Рішення
від 12.05.2015 по справі 265/1037/15-ц
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

265/1037/15-ц

2/264/1274/2015

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

"12" травня 2015 р. Іллічівський районний суд м. Маріуполя Донецької області під головуванням судді Матвєєвої Ю. О., при секретарі Сердюк Ю.С., розглянувши у відкритому судовому в м.Маріуполі цивільну справу за позовом Прокурора Орджонікідзевського району міста Маріуполя в інтересах Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, -

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2015 року прокурор Орджонікідзевського району міста Маріуполя звернувся до суду в інтересах Маріупольської міської ради з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, посилаючись на те, що ухвалою Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя від 11 лютого 2015 року по справі №265/512/15к кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 за ч.1 ст.122 КК України закрито у зв'язку з відмовою потерпілої ОСОБА_2 від обвинувачення. У ході проведення досудового розслідування, а також при розгляді кримінального провадження в суді, встановлено, що 28 червня 2014 року приблизно о 23.00 годині, ОСОБА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, знаходився біля торгівельного кіоску, який розташований неподалік будинку № 58 по пр. Маршала Жукова в Орджонікідзевському районі м. Маріуполя та на грунті раніше виниклих із ОСОБА_2 неприязних відносин, умисно наніс один удар кулаком правої руки в область щелепи останньої зліва, в результаті чого ОСОБА_2 впала на землю, а також один удар ногою в область щелепи зправа, таким чином спричинив потерпілій ОСОБА_2 тілесні ушкодження у вигляді відкритого двостороннього перелому нижньої щелепи зі зміщенням, яке відноситься до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, як ті, що спричинили тривалий розлад здоров'я (більш 21-го дня). У результаті злочинних дій потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні у щелепо - лицьовому відділенні міської лікарні швидкої медичної допомоги м. Маріуполя в період з 29 червня 2014 р. по 07 липня 2014 р., та на її лікування, згідно довідки КУ «Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги», було витрачено бюджетних коштів на суму 1583,00 грн. Прокурор вказує, що зазначені витрати на лікування потерпілої підлягають стягненню з ОСОБА_1 на користь Маріупольської міської ради, оскільки КУ «Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги» фінансується з міського бюджету. Вказує також, що цивільний позов у кримінальному провадженні у порядку ст. 128 КПК України не заявлявся. На підставі переліченого просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Маріупольської міської ради за лікування потерпілої 1583,00 грн.

Представник прокуратури в судове засідання не з'явилась, надавши суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити, не заперечує проти винесення заочного рішення.

Представник Маріупольської міської ради в судове засідання не з'явився з невідомих суду причин, про день розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився з невідомих суду причин, про день розгляду справи був повідомлений належним чином.

У цьому випадку суд вважає доцільним ухвалити заочне рішення, оскільки відповідно до ст. 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або якщо зазначені причини визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно до ухвали Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя від 11 лютого 2015 року, яка набрала чинності, вбачається, що кримінальне провадження відносно ОСОБА_1за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч.1 ст.122 КК України закрито, оскільки потерпіла ОСОБА_2 відмовилась від обвинувачення.

При цьому в рамках цієї кримінальної справи не було заявлено позову про відшкодування витрат закладу охорони здоров'я на лікування потерпілої.

Відповідно до довідки КУ «Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги» №37 від 28 січня 2015 року вбачається, що хвора ОСОБА_2 перебувала на лікуванні у щелепо - лицьовому відділенні лікарні з 29 червня 2014 року по 07 липня 2014 року, внаслідок чого загальна сума лікування потерпілої склала за 09 койко-днів 1583,00 грн.

За ч. 7 ст. 128 КПК України особа, яка не пред'явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред'явити його в порядку цивільного судочинства.

Таким чином в судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_1 завдав умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження ОСОБА_2, внаслідок чого остання лікувалась 09 днів в КУ «Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги» , яка фінансується з місцевого бюджету.

З огляду на вказане суд прийшов до висновку, що позовні вимоги прокурора, який діє в інтересах територіальної громади міста Маріуполя, є обґрунтованими та заснованими на законі.

Оскільки в ході кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 не було вирішено питання відшкодування витрат закладу охорони здоров'я, витрачених на лікування потерпілої особи, то суд вважає за необхідне стягнути суму в розмірі 1583,00 грн. на користь Маріупольської міської ради з відповідача ОСОБА_1, як особи, винної в завданні ушкоджень потерпілій від злочину.

Відповідно ст. 88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь держави судовий збір в розмірі 243,60 грн.

На підставі ст. 1206 Цивільного кодексу України, керуючись ст. ст. 10, 60, 61, 88, 213-215, 224-226 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Прокурора Орджонікідзевського району міста Маріуполя в інтересах Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, що зареєстрований в АДРЕСА_1, на користь держави в особі Маріупольської міської ради грошові кошти в сумі 1583,00 грн. ( р/р №31412009001690, одержувач - місцевий бюджет Орджонікідзевський район, ЄДРПОУ 01990660, банк - ГУ ДКСУ в м. Маріуполі Донецької області, МФО 834016, призначення платежу: відшкодування у місцевий бюджет коштів за лікування потерпілого)

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, що зареєстрований в АДРЕСА_1, на користь держави судовий збір в сумі 243,60 грн.

Рішення може бути переглянуто судом, який його прийняв, за письмовою заявою відповідача.

Заява про перегляд рішення може бути подана відповідачем протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Ю. О. Матвєєва

Дата ухвалення рішення12.05.2015
Оприлюднено15.05.2015
Номер документу44111135
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину

Судовий реєстр по справі —265/1037/15-ц

Рішення від 12.05.2015

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Матвєєва Ю. О.

Ухвала від 12.03.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Козлов Д. О.

Ухвала від 26.02.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Козлов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні