Постанова
від 23.03.2015 по справі 808/772/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2015 року о/об 18год. 19 хв.Справа № 808/772/15 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горобцової Я.В., за участю секретаря судового засідання Філоненко Ю.М,

за участю:

представника позивача - В.О. Шорохов,

представника відповідача - О.М. Дегтяр

розглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельна компанія «Транс-Трейд»

до Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС в Запорізькій області

про скасування податкової вимоги, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Торгівельна компанія Транс-Трейд» (далі - позивач або ТОВ «ТК «Транс-Трейд») звернулося до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом до Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС в Запорізькій області (далі - відповідач або ДПІ в Орджонікідзевському районі ГУ ДФС в Запорізькій області), в якому просило визнати протиправною та скасувати податкову вимогу №1143-25 від 24.12.2014.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що з врахуванням приписів ст. 43 Податкового кодексу України позивач вважає, що з поданням відповідачу листа №1/10-12 від 10.12.2014 щодо сплати 12 292 грн. податкового зобов'язання з ПДВ і 3 073 грн. штрафних (фінансових) санкцій за рахунок переплати з податку на додану вартість позивачем були виконані всі вимоги законодавства щодо сплати вказаної суми, а тому відсутні будь-які правові підстави для винесення оскаржуваної податкової вимоги.

Заперечуючи проти позову з підстав, викладених в письмових запереченнях, відповідач зазначив, що на особовому рахунку платника податків від'ємне значення суми ПДВ відображається в тому випадку, коли платником у рядку 20.1 податкової декларації з ПДВ зазначена сума від'ємного значення, яка зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 05 лютого 2015 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та просив суд задовольнити позов.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечував та просив суд відмовити у задоволенні позову.

На підставі частини третьої статті 160 КАС України в судовому засіданні 23 березня 2015 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши думку представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та заперечення проти позову, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Торгівельна компанія «Транс-Трейд» зареєстровано як юридичну особу Виконавчим комітетом Запорізької міської ради 04.03.2008 за адресою: 69035, м. Запоріжжя, Орджонікідзевський р-н, проспект Леніна, буд. 192, кв. 132, ідентифікаційний код 35764406.

На підставі п. 200.10 ст. 200 Розділу V Податкового кодексу України, у порядку ст. 76 глави 8 розділу ІІ Податкового кодексу України відповідачем проведено камеральну перевірку податкової звітності з податку на додану вартість за серпень 2014 року ТОВ «ТК «Транс-Трейд» за результатами якої складено Акт №278/15-3/35764406 від 20.102.2014.

Відповідно до висновків перевірки дані камеральної перевірки свідчать про заниження податкового зобов'язання внаслідок завищення суми податкового кредиту податкової декларації з податку на додану вартість за серпень 2014 року в порушення п. 200.1 ст. 200, п. 201.10 ст. 201, пункту 198.6 ст. 198 розділу V Податкового кодексу України.

Перевіркою встановлено, що позивачем до складу податкового кредиту податкової декларації з податку на додану вартість та реєстру виданих та отриманих податкових накладних за серпень 2014 року повторно включена податкова накладна №5036 від 30.06.2014. Водночас вказана податкова накладна включена до складу податкового кредиту червня 2014 року. Вказані обставини представником позивача в судовому засіданні не заперечувалися.

10.12.2014 позивач звернувся з листом за вих. №1/10-12 до Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя, в якому просив провести залік у сумі 15 365 грн. за рахунок переплати по податку на додану вартість. Листом №10778/15-3 від 18.12.2014 Державна податкова інспекція в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя повідомила, що згідно картки особового рахунку платника ТОВ «ТК «Транс-Трейд» переплата з податку на додану вартість станом на 01.12.2014 складає 23,13грн.

В судовому засіданні представник відповідача пояснила, що позивачем в податкових деклараціях з податку на додану вартість за жовтень 2014 року та листопад 2014 року залишок від'ємного значення, який включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду відображається у рядку 24, а значення цього рядку переноситься до рядка 21.2 декларації наступного звітного (податкового) періоду. Отже, згідно п. 200.3 ст. 200 Податкового кодексу України при від'ємному значенні суми, розрахованої як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) період (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу), а в разі відсутності податкового боргу - зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду. Таким чином, на особовому рахунку платника податків від'ємне значення суми ПДВ відображається в тому випадку, коли платником у рядку 20.1 податкової декларації з ПДВ зазначається сума від'ємного значення, яка зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ.

Відповідно до п. 4 Розділу V Порядку Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №966 від 23.09.2014, якщо наявна сума від'ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду, відображається у рядку 20, то: у разі перевищення такого від'ємного значення (рядок 20) над значенням рядка 18, значення рядка 20 зменшується на значення рядка 18 та відображається у рядку 21; у разі якщо сума такого від'ємного значення (рядок 20) є меншою за значення рядка 18, значення рядка 18 зменшується на значення рядка 20 та відображається у рядку 25. Сума від'ємного значення поточного звітного (податкового) періоду та від'ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 19 + рядок 21), відображається у рядку 22.

З матеріалів справи вбачається, що у податковій декларації з податку на додану вартість за листопад 2014 року позивачем у рядку 21 (залишок від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду) вказана сума 24 200 грн.; в рядку 24 (залишок від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включаться до складу податкового кредиту наступного податкового період (рядок 22 - рядок 23). Разом з тим, вказані суми на особовому рахунку позивача в якості переплати не відображені.

В податковій декларації з податку на додану вартість за лютий 2015 року позивачем в рядку 20.1 (значення рядка 24 декларації попереднього звітного (податкового) періоду відображена сума 12 547 грн., однак вказані дані на особовому рахунку позивача також не відображені.

Відповідно до пп. 17.1.10 п.17.1 ст. 17 Податкового кодексу України платник податків має право на залік чи повернення надміру сплачених, а також надміру стягнутих сум податків та зборів, пені, штрафів у порядку, встановленому цим Кодексом.

За змістом п. 87.1 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Джерелом самостійної сплати грошових зобов'язань з податку на додану вартість є суми коштів, що обліковуються в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, та джерела, зазначені в абзаці першому цього пункту.

Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

За правилами ст. 43 ПК України обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми. Платник податків подає заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку. Контролюючий орган не пізніше ніж за п'ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

У відповідності до п. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Таким чином, особливістю адміністративного судочинства є те, що обов'язок доказування в спорі покладається на відповідача - орган публічної влади, який повинен надати суду всі матеріали, які свідчать про його правомірні дії.

Враховуючи викладене суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання протиправною та скасування податкової вимоги Державної податкової інспекції Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС в Запорізькій області №1143-25 від 24.12.2014 в частині донарахування основного зобов'язання в розмірі 12 268, 87 грн. Стосовно штрафних санкцій суд зазначає, що останні застосовані до позивача відповідно до вимог пп.54.3.2 п. 54.3 ст.54, п. 123.1 ст. 123 ПК України у зв'язку з завищенням суми податкового кредиту податкової декларації з податку на додану вартість за серпень 2014 року, що представником позивача не заперечувалося в судовому засіданні, а відтак останні скасуванню не підлягають.

Відтак виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 69-71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельна компанія «Транс-Трейд»» - задовольнити частково.

Визнати протиправною та скасувати податкову вимогу Державої податкової інспекції Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя Головного управління ДФС в Запорізькій області №1143-25 від 24.12.2014 в частині донарахування основного зобов'язання в розмірі 12 268, 87 грн.

В решті позовних вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили відповідно до частини першої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

Суддя Я.В. Горобцова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.03.2015
Оприлюднено19.05.2015
Номер документу44152712
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/772/15

Ухвала від 27.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Баранник Н.П.

Ухвала від 17.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Баранник Н.П.

Ухвала від 11.03.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Постанова від 23.03.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Постанова від 23.03.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Ухвала від 18.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Ухвала від 05.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні