Постанова
від 28.04.2015 по справі 823/794/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2015 року м. Черкаси справа № 823/794/15

12 годин 55 хвилин                                                                                 

Черкаський окружний адміністративний суд у складі: судді – Трофімової Л.В., за участі секретаря – Роя О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу № 823/794/15

за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Умані та Уманському районі Черкаської області (надалі – УПФУ в м. Умані та Уманському районі) [представник позивача - не з`явився]

до товариства з обмеженою відповідальністю «Берестівець» (надалі – ТОВ «Берестівець») [представник відповідача - не з`явився]

про стягнення боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, прийняв постанову.

УПФУ в м. Умані та Уманському районі, звернувшись до суду з адміністративним позовом, просить стягнути з ТОВ «Берестівець» заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з січня до березня 2015 року у сумі 12945 грн. 27 коп.

У обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що станом на дату подання позову відповідач має заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених працівникам підприємства, які вийшли на пенсію на пільгових умовах, за січень-березень 2015 року за списком № 2 у сумі 12945 грн. 27 коп.

Представник позивача у судове засідання не прибув, звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності, та просив суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі (а.с.20).

Відповідач у судове засідання свого представника не направив, письмових заперечень проти адміністративного позову не подав, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином (а.с.28).

Згідно ч.4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи, що представник відповідача у судове засідання не прибув, доказів поважності причини неявки суду не надав, про дату час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином, суд вирішив справу на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши позицію представника позивача, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що позов належить задовольнити з огляду на таке.

ТОВ «Берестівець» зареєстровано як суб'єкт господарювання – юридичну особу 08.02.2000 (ідентифікаційний код 30709445) (а.с.13).

Згідно ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 №1788-XII (надалі – Закон №1788) визначено категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зокрема, пунктами «а», «б» зазначеної статті визначено, що до цих категорій належать: працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, – за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки – після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки – після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах; працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, – за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки – після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки – після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченогост.12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи жінкам.

Пунктом 1 ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 № 400/97-ВР(надалі – Закон №400/97) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до абз.4 п.1 ст.2 Закону №400/97 для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст.1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно ч.1 ст.3, абз.2 п.1 ст.4 Закону №400/97-ВР збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду (ПФ) України у порядку, визначеному законодавством України; на обов'язкове державне пенсійне страхування встановлюються ставки збору у таких розмірах: 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абз.4 п.1 ст.2 цього Закону.

Пунктом 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV (надалі – Закон №1058), передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону у разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом № 1788. У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст.27 та з урахуванням нормст.28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФ України, затвердженої постановою правління ПФ України від 19.12.2003 №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (надалі – Інструкція №21-1), відшкодуванню підлягають витрати ПФ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону 1058 у таких розмірах: для платників, зазначених у пп.2.1.1 п.2.1 цієї Інструкції, – також 100 % фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абз.1 ч.2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IVзастрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах; для платників, зазначених у пп.2.1.1 п.2.1 цієї Інструкції, – фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим КМУ, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Враховуючи зазначені норми Законів та Інструкції, суд дійшов висновку, що відповідач, як юридична особа, працівники якого вийшли на пенсію, призначену на пільгових умовах, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій таким працівникам.

Пунктами 6.4., 6.5. Інструкції №21-1 передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів ПФ України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону, що надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів ПФ України, що подаються до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Відповідно до п.6.8 Інструкції №21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до ПФ зазначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно наданого УПФУ в м. Умані та Уманському районі відповідачу розрахунку фактичні витрати позивача на виплату та доставку пенсій, призначених за списком № 2 за січень-березень 2015 року становлять 12945 грн. 27 коп. Відповідачу направлялись розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» – «з» ст.13 Закону №1788 з 2015 року від 17.01.2015 №602/02, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.6).

Статтею 23 Закону № 1058 передбачено, що спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами ПФ та у судовому порядку.

Проаналізувавши норми чинного законодавства у контексті обставин справи і досліджених доказів, враховуючи позицію Верховного Суду України у постановах, зокрема №21-284а13, №21-2487во09 суд дійшов висновку, що відповідач як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівникам якого призначено пенсію на пільгових умовах, зобов'язаний відшкодовувати ПФ витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам, тому вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що належить задовольнити.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України судові витрати, здійснені позивачем – суб'єктом владних повноважень з відповідача не стягуються

          Керуючись ст.ст. 86, 94, 122, 160, 162, 165, 167 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Берестівець» (20321, Черкаська область, Уманський район, с. Берестівець, вул. Пролетарська, буд. 61-А, ідентифікаційний код 30709445) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Умані та Уманському районі Черкаської області (20300, Черкаська обл., м. Умань, вул. Тельмана, буд. 4, ідентифікаційний код 37908064) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах у сумі 12945 (дванадцять тисяч дев'ятсот сорок п'ять) грн. 27 коп.

          Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом ч.3 ст.160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 30 квітня 2015 року.

Суддя Л.В.Трофімова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.04.2015
Оприлюднено08.05.2015
Номер документу43900357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/794/15

Ухвала від 18.06.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

Ухвала від 28.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

Постанова від 28.04.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 06.04.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні