Постанова
від 29.05.2015 по справі 819/1349/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1349/15

29 травня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Осташа А.В. розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовною заявою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Тернополі

до товариства з обмеженою відповідальністю спортивного клубу «Нива»

про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, -

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Тернополі звернулося до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю спортивного клубу «Нива» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків в розмірі 366,12 грн., мотивуючи тим, що відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків в сумі 366,12 грн., яка не сплачена добровільно, а тому дана сума заборгованості підлягає стягненню в судовому порядку.

Представник позивача в судове засідання не прибув, проте подав до суду клопотання від 29.05.2015 року в якому просить розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не прибув, хоча належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи судом. Про причини неприбуття суд не повідомив.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю спортивний клуб «Нива» зареєстроване як юридична особа 27.02.2002 та як страхувальник зареєстрований у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Тернополі, номер страхового свідоцтва страхувальника 1918002540.

Судом встановлено, що відповідно до звіту щодо слати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за ІV-й квартал 2012 року (а.с.4), відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на суму 366,12 грн. Дана заборгованість виникла до 01 січня 2011 року і станом на дату розгляду справи в суді страхувальником не погашена.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010, № 2464-VI (далі - Закон № 2464).

Відповідно до п. 3 розділу VIII „Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 2464 з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.

Пунктом 7 розділу VIII „Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 2464 визначено, що суми внесків нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 року № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-XIV), який діяв на момент виникнення правовідносин, для страхування від нещасного випадку на виробництві не потрібно згоди або заяви працівника. Страхування здійснюється в безособовій формі. Всі особи, перелічені у статті 8 цього Закону, вважаються застрахованими з моменту набрання чинності цим Законом незалежно від фактичного виконання страхувальниками своїх зобов'язань щодо сплати страхових внесків.

Усі застраховані є членами Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Роботодавці набувають статусу страхувальників, юридичні особи - з дня взяття їх на облік.

Згідно п.2 ч.2 ст. 45 Закону № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Частиною 1 та частиною 2 ст. 52 Закону № 1105-XIV передбачено, що страхувальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну застрахованому або Фонду соціального страхування від нещасних випадків внаслідок невиконання своїх обов'язків із страхування від нещасного випадку, відповідно до закону.

Оскільки відповідачем не виконано обов'язку страхувальника, передбаченого Законом № 1105-XIV, добровільно не сплачено суми заборгованості по страхових внесках, то сума заборгованості в розмірі 366,12 грн. підлягає стягненню в судовому порядку.

Пунктом 5.8. Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12 липня 2007 р. № 36, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 р. за № 867/14134 (що діяла на момент виникнення правовідносин) передбачено, що при стягненні недоїмки за платежами до Фонду строки давності не застосовуються.

Відповідно до ч. 1 ст.55 Закону № 1105-XIV спори щодо суми страхових внесків, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів та з інших питань вирішуються в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Спортивний клуб «Нива» (46001, пр.-т. Ст.Бандери, 5, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 31914397) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Тернополі заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 366 (триста шістдесят шість) грн. 12 (дванадцять) коп.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2015
Оприлюднено04.06.2015
Номер документу44442973
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1349/15

Ухвала від 16.11.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

Ухвала від 08.11.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

Ухвала від 07.10.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Постанова від 29.05.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Ухвала від 18.05.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні