Постанова
від 28.05.2010 по справі 2а-937/08/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Львів

28 травня 2010 р. р. № 2а-937/08/1370

Управління Пенсійоного фонду України у Франківському районі м.Львова до ВАТ "Львівагромашпроект" про про стягнення заборгованості ,

за участю представників сторін:

від позивача : ОСОБА_1 (довіреність № 1333/06-14 від 03.02.2010 року)

від відповідача: не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

29 липня 2008 року на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова до ВАТ «Львівагромашпроект» про відшкодування виплаченої пенсії для наукових працівників у сумі 86 366, 69 грн.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, просить стягнути у відповідача 85 298, 43 грн. заборгованості з відшкодування виплаченої пенсії для наукових працівників. Обгрунтовує свої вимоги наступним. Колишнім працівникам відповідача, які мали право на призначення пенсії відповідно до Закону України „Про наукову та науково-технічну діяльністьВ» (надалі -Закон №1977) була призначена пенсія згідного цього закону. Відповідно до ст. 24 Закону України „Про наукову та науково-технічну діяльністьВ» та «Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ - ІV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 року № 372 ( надалі Порядок № 372 ), за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ - ІV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів. Таким чином, сума заборгованості відповідача по відшкодуванню різниці у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників за період з 01.01.2006 по 31.05.2008 року склала 85 298, 43 грн.

Представник відповідача проти позову заперечив. Просить в задоволені позову відмовити з тих підстав, що працівники, яким виплачувалась пенсія науковим працівникам, працювали на державному підприємстві ГСКТБ «Сільгоспхіммаш», правонаступником якого відповідач, ВАТ «Львівагромапроект», не являється.

Розглянувши документи і матеріали, подані учасниками процесу, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, оцінивши в сукупності докази, які мають значення для справи Суд даючи правову оцінку спірним правовідносинам, вважає, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Як випливає з матеріалів справи, зазначені позивачем працівники працювали на державному підприємстві ГСКТБ «Сільгоспхіммаш»та набули право на наукову пенсію на підставі Закону України „Про наукову та науково-технічну діяльністьВ» № 1977.

На підставі наказу № 2485 від 09.10.96 року регіонального відділення Фонду Державного майна України у Львівській області було створено ВАТ «Львівагромашпроект»шляхом перетворення орендного підприємства ГСКТБ «Сільгосхіммаш»та підписано установчий договір з організацією орендарів ГСКТБ «Сільгосхіммаш»про заснування «Львівагромашпроект».

Відповідно до ст. 28 Закону України «Про приватизацію Державного майна»від 04.03.1992 року № 2163 (надалі ЗУ № 2163) особи, які придбали державні підприємства як цілісні майнові комплекси є правонаступниками їх майнових прав і обов'язків відповідно до умов договору між продавцем і покупцем і законодавством України. Як зазначено в ч. 2 ст. 28 Закону України № 2163 правонаступництво щодо акцій (часток паїв) придбаних в процесі приватизації, які належали державі в майні суб'єктів підприємницької діяльності, створених за участю державних підприємств, підтверджується договорами купівлі-продажу. Такого договору в матеріалах справи немає.

Оскільки сторонами не надано суду договору оренди, договору купівлі-продажу, а з матеріалів справи вбачається, що державне майно ГСКТБ «Сільгоспхіммаш»як цілісний структурний підрозділ передано в оренду організації орендарів ГСКТБ «Сільгоспхіммаш»і на підставі наказу № 2485 від 09.10.1998 р. РВФДМ у Львівській області на базі орендного підприємства шляхом перетворення орендного підприємства ГСКТБ «Сільгоспхіммаш»створене ВАТ «Львівагромашпроект», томі відповідно до п. 3 Декрету Кабінету Міністрів України № 57-93, з моменту реєстрації товариства, договір оренди вважається розірваним, діяльність підприємства, господарського товариства створеного на базі орендного майна припиняється, товариство стає правонаступником прав і обов'язків створеного орендарем підприємства.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону України «Про оренду майна державних підприємств та організацій»від 10.04.1992 року № 2269-ХІІ, якщо об'єктом оренди є цілісний майновий комплекс структурного підрозділу, створене орендарем підприємство, господарське товариство тощо стає правонаступником прав та обов'язків державного підприємства, організації, пов'язаних з діяльністю цього структурного підрозділу.

Далі власник не міняється, а лише здійснюється зміна організаційно-правової форми шляхом перетворення орендного підприємства у ВАТ «Львівагромашпроект».

ВАТ «Львівагромашпроект»є правонаступником ГСКТБ «Сільгосхіммаш».

На державному підприємстві ГСКТБ «Сільгосхіммаш»набули право на наукову пенсію пенсіонери, яким позивачем на протязі 01.01.2006 р. по 31.05.2008 р. перераховано суму 85 298, 43 грн., що підтверджуються повідомленнями про суму витрат на виплату пенсій , що становлять різницю між сумою пенсії, призначених згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів за 2006 р. на суму 32 957, 16 грн., за 2007 р. на суму 32 52, 59 грн., за січень-серпень 2007 р. на суму 11 207, 13 грн., за січень-травень 2008 року на суму 8 612, 55 грн.

Згідно направлених повідомлень про суму витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсії, призначеної згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, право на наукову пенсії мають такі працівники: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 , ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18 ОСОБА_19

Відповідно із вимогами ст. 24 Закону України «Про науково і науково-технічну діяльність», держава встановлює для наукових працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність, наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

Відповідно до ст. 24 Закону України „Про наукову та науково-технічну діяльністьВ» та Порядку № 372, різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Відповідно до розрахунку позовних вимог за період з 01.01.2006 р. по 31.05.2008 р. сума заборгованості ВАТ «Львівагромашпроект» по відшкодуванню сум витрат на виплату пенсій колишнім працівникам підприємства, що становлять різницю між сумою пенсії, призначеної згідно Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і сумою пенсії обчисленою відповідно до інших законодавчих актів склала 85 298, 43грн.

Відповідно до п. 5 Порядку № 372 Розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення.

Повідомлення УПФУ у Франківському районі про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про науково і науково-технічну діяльність»і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів за вказаний період, залишені відповідачем без відповідного реагування.

Згідно п. 4 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації згідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого Постановою КМУ від 24.03.2004 року № 372 у разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації чи вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансується за рахунок коштів їх правонаступників у порядку, що діяв стосовно цих підприємств, установ, організацій та закладів до моменту ліквідації або зміни власника.

Відповідно до ч. 2 п. 5 Порядку, - зазначені у частині 1 пункту 5 підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, а щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці, у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Пунктом 8 Порядку передбачено, що у разу порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

На час розгляду справи в суді заборгованість відповідачем не погашена.

Із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та заборгованість по відшкодуванню різниці у розмірі пенсій наукових працівників за період 01.01.2006 р. по 31.05.2008 р. в розмірі 85 298, 43 грн. підлягає до стягненя із ВАТ «Львівагромашпроект»на користь УПФУ у Франківському районі м. Львова

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 17-19, 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Львівагромашпроект»(вул. Городоцька, 205, м. Львів, ЗКПО 00237593) на користь управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова (вул. П. Мирного, 24а, м. Львів) заборгованість по відшкодуванню різниці у розмірі пенсій наукових працівників за у розмірі 85 298 (вісімдесять п'ять тисяч двісті дев'яносто вісім) грн. 43 (сорок три) коп .

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Постанова може бути оскаржена в строк та в порядку, визначеному ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст.160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови виготовлено 2 червня 2010 року

Суддя Качур Р.П.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.05.2010
Оприлюднено29.05.2015
Номер документу44376601
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-937/08/1370

Постанова від 28.05.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 19.05.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Попко Ярослав Степанович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні