Ухвала
від 30.04.2015 по справі 826/19069/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 826/19069/14 Головуючий у 1-й інстанції: Качур І.А. Суддя-доповідач: Лічевецький І.О.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2015 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд в складі: головуючого - судді Лічевецького І.О., суддів - Грищенко Т.М., Мацедонської В.Е., при секретарі - Війтович Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні за апеляційною скаргою державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 лютого 2015 року адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» до Державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві Петрушевської Ірини Валентинівни, державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ

Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» (надалі за текстом - «ТОВ «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА») звернулось до суду з позовом у якому просило: визнати протиправними дії Державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві Петрушевської І.В. щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису №10731430010024138 від 21.11.2014 р. «Внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою» та скасувати цей запис; визнати протиправним та скасувати рішення державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві (надалі за текстом - «ДПІ у Солом'янському районі») про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 лютого 2015 року адміністративний позов задоволено повністю.

В апеляційній скарзі ДПІ у Солом'янському районі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, просить скасувати вказане судове рішення і прийняти нову постанову про відмову у задоволенні позову.

Перевіривши повноту встановлення окружним адміністративним судом фактичних обставин справи та правильність застосування ним норм матеріального і процесуального права, Київський апеляційний адміністративний суд дійшов наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що ТОВ «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» перебуває на обліку в якості платника податків в ДПІ у Солом'янському районі.

За даними витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходженням позивача є: м. Київ, вул. Солом'янська, 5, офіс 604/03.

17 березня 2014 р., 15 жовтня 2014 р. та 21 жовтня 2014 р. державним реєстратором внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців записи про підтвердження ТОВ «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» відомостей про юридичну особу.

17 жовтня 2014 р. посадовцями ДПІ у Солом'янському районі складено довідку № 2656 «Про встановлення фактичного місцезнаходження (місця проживання) платника податків».

За змістом цієї довідки ТОВ «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» за зареєстрованим місцезнаходженням не перебуває.

У цей же день ДПІ у Солом'янському районі винесено «Повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням» за № 1329.

21 листопада 2014 р. Державним реєстратором Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві Петрушевською І.В. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис № 10731430010024138 «Внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою».

25 листопада 2014 р. ДПІ у Солом'янському районі прийнято рішення № 39/18 «Про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість».

Названим рішенням на підставі підпункту «ж» пункту 184.1 статті 184 Податкового кодексу України анулювано реєстрацію ТОВ «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» в якості платника ПДВ.

У статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 р. № 755-IV (надалі за текстом - «Закон № 755-IV») надано визначення термінів, що вживаються у ньому, розкрито і зміст терміну «місцезнаходження юридичної особи» - це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Відповідно до частини 1 статті 16 Закону № 755-IV Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Частиною 1 статті 17 Закону № 755-IV визначено, що відомості про юридичну особу або фізичну особу-підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Згідно частини 5 названої статті Закону № 755-IV в Єдиному державному реєстрі містяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Частиною 11 статті 19 Закону № 755-IV на юридичну особу покладено обов'язок подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до частин 12, 14 статті 19 Закону № 755-IV у разі надходження (поштовим відправленням або в електронному вигляді в порядку взаємообміну) державному реєстратору від органу доходів і зборів повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки. У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

За змістом підпункту «ж» пункту 184.1 статті 184 Податкового кодексу України реєстрація платника податку на додану вартість діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

З огляду на ведені правові норми слід погодитись з висновком суду попередньої інстанції про те, що державним реєстратором, внаслідок не надіслання позивачеві повідомлення щодо необхідності подання реєстраційної картки, не було дотримано встановлений порядок внесення до Єдиного державного реєстру запису «Внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою», що у свою чергу до призвело до необґрунтованого анулювання реєстрації ТОВ «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» в якості платника ПДВ.

Твердження державного реєстратора про те, що таке повідомлення позивачеві направлялось, проте поштове відправлення повернулось за закінченням терміну зберігання обґрунтовано не взято судом до уваги, оскільки за даними листа Південного поштамту Київської міської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» № 38-10-С-6 від 11.02.2015 р. рекомендоване поштове відправлення на адресу ТОВ «ПЕРША ЕНЕРГЕТИЧНА» у період з липня 2014 р. по лютий 2015 р. не надходило.

Доводи апеляційної скарги зазначених вище висновків суду попередньої інстанції не спростовують і не дають підстав для висновку, що місцевим адміністративним судом при розгляді справи неправильно застосовано норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, чи порушено норми процесуального права.

За правилами ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись статтями 160, 198, 200, 205 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ

Апеляційну скаргу державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 лютого 2015 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подачі в 20-ти денний строк з дня складення ухвали в повному обсязі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України, з подачею документу про сплату судового збору, а також копій касаційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, та копій оскаржуваних рішень судів першої та апеляційної інстанцій.

Головуючий суддя І.О.Лічевецький

суддя Т.М.Грищенко

суддя В.Е.Мацедонська

Ухвала складена в повному обсязі 05 травня 2015 р.

.

Головуючий суддя Лічевецький І.О.

Судді: Мацедонська В.Е.

Грищенко Т.М.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.04.2015
Оприлюднено13.05.2015
Номер документу44036116
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/19069/14

Ухвала від 22.05.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Костенко М.І.

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

Ухвала від 08.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

Постанова від 24.02.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 17.12.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 09.12.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні