Ухвала
від 05.05.2015 по справі 382/2690/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 382/2690/14-ц Головуючий у І інстанції Бурзель Ю. В. Провадження № 22-ц/780/2261/15 Доповідач у 2 інстанції Іванова І. В. Категорія 22 05.05.2015

УХВАЛА

Іменем України

05 травня 2015 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області в складі:

головуючого - Іванової І.В.,

суддів - Волохова Л.А., Матвієнко Ю.О.

при секретарі - Петленко І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні апеляційного суду Київської області цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 на рішення Яготинського районного суду Київської області від 13 лютого 2015 року у справі за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до дочірнього підприємства "Богданівське" товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Інвест Україна" про визнання договорів припиненими,-

ВСТАНОВИЛА:

У грудні 2014 року позивачі звернулися до суду із вказаним позовом, в якому зазначали, що у 2006 році між ними та ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест України", було укладено договори оренди землі, які були зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру".

Відповідно до п. 8 вказаних договорів оренди землі, договори укладено по 31 серпня 2009 року з наступною автоматичною пролонгацією до 31 серпня 2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви орендодавця не менше як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31 серпня 2009 року.

Далі позивачі зазначили, що у 2008 році між ними та ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест України", було укладено договори про внесення змін до вказаних договорів оренди землі щодо встановлення строку дії договорів оренди до 31 грудня 2013 року, які були зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру".

Посилаючись на те, що наприкінці літа 2013 року на зборах орендодавців та представників орендаря представником орендаря їм як орендодавцям запропоновано укласти договори оренди на новий термін, однак вони переукладати договори оренди бажання не виявили, проте відповідач не визнає факту припинення дії договорів оренди землі та має намір обробляти земельні ділянки у 2015 році, просили визнати припиненими договори оренди землі з 01 січня 2014 року.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечував, посилаючись на те, що такий спосіб захисту прав, як визнання договору оренди землі припиненим, не передбачений чинним законодавством, крім того, вважав, що строк дії спірних договорів оренди землі, укладених між позивачами та ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод" у 2006 році, автоматично пролонгувався до 31 серпня 2021 року на підставі п.8 вказаних договорів, у зв'язку з відсутністю заяв орендодавців про наміри змінити умови договорів або припинити їх з 31 серпня 2009 року. При цьому зауважив, що договір про внесення змін до договору оренди землі із ОСОБА_7 відсутній, а договір про внесення змін до договору оренди землі із ОСОБА_3 не підписаний з боку орендаря.

Рішенням Яготинського районного суду Київської області від 13 лютого 2015 року у задоволенні позову відмовлено.

Позивачі не погоджуючись з рішенням подали апеляційну скаргу, просять рішення скасувати та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Посилаються, що суд неправильно витлумачив ст.16 ЦК України, що призвело до неправомірної відмови у реалізації права на захист.

Колегія суддів, заслухавши суддю доповідача, пояснення представників сторін, розглянувши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції, вважає, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ст.308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення із додержанням норм матеріального і процесуального права.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції обґрунтовував свої висновки відсутністю передбачених законом підстав для визнання договорів оренди землі припиненими.

При цьому суд вірно виходив з того, що договори оренди земельних ділянок укладених між ОСОБА_2, ОСОБА_9, правонаступником якої є ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 і ДП «Богданівське» ВАТ «Агро Інвест Україна», правонаступником якого є ДП «Богданівське» ТОВ «Агро Інвест Україна» у 2006 році та зареєстрованих в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру" 29 вересня 2006 року, припинили свою дію 31 грудня 2013 року.

Такі висновки суду є правильними і такими, що відповідають обставинам справи і вимогам закону.

Судом встановлено, що 20 вересня 2006 року між ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна" та ОСОБА_2 укладено договір оренди землі за умовами якого ОСОБА_2 передала ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну їй на праві власності земельну ділянку НОМЕР_1, загальною площею 4,0158 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_2 (т. 1 а.с. 6-7).

20 вересня 2006 року між ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна", та ОСОБА_9 укладено договір оренди землі за умовами якого ОСОБА_9 передала ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну їй на праві власності земельну ділянку НОМЕР_3, загальною площею 3,8795 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_4 (т. 2 а.с. 6-7).

Правонаступником ОСОБА_9 є ОСОБА_3, що не оспорюється сторонами по справі.

20 вересня 2006 року між ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна", та ОСОБА_4 укладено договір оренди землі за умовами якого ОСОБА_4 передала ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну їй на праві власності земельну ділянку НОМЕР_5, загальною площею 3,1060 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_6 (т. 3 а.с. 7-8).

20 вересня 2006 року між ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна", та ОСОБА_5 укладено договір оренди землі за умовами якого ОСОБА_5 передала ДП "Богданівське" у строкове платне користування належні їй на праві власності земельні ділянки НОМЕР_7, НОМЕР_8, загальною площею 6,2120 га, що розташовані за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_9 (т.4 а.с. 7-8).

27 вересня 2006 року між ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна", та ОСОБА_6 укладено договір оренди землі за умовами якого ОСОБА_6 передав ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну йому на праві власності земельну ділянку НОМЕР_10, загальною площею 3,1100 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_11 (т.5 а.с. 7-8).

20 вересня 2006 року між ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод", правонаступником якого є ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест Україна", та ОСОБА_7 укладено договір оренди землі за умовами якого ОСОБА_7 передала ДП "Богданівське" у строкове платне користування належну їй на праві власності земельну ділянку НОМЕР_12, загальною площею 3,1668 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_13 (т. 6 а.с. 7-8).

Зазначені договори 29 вересня 2006 року були зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру" при Держкомземі України в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, про що у Державному реєстрі земель вчинено відповідні записи.

Згідно із п. 8 вказаних договорів оренди землі, їх укладено на строк до 31 серпня 2009 року з наступною автоматичною пролонгацією до 31 серпня 2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви орендодавця не менше як за 180 днів про наміри змінити умови договору, або припинити їх з 31 серпня 2009 року.

Разом із тим у 2008 році між ОСОБА_2, ОСОБА_9, правонаступником якої є ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ДП "Богданівське" ТОВ "Агро Інвест України", було укладено договори про внесення змін до п. 8 договорів оренди землі, укладених у 2006 році та вказано про те, що договори укладено до 31 грудня 2013 року і що до закінчення строку дії договорів орендар повинен не пізніше 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити їх дію (т.1 а.с.8, т.2 а.с.8, т.3 а.с.9, т.4 а.с.9, т.5 а.с.9).

Вказані договори про внесення змін до договорів оренди землі 29 грудня 2008 року зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру" 29 грудня 2008 року (т.1 а.с.10).

Таким чином, встановивши, що у 2008 році внесено зміни до п. 8 договорів оренди землі від 20 та 27 вересня 2006 року, визначено термін їх дії до 31грудня 2013 року та обов'язок орендаря не пізніше за 180 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію, з урахуванням ст. 33 Закону України «Про оренду землі» (в редакції станом на 31 грудня 2013 року), за відсутності звернення орендаря в установлений договором строк про намір продовжити його дію суд першої інстанції обґрунтовано вважав, що термін дії вказаних договорів закінчився 31грудня 2013 року, він автоматично не пролонгується.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства та має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу ( ч. 1 ст. 16 ЦК України ).

Частиною 2 ст. 16 ЦК України визначено перелік способів захисту цивільних прав та інтересів судом.

Відмовляючи у задоволенні позову, районний суд виходив з того, що чинне законодавство не передбачає у якості способу захисту прав позивачів, визнання договору припиненим, оскільки відповідно до ст.16 ЦК України припиненими можуть бути визнані правовідношення.

Колегія суддів погоджується з таким висновком, оскільки захист прав - це передбачені законом способи охорони прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення. Під способами захисту прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника.

Крім того, колегія суддів вважає, що позивачі не довели того, що їх права і законні інтереси підлягають захисту внаслідок їх порушення діями відповідача, оскільки земельні ділянки, які були предметом договорів оренди повернуті позивачам і використовуються іншим фермерським господарством з яким позивачі уклали нові договори оренди.

Посилання в суді апеляційної інстанції на те, що в майбутньому відповідач збирається пред'явити до них позов про відшкодування збитків не заслуговують на увагу, оскільки є припущенням.

Таким чином, судова колегія вважає, що у даному випадку відсутні підстави для задоволення позову, оскільки права і законні інтереси позивачів щодо можливості володіння і користування земельними ділянками після закінчення строку дії спірних договорів оренди 31 грудня 2013 року не порушені, тому й не підлягають захисту у такий спосіб.

Решта доводів апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції щодо відмови у позові, обґрунтовано викладених у мотивувальній частині оскаржуваного судового рішення.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції, розглядаючи спір повно та всебічно дослідив і оцінив обставини справи, надані сторонами докази, правильно визначив юридичну природу спірних правовідносин і закон, який їх регулює, а тому визнає дане рішення законним та обґрунтованим.

Керуючись ст.ст. 308,314,315 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах,-

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 відхилити.

Рішення Яготинського районного суду Київської області від 13 лютого 2015 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий :

Судд

СудАпеляційний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.05.2015
Оприлюднено15.05.2015
Номер документу44102483
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/2690/14-ц

Ухвала від 13.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Ухвала від 05.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Ухвала від 13.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Рішення від 13.02.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Бурзель Ю. В.

Рішення від 13.02.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Бурзель Ю. В.

Ухвала від 12.12.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Бурзель Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні