Рішення
від 20.04.2015 по справі 924/179/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" квітня 2015 р.Справа № 924/179/15

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Музика М.В. при секретарі судового засідання Муляр Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом прокурора м. Нетішина Хмельницької області в інтересах держави в особі Нетішинської міської ради Хмельницької області

до малого приватного підприємства "СВ-Плюс", м. Нетішин Хмельницької області

про стягнення 9474,05 грн. збитків за безпідставне використання земельної ділянки та зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки

Представники сторін:

позивача (Нетішинської міської ради): Панцюк Т.О. - за довіреністю №13 від 14.01.2015 р.

відповідача: не з'явився

прокуратури: Василенко Д.М. - прокурор прокуратури Хмельницької області

В судовому засіданні відповідно до ч.2 ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення

ВСТАНОВИВ:

ухвалою господарського суду Хмельницької області від 06.02.2015 р. порушено провадження у справі за позовом прокурора м. Нетішина Хмельницької області в інтересах держави в особі Нетішинської міської ради Хмельницької області до малого приватного підприємства "СВ-Плюс" про стягнення 9 474,05 грн. збитків за безпідставне використання земельної ділянки та зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки.

В обґрунтування позову прокурор вказує, що 22.11.2013 року Нетішинською міською радою прийнято рішення №50/1123 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельною ділянки для передачі її в оренду МПП "СВ-Плюс" у зв'язку з набуттям права власності на будівлю банно-прального комбінату відповідно до договору відчуження нерухомого майна від 29.12.2011 року. Згідно п.п.2, 3 рішення передано МПП "СВ-Плюс" з земель житлової та громадської забудови земельну ділянку площею 0,2665 га, що розташована по вул. Висоцького, 3 у м. Нетішин, в оренду на 5 років та зобов'язано МПП "СВ-Плюс" протягом двох місяців з дня прийняття рішення укласти договір оренди земельної ділянки та провести його державну реєстрацію. Проте, станом на даний час вказаний договір з МПП "СВ-Плюс" не укладено, в результаті чого в бюджет міста не сплачувалась орендна плата.

Актом комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради від 11.11.2014 року встановлено, що територіальній громаді міста Нетішина внаслідок використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів за період з 22.01.2014 року по 11.11.2014 року заподіяно збитки на суму 9 474,05 грн.

Враховуючи наведене, прокурор вважає, що відповідач своєю протиправною поведінкою, яка полягала у використанні земельної ділянки без правовстановлюючих документів, позбавив власника земельних ділянок права отримувати дохід в розмірі орендної плати, внаслідок чого до місцевого бюджету не надійшли кошти за користування земельною ділянкою.

У доповненнях до позовної заяви позивач додатково наголошує, що відповідачем, в порушення ст. 377 Цивільного кодексу України, ст.ст. 93, 120, 124, 125, 126 Земельного кодексу України, не укладено та не зареєстровано договору оренди у встановленому законом порядку, що свідчить про те, що МПП "СВ-Плюс" право оренди не набув, чим призвів до втрат бюджету м. Нетішин у вигляді недоодержаного доходу від орендної плати.

Акцентує увагу, що дії посадових осіб та акт від 11.11.2014 року №1/2014 року про визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради незаконними не визнано. Рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 27.11.2014 року №418/2014, яким затверджено акт комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради від 11.11.2014 року №1/2014, завданих МПП "СВ-Плюс" також не оскаржене, не визнане незаконним та не скасоване.

При цьому стверджує, що відповідачем в даному випадку не вживалося жодних заходів для укладення договору оренди земельної ділянки площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3, в м. Нетішин.

Тому позивач вважає, що несвоєчасне оформлення документів на право користування земельною ділянкою є доведеним фактом та виникло з вини відповідача внаслідок його бездіяльності, що свідчить про протиправну поведінку землекористувача та причиновий зв'язок між його протиправною поведінкою та майновою шкодою.

Позивач підсумовує, що враховуючи наявність шкоди та те, що до відповідача перейшло право користування земельною ділянкою, а також несвоєчасне оформлення відповідачем документів на право користування земельною ділянкою свідчать про правомірність заявлених позовних вимог, тому просить суд їх задовольнити.

Повноважний представник відповідача у судовому засіданні 24.02.2015 року та у відзиві на позовну заяву від 23.02.2015 року проти позову заперечує в повному обсязі. Зазначає, що позивач, повідомляючи МПП "СВ-Плюс" про укладення договору листом від 24.02.2014 року №38/01-16-734/2014, не надіслав проекти договору оренди земельної ділянки для МПП "СВ-Плюс", чим порушив загальний порядок укладення господарських договорів, встановлений ст. 181 ГК України.

Стосовно вимоги про відшкодування збитків зазначає з посиланням на ст.ст. 22, 1166 Цивільного кодексу України, що фактично підставою для застосування деліктної відповідальності є вчинення особою правопорушення, яке складається із необхідних чотирьох елементів: протиправність поведінки, наявність збитків у потерпілої сторони, наявність безпосереднього причинно-наслідкового зв'язку між збитками та протиправною поведінкою, а також вина. Відповідно, наявність всіх чотирьох складових правопорушення є необхідною вимогою для застосування такої міри відповідальності як відшкодування збитків.

Проте, як стверджує відповідач, позивачем не вжито заходів до недопущення спричинення збитків, зокрема, відсутні звернення з вимогами про спонукання укласти договір оренди земельної ділянки або про звільнення земельної ділянки, що зайнята без правовстановлюючих документів, як того вимагає ст. 623 ЦК України.

Звертає увагу суду, що пред'явлення вимоги про відшкодування неодержаних доходів (упущеної вигоди) покладає на кредитора обов'язок довести, що ці доходи (вигода) не є абстрактними, а дійсно були б ним отримані у разі належного виконання боржником своїх обов'язків. Однак, вважає, що позивачем не доведено належними та допустимими доказами наявність у Нетішинської міської ради реальної можливості отримати доходи у вигляді орендної плати від здачі в оренду іншим особам земельної ділянки площею 0,2656 га на вул. Висоцького, 3 у м. Нетішині.

Додатково вказує, що з боку позивача було порушено процедуру визначення та нарахування збитків, визначену Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 року №284, якою затверджено Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам, оскільки про засідання відповідної комісії МПП "СВ-Плюс" стало відомо лише 09.12.2014 року при отриманні поштою договору про добровільне відшкодування збитків та повідомлення про засідання такої комісії. При цьому, МПП "СВ-Плюс" не брало участі у роботі цієї комісії, що є порушенням п.2 Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам.

З наведеного відповідач робить висновок, що МПП "СВ-Плюс" не лише не було повідомлено про дату та час засідання комісії, а й в порушення вимог закону не було включено до складу такої комісії, що підтверджується Актом комісії №1/2014 від 11.11.2014 року.

Окрім того, вважає, що позивачем не надано суду жодних належних та допустимих доказів на підтвердження протиправності поведінки відповідача. Зокрема, відсутні докази перевірки дотримання МПП "СВ-Плюс" вимог земельного законодавства, встановлення складу правопорушення або притягнення до адміністративної відповідальності. В той же час, вказує, що МПП "СВ-Плюс" вживалися заходи щодо належного оформлення відповідного землекористування та сплачувався податок на земельну ділянку площею 0,2665 га.

Тому відповідач стверджує, що в матеріалах справи відсутні достовірні докази, які б підтверджували наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення з боку МПП "СВ-Плюс", тому просить у стягненні 9 474,05 грн. збитків у вигляді упущеної вигоди відмовити.

У поясненнях від 03.03.2015 року щодо зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки вказує, що норми Земельного кодексу України і Закону України "Про оренду землі" не встановлюють обов'язку для певної особи отримати земельну ділянку в постійне користування або укласти договір оренди земельної ділянки, оскільки це є лише його правом. З огляду на таке вважає зобов'язання відповідача укласти договір, обов'язковість укладення якого не встановлена законом, порушенням вимог ст. 19 Конституції України, тому просить суд взяти до уваги, що позивач у даній справі обрав спосіб захисту, який не відповідає правовідносинам, що склалися між ним та відповідачем. З огляду на що просить суд відмовити в задоволенні вказаної вимоги позивача.

Додатково наголошує на порушені Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого рішенням 38 сесії Нетішинської міської ради 6 скликання від 27.02.2013 року №38/846, що полягало у перевищенні міським головою своїх повноважень під час підписання акта комісії №1/2014 року від 11.11.2014 року.

Розглядом матеріалів справи судом встановлено наступне.

Нетішинська міська рада рішенням №8/157 від 31.03.2011 року затвердила розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, згідно якого плата за 1 кв.м. орендованої земельної ділянки в рік становить трикратний розмір ставки земельного податку у % до грошової оцінки.

Славутська ОДПІ в особі Нетішинського відділення (Продавець) та МПП "СВ-Плюс" (Покупець) 29.12.2011 року уклали Договір №5148 відчуження нерухомого майна, що перебуває в податковій заставі, згідно якого Продавець продав, а Покупець купив будівлю банно-прального комбінату загальною площею 866,6 кв.м. по вул. Висоцького, 3 у м. Нетішин Хмельницької області.

Договір підписано сторонами та скріплено їхніми печатками.

Комунальне підприємство Нетішинської міської ради "Житлово-комунальне обєднання" міста Нетішина, згідно акту прийому-передачі будівлі банно-прального комбінату передало, а МПП "СВ-Плюс" прийняв будівлю банно-прального комбінату загальною площею 866,6 кв.м., яка розташована за адресою: Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Висоцького, 3.

Рішенням Нетішинської міської ради №38/846 від 27.02.2013 року затверджено Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради. Згідно п.3.2. вказаного Порядку, власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні використанням земельних ділянок без оформлення документів, що посвідчують право на земельну ділянку відповідно до закону. Відшкодуванню, відповідно до п.3.3. Порядку підлягають, в тому числі, інші збитки власників землі і землекористувачів, у тому числі і орендарів, включаючи і неодержані доходи, якщо вони обґрунтовані.

Визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради здійснює комісія з визначення розміру збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам, яка створюється за рішенням виконавчого комітету Нетішинської міської ради (п.4.1. Порядку). Головою комісії є перший заступник міського голови (п.4.2. Порядку).

На засідання комісії запрошуються власники землі та землекористувачі (орендарі), яким заподіяні збитки, представники підприємств, установ, організацій та фізичні особи, діями чи бездіяльністю яких спричинені збитки та які їх будуть відшкодовувати (п.4.4. Порядку).

За результатами розгляду матеріалів комісією складаються акти про визначення збитків по кожному суб'єкту окремо (п. 4.9. Порядку).

Акти про визначення збитків затверджуються рішенням виконавчого комітету Нетішинської міської ради шляхом прийняття відповідного рішення, проект якого готує відділ із земельних питань управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства виконавчого комітету міської ради (п.4.11. Порядку).

У випадку неукладення користувачем земельної ділянки договору оренди земельної ділянки та його державної реєстрації у строк, вказаний в рішенні Нетішинської міської ради про надання в оренду земельної ділянки або поновлення договору оренди земельної ділянки, збитки визначаються після закінчення строку для оформлення документів, встановленого в рішенні (п.6.3. Порядку).

Відшкодування збитків згідно п.6.5 Порядку проводиться за період використання землі з порушенням земельного законодавства в розмірі орендної плати за землю, яку власник землі (міська рада) міг би отримати при належному виконанні (дотриманні) землекористувачем вимог земельного законодавства. Збитки визначаються за ставками орендної плати, які діяли на момент виникнення таких збитків.

Рішенням 50 сесії Нетішинської міської ради 6 скликання №50/1123 від 22.11.2013 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду МПП "СВ-Плюс" затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду у зв'язку з набуттям права власності на будівлю банно-прального комбінату відповідно до договору відчуження нерухомого майна від 29.12.2011 року №5148, для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3, у м. Нетішин. Вирішено передати МПП "СВ-Плюс" із земель житлової та громадської забудови земельну ділянку площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3, в оренду терміном на 5 років.

У п.3 рішення зобов'язано МПП "СВ-Плюс" протягом двох місяців з дня прийняття рішення укласти договір оренди земельної ділянки, враховуючи при обрахуванні орендної плати коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки та затверджену ставку орендної плати в розмірі 3%, а також провести його державну реєстрацію згідно чинного законодавства.

Нетішинська міська рада направила директору МПП "СВ-Плюс" лист №38/01-16-734/2014 від 24.02.2014 року із повідомленням, що станом на 20 лютого 2014 року зобов'язання останнього щодо укладення договору оренди згідно рішення 50 сесії Нетішинської міської ради від 22.11.2013 року №50/1123 не виконано, договір оренди не укладено та не проведена його державна реєстрація. Враховуючи зазначене, міська рада наголошує, що МПП "СВ-Плюс" слід терміново виконати всі зобов'язання щодо укладення договору оренди земельної ділянки площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3, та надана для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови.

Згідно рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, вказаний лист отримано МПП "СВ-Плюс" 04.03.2014 року.

В матеріали справи позивачем надано лист Державної інспекції сільського господарства у Хмельницькій області №4/1-666 від 04.03.2014 року, у якому остання зазначає, що згідно ст. 211 Земельного кодексу України відповідальність за використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів не передбачена. В той же час звертає увагу, що відповідно до ст. 189 Земельного кодексу України та ст. 20 Закону України "Про охорону земель" міські ради здійснюють самоврядний контроль за використанням та охороною земель в межах окремих адміністративно-територіальних одиниць.

Позивачем 10.11.2014 року надіслано відповідачу лист від 10.11.2014 року №38/01-16-4303/2011 з повідомленням про оновлення складу комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради та запрошенням взяти участь у засіданні цієї комісії, що відбудеться 11.11.2014 року а 13:00 год. в кабінеті міського голови. Згідно звіту про доставку, вказаний лист у формі факсограми доставлено 10.11.2014 року.

Як вбачається із акту комісії №1/2014 з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради від 11.11.2014 року, комісією вирішено встановити суму збитків, заподіяних МПП "СВ-Плюс" за користування земельною ділянкою площею 0,2665 га, розташованою за адресою вул. Висоцького, 3, в розмірі орендної плати (недоотриманого доходу) в сумі 9474,05 грн. за період з 22.01.2014 року по 11.11.2014 року на підставі розрахунків, підготовлених відділом земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища спільно з фінансовим управлінням виконавчого комітету міської ради.

Згідно розрахунку збитків по МПП "СВ-Плюс" за земельну ділянку комунальної власності за січень-листопад 2014 року сума збитків за 11 місяців складає 9 474,05 грн.

Рішенням виконавчого комітету Нетішинської міської ради №418/2014 року від 27.11.2014 року "Про затвердження акта комісії з визначення розміру та відшкодування збитків, завданих МПП "СВ-Плюс" Нетішинській міській раді" затверджено вказаний вище акт комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради від 11. 11.2014 року №1/2014, завданих МПП "СВ-Плюс" Нетішинській міській раді. Пунктом 4 рішення передбачено, що у випадку недосягнення сторонами згоди щодо добровільного відшкодування збитків шляхом укладення договору про відшкодування збитків або неотримання у встановлений строк з урахуванням поштового обігу відповіді від МПП "СВ-Плюс" щодо добровільного відшкодування збитків юридичному відділу виконавчого комітету міської ради направити до органів прокуратури матеріали щодо нарахування збитків для вжиття в інтересах Нетішинської міської ради заходів прокурорського реагування в порядку статей 19, 20, 36-1 Закону України "Про прокуратуру".

Виконавчий комітет Нетішинської міської ради направив директору МПП "СВ-Плюс" повідомлення №38/01-16-4603/2014 від 03.12.2014 року, у якому пропонує у 10-денний термін з дня надходження цього повідомлення розглянути його разом з Договором про добровільне відшкодування збитків, заподіяних Нетішинській міській раді, та про результати розгляду проінформувати у письмовій формі виконавчий комітет Нетішинської міської ради. У випадку відмови вказує, що всі матеріали будуть направлені до органів прокуратури щодо примусового стягнення збитків у судовому порядку.

До вказаного листа додано копії акта комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Нетішинської міської ради від 11.11.2014 року №1/2014, рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 27.11.2014 року №418/2014 та оригінал договору про добровільне відшкодування збитків, заподіяних Нетішинській міській раді.

Як вбачається із рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, вказаний лист з додатками отриманий МПП "СВ-Плюс" 09.12.2014 року.

Відповідно до платіжного доручення №244 від 16.01.2015 року та податкової декларації від 16.01.2015 року, МПП "СВ-Плюс" здійснено сплату податку за землю за 2014 рік за фактично використовувану земельну ділянку площею 2665,00 кв.м. у розмірі 4106,71 грн.

Згідно акту обстеження земельної ділянки №1 від 02.03.2015 року, представниками виконавчого комітету міської ради та ліцензійної землевпорядної документації проведено обстеження земельної ділянки, яка знаходиться в м. Нетішин Хмельницької області по вул. Висоцького, 3, за результатами якого встановлено, що на вказаній земельній ділянці площею 0,2665 га розміщена капітальна споруда, яка відповідно до договору відчуження нерухомого майна належить на праві комунальної власності МПП "СВ-Плюс"; земельна ділянка використовується без правовстановлюючих документів; орендна плата не сплачується; здійснюється комерційна діяльність.

Нетішинська міська рада направила лист директору МПП "СВ-Плюс" від 17.03.2015 року №38/01-07-951/2015 разом із двома екземплярами проекту договору оренди землі від 16.03.2015 року №389. У листі просить останнього підписати, скріпити печаткою один з примірників договору та здійснити державну реєстрацію права оренди земельної ділянки відповідно до вимог чинного законодавства. Вказаний лист отримано МПП "СВ-Плюс" 24.03.2015 року.

У відповідь МПП "СВ-Плюс" листом №8 від 25.03.2015 року повідомило міського голову м. Нетішина, що вказаний договір оренди земельної ділянки не може бути підписаний до закінчення судового слухання даної справи. Зазначає, що не погоджується із п.п.34-36 надісланого проекту договору оренди. В той же час, наголошує, що здійснює щомісячну сплату земельного податку за земельну ділянку.

Нетішинською міською радою, згідно листа від 06.04.2015 року №38/01-07-1272/2015 року повторно направлено відповідачу проект договору оренди земельної ділянки площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3, м. Нетішин із проханням здійснити підписання, скріплення печаткою вказаного договору та провести його державну реєстрацію.

Проте, оскільки відповідач в добровільному порядку не здійснив відшкодування збитків за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів та не уклав договір оренди, прокурор в інтересах позивача звернувся до суду із даним позовом.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши надані сторонами докази, заслухавши представників сторін та прокурора, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відшкодування збитків (упущеної вигоди) є видом цивільно-правової відповідальності.

Підстави для настання цивільно-правової відповідальності за порушення земельного законодавства встановлено, зокрема, Земельним кодексом України.

За змістом статті 152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Відповідно до статті 211 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за самовільне зайняття земельних ділянок.

Згідно статті 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Пунктом "д" статті 156 Земельного кодексу України передбачено, що власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні, зокрема, внаслідок неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

Статтею 157 Земельного кодексу України передбачено, що відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам здійснюють громадяни та юридичні особи, які використовують земельні ділянки, а також громадяни та юридичні особи, діяльність яких обмежує прав власників і землекористувачів. Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 3 Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284, відшкодуванню підлягають: вартість житлових будинків, виробничих та інших будівель і споруд, включаючи незавершене будівництво; вартість плодоягідних та інших багаторічних насаджень; вартість лісових і дерево-чагарникових насаджень; вартість водних джерел (колодязів, ставків, водоймищ, свердловин тощо), зрошувальних і осушувальних систем, протиерозійних і протиселевих споруд; понесені витрати на поліпшення якості земель за період використання земельних ділянок з урахуванням економічних показників, на незавершене сільськогосподарське виробництво (оранка, внесення добрив, посів, інші види робіт), на розвідувальні та проектні роботи; інші збитки власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, включаючи і неодержані доходи, якщо вони обґрунтовані.

При вирішенні даного спору застосуванню підлягають також положення статті 22, глави 82 ЦК України. Так, згідно зі статтею 22 ЦК України збитками є:

1) втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки);

2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Статтею 1166 ЦК України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Отже, відповідальність за завдану шкоду може наставати лише за наявності підстав, до яких законодавець відносить наявність шкоди, протиправну поведінку заподіювача шкоди, причинний зв'язок між шкодою та протиправною поведінкою заподіювача та вину. За відсутності хоча б одного із цих елементів цивільно-правова відповідальність не настає.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем набуто у власність будівлю банно-прального комбінату загальною площею 866,6 кв.м., яка розташована за адресою: Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Висоцького, 3.

Статтею 377 Цивільного кодексу України передбачено, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). Розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об'єкти (крім багатоквартирних будинків). Аналогічні положення зазначені і у статті 120 Земельного кодексу України.

Згідно з частинами першою та другою ст. 93 Земельного кодексу України, право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Пунктом 3 рішенням 50 сесії Нетішинської міської ради 6 скликання №50/1123 від 22.11.2013 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду МПП "СВ-Плюс" зобов'язано МПП "СВ-Плюс" протягом двох місяців з дня прийняття рішення укласти договір оренди земельної ділянки, враховуючи при обрахуванні орендної плати коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки та затверджену ставку орендної плати в розмірі 3%, а також провести його державну реєстрацію згідно чинного законодавства.

Проте, відповідачем вказаний припис не виконано попри те, що статтею 73 Закону України "Про місцеве самоврядування" передбачено обов'язковість виконання актів органів місцевого самоврядування. Наведене призвело до безоплатного користування відповідачем земельною ділянкою комунальної власності. Факт користування земельною ділянкою відповідачем підтверджується сплатою останнім земельного податку за таке користування, не заперечується самим відповідачем, а також підтверджується актом обстеження земельної ділянки №1 від 02.03.2015 року

Для усунення вказаного порушення Нетішинською міською радою вживалися відповідні заходи, зокрема, відповідачу направлявся лист №38/01-16-734/2014 від 24.02.2014 року із вимогою негайного укладення останнім договору оренди земельної ділянки площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3 для виконання п.3 рішення 50 сесії Нетішинської міської ради №50/1123 від 22.11.2013 року. Вказаний лист, згідно рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, отримано МПП "СВ-Плюс" 04.03.2014 року.

Проте, відповідачем не було вчинено жодних дій по укладенню договору оренди земельної ділянки.

Таким чином, матеріалами справи стверджується, що відповідач, набувши право власності на будівлю комбінату, що розташована за адресою: м. Нетішин, вул. Висоцького, 3, не вжив всіх залежних від нього заходів, спрямованих на належне оформлення земельної ділянки після набуття права власності на нерухоме майно у відповідності до земельного законодавства України.

Тому в діях відповідача вбачаються всі наявні складу цивільного правопорушення, зокрема факт порушення відповідачем вимог земельного законодавства, що виявився у тривалому використанні земельної ділянки без договору оренди, що є підставою для нарахування збитків, визначення і відшкодування яких врегульовано наведеним вище Порядком; причиновий зв'язок між збитками і протиправною поведінкою відповідача, оскільки використання земельної ділянки відповідачем без належного правового оформлення позбавило міську раду, як власника землі, права отримувати від цієї земельної ділянки дохід у вигляді орендної плати. В той же час, відповідачем не доведено відсутності його вини. (Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Вищого господарського суду України від 29.01.2015 року у справі №924/1217/14).

Судом також встановлено, що розрахунок збитків є обґрунтованим та здійснений у відповідності до чинного законодавства. В той же час, відповідне рішення про нарахування збитків є дійсним та відповідачем не оскаржувалось.

Враховуючи наведене, суд вважає вимогу прокурора про стягнення з відповідача 9 474,05 грн. збитків за безпідставне використання земельної ділянки обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Стосовно вимоги прокурора про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки в наданій позивачем редакції, судом зазначається наступне.

З положень ст.ст. 116, 124 Земельного кодексу України вбачається, що надання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в оренду шляхом укладення відповідного договору здійснюється на підставі рішення ради, прийнятого за результатами розгляду заяви (клопотання) особи, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду, поданої відповідно до ст.16 Закону України «Про оренду землі». При цьому підставою набуття відповідного права є саме рішення ради, яке, відповідно до ч.2 ст.126 ЗК України, лише оформляється договором як документом, що посвідчує право на земельну ділянку.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, рішенням 50 сесії Нетішинської міської ради 6 скликання №50/1123 від 22.11.2013 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду МПП "СВ-Плюс" затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду у зв'язку з набуттям права власності на будівлю банно-прального комбінату відповідно до договору відчуження нерухомого майна від 29.12.2011 року №5148 для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3. Вирішено передати МПП "СВ-Плюс" із земель житлової та громадської забудови земельну ділянку площею 0,2665 га, яка розташована на вул. Висоцького, 3, в оренду терміном на 5 років.

Відповідно до п.3 рішення, МПП "СВ-Плюс" зобов'язано протягом двох місяців з дня прийняття рішення укласти договір оренди земельної ділянки, враховуючи при обрахуванні орендної плати коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки та затверджену ставку орендної плати в розмірі 3%, а також провести його державну реєстрацію згідно чинного законодавства.

Згідно ст.181 ГК України проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі, якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках. Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Проте, як встановлено вище, відповідач не звернувся до позивача із проектом договору, на відповідні повідомлення міської ради про укладення договору не реагував, тому Нетішинська міська рала направила лист директору МПП "СВ-Плюс" від 17.03.2015 року №38/01-07-951/2015 разом із двома екземплярами проекту договору оренди землі від 16.03.2015 року №389 з проханням підписати, скріпити печаткою та здійснити державну реєстрацію права оренди земельної ділянки відповідно до вимог чинного законодавства.

У відповідь відповідач у листі №8 від 25.03.2015 року відмовився укладати договір оренди, обґрунтувавши відмову судовим слуханням даної справи, а також вказав, що не погоджується із п.п. 34-36 запропонованого проекту договору.

Цивільне законодавство передбачає загальний принцип свободи договору (п. 3 ст. 3 ЦК) і не встановлює такого способу захисту цивільного права чи інтересу як зобов'язання примусового укладення договору. Можливість вимагати укладення договорів у судовому порядку законодавчо закріплюється лише в зобов'язаннях по укладенню господарських договорів. При цьому на підставі попереднього договору сторона має право вимагати укладення договору в судовому порядку відповідно до ГК лише за умови, якщо вона направила іншій стороні проект договору.

За змістом ч. 1 ст. 630 ЦК України, умови типового договору, що набули юридично обов'язкового значення в силу актів цивільного законодавства, є обов'язковими для сторін договору, які не мають права відступити від їх положень і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

У зв'язку із цим, укладення договору оренди земельної ділянки є обов'язком споживача за умови, якщо запропонований орендодавцем договір відповідає типовому договору. Відмова орендаря від укладення договору в такому разі суперечить вимогам ч. 1 ст. 630 ЦК України.

У разі такої відмови, відповідно до положень ст. ст. 3, 6, 12 - 15, 20, 630, 640, 642, 643 ЦК, орендодавець має право звернутись до суду за захистом свого права, яке підлягає захисту на підставі п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України шляхом визнання договору укладеним на умовах, передбачених нормативним актом, що містить відповідний обов'язок. (Аналогічна правова позиція викладена у Постанові Верховного Суду України від 25.09.2012 року по справі №3-39гс12).

Таким чином, вказаний спір може бути предметом судового розгляду, чим спростовуються відповідні заперечення МПП "СВ-Плюс".

Згідно ст.15 Закону України "Про оренду землі", істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Поданий Нетішинською міською радою проект Договору оренди землі №389 містить всі істотні умови, передбачені для цього виду договорів, а також відповідає Типовому договору оренди землі, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.20114 року №220, а також Додатку №3 до Положення про порядок передачі земельних ділянок комунальної власності в оренду на території м. Нетішин, затвердженого рішенням 62 сесії Нетішинської міської ради VІ скликання №62/1431 від 15.07.2014 року. Проте, позивач у запропонованому проекті договору, всупереч положенням ст. 187 ГК України, датою підписання договору вказує 16.03.2015 року, в той же час, як день набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше. Тому наведена частина проекту договору оренди підлягає виключенню з договору.

Заперечення відповідача стосовно п.п.34-36 проекту Договору оренди судом оцінюються критично, оскільки вказані пункти не суперечать законодавству, а відповідачем не обґрунтовано причин такого заперечення.

Враховуючи наведені вище положення законодавства, а також факт ухилення відповідача від укладення договору оренди земельної ділянки, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовної вимоги про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки в редакції, наданій позивачем.

Згідно зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги відповідають нормам чинного законодавства, фактичним обставинам справи, підтверджені належними і допустимими доказами та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача, оскільки спір виник із неправомірних дій останнього.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з малого приватного підприємства "СВ-Плюс" (Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Снігурі, буд. 2, код 22778160) на користь Нетішинської міської ради (Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Шевченка, 1, код 25939741) 9 474,05 грн. (дев'ять тисяч чотириста сімдесят чотири грн. 05 коп.) збитків за безпідставне використання земельної ділянки.

Видати наказ.

Вважати укладеним договір №389 оренди земельної ділянки площею 0,2665 га, що розташована за адресою: м. Нетішин, вул. Висоцького, 3, в наступній редакції:.

Договір оренди землі № 389

м. Нетішин

Орендодавець Нетішинська міська рада Хмельницької області, в особі міського голови Супрунюка Олександра Олексійовича, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельного кодексу України, Закону України «Про оренду землі», з одного боку, та Орендар суб'єкт господарювання - МПП «СВ-Плюс», в особі директора Скакуна Володимира Степановича, який діє на підставі статуту, надалі "Орендар", з другого боку, уклали цей договір про нижченаведене:

Предмет договору

1. Орендодавець на підставі рішення п'ятдесятої сесії Нетішинської міської ради VI скликання від 22 листопада 2013 року № 50/1123 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду МПП «СВ-Плюс» надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення із земель житлової та громадської забудови з кадастровим номером 6810500000:02:005:0518, яка знаходиться у м. Нетішин Хмельницької області, вул. Висоцького, 3.

2. Розташування та межі переданої в оренду земельної ділянки зазначені на плані (схемі) земельної ділянки, який є невід'ємною частиною договору погоджені та спірних питань не викликають.

Об'єкт оренди

3. В оренду передається земельна ділянка з кадастровим номером 6810500000:02:005:0518, загальною площею 0,2665 га, у тому числі: ріллі_га, багаторічних насаджень _ га, сіножатей _ га, пасовищ _ га, лісів _га, лід забудовою_га, інших угідь _га.

4. На земельній ділянці знаходяться об'єкти нерухомого майна -

будівля банно-прального комбінату


(перелік, характеристика і стан будинків, будівель, споруд та інших об'єктів, а також інші об'єкти інфраструктури)


(перелік, характеристика і стан лінійних споруд, інших об'єктів інфраструктури, у тому числі доріг,


майданчиків з твердим покриттям, меліоративних систем тощо)

5. Земельна ділянка передається в оренду разом з



( перелік, характеристика і стан будинків, будівель, споруд та інших об'єктів)

6. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки за станом на 01 січня 2015 року становить 488 494,50 гривень.

При змінах в нормативній грошовій оцінці земель за рішенням міської ради Орендар самостійно виконує розрахунок орендної плати на підставі оновленої грошової оцінки земельної ділянки і подає до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки довідку (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Строк дії договору

7. Договір укладено на 5 років.

Після закінчення строку договору Орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі Орендар додає проект додаткової угоди.

У разі якщо Орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку цього Договору, то за відсутності письмових заперечень Орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку цього Договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені цим Договором.

Орендна плата

8. Орендна плата за земельну ділянку вноситься Орендарем щомісячно у грошовій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Управління Державної казначейської служби у м. Нетішин Хмельницької області. Інформація щодо реквізитів отримується у відповідному контролюючому органі за місцем знаходження земельної ділянки.

9. Розмір орендної плати за земельну ділянку на рік, що становить 3 % від нормативної грошової оцінки цієї земельної ділянки, складає 14 654,88 гривень.

Розмір орендної плати за земельну ділянку в місяць становить: 1 221,24 гривень.

10. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку комунальної власності територіальної громади міста здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнта індексації, визначених законодавством, за формами, затвердженими Кабінетом Міністрів України, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії.

11. Орендна плата вноситься у такі строки: за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем (звітного) податкового місяця або в строки визначені чинним законодавством.

12. Розмір орендної плати переглядається постійно у разі:

- зміни нормативної грошової оцінки земель;

- зміни умов господарювання, передбачених договором;

- підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

- зміни розміру ставки орендної плані за земельні ділянки державної або комунальної власності передбаченої Податковим кодексом України;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами;

- в інших випадках, передбачених законом.

13. У разі визнання Договору оренди недійсним, одержана Орендодавцем орендна плата за фактичний строк користування земельною ділянкою не повертається.

14. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку з суми не виконаного стороною зобов'язання за кожний день прострочення.

Умови використання земельної ділянки

15. Земельна ділянка передається в оренду для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови.

16. Цільове призначення земельної ділянки: землі житлової та громадської забудови.

Вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються Орендарем самостійно шляхом здійснення письмового повідомлення Орендодавця в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

17. Умови збереження стану об'єкта оренди: забороняється самовільна забудова земельної ділянки.

Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

18. Передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням проекту землеустрою щодо її відведення.

Підставою для розроблення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки є рішення сорокової сесії Нетішинської міської ради VI скликання від 24 квітня 2013 року № 40/922 «Про надання МПП «СВ-Плюс» дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду».

19. Організація розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки і витрати, пов'язані з цим, покладаються на Орендаря.

20. Інші умови передачі земельної ділянки в оренду:

- заборона зміни цільового призначення земельної ділянки;

- право оренди земельної ділянки не може бути передано у заставу та внесено до статутного фонду без письмової згоди сторін;

- право оренди земельної ділянки підлягає обов'язковій державній реєстрації та виникає з моменту її реєстрації.

21. Передача земельної ділянки Орендарю Здійснюється за актом приймання-передачі протягом п'яти робочих днів після реєстрації права оренди земельної ділянки.

Умови повернення земельної ділянки

22. Після припинення дії договору Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку протягом п'яти робочих днів у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується в судовому порядку.

23. Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

24. Поліпшення стану земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем землі, не підлягають відшкодуванню.

Умови, обсяги і строки відшкодування Орендарю витрат за проведені ним поліпшення стану земельної ділянки визначаються окремою угодою сторін.

25. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання Орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

- фактичні втрати, яких Орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов договору (упущена вигода).

26. Розмір фактичних витрат Орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

27. На орендовану земельну ділянку встановлені наступні обмеження (обтяження) на використання:

- земельна ділянка може використовуватись для ремонту лінійних інженерних споруд (лінії електропередач, лінії електрозв'язку, інженерних мереж)


(підстави встановлення обмежень (обтяжень)

28. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

Права та обов'язки сторін

29. Права Орендодавця:

Нетішинська міська рада має право вимагати від Орендаря.

а) використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди;

б) дотримання екологічної безпеки землекористування, та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, у тому числі місцевих правил забудови населених пунктів;

в) дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються;

г) своєчасне внесення орендної плати.

д) в разі ухилення Орендаря від перегляду орендної плати при настанні умов, передбачених п.11 Договору. Орендодавець має право звернутися до суду для визнання додаткової угоди до договору укладеною в зміненій редакції.

30. Обов'язки Орендодавця:

Нетішинська міська рада зобов'язана:

а) передати земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього договору;

б) при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

в) не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися орендованою земельною ділянкою;

г) відшкодовувати Орендарю капітальні витрати, пов'язані з поліпшенням стану об'єкта оренди, які передавалися Орендарем за згодою Орендодавця ;

д) попередити Орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди.

31. Права Орендаря:

а) самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди;

б) після державної реєстрації права оренди земельної ділянки приступити до її використання;

в) вимагати від Орендодавця усунення причин, які будь-яким чином перешкоджають здійсненню його прав відповідно до договору;

г) здавати орендовану земельну ділянку в суборенду без зміни її цільового призначення лише за письмовою згодою Орендодавця;

д) на переважне право перед іншими особами щодо отримання орендованої земельної ділянки придбання у власність у випадках передбачених Земельним кодексом України;

е) одержувати достовірну інформацію від Орендодавця про наявність прав третіх осіб на отриману в оренду земельну ділянку.

32. Обов'язки Орендаря:

Орендар зобов'язаний:

а) приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди земельної ділянки право оренди на яку зареєстровано в установленому законом порядку;

б) використовувати земельну ділянку тільки за цільовим призначенням;

в) вносити орендну плату у формі та у строки, передбачені цим договором;

г) додержуватись режиму використання земельної ділянки таким чином, щоб це не завдавало шкоди іншим землекористувачам, стану навколишнього середовища і не призвело до зниження якості землі:

д) дотримуватися правил добросусідства, державних норм і правил, проектних рішень, правил забудови міста Нетішина;

е) додержуватись правил благоустрою території міста Нетішина, утримувати земельну ділянку у належному санітарному стані, постійно проводити роботи з прибирання та благоустрою наданої і прилеглої територій;

є) дотримуватися санітарних і протипожежних норм, забезпечити зберігання інженерних комунікацій і споруд, що знаходяться на орендованій земельній ділянці та під її поверхнею;

ж) при передачі земельної ділянки Орендодавцю до підписання акту прийому-передачі привести земельну ділянку у придатний для подальшого використання стан, у тому числі усунути недоліки, вказані Орендодавцем.

Приведення земельної ділянки у придатний стан включає в себе благоустрій території та інші дії за необхідністю, при цьому за Орендарем залишається право власності на всі будівлі, які збудовані на ділянці у відповідності до вимог чинного законодавства України;

з) у разі зміни своїх банківських реквізитів, юридичної адреси, назви, організаційно-правової форми тощо, прізвища ім'я по батькові, зміни місця проживання тощо Орендар у 10-денннй строк з моменту настання таких змін повинен письмово повідомити про це Орендодавця та орган, який провів державну реєстрацію права оренди земельної ділянки;

і) у п'ятиденний строк після державної реєстрації права оренди земельної ділянки договору комунальної власності надати належним чином завірену копію договору відповідному контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки. Орендар зобов'язується уточнювати платіжні реквізити отримувача орендної плати перед внесенням платежу;

к) після розірвання з будь-яких підстав цього Договору повернути Орендодавцю не пізніше 5 днів за актом приймання-передачі земельну ділянку у стані, не гіршому, ніж вона перебувала при її отриманні в оренду, неповернення земельної ділянки в зазначений термін не звільняє Орендаря від плати за фактичне користування земельною ділянкою. Плата за землю у цьому випадку вноситься у розмірах, визначених цим договором у розмірі орендної плати.

л) проводити щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земельної ділянки ( в т.ч. річної орендної плати) відповідно до Податкового кодексу України.

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

33. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар. У разі прострочення Орендодавцем або Орендарем установлених договором строків передачі об'єкта оренди ризик його випадкового знищення або пошкодження у цей період несе сторона, яка допустила прострочення його передачі.

Страхування об'єкту оренди

34. Згідно цього договору об'єкт оренди підлягає (не підлягає) страхуванню на весь період дії цього договору.

35. Страхування об'єкту оренди здійснює (не здійснює) Орендар.

36. Сторони домовилися про те, що у разі невиконання свого обов'язку стороною, яка повинна згідно з цим договором застрахувати об'єкт оренди, друга сторона може застрахувати його і вимагати відшкодування витрат на страхування.

Зміна умов договору і припинення його дії

37. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.

У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

38. Дія цього договору припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- придбання Орендарем земельної ділянки у власність;

- смерті фізичної особи-орендаря та письмової відмови його спадкоємців від подальшого використання орендованої земельної ділянки;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- засудження Орендаря до позбавлення волі або обмеження його дієздатності за рішенням суду та письмової відмови членів його сім'ї від подальшого використання орендованої земельної ділянки;

- ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

39. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою сторін:

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

40. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

41. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - Орендаря є підставою для зміни умов договору, розірвання договору.

Право на орендовану земельну ділянку разі смерті фізичної особи - орендаря, засудження або обмеження її дієздатності за рішенням суду, переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку разом з орендарем.

42. Перехід права власності на будівлі та споруди, які розташовані на орендованій земельній ділянці, до другої особи є підставою внесення змін або розірвання договору та укладення договору оренди з новим власником будівель та споруд.

43. У разі дострокового розірвання договору оренди з ініціативи Орендаря, він зобов'язаний сплатити орендну плату на землях сільськогосподарського призначення - за шість місяців, а на несільськогосподарських - за рік, якщо протягом зазначеного періоду ніхто не запропонував орендувати цю ж ділянку на тих самих умовах.

Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договору

44. За невиконання або неналежне виконання умов договору оренди земельної ділянки сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

45. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Прикінцеві положення

46. Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно".

Цей договір укладено у двох примірниках, що мають однакову юридичну, один з яких знаходиться в Орендодавця, другий - в Орендаря.

47. Невід'ємними частинами договору є:

- план або схема земельної ділянки;

- кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;

- акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості):

- акт приймання-передачі об'єкта оренди;

- розрахунок розміру орендної плати.

Реквізити сторін:

Орендодавець Орендар:

Нетішинська міська рада Суб'єкт господарювання

30100, Хмельницька область, м. МПП „СВ-Плюс"

Нетішин, вул. Шевченка, 1 30100, Хмельницька область,

ідентифікаційний код 25939741 м. Нетішин, вул. Снігурі, 2,

ідент. код 22778160

Одержувач коштів:

УДКСУ у м. Нетішині

Міське фінансове управління у м. Нетішині

№33216812700004, МФО 815013,

код ЄДРПОУ 37858841

код платежу 18010600

Підписи сторін

Орендодавець Орендар

Міський голова Директор


О.О. Супрунюк
В.С. Скакун

(підпис) (прізвище і ініціали) (підпис) (прізвище і ініціали)

МП МП (за наявності печатки)

Договір укладено з моменту набрання рішенням суду у справі № 924/179/15 від 20.04.2015р. законної сили.

Стягнути з малого приватного підприємства "СВ-Плюс" (Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Снігурі, буд. 2, код 22778160) в доход Державного бюджету України (код класифікації доходів 22030001, отримувач коштів - УДКСУ у м. Хмельницькому, рахунок отримувача №31218206783002, код ЄДРПОУ отримувача 38045529, банк отримувача - ГУ ДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013) судовий збір в розмірі 3 045,00 грн. (три тисячі сорок п'ять грн. 00 коп).

Видати наказ.

Повне рішення складено 24.04.2015 року

Суддя М.В. Музика

Віддрук. у 2 прим. : 1 - до справи, 2 - МПП "СВ-ПЛЮС" (30100, Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Снігурі, 2) - рек. листом

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.04.2015
Оприлюднено30.04.2015
Номер документу43763607
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/179/15

Ухвала від 24.02.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 10.08.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 16.06.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 21.05.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Рішення від 20.04.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 01.04.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 10.03.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 06.02.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 06.02.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні