Ухвала
від 12.03.2014 по справі 826/2003/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва, 8, корпус 1

УХВАЛА

про відмову у закритті провадження в адміністративній справі

12 березня 2014 року м. Київ № 826/2003/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Данилишина В.М., при секретарі судового засідання Чупринко Н.І., за участю представників позивача, третьої особи-2 та третьої особи особи-3, без участі відповідача (її представника) та представника третьої особи-1, розглянув у попередньому судовому засіданні клопотання представника ОСОБА_1 про закриття провадження в адміністративній справі за позовом публічного акціонерного товариства комерційний банк "Правекс-Банк" до державного реєстратора реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві Гребенюк Олени Іванівни, треті особи: реєстраційна служба Головного управління юстиції у місті Києві, ОСОБА_1 та товариство з обмеженою відповідальністю "Санні Холдінг", про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії.

На підставі ч.ч. 3, 7 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у попередньому судовому засіданні 12 березня 2014 року проголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заявлене клопотання, заслухавши доводи присутніх у попередньому судовому засіданні представників осіб, які беруть участь у справі, а також об'єктивно оцінивши наявні у матеріалах справи докази, які мають юридичне значення для його розгляду та вирішення, суд -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва знаходиться справа № 826/2003/14 за позовом публічного акціонерного товариства комерційний банк "Правекс-Банк" (далі - позивач) до державного реєстратора реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві Гребенюк Олени Іванівни (далі - відповідач) , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: реєстраційна служба Головного управління юстиції у місті Києві (далі - третя особа-1) , ОСОБА_1 (далі - третя особа-2, ОСОБА_1) та товариство з обмеженою відповідальністю "Санні Холдінг" (далі - третя особа-3, ТОВ "Санні Холдінг") , про визнання протиправними дій відповідача, що полягають у вилученні записів про заборону відчуження об'єктів нерухомості із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та зобов'язання відповідача поновити записи про заборону відчуження об'єктів нерухомості у вказаному реєстрі, а саме:

- нежилого приміщення АДРЕСА_1, загальною площею 338,8 кв.м., що знаходиться на 1-му та 2-му поверхах 5-ти поверхового будинку, яке належить ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право власності на нежиле приміщення, виданого Головним управлінням комунальної власності міста Києва 02 грудня 2003 року та зареєстрованого у КП "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна" 19 січня 2004 року у реєстровій книзі № 20-76 за реєстровим № 2871-п;

- жилого приміщення - квартири АДРЕСА_2, загальною площею 128,9 кв.м., житловою площею 89,6 кв.м., що знаходиться на 2-му та 3-му поверхах 5-ти поверхового будинку, яке належить ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право власності на нежиле приміщення, виданого Головним управлінням житлового забезпечення 11 жовтня 2006 року та зареєстрованого у КП "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна" 26 жовтня 2006 року у реєстровій книзі № д.641-110 за реєстровим № 6168;

- нежилого приміщення - будівлі фінського складу, загальною площею 907,6 кв.м., що знаходиться за адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 5, яке належить ТОВ "Санні Холдінг" (ідентифікаційний код 34663352) на підставі договору купівлі-продажу від 08 листопада 2006 року, посвідченого Метелицею О.О., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу 08 листопада 2006 року за реєстровим № 5449 та зареєстрованого у КП "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна" 28 грудня 2006 року у реєстровій книзі № 141п-262 за реєстровим № 8063п;

- земельної ділянки, площею 0,5363 га, кадастровий номер 800000000:88:168:0039, що знаходиться за адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 5, цільове призначення "для будівництва, експлуатації та обслуговування готельно-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями торговельного призначення та громадського харчування", яка належить ТОВ "Санні Холдінг" (ідентифікаційний код 34663352) на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку (серія ЯЖ № 007141), виданого Київською міською радою 24 квітня 2008 року на підставі рішення Київської міської ради від 31 січня 2008 року № 82/4554, зареєстрованого у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 01-8-00158, та договору купівлі-продажу земельної ділянки від 03 квітня 2008 року № 851 (ВКЕ № 371910, ВКВ № 3713116).

У попередньому судовому засіданні 12 березня 2014 року представником третьої особи-2 заявлено письмове клопотання про закриття провадження у справі, в обґрунтування якого зазначено, що правовідносини, які виникли між сторонами у справі, за своїм змістом носять цивільно-правовий характер, оскільки випливають з відносин, пов'язаних із правом власності на нерухоме майно, тобто є приватно-правовими, а тому справа не підлягає розгляду у порядку адміністративного судочинства.

Представники позивача заперечували проти заявленого клопотання та просили відмовити у його задоволенні, а представник третьої особи-3 підтримав заявлене клопотання та просив задовольнити його.

Відповідач (її представник) та представник третьої особи-1 у попереднє судове засідання 12 березня 2013 року не прибули, хоча про дату, час та місце судового розгляду справи відповідач та третя особа-1 повідомлені належним чином, заяви про розгляд справи за їх відсутності (відсутності їх представників) до суду не надійшли.

Так, згідно з п.п. 1, 7 ч. 1 ст. 3, ч. 2 ст. 4, ч.ч. 1, 2 ст. 17, ч. 3 ст. 50, ч. 4 ст. 105 КАС України, справа адміністративної юрисдикції (далі - адміністративна справа) - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: 1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності; 2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби; 3) спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень; 4) спори, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання нечинними адміністративних договорів; 5) спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України; 6) спори щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

Відповідачем в адміністративній справі є суб'єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Адміністративний позов може містити вимоги про: 1) скасування або визнання нечинним рішення відповідача - суб'єкта владних повноважень повністю чи окремих його положень; 2) зобов'язання відповідача - суб'єкта владних повноважень прийняти рішення або вчинити певні дії; 3) зобов'язання відповідача - суб'єкта владних повноважень утриматися від вчинення певних дій; 4) стягнення з відповідача - суб'єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, завданої його незаконним рішенням, дією або бездіяльністю; 5) виконання зупиненої чи невчиненої дії; 6) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень; 7) примусове відчуження земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності.

Таким чином, із системного аналізу викладених положень та обставин, а також врахування того, що відповідачем у справі є державний реєстратор, який, відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", є державним службовцем, тобто суб'єктом владних повноважень, до якого позивачем заявлено передбачені КАС України вимоги про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії, суд прийшов до висновку про відсутність підстав для задоволення заявленого клопотання.

Керуючись ст.ст. 110, 111, 157, 160, 165, 254 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 про закриття провадження в адміністративній справі № 826/2003/14.

Копії ухвали у повному обсязі направити (вручити) уповноваженим представникам сторін та третіх осіб, роз'яснивши, що ухвала окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на постанову чи ухвалу суду, прийняту за наслідками розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту ухвалення.

Суддя В.М. Данилишин

Ухвала у повному обсязі складена 18 березня 2014 року

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.03.2014
Оприлюднено28.04.2015
Номер документу43711139
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/2003/14

Ухвала від 08.10.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 15.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 19.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Данилишин В.М.

Ухвала від 12.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Данилишин В.М.

Ухвала від 03.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Данилишин В.М.

Ухвала від 12.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Данилишин В.М.

Ухвала від 03.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Данилишин В.М.

Ухвала від 12.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Данилишин В.М.

Ухвала від 17.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 15.09.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бабенко К.А

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні