Постанова
від 14.04.2015 по справі 808/8543/14
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2015 року /11:00/ Справа № 808/8543/14 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нестеренко Л.О., при секретарі Бабаченко В.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Дніпровського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Публічного акціонерного товариства “Запорізьке Облплемпідприємство”

про стягнення суми штрафу за порушення законодавства на ринку цінних паперів у розмірі 17000 грн. 00 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов Дніпровського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – позивач) до Публічного акціонерного товариства “Запорізьке Облплемпідприємство” (далі – відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача суму штрафу за порушення законодавства на ринку цінних паперів у розмірі 17000 грн. 00 коп. Позов мотивований тим, що Публічне акціонерне товариство “Запорізьке Облплемпідприємство” заборгувало до бюджету 17000,00 грн., у зв'язку із порушенням законодавства на ринку цінних паперів України.

Через припинення виконання суддею Недашківською Катериною Михайлівною повноважень судді Запорізького окружного адміністративного суду на підставі Указу Президента України від 14.02.2015 № 83/2015 “Про переведення суддів”, було проведено повторний автоматичний розподіл справи, за результатами якого справу передано на розгляд судді Нестеренко Л.О.

У судове засідання 14.04.2015 сторони не з'явилися, а тому відповідно до ч.1ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Представник позивача направив заяву про розгляд справи за його відсутності, в якому просить суд розглянути справу без його участі. На позовних вимогах наполягає та просить задовольнити в повному обсязі, оскільки сума боргу не сплачена.

Представник відповідача у судове засідання не прибув. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Згідно з ч. 4ст. 128 КАС Україниу разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Оцінивши представлені докази у їх сукупності суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Як встановлено судом, у відношенні Відкритого акціонерного товариства «Запорізьке облплемпідприємство» 25.09.2012 року було винесено Розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери №383-ДН-1-Е, відповідно до якого ВАТ«Запорізьке облплемпідприємство» порушено вимоги ст. 155 Цивільного кодексу України. Розпорядженням Уповноваженої особи Дніпровського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25.09.2012 року №383-ДН-1-Е про усунення порушень законодавства про цінні папери ВАТ «Запорізьке облплемпідприємство» зобов'язано у термін до 30 січня 2013 року усунути порушення законодавства про цінні папери та у термін до 30 січня 2013 року письмово проінформувати уповноважену особу Комісії про виконання цього розпорядження.

Письмове клопотання від відповідача до спливу терміну виконання розпорядження, а саме - до 30 січня 2013 року про подовження терміну виконання розпорядження, до Дніпровського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку так і не надходило. Інформація та документи щодо виконання Розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 25.09.2012 року №383-ДН-1-Е до Дніпровського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від ВАТ «Запорізьке облплемпідприємство» не надходили.

Отже, ВАТ «Запорізьке облплемпідприємство» було порушено вимоги пункту 10статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» в частині невиконання Розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 25.09.2012 року №383-ДН-1-Е.

Відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів, а саме: за невиконання або несвоєчасне виконання розпоряджень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів, передбачена пунктом 8 частини 1 статті 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку за невиконання розпорядження уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів у відношенні відповідача було винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 24.07.2013 № 244-ДН-1-Е, відповідно до якої до підприємства відповідача було застосовано штрафну санкцію у розмірі 17000,00грн.

Пунктами 3 та 4 розділу XVIII Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16.10.2012 №1470 передбачено, що юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до Державного бюджету України. Документ, який підтверджує сплату штрафу, протягом п'яти робочих днів надсилається до уповноваженого підрозділу центрального апарату Комісії (відповідного підрозділу територіального органу Комісії). На загальних зборах акціонерів ВАТ «Запорізьке Облплемпідприємство» від 25.10.2013 було прийнято рішення про зміну найменування товариства у відповідність з вимогами Закону України «Про акціонерні товариства».

Відповідно до інформації, зазначеній на офіційному веб-сайті Єдиного державного реєстру, технічним адміністратором якого є Державне підприємство «Інформаційно – ресурсний центр», за ідентифікаційним кодом юридичної особи значиться детальна інформація про таку юридичну особу: - повне найменування юридичної особи та скорочене у разі його наявності: Публічне акціонерне товариство «Запорізьке облплемпідприємство» (ПАТ «Запорізьке облплемпідприємство»).

Таким чином, на час розгляду справи вже вказана сума штрафу підприємством відповідача не сплачена, чим державі заподіюється шкода у вигляді ненадходження грошових коштів до державного бюджету України.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, у відповідності із пунктом 14 статті 8 Закону України №448/96-ВР, зокрема, має право накладати штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідно до статті 9 Закону України №448/96-ВР, уповноваженими особами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є Голова та члени Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; уповноважені Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадові особи.

Згідно з абзацом 1 пункту 6 частини 1 статті 11 Закону України №448/96-ВР, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів – у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частиною 5 статті 11 Закону України №448/96-ВР закріплено, що у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідачем постанова №244-ДН-1-Е від 24.07.2013 в адміністративному чи судовому порядках оскаржена не була, доказів протилежного відповідач суду не надав. На момент розгляду справи, сума штрафу за порушення законодавства на ринку цінних паперів у розмірі 17000 грн. 00 коп. відповідачем не сплачена, заборгованість перед бюджетом не погашена.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Питання щодо розподілу судових витрат судом не вирішується, оскільки сплата судового збору була відстрочена до ухвалення судового рішення у справі, а позовні вимоги судом задоволені у повному обсязі.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 2, 4, 7-12, 17, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов позивача задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства “Запорізьке Облплемпідприємство” на користь Дніпровського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку суму штрафу за порушення законодавства на ринку цінних паперів у розмірі 17000,00 грн., яку направити на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцезнаходженням платника на балансовий рахунок 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», код бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ 106.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні – з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                                       Л.О. Нестеренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.04.2015
Оприлюднено08.05.2015
Номер документу43880776
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/8543/14

Ухвала від 14.04.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 14.04.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 25.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 04.03.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 04.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 15.01.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 03.12.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні