Ухвала
від 12.05.2015 по справі 910/12020/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

12.05.2015Справа № 910/12020/15

Суддя Демидов В.О. , розглянувши

позовну заяву Никонець Наталії Миколаївни

до 1-го відповідача - Фонду державного майна України,

2-го відповідача - Відкритого акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго»

про визнання незаконними дій, визнання недійсним рішення

встановив:

08.05.2015 позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Фонду державного майна України, Відкритого акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» про:

- визнання незаконними дій Фонду державного майна України:

1) зі здійснення 21.04.2015 реєстрації акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго», які мають право на участь у загальних зборах акціонерів товариства, без наявності реєстру акціонерів, складеного в порядку, передбаченому законодавством про депозитарну систему України, та по визначенню кворуму цих загальних зборів акціонерів;

2) з внесення змін до затверджених Наглядовою радою ВАТ «Запоріжжяобленерго» бюлетенів для голосування по питанню порядку денного № 1(бюлетень № 1 та № 2);

3) з обрання лічильної комісії загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго», якою підписано протокол та/або протоколи про підсумки голосування на загальних зборах акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015;

4) з прийняття рішень неправомочними загальними зборами акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» та з оформлення і підписання протоколу загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015;

- визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго», прийнятих 21.04.2015 та оформлених протоколом від 21.04.2015.

Подані позовні матеріали є достатніми для прийняття судом до розгляду.

Посилаючись на положення ст.ст. 66, 67 Господарського процесуального кодексу України, позивач надав суду письмову заяву від 08.05.2015 про забезпечення позову шляхом заборони Фонду державного майна України, Відкритому акціонерному товариству «Запоріжжяобленерго» виконувати рішення загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго», прийнятих 21.04.2015 та оформлених протоколом від 21.04.2015.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову позивач послався на факти порушеня під час проведення оспорюваних загальних зборів вимог Закону України «Про акціонерні товариства». Крім того, позивач зазначив, що у випадку невжиття зазначених ним заходів забезпечення позову буде завдано значної шкоди, оскільки державними реєстраторами Запорізького міського управління юстиції на підставі рішень, що оскаржуються, внесено зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо керівника ВАТ «Запоріжжяобленерго» на підставі протоколу загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015. За доводами позивача внесені до Єдиного державного реєстру відомості щодо керівника другого відповідача на даний час є недостовірними внаслідок незаконності дій з проведення загальних зборів акціонерів другого відповідача.

Як зазначив позивач, до вирішення справи по суті виникає потреба у вжитті заходів забезпечення позову з метою запобігання зацікавленим особам (насамперед відповідачам) виконати оскаржувані рішення, що у випадку задоволення позовних вимог значно утруднить і навіть унеможливить подальше виконання рішення господарського суду.

Як встановлено положеннями ст. 66 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 вказаного Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Відповідно до ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується:

накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачу;

забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Не допускається забезпечення позову у справах, що виникають з корпоративних відносин, шляхом заборони:

проводити загальні збори акціонерів або учасників господарського товариства та приймати ними рішення;

надавати емітентом, реєстратором, зберігачем, депозитарієм реєстр власників іменних цінних паперів, інформацію про акціонерів або учасників господарського товариства для проведення загальних зборів товариства;

участі (реєстрації для участі) або неучасті акціонерів або учасників у загальних зборах товариства, визначення правомочності загальних зборів акціонерів або учасників господарського товариства;

здійснювати органами державної влади та/або органами місцевого самоврядування покладені на них згідно із законодавством повноваження.

Види забезпечення позову повинні бути співвідносними із заявленими позивачем вимогами.

Види забезпечення позову можуть використовуватися господарським судом лише в межах предмета позову та не повинні порушувати прав інших акціонерів (учасників) господарського товариства. Зокрема, заборона вчиняти дії має стосуватися лише пакета акцій, безпосередньо пов'язаного з предметом спору.

Не допускається забезпечення позову заходами, не передбаченими Господарським процесуальним кодексом України.

Відповідно до пункту 43 Постанови пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» заходи до забезпечення позову можуть вживатися лише за умов, визначених статтею 66 Господарського процесуального кодексу України: якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Господарським судам необхідно враховувати заборону незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в тому числі і судів, у господарські

відносини (стаття 6 Господарського кодексу України).

Відповідно до пункту 44 Постанови пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» заходи до забезпечення позову не повинні призводити до фактичної неможливості господарського товариства здійснювати діяльність, а також порушення товариством чинногозаконодавства.

Відповідно до змісту статті 67 Господарського процесуального кодексу України господарські суди, вживаючи заходи до забезпечення позову, зобов'язані точно вказати, які саме дії забороняється вчиняти відповідачу та іншим особам. Господарські суди не вправі для забезпечення вимог про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства про обрання (переобрання) членів його виконавчого органу вживати заходи до

забезпечення позову шляхом заборони відповідним посадовим особам товариства вчиняти будь-які дії, що є перешкоджанням здійсненню товариством господарської діяльності.

У заяві про забезпечення позову позивачем не зазначено, кому саме буде завдано шкоди у випадку невжиття заходів забезпечення позову, а також якого характеру може бути ця шкода.

До позовної заяви та заяви про забезпечення позову позивачем не додано протоколу загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015, що унеможливлює встановлення судом факту прийняття рішень на вказаних загальних зборах та їх змісту.

Перелік рішень, прийнятих на загальних зборах акціонерів другого відповідача, про заборону виконання яких заявлено вимогу, позивачем у заяві про забезпечення позову не наведений, вимога про заборону виконання рішень загальних зборів не конкретизована.

Пунктом 45 Постанови пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» наголошено, що у судових рішеннях про визнання недійсними актів установлюється факт відповідності акта вимогам законодавства і наявність порушення прав позивача та не встановлюється обов'язок відповідача вчиняти певні дії. У зв'язку з цим забезпечення таких позовів шляхом заборони виконувати рішення загальних зборів не перебуває у необхідному (обов'язковому) зв'язку з позовними вимогами, їх предметом.

Позивачем не наведено підстав застосування заходу забезпечення позову саме у вигляді заборони виконання рішень загальних зборів акціонерів товариства.

Відповідно до пункту 47 Постанови пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, вартості майна, на яке він заявляє клопотання накласти арешт, чи майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Суди не вправі вживати такі заходи до забезпечення позову, які є фактично рівнозначними задоволенню позовних вимог.

Позивачем не обґрунтовано співмірність обраного ним заходу забезпечення позову із можливими негативними наслідками, що, на думку позивача, можуть настати внаслідок прийняття оскаржуваних рішень.

З урахуванням викладеного вище у задоволенні заяви позивача про вжиття заходів забезпечення позову слід відмовити.

На підставі положень ст. 38 Господарського процесуального кодексу України від депозитарної установи - ТОВ «Столиця - цінні папери» (м. Київ, вул. Золотоустівська, буд. 23-А, код 21668943) слід витребувати реєстр акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» станом на 21.04.2015, а також (за наявності) протокол загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015 та відповідний протокол реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах акціонерів.

Керуючись ст. ст. 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі та прийняти позовну заяву до розгляду.

2. Розгляд справи призначити на 26.05.15 о 14:50 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-В, зал № 11.

3. Позивачу надати:

- належним чином засвідчену копію протоколу загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015;

- документальне підтвердження викладених у позовній заяві доводів про викрадення протоколу реєстрації акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» для участі у загальних зборах 21.04.2015, засвідчені належним чином копії заяви до органу внутрішніх справ та постанови цього органу за наслідками розгляду заяви надати для долучення до матеріалів справи;

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо відповідача станом на день розгляду справи;

- оригінали документів, доданих до позовної заяви в копіях - для огляду в засіданні;

- власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, відсутня справа зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та немає рішення цих органів з такого спору;

- письмові пояснення на відзив відповідача, документальне підтвердження і нормативне обґрунтування викладених у поясненнях доводів.

4. Відповідачам надати:

- належним чином засвідчені копії протоколу загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015 та протоколу реєстрації акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» для участі у загальних зборах учасників товариства 21.04.2015, оригінали - для огляду у судовому засіданні;

- письмові пояснення щодо викладених у позовній заяві доводів про викрадення протоколу реєстрації акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» для участі у загальних зборах 21.04.2015, засвідчені належним чином копії заяви до органу внутрішніх справ та постанови цього органу за наслідками розгляду заяви надати для долучення до матеріалів справи;

- у підтвердження статусу юридичної особи і повного найменування оригінал і належним чином засвідчені копії статуту (положення), свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на день розгляду справи;

- письмові відзиви на позов з наданням доказів, що підтверджують викладені у відзивах обставини, та нормативне обґрунтування пояснень; забезпечити надіслання позивачу копії відзиву у порядку, передбаченому ст. 59 Господарського процесуального кодексу України.

- власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та немає рішення цих органів з такого спору.

5. ТОВ «Столиця - цінні папери» (м. Київ, вул. Золотоустівська, буд. 23-А, код 21668943) надати господарському суду міста Києва у строк до 22.05.2015 реєстр акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» станом на 21.04.2015, а також (за наявності) протокол загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжжяобленерго» від 21.04.2015 та відповідний протокол реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах акціонерів.

6. За відсутності витребуваних доказів надати суду обґрунтовані письмові пояснення з приводу неможливості їх надання.

7. Витребувані судом документи подати завчасно до початку судового засідання з супровідним листом через канцелярію суду.

8. Учасникам процесу оформити письмові докази відповідно до ст. 36 Господарського процесуального кодексу України.

9. Зобов'язати учасників процесу направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити відповідно до вимог ст. 28 ГПК України та надати належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують повноваження представників.

Суддя В.О.Демидов

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

До відома сторін: ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щосереди з 14:00 до 17:00 у приміщенні господарського суду міста Києва за наявності завчасно поданого через канцелярію суду клопотання. При собі мати документ, що посвідчує особу, оригінал довіреності та належним чином засвідчену копію для долучення до матеріалів справи.

Дата ухвалення рішення12.05.2015
Оприлюднено18.05.2015
Номер документу44123391
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними дій, визнання недійсним рішення

Судовий реєстр по справі —910/12020/15

Ухвала від 28.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 31.08.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 02.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 11.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні