 2011 року по цивільній справі №2-20/11 (№32-426/10) про поновлення ОСОБА_1 на роботі і посаді головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Постанову про закінчення виконавчого провадження ВП №42900310 винесену 23.04.2014 р. головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області ОСОБА_3 скасовано ухвалою Новоодеського районного суду, яка вступила в законну силу 23.12.2014року (ухвала апеляційного суду Миколаївської області №22ц-784/3410/14 від 23.12.2014року).

Однак, незважаючи вищевказані обставини заявниця по дійсний час знаходиться в вимушеному прогулі та фактично не допущена до виконання своїх посадових обов'язків, у зв'язку зі зміною підпорядкування ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики - сімейної медицини шляхом визначення її структурним підрозділом спочатку Новоодеської центральної районної лікарні Миколаївської області с послідуючим переведенням трудового колективу в підпорядкування КЗ «Новоодеський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги» та внесенням змін до її штатного розпису, відповідно до яких головних лікарів лікарських амбулаторій визначено як «завідувачів».

Посилаючись на вищевикладене ОСОБА_1 просила суд заміни сторону виконавчого провадження - боржника ОСОБА_2 сільську раду Новоодеського району Миколаївської області на Комунальний заклад «Новоодеський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги» та замінити поновлення на роботі та посаді «головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики - сімейної медицини» на рівнозначну посаду «завідуючу (завідувач) ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики - сімейної медицини».

Дослідивши обставини справи, перевіривши їх письмовими доказами суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, за наступних підстав.

Так матеріалів справи видно, що рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 25 жовтня 2011 року визнано незаконним розпорядження № 11 від 15 лютого 2010 року про звільнення ОСОБА_1 з роботи з посади головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини Новоодеського району Миколаївської області.

Поновлено ОСОБА_1 з 15 лютого 2010 року на роботі на посаді головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини Новоодеського району Миколаївської області та стягнуто з ОСОБА_2 сільської ради Новоодеського району Миколаївської області на користь ОСОБА_1 28 197 грн. 07 коп. середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Рішенням апеляційного суду Миколаївської області від 29 лютого 2012 року рішення суду першої інстанції в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу скасовано і в цій частині ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні цієї частини позову.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 липня 2012 року рішення апеляційного суду Миколаївської області від 29 лютого 2012 року в частині ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу скасовано, рішення Новоодеського районного суду Миколаївської області від 25 жовтня 2011 року в цій частині залишено в силі.

Рішенням ОСОБА_2 сільської ради Новоодеського району Миколаївської області ХХХХІІ сесії п'ятого скликання № 04 від 25 жовтня 2010 року проведена реорганізація закладу охорони здоров'я шляхом передачі ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини з балансу сільської ради у підпорядкування Новоодеської центральної районної лікарні, яка фінансується за рахунок районного бюджету.

В подальшому, у зв'язку із зміною в організації праці Новоодеської центральної районної лікарні рішенням Новоодеської районної ради Миколаївської області XIV сесії шостого скликання № 5 від 15 серпня 2012 року створено комунальний заклад «Новоодеський районний центр первинної медико - санітарної допомоги» у підпорядкування якого були переведені працівники лікарняних амбулаторій, у тому числі ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики і сімейної медицини, яка стала структурним підрозділом вказаного комунального закладу (п.2; п.7 Статуту Комунального закладу «Новоодеський районний Центр первинної медико - санітарної допомоги»).

Наведені обставини свідчать про те, що внаслідок проведеної реорганізації до Комунального закладу «Новоодеський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги» перейшли усі права та обов'язки ОСОБА_2 сільської ради щодо майна та трудових відносин ОСОБА_2 амбулаторії, тобто відбулося правонаступництво.

Відповідно до ч.3 ст.36 КЗпП України в разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується.

За змістом п.18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 1992 року «Про практику розгляду судами трудових спорів» звільнений без законних підстав або з порушенням установленого порядку працівник не поновлюється на попередній роботі лише у випадку, коли поновити його на роботі неможливо внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації.

Однак в даному випадку відбулась не ліквідація, а реорганізація установи шляхом приєднання ОСОБА_2 амбулаторії спочатку до Новоодеської ЦРЛ, а в подальшому до Комунального закладу «Новоодеський районний Центр первинної медико - санітарної допомоги» структурним підрозділом якого стали лікарські амбулаторії, у тому числі й ОСОБА_2 АЗПСМ.

За змістом ч.ч. 1, 2, 5 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична чи юридична особа, визначена виконавчим документом. У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

З наведеного видно, що заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження обґрунтована та підлягає задоволенню.

Оскільки звільнений працівник відповідно до вимог ст.235 КЗпП України поновлюється на попередній роботі, це означає, що він повинен бути наділений повноваженнями, які мав до звільнення з роботи.

Зокрема, у ст. 6 ЦК України зазначається, що захист цивільних прав громадян здійснюється судом у порядку відновлення становища, яке існувало до порушення права, і припинення дій, які порушують право.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Закону України «Про виконавче провадження» виконання рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника вважається завершеним з моменту фактичного допущення зазначеного працівника до виконання попередніх обов'язків на підставі відповідного акта органу, що прийняв незаконне рішення про звільнення. Отже, рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника буде вважатися виконаним лише в разі фактичного допущення працівника до виконання його попередніх обов'язків.

Згідно Положення про амбулаторію, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я України 04.11.2011 за №755 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 грудня 2011 року за №1485/20223 амбулаторію очолює завідувач, який призначаються на посаду та звільняється з посади головним лікарем ЦПМСД (Центр первинної медико-санітарної допомоги) відповідно до чинного законодавства.

Згідно статуту «Новоодеського районного Центру первинної медико-санітарної допомоги» до його складу входить ОСОБА_2 АЗПСМ.

З наведеного видно, що посада «Головний лікар амбулаторії загальної практики» з якої незаконно була звільнена ОСОБА_1 відповідає посаді «Завідувач амбулаторії» в ОСОБА_2 АЗПСМ яка є підрозділом «Новоодеського районного Центру первинної медико-санітарної допомоги».

Таким чином суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 в частині заміни способу та порядку виконання рішення суду шляхом поновлення її на роботі та рівнозначній посаді «Завідуючої ОСОБА_2 АЗПСМ» також підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 373, 378ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження, способу та порядку виконання судового рішення - задовольнити.

Заміни сторону виконавчого провадження - боржника ОСОБА_2 сільську раду Новоодеського району Миколаївської області ( 56636, Миколаївська область, Новоодеський район, с. Бузьке, вул. Центральна, 1, ЄДРПОУ 23627411), зазначеного у виконавчому листі, який виданий 27 жовтня 2011 року Новоодеським районним судом Миколаївської області по цивільній справі №2-20/11 (№32-426/10), на Комунальний заклад «Новоодеський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги» (адреса: Миколаївська область, м. Нова Одеса, вул. Шкільна, 38, ЄДРПОУ 38412224)

Замінити поновлення ОСОБА_1 на роботі та посаді «головного лікаря ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики - сімейної медицини» на рівнозначну посаду «завідуючу (завідувач) ОСОБА_2 амбулаторії загальної практики - сімейної медицини».

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через суд першої інстанції протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення29.01.2015
Оприлюднено19.06.2015
Номер документу44932283
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження, способу та порядку виконання судового рішення

Судовий реєстр по справі —482/2156/14-ц

Ухвала від 01.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Буренкова К. О.

Ухвала від 29.01.2015

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 31.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Буренкова К. О.

Ухвала від 15.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Буренкова К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні