Ухвала
від 22.04.2015 по справі 903/808/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"22" квітня 2015 р. Справа № 903/808/13 за заявою ОСОБА_1, смт.Ратне Волинської області

до Відкритого акціонерного товариства "Родючість", смт.Ратне Волинської області

про банкрутство

Суддя Кравчук А.М.

Представники:

від заявника н/з

від кредиторів: н/з

ліквідатор: Темчишин В.П.

Відповідно до ст. 20 Господарського процесуального кодексу України роз'яснено право відводу судді. Відводу судді не заявлено. На підставі ст. 22 ГПК України роз'яснено процесуальні права та обов'язки учасників судового процесу.

Судом встановлено: ухвалою господарського суду Волинської області від 14.08.2013 року порушено провадження у справі про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Родючість", визнано безспірні грошові вимоги ОСОБА_1 до ВАТ "Родючість" в сумі 706 710 грн. 00 коп., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника строком на сто п'ятнадцять календарних днів до 07.12.2013 року, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Побережного Володимира Трохимовича, зобов'язано кредитора - ОСОБА_1 у десятиденний строк здійснити офіційне оприлюднення про порушення справи про банкрутство ВАТ "Родючість" шляхом опублікування оголошення в офіційних друкованих органах - газетах "Голос України" або "Урядовий кур'єр".

Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ВАТ "Родючість" опубліковане в газеті "Голос України" за 28.08.2013 року №158 (5658).

Ухвалою суду від 16.10.2013 року затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ "Родючість".

Постановою господарського суду від 27.11.2013 року визнано банкрутом ВАТ "Родючість", ліквідатором призначено Побережного Володимира Трохимовича, якого зобов'язано в п'ятиденний строк з дня прийняття постанови подати до офіційних друкованих органів (газети "Голос України або "Урядовий кур'єр") оголошення про визнання банкрутом ВАТ "Родючість" та відкриття ліквідаційної процедури.

Оголошення про визнання банкрутом ВАТ "Родючість" та відкриття ліквідаційної процедури опубліковане в газеті "Голос України" за 22.01.2014 року №11 (5761).

Ухвалою суду від 16.04.2014 року затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ "Родючість", припинено повноваження ліквідатора Побережного Володимира Трохимовича, ліквідатором боржника призначено Темчишина Володимира Петровича.

Ухвалою суду від 14.05.2014 року визнано організатора аукціону - ТОВ "Воля-Луцьк" (м. Луцьк, вул. Відродження, 53/58, код ЄДРПОУ 37204672) учасником провадження у справі №903/808/13 про банкрутство ВАТ "Родючість".

Ухвалою суду від 26.11.2014 року припинено ліквідаційну процедуру банкрута, введено процедуру санації ВАТ "Родючість" строком на шість місяців, керуючим санацією призначено арбітражного керуючого Темчишина В.П.

Повідомлення про введення процедури санації ВАТ "Родючість" опубліковано на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 27.11.2014 року № 11795.

Постановою від 21.01.2015 року припинено процедуру санації боржника, ВАТ "Родючість" визнано банкрутом, ліквідатором призначено Темчишина В.П..

Повідомлення про визнання ВАТ "Родючість" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури оприлюднене на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 22.01.2015 року.

14.04.2015 року надійшло клопотання ліквідатора № 64 про зобов'язанння приватного нотаріуса Ратнівського районного нотаріального округу Ляленко Алли Олександрівни зняти заборону на відчуження нерухомого майна ВАТ "Родючість", а саме: майстерня центральна, площею 600,3 кв.м. за адресою АДРЕСА_1 та вилучити його з реєстру іпотек.

Клопотання обгрунтоване тим, що на аукціоні 08.04.2015 року здійснено продаж нерухомого майна, а саме: майстерня центральна, площею 600,3 кв.м., що знаходиться в Волинській обл., АДРЕСА_1. Проте, з повідомлення, отриманого при зверненні до приватного нотаріуса Ратнівського районного нотаріального округу Ляленко А.О., з метою зняття заборони відчуження нерухомого майна банкрута та виключення його з реєстру іпотек, вбачається про необхідність винесення господарським судом Волинської області відповідної ухвали.

У судовому засіданні ліквідатор подане клопотання підтримав.

Заперечення від інших учасників по справі не надходило.

Заслухавши пояснення представників кредиторів, боржника, розпорядника майна, дослідивши матеріали справи та встановивши дійсні обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання. При цьому суд виходив з наступного.

Згідно ст. 38 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

Стаття 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначає повноваження ліквідатора та членів ліквідаційної комісії, в тому числі передбачає, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює, зокрема, такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Під час ліквідаційної процедури встановлено, що приватним нотаріусом Ратнівського районного нотаріального округу Ляленко А.О., у зв'язку з посвідченням договору іпотеки № 228 від 23.01.2007 року накладена заборона відчуження нерухомого майна ВАТ "Родючість", а саме: нежитлове приміщення, майстерня центральна, площею 600,3 кв.м., за адресою Волинська обл., Ратнівський р-н., АДРЕСА_1, реєстраційний номер обтяження 617384907242 та внесено до реєстру іпотек: тип обтяження: іпотека, номер запису про іпотеку: 9352627.

На аукціоні 08.04.2015 року здійснено продаж нерухомого майна, а саме: майстерня центральна, площею 600,3 кв.м., що знаходиться в Волинській обл., АДРЕСА_1.

Проте, приватним нотаріусом Ратнівського районного нотаріального округу Ляленко А.О. відмовлено у знятті обтяжень, оскільки для реєстрації припинення заборони відчуження нерухомого майна банкрута та реєстрації припинення запису про іпотеку необхідно подати рішення суду, яке зобов'язує нотаріуса вчинити відповідні дії (лист приватного нотаріуса Ратнівського районного нотаріального округу Ляленко А.О. № 33/01-16 від 10.04.2015 року, том 3, а.с. 175).

Відповідно до ст. 42 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

З огляду на викладене, перебування майна, яке входить до складу ліквідаційної маси банкрута під обтяженнями та арештами у процедурі банкрутства робить неможливим виконання ліквідатором банкрута обов'язків, передбачених Законом та суперечить приписам частини 1 статті 38 зазначеного Закону про банкрутство щодо зняття арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута.

Під час здійснення ліквідатором покладених на нього обов'язків щодо задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, майнові активи боржника, визнаного банкрутом, мають бути вільними від будь-яких обмежень щодо розпорядження ними, оскільки одним із завдань ліквідаційної процедури є продаж майна боржника з метою задоволення визнаних вимог кредиторів.

Накладені обтяження та арешти на майно банкрута є перешкодою (обмеженням) у здійсненні ліквідатором ліквідаційних заходів щодо банкрута, а саме, реалізації майна, одержання та накопичення коштів на відкритому депозиті в нотаріальній конторі та послідуючим проведенням задоволення вимог кредиторів у порядку, визначеному Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута.

Відповідно до п. 5 с. 15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотарусами України, затвердженого наказом МЮУ від 22.02.2012 року № 296/5 щодо зняття заборони на відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно) нотаріус, який накладав заборону, знімає заборону відчуження майна при одержанні повідомлення, зокрема, за рішенням суду.

Згідно ст. 2 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Обов'язковість виконання рішень, ухвал, постанов господарського суду віднесено також до принципів організації і діяльності названого суду. Статтею 115 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що рішення, ухвала, постанова господарського суду підлягають обов'язковому виконанню підприємствами, установами, посадовими особами.

Відповідно до ст.ст. 4, 45 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов.

Керуючись ст.ст. 38, 41, 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження"ст.ст. 4, 45, 86, 115 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора Темчишина Володимира Петровича № 64 від 14.04.2015 року задовольнити.

2. Скасувати заборону на нерухоме майно ВАТ "Родючість", а саме: нежитлове приміщення, майстерня центральна площею 600,3 кв.м. (АДРЕСА_1).

3. Зобов'язати приватного нотаріуса Ратнівського районного нотаріального округу Ляленко Аллу Олександрівну зняти заборону на відчуження нерухомого майна ВАТ "Родючість", а саме:

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяження №36234250 від 14.04.2015р.

Номер запису про обтяження: 9352603;

Дата, час державної реєстрації: 23.01.2007р. 16:43:25;

Державний реєстратор: приватний нотаріус Ляленко Алла Олександрівна, Ратнівський районний нотаріальний округ;

Підстава виникнення обтяження: договір іпотеки, серія та номер: 228, виданий 23.01.2007р. видавник: Ляленко Алла Олександрівна;

Підстава внесення запису: Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 20639372 від 10.04.2015р. 12:11:24;

Вид обтяження: заборона на нерухоме майно;

Відомості про суб'єктів обтяження: особа, майно/права якої обтяжуються (власник): Відкрите акціонерне товариство «Родючість», код ЄДРПОУ: 05487797, адреса: АДРЕСА_1

Відомості про реєстрацію до 01.01.2013р.: назва реєстру: Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, реєстраційний номер:4391738, 23.01.2007р., 16:43:25, реєстратор: приватний нотаріус Ляленко А.О.;

Відомості про об'єкт нерухомого майна:

Реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 617384907242;

Об'єкт нерухомого майна: нежитлове приміщення, майстерня центральна площею 600,3 кв.м.

Адреса: АДРЕСА_1

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іпотеки №36234375 від 14.04.2015р.

Номер запису про іпотеку: 9352627.

Дата, час державної реєстрації: 23.01.2007р. 17:08:45;

Державний реєстратор: приватний нотаріус Ляленко Алла Олександрівна, Ратнівський районний нотаріальний округ;

Підстава виникнення обтяження: договір іпотеки, серія та номер: 228, виданий 23.01.2007р. видавник: Ляленко Алла Олександрівна;

Підстава внесення запису: Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 20639372 від 10.04.2015р. 12:11:24;

Відомості про основне зобов'язання: строк виконання основного зобов'язання: 17.01.2014р., розмір основного зобов'язання: 350000,00 гривень;

Відомості про суб'єктів обтяження:

Іпотекодержатель: ВАТ КБ «Надра» - Луцьке РУ, код ЄДРПОУ: 26207141, адреса: 43010, Волинська область, м.Луцьк, майдан Київський,1;

Іпотекодавець: ВАТ «Родючість» , код ЄДРПОУ: 05487797, адреса: АДРЕСА_1

Відомості про реєстрацію до 01.01.2013р.: назва реєстру: Державний реєстр іпотек, реєстраційний номер:4392034, 23.01.2007р., 17:08:45, реєстратор: приватний нотаріус Ляленко А.О.;

Відомості про об'єкт нерухомого майна:

Реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 617384907242;

Об'єкт нерухомого майна: нежитлове приміщення, майстерня центральна площею 600,3 кв.м.

Адреса: АДРЕСА_1

3. Ухвала господарського суду набирає чинності з дня її винесення судом.

4. Ухвала дійсна для пред'явлення до виконання до 22.04.2016 року.

5. Ухвалу суду надіслати:

- ОСОБА_1, АДРЕСА_2;

- ФОП ОСОБА_5, АДРЕСА_2.

- ВДВС Ратнівського районного управління юстиції, Волинська обл., смт.Ратне, вул.Каштанова, 24;

- УПФ України в Ратнівському районі, смт.Ратне, вул.. Б.Хмельницького, 98;

- ФОП ОСОБА_6, АДРЕСА_3;

- сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Волинській області, м. Луцьк, вул. Володимирська, 1;

- арбітражному керуючому Темчишину Володимиру Петровичу;

- Ратнівській міжрайонній Державній податковій інспекції, смт.Ратне, вул.Центральна, 27;

- ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", м. Луцьк, вул. С.Бандери, 20;

- ПАТ "Комерційний банк "Надра", м. Луцьк, Київський майдан, 1;

- ПАТ "Державний ощадний банк України", м. Луцьк, вул. Червоного Хреста, 8.

- ВВД ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м.Луцьку, м.Луцьк, вул.Ковельська, 1.

Суддя А. М. Кравчук

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.04.2015
Оприлюднено29.04.2015
Номер документу43742484
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/808/13

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні