Постанова
від 14.04.2015 по справі 910/4979/15-г
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" квітня 2015 р. Справа№ 910/4979/15-г

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Корсакової Г.В.

суддів: Станіка С.Р.

Власова Ю.Л.

при секретарі судового засідання - Натха М.С.

за участю представників сторін:

від позивача: Іващенко О.В. - за довіреністю

від відповідача: не з'явився

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Київенерго» на ухвалу господарського суду міста Києва від 05.03.2015

по справі № 910/4979/15-г (суддя Морозов С.М.)

за позовом Публічного акціонерного товариства «Київенерго»

до Школи І-ІІІ ступенів №321 Деснянського району м. Києва

про стягнення заборгованості в розмірі 56 348,32 грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство «Київенерго» звернулось до господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Школи І-ІІІ ступенів №321 Деснянського району м. Києва заборгованості за спожиту теплову енергію в розмірі 56 348,32 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 05.03.2015 у справі №910/4979/15-г позовні матеріали Публічного акціонерного товариства «Київенерго» повернуто без розгляду на підставі п. 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України.

Не погоджуючись із винесеною ухвалою, Публічне акціонерне товариство «Київенерго» звернулося до Київського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу господарського суду міста Києва від 05.03.2015 скасувати з підстав порушення судом норм процесуального права, а справу №910/4979/15-г передати на розгляд господарського суду міста Києва.

В апеляційній скарзі скаржник також заявив клопотання про поновлення строку на подання апеляційної скарги.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 03.04.2015 у справі №910/4979/15-г у складі колегії суддів: головуючий суддя - Корсакова Г.В., судді: Станік С.Р., Власов Ю.Л. поновлено Публічному акціонерному товариству «Київенерго» строк на подання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду міста Києва від 05.03.2015 по справі №910/4979/15-г, прийнято апеляційну скаргу до провадження, розгляд справи призначено на 14.04.2015.

Відзиву на апеляційну скаргу відповідачем не надано.

Представник відповідача у судове засідання 14.04.2015 не з'явився, хоча про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Судова колегія вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутності представника відповідача, явка якого в судове засідання обов'язковою не визнавалась.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав вимоги апеляційної скарги та просив її задовольнити.

Статтею 101 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Згідно із ст. 99 Господарського процесуального кодексу України апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до ч. 5 ст. 106 Господарського процесуального кодексу України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи Публічне акціонерне товариство «Київенерго» звернулось до господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Школи І-ІІІ ступенів №321 Деснянського району м. Києва заборгованості за спожиту теплову енергію в розмірі 56348,32 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 05.03.2015 у справі №910/4979/15-г позовні матеріали Публічного акціонерного товариства «Київенерго» повернуто без розгляду на підставі п. 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України.

Ухвала суду мотивована тим, що належним доказом відправлення відповідачам позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень в поштове відправлення та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі. Натомість, в якості доказів про відправлення копії позовної заяви та доданих до неї матеріалів відповідачу, позивач приклав до позовної заяви копію фіскального чеку №1238 від 02.03.2015, тому суд не може дійти висновку, що позивачем направлено відповідачу копію позовної заяви з доданими документами відповідно до переліку документів, які додані до позовної заяви.

Проте, колегія суддів не погоджується з наведеним висновком суду та вважає, що ухвала господарського суду міста Києва від 05.03.2015 прийнята з порушенням норм процесуального права, з огляду на таке.

Вимоги щодо форми і змісту позовної заяви передбаченні у статті 54 Господарського процесуального кодексу України, згідно з п. 7 ч. 2 якої позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

За приписами частини першої статті 56 Господарського процесуального кодексу України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно положеннями ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до п. 6 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

У відповідності до абз. 7 п. 3.5 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» у разі коли до позовної заяви додано докази надсилання відповідачеві копії лише самої заяви, але відсутні докази надсилання йому копій доданих до неї документів, така заява підлягає поверненню на загальних підставах згідно з пунктом 6 частини першої статті 63 ГПК.

Згідно положень Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 згруповані поштові відправлення, поштові перекази - внутрішні реєстровані поштові відправлення, поштові перекази, кількість яких становить п'ять і більше, що одночасно подаються для пересилання одним відправником; реєстроване поштове відправлення - поштове відправлення, яке приймається для пересилання з видачею розрахункового документа, пересилається з приписуванням до супровідних документів та вручається одержувачу під розписку; розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку.

Пунктом 19 зазначених Правил надання послуг поштового зв'язку передбачено, що внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п. 59, 61 Правил надання послуг поштового зв'язку внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення; у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Отже, позивач, в якості належних доказів надіслання відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів має подати розрахунковий документ (касовий чек, поштову квитанцію), який підтверджує факт надання послуг поштового зв'язку разом з описом вкладення у цінний лист, який підтверджує зміст поштового відправлення.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 36 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Як вбачається із матеріалів позовної заяви, позивач - Публічне акціонерне товариство «Київенерго» в якості доказу направлення відповідачу - Школі І-ІІІ ступенів №321 Деснянського району м. Києва за адресою: 02222, м. Київ, вул. Драйзера, буд. 40-б, копії позовної заяви з додатками додав оригінал опису вкладення у цінний лист з відбитком поштового штемпеля від 02.03.2015, де в графі «найменування предметів» вказано: «Позовна заява від 27.02.2015 № 93/21/1242 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію з додатками», з зазначенням всіх додатків; належним чином завірені копії фіскального чеку від 02.03.2015 № 1238 та списку згрупованих внутрішніх листів з відбитком поштового штемпеля від 02.03.2015.

Наведені документи відповідають вимогам Правил надання послуг поштового зв'язку, а отже підтверджують факт направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу - Школі І-ІІІ ступенів №321 Деснянського району м. Києва за адресою: 02222, м. Київ, вул. Драйзера, буд. 40-б.

Разом з тим, судова колегія зазначає, що Господарський процесуальний кодекс України не обмежує право суду при підготовці справи до розгляду у випадку сумніву щодо вірогідності поданих доказів, зокрема копії фіскального чеку від 02.03.2015 №1238, витребувати у позивача оригінал вказаного фіскального чеку.

Враховуючи вищевикладене, судова колегія дійшла висновку, що у суду першої інстанції були відсутні підстави для повернення позовної заяви без розгляду, у зв'язку з чим ухвала господарського суду міста Києва від 05.03.2015 у справі № 910/4979/15-г прийнята з порушенням норм процесуального права та підлягає скасуванню.

Відповідно до ч. 7 ст. 106 Господарського процесуального кодексу України у випадках скасування апеляційною інстанцією ухвали про повернення позовної заяви, справа передається на розгляд місцевого господарського суду.

З огляду на зазначене, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга Публічного акціонерного товариства «Київенерго» на ухвалу господарського суду міста Києва від 05.03.2015 у справі № 910/4979/15-г підлягає задоволенню, а оскаржувана ухвала - скасуванню з передачею справи за позовною заявою Публічного акціонерного товариства «Київенерго» на розгляд господарського суду міста Києва.

Відповідно до п. 4.8 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України», якщо судом апеляційної інстанції скасовано ухвалу місцевого господарського суду з числа зазначених у частині сьомій статті 106 ГПК або судом касаційної інстанції скасовано ухвалу з числа зазначених у частині четвертій статті 111 13 ГПК з передачею справи на розгляд суду першої інстанції, то розподіл сум судового збору, пов'язаного з розглядом відповідних апеляційної та/або касаційної скарг, здійснюється судом першої інстанції за результатами розгляду ним справи згідно із загальними правилами статті 49 ГПК.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 ГПК України, апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Київенерго» на ухвалу господарського суду міста Києва від 05.03.2015 у справі № 910/4979/15-г задовольнити.

2.Ухвалу господарського суду міста Києва від 05.03.2015 у справі № 910/4979/15-г скасувати.

3.Справу № 910/4979/15-г за позовною заявою Публічного акціонерного товариства «Київенерго» до Школи І-ІІІ ступенів №321 Деснянського району м. Києва про стягнення заборгованості в розмірі 56 348,32 грн. передати на розгляд господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя Г.В. Корсакова

Судді С.Р. Станік

Ю.Л. Власов

Дата ухвалення рішення14.04.2015
Оприлюднено07.05.2015
Номер документу43842168
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4979/15-г

Рішення від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 29.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Постанова від 14.04.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсакова Г.В.

Ухвала від 03.04.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсакова Г.В.

Ухвала від 05.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні