Постанова
від 21.04.2015 по справі 814/1185/15
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв.

21 квітня 2015 року Справа № 814/1185/15

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Марича Є.В. розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомУправління ПФУ в Братському районі Миколаївської області, вул. Леніна, 100,Братське,Братський район, Миколаївська область,55401 доФермерське господарство "Фортуна-2", Соколівка,Братський р-н миколаївська обл.,55453 простягнення заборгованості в сумі 3072,94 грн., В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Братському районі Миколаївської області області (далі - позивач, УПФУ) звернулось з позовом про стягнення з Фермерського господарства «Фортуна-2» (далі - відповідач) заборгованості в сумі 3072,94 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що управлінням ПФУ виплачуються пільгові пенсії працівникам відповідача. Відповідач, в порушення приписів ч. 2 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", витрати з виплати та доставки пенсій за період січень березень не відшкодував, що стало підставою для звернення позивача до суду.

Від відповідача надійшли письмові заперечення. В яких зазначив, що хоча підприємство і звітувало про ОСОБА_1, але вона на підприємстві фактично не працювала, тому відповідач не повинен відшкодовувати витрати на виплату та доставку пільгових пенсій.

Представниками сторін подано клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС України судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження.

Дослідивши всі матеріали справи, оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, фермерське господарство «Фортуна-2» зареєстроване як юридична особа, код ЄДРПОУ - 30504066, 30.09.1999 року.

Згідно до п. «ж» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" деякі категорії громадян України мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, а саме жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Так, ОСОБА_1 14.03.2007 року призначено пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пункту " ж " ст. 13 вищеназваного Закону.

Згідно абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону України №400/97-ВР від 26.06.1997 "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (із змінами) для підприємств, установ, організацій, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"- "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

В зв'язку з набранням з 1 січня 2015 року чинності Закону України від 28.12.2014 № 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок, всі платники цього податку переведені на облік як платники єдиного податку, для яких виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з п. 6.8. вищеназваної інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.4 цієї Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20 числа поточного року. В разі зміни сум до відшкодування такі повідомлення надсилаються після проведення таких змін.

За січень - березень 2015 року Пенсійним фондом України ОСОБА_1 , виплачена пенсія в загальній сумі 4285.80 грн. за рахунок власних коштів фонду, відшкодовано платником 74.06 грн. та їх частина підлягає стягненню в судовому порядку. Відповідно до норм діючого законодавства, з виплаченої суми пенсії 4285.80 грн. відшкодуванню відповідачем підлягає сума 3072.94 грн.

На підставі Інструкції, позивач надсилав відповідачеві до відома розрахунки на оплату витрат 05 березня 2015 року був направлений на адресу відповідача розрахунок таких витрат на поточний рік (вих.№ 968/02 від 04.03.2015), який направлено відповідачу листом з повідомленням про вручення 05.03.2015 (арк. с. 8-10).

Суд не приймає до уваги пояснення відповідача, що ОСОБА_1 фактично не працювала на ФГ «Фортнуна-2», адже як і зазначив сам відповідач він звітував за дану особу до Пенсійного фонду. Доказів на підтвердження відсутності підстав для відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій суду не надав.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 ч. 1 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Відповідач своїм правом не скористався.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати у справі відсутні, оскільки на підставі ст. 5 п. 18 Закону України "Про судовий збір" позивач звільнений від його сплати.

Керуючись ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з фермерського господарства "Фортуна-2" заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 3072,94 грн. (три тисячі сімдесят дві гривні дев'яносто чотири копійки) на рахунок управління Пенсійного фонду Україння в Братському районі.

Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня проголошення/отримання постанови, якщо протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постанови за наслідками апеляційного провадження.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені ст. 186 КАС України.

Суддя Є. В. Марич

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.04.2015
Оприлюднено03.06.2015
Номер документу44431432
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1185/15

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 07.10.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 31.07.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 27.07.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Постанова від 21.04.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 08.04.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні