Рішення
від 14.04.2015 по справі 200/3220/15-ц
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 200/3220/15ц

Провадження №2/200/1647/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 березня 2015 року Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська

в складі: головуючого - судді Шевцової Т.В.

при секретарі - Южаковій В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дніпропетровська справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи без самостійних вимог Новоолександрівська сільська рада, Приватне акціонерне товариство "Дрім" про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, Новоолександрівської сільської ради, Приватного акціонерного товариства "Дрім", третя особа Реєстраційна служба Дніпропетровського районного управління юстиції Дніпропетровської області про визнання припиненими шляхом розірвання договорів, визнання осіб такими, що втратили право оренди та суборенди та зобов'язання вчинити певні дії -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача, в якому просила усунути їй перешкоди в користуванні земельною ділянкою площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради шляхом зобов'язання ОСОБА_2 надати їй доступ до даної земельної ділянки.

В обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що вона є суборендарем земельної ділянки, площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради на підставі договору суборенди землі від 16.08.2011 року, укладеного нею як фізичною особою-підприємцем із Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім").

В свою чергу орендар земельної ділянки (ПрАТ "Дрім") отримало в оренду земельну ділянку площею 0,20 га, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради на підставі договору оренди землі від 11.02.2010 року, укладеного між ПрАТ "Дрім" та Новоолександрівською сільською радою.

22.09.2014 року між сторонами укладено договір дарування, який було посвідчено приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Перфіловою О.А., зареєстрований в реєстрі за № 6285, на підставі якого ОСОБА_2 набула право власності на нерухоме майно, яке знаходиться на земельній ділянці площею 0,18 га, кадастровий номер № НОМЕР_1, та складається з торгівельного павільйону - літ. А-1, тераса - літ. а-1, навіс - літ. Б, навіс - літ. В,навіс літ - літ. Г, споруди №1-2, І-ворота, огорожа, хвіртка, вимощення. Адреса нерухомого майна - Дніпропетровський район Дніпропетровської області, смт.Дослідне, АДРЕСА_1

Таким чином, на даний час земельна ділянка перебуває у неї в суборенді (користуванні), а право власності на нерухоме майно, яке розташоване на даній земельній ділянці належить ОСОБА_2

ОСОБА_2 не допускає її на земельну ділянку, та перешкоджає як фізичній особі-підприємцю здійснювати діяльність на земельній ділянці. Зазначені дії ОСОБА_2 на думку позивача не відповідають вимогам чинного законодавства, а саме: ст. 93 Земельного кодексу України, ст. 1 Закону України "Про оренду землі", п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.2004 року " Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ", ст. 396 Цивільного кодексу України.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила їх задовольнити, посилаючись на обставини викладені в позові.

Відповідач позовні вимоги не визнала в повному обсязі та звернулась до суду із зустрічним позовом, відповідно якого просила визнати припиненим шляхом розірвання договір оренди землі укладений 11 лютого 2010 року між Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім"), та Новоолександрівською сільською радою, предметом якого є земельна ділянка, площею 0,20 га, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради, визнати припиненим шляхом розірвання договір суборенди землі укладений 16.08.2011 року між фізичною особою підприємцем ОСОБА_1 та Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім"), предметом якого є земельна ділянка площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради, визнати Приватне Акціонерне товариство "Дрім" таким, що втратило право оренди земельної ділянки площею 0,20 га, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради, визнати ОСОБА_1 такою, що втратила право суборенди земельної ділянки площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради, та зобов'язати Новоолександрівську сільську раду укласти із ОСОБА_2 договір оренди земельної ділянки площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради, на умовах, визначених в договорі оренди землі від 11 лютого 2010 року, укладеного між Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім", код ЄДРПОУ 33517607) та Новоолександрівською сільською радою для обслуговування належного їй нерухомого майна.

В обґрунтування зустрічних позовних вимог, ОСОБА_2 послалася на положення статті 7 Закону України "Про оренду землі", відповідно якої до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. ОСОБА_2 звернулась до Новоолександрівської сільської ради із заявою про укладення з нею договору оренди землі, площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради на умовах, визначених в договорі оренди землі від 11.02.2010 року у зв'язку з набуттям нею права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на даній земельній ділянці. 10 жовтня 2015 року Новоолександрівська сільська рада надала відповідь, де зазначила, що договори оренди та суборенди є не розірваними (припиненими), а тому рекомендувала звернутися до суду за вирішенням даного питання.

Третя особа за первісним позовом та Відповідач 2 за зустрічним позовом Новоолександрівська сільська рада свого представника в судове засідання не направила, заперечень по суті позовних вимог до суду не надходило, як і клопотань про відкладення розгляду справи, про час та місце судового засідання була повідомлена належним чином.

Третя особа за первісним позовом та Відповідач 3 за зустрічним позовом Приватне акціонерне товариство "Дрім" до суду явку свого представника не забезпечило, як і клопотань про відкладення розгляду справи, про час та місце судового засідання було повідомлене належним чином.

Третя особа за зустрічним позовом Реєстраційна служба Дніпропетровського районного управління юстиції Дніпропетровської області свого представника в судове засідання не направила, про час та місце судового засідання була повідомлена належним чином.

Заслухавши осіб, які приймали участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази у сукупності з нормами чинного законодавства України, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги позивача за первісним позовом не підлягають задоволенню, а позовні вимоги за зустрічним позовом підлягають задоволенню в повному обсязі виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з п. 1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, відповідно до статті 11 ЦК України є, зокрема, договори. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно ч. 1 ст. 3 ЦК України передбачено, як одна з основних засад цивільного законодавства, свобода договору. Відповідно достатті 6 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, 11.02.2010 року між Новоолександрівською сільської радою та Закритим акціонерним товариством "Дрім" було укладено договір оренди землі, на підставі якого ЗАТ "Дрім" отримало в оренду земельну ділянку площею 0,20 га, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради, зі строком користування в 49 років.

16 серпня 2011 року між ЗАТ "Дрім" як орендарем та приватним підприємцем ОСОБА_1 - як суборендарем було укладено договір суборенди землі, предметом якого є земельної ділянки площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради.

Договір суборенди було зареєстровано відділом Держкомзему у Дніпропетровському районі Дніпропетровської області та вчинено запис до поземельної книги та криги реєстрації за № 122140004001159 від 20.06.2012 року.

Договір суборенди земельної ділянки укладено на підставі дозволу, наданого рішенням Новоолександрівської сільської ради від 10.08.2011 року.

Відповідно п.5 договору суборенди землі, строк дії договору - 3 роки, з переважним правом його поновлення суборендарем.

22.09.2014 року між ОСОБА_1, як дарувальником, та ОСОБА_2 було укладено договір дарування, посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Перфіловою О.А., зареєстрований в реєстрі за №6285, предметом якого є нерухоме майно: торгівельний павільйон - літ. А-1, тераса - літ. а-1, навіс - літ. Б, навіс - літ. В,навіс літ - літ. Г, споруди №1-2, І-ворота, огорожа, хвіртка, вимощення, за адресою: Дніпропетровський район, Дніпропетровської області, АДРЕСА_1 розташоване на земельній ділянці площею 0,18 га, кадастровий номер № НОМЕР_1.

Даний договір зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що підтверджується витягом від 22.09.2014 року №2713725.

Відповідно до частини першої статті 93 ЗК України та статті 1 Закону України "Про оренду землі" право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ст.ст. 598, 653 ЦК України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом, зокрема в разі розірвання договору; припинення зобов'язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом.

Статтею 651 ЦК України передбачено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Відповідно до п. 36 договору оренди землі від 11.02.2010 року встановлено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання зокрема з інших підстав, визначених законом.

Аналогічне положення закріплено і в п. 25 договору суборенди землі від 16.08.2011 року.

Відповідно до положень статті 7 Закону України "Про оренду землі" закріплено, що до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

Аналогічні положення припинення Договору оренди землі закріплені і статтею 31 Закону України "Про оренду землі", зокрема в ній зазначено, що договір оренди припиняється у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Статтею 32 Закону України "Про оренду землі" встановлено такий спосіб припинення договору оренди землі як його дострокове розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін договору.

Відповідно до п."а", "е" ст.141 ЗК України підставами припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою та набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

Крім цього, ст. 120 Земельного кодексу України передбачено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Аналогічно врегульований перехід права на земельну ділянку і ст.377 ЦК України - до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача)

З аналізу наведених норм матеріального права слідує, що у зв'язку з переходом права власності на об'єкти нерухомості відбувається перехід до набувача тих прав на відповідну земельну ділянку, на яких вона належала відчужувачу права власності або права користування (оренди).

Частиною 1 ст. 654 цього Кодексу встановлено, що зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Враховуючи, що укладення договору оренди земельних ділянок державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування, для припинення права користування та розірвання договору оренди земельної ділянки необхідне прийняття відповідного рішення та укладення договору про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Відповідач ОСОБА_2 звернулася до Новоолександрівської сільської ради з заяво про укладення з нею договору оренди землі площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради на умовах, визначених в договорі оренди землі від 11.02.2010 року у зв'язку з набуттям нею права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на даній земельній ділянці.

Відповідно до відповіді від " 10" жовтня 2015 року, Новоолександрівська сільська рада зазначила, що договори оренди та суборенди не є розірваними (припиненими), а тому рекомендує звернутися до суду за вирішенням даного питання.

Статтею 16 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути припинення правовідношення.

Законом визначено, що з переходом права власності на будівлю до іншої особи, до неї ж переходить право користування (оренди ) земельною ділянкою. При цьому, у якості підстав припинення договору оренди землі законодавець встановив саме набуття право на будівлю, яка знаходиться на цій земельній ділянці, іншою особою. Зазначене свідчить, що позивач за зустрічним позовом має право на розірвання договору в судовому порядку з зазначених підстав навіть і у випадку, коли сторона за договором заперечує проти цього, оскільки законодавець прямо встановив і визначив момент переходу права на користування землею у випадку переходу права власності на будівлі.

Така ж правова позиція викладена у Постанові Верховного Суду України від 20.08.2013 року у справі №18/5005/12936/2011.

Відповідно до зазначеного вище, суд приходить до висновку, що договір оренди земельної ділянки від 11.02.2010 року, укладений між Новоолександірвською сільською радою та Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім") та договір суборенди землі від 16.08.2011 року, укладений між ЗАТ "Дрім" та ОСОБА_1 - є припиненими.

На підставі зазначеного вище, враховуючи той факт, що позивач ОСОБА_1 втратила право суборенди земельної ділянки у зв'язку з припинення договору суборенди, позовні вимоги останньої не підлягають задоволенню.

З огляду на викладене, зважаючи на встановлені фактичні обставини у справі, суд вважає зустрічні позовні вимоги обґрунтованими та такими підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки в задоволенні первісних позовних вимог відмовлено, то судові витрати відшкодуванню не підлягають. Судовий збір, сплачений ОСОБА_2 слід покласти на відповідачів за зустрічною позовною заявою - ОСОБА_1 та ПрАТ "Дрім" відповідно до ст.88 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.3, 10, 11, 57, 58, 60, 61, 88, 179, 209, 212-215 ЦПК України -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи без самостійних вимог Новоолександрівська сільська рада, Приватне акціонерне товариство "Дрім" про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою - відмовити в повному обсязі.

Зустрічні позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_1, Новоолександрівської сільської ради, Приватного акціонерного товариства "Дрім", Реєстраційної служби Дніпропетровського районного управління юстиції Дніпропетровської області - задовольнити.

Визнати припиненим шляхом розірвання договір оренди землі, укладений 11 лютого 2010 року між Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім", код ЄДРПОУ 33517607) та Новоолександрівською сільською радою, предметом якого є земельна ділянка площею 0,20 га, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради.

Визнати припиненим шляхом розірвання договір суборенди землі, укладений 16.08.2011 року між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 та Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім", код ЄДРПОУ 33517607), предметом якого є земельна ділянка площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради.

Визнати Приватне Акціонерне товариство "Дрім" (код ЄДРПОУ 33517607) таким, що втратило право оренди земельної ділянки площею 0,20 га, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради.

Визнати ОСОБА_1 такою, що втратила право суборенди земельної ділянки площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради.

Зобов'язати Новоолександрівську сільську раду укласти з ОСОБА_2 договір оренди земельної ділянки площею 0,18 га, кадастровий номер НОМЕР_1, яка знаходиться в межах с. Дослідне на території Новоолександрівської сільської ради, на умовах, визначених в договорі оренди землі від 11 лютого 2010 року, укладеного між Закритим акціонерним товариством "Дрім" (правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Дрім", код ЄДРПОУ 33517607) та Новоолександрівською сільською радою для обслуговування належного ОСОБА_2 нерухомого майна.

Судовий збір сплачений ОСОБА_1 при подачі позову до суду не відшкодовувати.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 487 грн.

Стягнути з ПрАТ "Дрім" на користь ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 487 грн.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга подається апеляційному суду через Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутніми у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Т.В. Шевцова

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення14.04.2015
Оприлюднено22.05.2015
Номер документу44249705
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —200/3220/15-ц

Ухвала від 22.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Прозорова М. Л.

Ухвала від 22.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Прозорова М. Л.

Ухвала від 22.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Прозорова М. Л.

Ухвала від 01.08.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Романюк М. М.

Ухвала від 11.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Романюк М. М.

Ухвала від 25.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Романюк М. М.

Рішення від 14.04.2015

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 23.02.2015

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні