Рішення
від 08.02.2007 по справі 20/411
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/411

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

08.02.07 р.                                                                               Справа № 20/411                               

Суддя господарського суду Донецької області Донець О.Є.                                                                                                

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом Донецького учбово-курсового комбінату Управління житлово-комунального господарства Донецької обласної держадміністрації, м.Донецьк

          

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю „Омега Фарм”, м.Донецьк

про стягнення 15814,83 грн.

За участю представників сторін:

від позивача Панченко С.В. – за довіреністю

від відповідача Сачдева Вікрам - директор

 

СУТЬ СПОРУ:

           До господарського суду Донецької області звернувся Донецький учбово-курсовий комбінат Управління житлово-комунального господарства Донецької обласної держадміністрації, м.Донецьк, із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „Омега Фарм”, м.Донецьк, про стягнення на користь позивача та місцевого бюджету 15814,83 грн. за договором № 2/14 оренди нежилого приміщення від 08.09.2005р. та договором № 04/14к про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю від 01.08.2005р., з яких 7133,71 грн. – заборгованість з орендної плати, 7710,86 грн. – заборгованість з комунальних послуг, 972,26 грн. – пеня.

            В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на договір № 2/14 оренди нежилого приміщення від 08.09.2005р.; договір № 04/14к про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю від 01.08.2005р.; розрахунок вартості нежитлового приміщення; лист № 60 від 30.06.2005р.; рахунки; повідомлення; акт звірки розрахунків від 02.10.2006р.; розрахунки.

Відповідач у судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі, про що надав суду заяву № 4 від 08.02.2007р., у якій просить суд відстрочити виконання рішення на 3 місяці.

Позивач заперечив проти надання відстрочки виконання рішення на 3 місяці.

           Дослідивши матеріали справи, та вислухавши пояснення представників сторін, суд ВСТАНОВИВ:

           08.09.2005р. між Донецьким учбово-курсовим комбінатом Управління житлово-комунального господарства Донецької обласної держадміністрації, м.Донецьк (Орендодавець), та Товариством з обмеженою відповідальністю „Омега Фарм”, м.Донецьк (Орендар), був укладений договір оренди нежилого приміщення № 2/14 (далі – договір).

                    Пунктом 1.1 договору передбачено, що Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування нежитлове приміщення загальною площею 205,4 м2 , розташоване в будинку за адресою : 83023, м.Донецьк, вул. Ходаковського, 5, відповідно до технічної документації, що знаходиться на балансі Учбово-курсового комбінату, експертна вартість якого становить 70289,94 грн.

          Пунктом 3.1 договору передбачено, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сел., селищ, міст, що знаходяться в управлінні обласної ради, затвердженої рішенням обласної ради № 4/10-266 від 09.09.2003р. та становить 2000,00 грн. без ПДВ за базовий місяць оренди травень 2005року. Розрахунок орендної плати наданий у додатку № 1 до договору. Орендна плата за перший місяць оренди – червень 2005р. визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за травень 2005р.

                    Пунктами 3.2, 3.3, 3.4, 3.5 договору передбачено, що орендна плата за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць на індекс за поточний місяць. Орендна плата вноситься Орендарем не пізніше 15-го числа наступного за звітним місяця у відношенні: 50% - в обласний бюджет; 50% - Орендодавцеві. Наднормативна сума орендної плати, що надійшла Орендодавцеві або в обласний бюджет, підлягає заліку в рахунок наступних платежів. Орендна плата, перерахована несвоєчасно, або не в повному обсязі, підлягає індексації та стягується в обласний бюджет та Орендодавцеві у визначеному в п.п. 3.3 відношенні відповідно до чинного законодавства з урахуванням пені у розмірі двох облікових ставок НБУ на дати нарахування пені від суми заборгованості з урахуванням індексації за кожен день прострочення, включаючи день сплати.

                   Пунктом 4.2 договору передбачено, що Орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

          01.08.2005р. між Учбово-курсовим комбінатом Управління житлово-комунального господарства Донецької обласної держадміністрації, м.Донецьк (Балансоутримувач), та Товариством з обмеженою відповідальністю „Омега Фарм”, м.Донецьк (Орендар), був укладений договір № 04/14к про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

                  Пунктом 1.1 договору передбачено, що Балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, розташованої за адресою 82023, м.Донецьк, вул. Ходаковського, 5, загальною площею 7836,2 м2 , а також утримання прилеглої території. Орендар приймає участь у витратах Балансоутримувача на виконання вказаних робіт та послуг пропорційно займаної їм  в цій будівлі площі, якщо інше не витікає з характеру послуг, які надаються Балансоутримувачем по договору.

          Пунктами 2.3.3, 2.3.6 договору № 04/14к про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю передбачено, що Орендар зобов'язаний не пізніше 10 днів, після виставленого Балансоутримувачем рахунку, вносити плату на рахунок Балансоутримувача, за надані послуги. Вносити плату за витрати по комунальним послугам по день фактичного споживання у приміщенні Орендодавця, відповідно до акту приймання – передачі орендованого приміщення.

          Позивач належним чином виконав свої зобов'язання за договорами, передав відповідачеві у строкове платне користування нежилого приміщення, забезпечував обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі.

          Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

          Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Згідно із ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

          Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

          Посилаючись на неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договорами, позивач звернувся до суду із позовом про стягнення з відповідача на користь позивача та місцевого бюджету 15814,83 грн., з яких 7133,71 грн. – заборгованість з орендної плати, 7710,86 грн. – заборгованість з комунальних послуг, 970,26 грн. – пеня.

          Відповідно до ст. 21 Господарського процесуального кодексу України, позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

          Як передбачено п. 3.3 договору оренди нежилого приміщення № 2/14 від 08.09.2005р., орендна плата вноситься Орендарем у відношенні: 50% - в обласний бюджет; 50% - Орендодавцеві. Тому в частині стягнення з відповідача 2494,62 грн. – заборгованості з орендної плати та 175,36 грн. – пені, суд вважає за необхідне відмовити, у зв'язку з тим, що в цій частині позову права позивача не порушені, оскільки дані суми відповідач мав сплачувати не позивачеві, а до бюджету.

           Згідно із ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог та заперечень.

               

           Згідно із ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші  учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних  вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву,  що  зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

                    

           Решта позовних вимог підтверджуються  наявними у справі  копіями договору № 2/14 оренди нежилого приміщення від 08.09.2005р., договору № 04/14к про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю від 01.08.2005р., розрахунку вартості нежитлового приміщення, листа № 60 від 30.06.2005р., рахунків, повідомлень, акту звірки розрахунків від 02.10.2006р., розрахунків.

З огляду на вищевикладене, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 4639,09 грн. – суми заборгованості з орендної плати, 7710,86 грн. – суми заборгованості за комунальні послуги, 794,90 грн. – суми пені є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідач у судовому засіданні проти позовних вимог не заперечив, обставини, викладені позивачем, не спростував, доказів погашення заборгованості суду не надав, просив суд надати відстрочку виконання рішення на 3 місяці посилаючись на важке фінансове становище.    

Враховуючи обставини, на які посилається відповідач у клопотанні про надання відстрочки виконання рішення, а також заперечення позивача та його майнові інтереси, суд задовольняє клопотання частково, та надає відповідачеві відстрочку виконання рішення на 1 місяць.               

                      

        Судові витрати покладаються на відповідача в порядку ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

            

        Керуючись ст. ст. 21, 33, 43, 44, 49, 82 – 85 Господарського процесуального кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 509, 525, 526, 530, 625 Цивільного кодексу України, суд

                                                 В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Донецького учбово-курсового комбінату Управління житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, м.Донецьк, до Товариства з обмеженою відповідальністю „Омега Фарм”, м.Донецьк, - задовольнити частково.

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Омега Фарм” (83000, м.Донецьк, вул. Ходаковського, 5, поточний рахунок 2600801513994 у Дон. Філії „Укрексімбанку”, МФО 334817, ЗКПО 31137179) на користь Донецького учбово-курсового комбінату Управління житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації (80023, вул. Ходаковського, 5, поточний рахунок 262003175186840 Донецької обласної філії АКБ УСБ, МФО 334011, ЗКПО 05449242) 4639,09 грн. – заборгованості з орендної плати, 7710,86 грн. – заборгованості за комунальні послуги, 794,90 грн. – пені, 158,15 грн. – витрат по сплаті державного мита, 118,00 грн. – витрат на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу.

          У задоволенні решти позовних вимог – відмовити.

          Відстрочити виконання рішення на 1 місяць.

Видати наказ у встановленому порядку.

           Вступну та резолютивну частини рішення оголошено 08.02.07р.

           Повний текст рішення підписано 09.02.07р.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Рішення може бути оскаржене через господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом десяти днів або в касаційному порядку через місцевий чи апеляційний господарський суд протягом одного місяця з дня набрання рішенням законної сили.

          

Суддя                                                                         Донець О.Є.                               

Надруковано 3 прим.

          1. позивачу

          2. відповідачу

          3. у справу

          Вик. Марченко Ю.О.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення08.02.2007
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу439304
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/411

Постанова від 17.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кошіль В.В.

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Рішення від 16.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 19.12.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 21.05.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Величко Н.Л.

Ухвала від 24.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Донець О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні